Is BMI betrouwbaar
| 18 april 2021

Feit of fabel: Een beetje te zwaar zijn is juist gezond!

Steeds meer mensen zijn bezig met gezond leven. Super positief als je het mij vraagt! Wat ik iets minder positief vind, is dat we daarbij vaak erg de focus leggen op lichaamsgewicht. Ook in dit artikel zal hopelijk weer duidelijk worden dat ik van mening ben dat lichaamsgewicht LANG niet alles zegt over je gezondheid. Ik hoor echter vaak de bewering: een beetje te zwaar zijn is juist gezond! Daar ben ik het dan ook weer niet meer eens. Op deze stelling ga ik in dit artikel verder in.

Een beetje te zwaar zijn is juist gezond

Ik hoor het mensen heel regelmatig zeggen: Ah joh, afvallen is nergens voor nodig! Een beetje te zwaar zijn is juist gezond. De reden die daarbij gegeven wordt is bijvoorbeeld dat het je weerstand geeft, dat het bij je bouw past of dat je een beetje vet juist nodig hebt.

Ik ben het niet met deze stelling eens, maar er zijn gevallen waarin ik wel begrijp dat mensen dit aanhalen! Daarom kan ik niet heel makkelijk zeggen dat dit een feit of juist een fabel is. Ik zal het hieronder proberen toe te lichten.

Een fabel omdat…

Een BMI van boven de 25 geeft een verhoogd risico op verschillende aandoeningen en ziektes, daar is uitgebreid wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Het is dus zeker niet gezonder dan het hebben van een gezond BMI. Een uitzondering daarbij geldt voor mensen die een te hoog BMI hebben door spiermassa, zoals bij bodybuilders het geval is.

Besef je heel goed dat dit verhoogde risico langzaam opbouwt. Bij een BMI van 26 hoef je dus echt niet direct bang te zijn dat je morgen diabetes of een andere aandoening ontwikkeld. Weet je dat het je zou lukken om een paar kilo af te vallen? Dan is dat een goede keuze voor je gezondheid (uitzonderingen daar gelaten, daarover hieronder meer!). Of probeer in ieder geval te voorkomen dat je verder aankomt, dat is ook al top!

groot Calorietekort

Een feit omdat…

Sommige mensen met een te hoog BMI zou ik niet aanraden verder proberen af te vallen. Vooral als ik weet dat dat een gigantische strijd gaat worden, of als de kans op doorslaan groot is. Bijvoorbeeld bij mensen met bepaalde aandoeningen, bepaald medicijngebruik, mensen die al heel veel afgevallen zijn of mensen met (een verleden van) een eetstoornis. In deze gevallen geeft iets te zwaar zijn waarschijnlijk minder risico’s voor de gezondheid dan kostte wat kost proberen af te vallen.

Daarnaast zegt lichaamsgewicht soms niets over hoe (on)gezond je bent. Ik ken slanke mensen die ongezond eten, veel roken en alcohol drinken en vrijwel niet bewegen, ik ken ook (volgens de richtlijn) iets te zware mensen die heel gezond eten, veel sporten en goed voor hun lichaam zorgen. In mijn ogen is deze tweede persoon een stuk gezonder dan de eerste. Gewicht zegt in dit geval TOTAAL NIETS.

Mijn conclusie

Een hoger gewicht dan aanbevolen geeft voor sommige mensen een (kleine) verhoogde kans op verschillende aandoeningen, terwijl het voor anderen de beste optie voor hun gezondheid kan zijn!

Mijn advies: kijk niet naar je gewicht, maar naar je leefstijl! Eet je (over het algemeen) gezond? Beweeg en sport je? Rook je niet? Drink je niet te veel alcohol? Slaap je voldoende? Heb je niet teveel stress? Dit soort factoren zijn voor iedereen belangrijk om gezond te zijn, ook al heb je een gezond gewicht!

Mijn ervaring is dat mensen die hiermee aan de slag gaan, ‘vanzelf’ het gewicht krijgen dat bij hun gezonde lichaam past.

Groetjes, Marloes

Vind jij dat je gezond bezig bent?

6 reacties

  1. Wow Marloes, onwijs bedankt voor dit. Ik vecht zo hard voor het behouden van dit gewicht. Ik heb BMI 20 ongeveer en ben vanuit een es verleden zó bang om aan te komen. Ik leef super gezond en sport en beweeg veel, vooral vanuit het idee dat ik niet aan mag komen. Nu besef ik me dat gewoon een gezonde leefstijl ook prima is. Dat ik niet deze gekke dingen moet doen allemaal om maar een bepaald gewicht te behouden. Dat dit misschien niet eens past bij.mijn lijf. Dankjewel 1000x!!!!

    1. Wow Janneke, wat ontzettend mooi dat ik je dit inzicht heb gegeven. Dat is echt precies waarom ik mijn content maak, om mensen te laten zien dat goed voor jezelf zorgen belangrijker is dan het cijfer op de weegschaal! Mega trots op je. <3

  2. Ik ben al ruim 20 kilo afgevallen, en was dus op een goed gezond BMI. Ondertussen 3-4 kilo erbij gekomen, dus ik ben nu een beetje aan de ‘zware’ kant. Maar ik voel me fijn in mijn lichaam, en leef een gezonde levensstijl dus dat is wat telt.

  3. Ik heb een verleden gehad met eetstoornissen, Op mijn lichtste woog ik 45 kil. Door antipsychoticum op mijn zwaarste 87 kilo. Met een eetstoornis vind ik afvallen gewoon veel moeilijker. Ik zit nu rond de 70 kilo met 1.60. Iets te zwaar dus. Sporten valt niet mee als chronisch zieke…

  4. Mijn endocrinoloog vertelde ooit dat een paar kilo te licht minder ongezond is dan een paar kilo te zwaar, omdat met een paar kilo teveel je hormoonhuishouding al ontregeld raakt en volgens hem hoefde dat ook maar een paar kilo te zwaar zijn.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram