Ouder worden
| 20 december 2018

F*ck het ‘Kerstmenu zonder schuldgevoel’!

Meestal ben ik vrij mild met het geven van mijn mening, maar vandaag is dat even anders. Er moet me namelijk écht iets van het hart. Ik was van plan geen kerstachtige artikelen meer te typen, maar ik kan het echt niet laten. Ik zie namelijk overal op social media items en vragen verschijnen á la ‘Kerstmenu zonder schuldgevoel’. Dat baart me oprecht zorgen…

‘Kerstmenu zonder schuldgevoel’

Ik zie heel veel posts voorbij komen die claimen het gerecht te hebben waar je je niet schuldig over hoeft te voelen met kerst. Zelf krijg ik ook heel veel berichtjes met vragen op dit gebied. Ik snap als geen ander dat je geen behoefte hebt aan alleen maar ongezonde meuk tijdens de kerstdagen. Zelf zal ik ook echt wel mijn stukje fruit snacken en groenten prikken naast al het lekkers, gewoon omdat ik dat fijn vind. Als je je echter schuldig gaat voelen na een ongezonde maaltijd met kerst, dan is dat naar mijn idee iets om over na te denken.

Het kerstmenu is niet het probleem!

In het onderwerp ‘Een schuldgevoel na een ongezond kerstmenu’, is naar mijn idee het kerstmenu niet het probleem! Het probleem ligt hem volgens mij bij het schuldgevoel. Gezond eten is super fijn! Ik juich het van harte toe. Maar nooit iets ongezonds kunnen eten zonder je schuldig te voelen, is niet echt een goed teken.

Als diëtist begeleid ik super veel mensen naar een gezondere leefstijl. Ik merk dat de kans van slagen véél groter is als iemand kan accepteren dat het af en toe iets minder gezond zal zijn. Mensen die van zichzelf verwachten alleen maar gezond te eten voor een bepaalde periode, vallen vrijwel altijd terug in hun oude gedrag.

Genieten hoort gewoon bij het leven! Zeker met feestdagen. Natuurlijk hoef je je niet helemaal vol te proppen, dat is een ander verhaal. Maar gewoon ontzettend genieten van drankjes, hapjes en een lekker toetje, daar is in mijn ogen helemaal niets mis mee. Integendeel!

Vlogmas 2018

Mijn tip voor jou

Ik geloof dat het helemaal niet erg is om af en toe te neigen naar een schuldgevoel. Natuurlijk baal je soms van jezelf als je een hele reep chocolade naar binnen hebt gewerkt, terwijl je maar 1 stukje wilde nemen. Uiteindelijk heb je echter helemaal niets aan dat schuldgevoel! Sterker nog, het maakt alleen maar dat je je slecht voelt over jezelf, waardoor je waarschijnlijk alleen nog maar meer ongezonde dingen gaat eten.

Mijn tip is dan ook: leer je schuldgevoel te onderdrukken! Dit werkt bij mij en bij veel van mijn cliënten als een trein. Zodra je het voelt opborrelen, corrigeer jezelf. Het is alleen maar menselijk om je af en toe heerlijk te laten gaan. Uiteindelijk genoot je ervan op dat moment. Probeer het nuchter in te zien en lach om jezelf. Besef dat jouw gezonde leven écht niet verpest is door een (of een paar) ongezonde momenten. Juist door positief te denken, kun je het gezonde leven makkelijker weer oppakken en voel je je veel sterker.

Uiteindelijk is een mega ongezonde maaltijd op zijn tijd ECHT geen probleem! Pas als je dit veel vaker per week zou doen, beïnvloed het je gezondheid. Denk je echt dat alle slanke mensen alleen maar wortels eten tijdens kerst??

Ik hoop zó dat we met z’n allen lekker kunnen genieten van ons kerstmenu, hoe die er ook uit ziet! ♥

Groetjes, Marloes

Herken jij het schuldgevoel? Hoe ga je ermee om?

12 reacties

 1. Zo goed geschreven!! Dankjewel Marloes.
  Eén van de (vele) dingen waarom ik het zo leuk vind om je te volgen. Vooral omdat je zelf het levende voorbeeld bent dat je supergezond kunt zijn, zonder nooit wat lekkers te nemen. 🙂

 2. Bedank voor je mooie artikel. Je hebt helemaal gelijk.
  En toch is er heel soms dat stemmetje dat zegt dat het toch veel te ongezond is, dat ik het gezonde leven straks vast niet meer oppak etc.
  Maar ik weet dat het me gaat lukken, de afgelopen jaren ben ik zo veel gezonder gaan eten dat ik heel gemotiveerd ben om dat weer op te pakken na de feestdagen.
  Maar eerst lekker genieten!

 3. Hoi Marloes,erg goed artikel. Ik herken bijna alles. Ben er sinds kort achter dat ik een eetstoornis NAO heb ( als oude dame;))en je beschrijft precies wat ik voel.
  In het begin toen ik jou volgde,was ik bijna in chock als jij een groot stuk van je reep at. Nu zie ik dat dat gewoon kan!
  Maar ik moet nog een lange weg gaan….met hulp van jouw vlogs en blogs kom ik er wel😀

 4. Hoi Marloes, super goed stuk! Ik moest denken aan mijn teamgenootje die vorige week de opmerking maakte dat ze van zichzelf baalde omdat ze het lekkers niet kon weerstaan. Ik zei tegen haar dat het jammer was omdat ze dan niet volop zou genieten van al die lekkere dingen. Ik zei tegen haar, of je eet ze en geniet of je eet het niet, dan hief je niet van jezelf te balen. Tja zei ze, zo had ik het nog niet bekeken. Ik gaf haar dus een eye opener😉! Die krijgen wij dikwijls van jou! Daarom bedankt en hele fijne feestdagen 🎄🎂😘

 5. Eindelijk zegt iemand er iets van! Bravo Marloes, ik hoop dat veel mensen dit artikel lezen en beseffen dat de feestdagen ook om meer draaien dan eten. Ik vind dat de hele gezondheids hype soms best aanstootgevend kan zijn (daarmee bedoel ik de leefstijl, niet gezond eten), mensen hebben altijd wel iets te klagen over het eten en het is nooit goed genoeg. Een beetje kinderachtig als je het mij vraagt, wees gewoon dankbaar dat je überhaubt te eten hebt.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram