Mijn 12 Favoriete Tussendoortjes + Calorieën

Tussendoortjes

Ik daagde jullie afgelopen week uit om alleen maar gezonde tussendoortjes te nemen. Er staan al ontzettend veel ideeën voor tussendoortjes op optimavita.nl, maar het leek me leuk om ook eens mijn absoluten favorieten met jullie te delen. Ik heb deze favorieten in een tabel gezet met de calorieën en macronutriënten erbij. Zo doe je misschien ook wat ideeën op voor jouw eigen snacks.

Welke tussendoortjes neem ik?
Ik probeer doordeweeks vrijwel helemaal geen ongezonde tussendoortjes te nemen. Ik neem dus geen dingen waar veel (geraffineerde) suikers en slechte vetten in zitten. Een enkele keer glipt er een klein koekje bij de koffie of snoepje tussendoor, maar dat gebeurt niet vaak. Ik eet liever een grotere portie ongezonde snacks in het weekend, dan dat ik doordeweeks kleine dingen neem.

Wat ik dan wél neemt, hangt af van een aantal dingen:

 • Hoeveel trek heb ik? Als ik veel trek heb, neem ik een wat groter tussendoortje. Je ziet ook in de tabel dat niet al mijn snacks heel calorie-arm zijn. Ik eet gerust wat meer als mijn lichaam daar echt behoefte aan heeft. Als ik puur zin heb ik eten, kies is juist voor de producten met weinig calorieën zoals bijvoorbeeld snoeptomaatjes of komkommer. Hier kan ik lekker van dooreten :).
 • Wat heb ik de rest van de dag gegeten? Als ik bijvoorbeeld nog geen fruit heb gegeten, neem ik ‘s avonds een stuk fruit tussendoor. Als ik op een dag nog weinig goede vetten heb gehad, neem ik een handje noten etc.
 • Waar ben ik? Thuis kun je natuurlijk veel makkelijker kwark met fruit maken dan onderweg. Mijn tussendoortjes om mee te nemen verschillen dan ook van mijn tussendoortjes thuis.

Calorieen tussendoortjes1

Mijn 12 favoriete tussendoortjes
Hieronder mijn favoriete tussendoortjes, in willekeurige volgorde. Mijn nummer 1 wisselt namelijk nogal eens.

 • Een stuk fruit
 • Snoeptomaatjes, komkommer, wortel of paprika, soms met een beetje sweet chilisaus als dip.
 • Een handje nootjes
 • Een (of twee) gekookte eieren
 • Een rijstwafel met 30g hüttenkäse en een plakje kipfilet (of twee)
 • 200g magere kwark met een stuk fruit
 • Een smartbar crunchy
 • Breaker high protein zero sugar
 • Een kopje cup à soup
 • Een paar augurken
 • Appel in stukjes uit de magnetron, met kaneel en 3 lepels kwark
 • Fluffy shake van 1 scoop eiwitpoeder met 150g diepvriesfruit en 150ml melk

Ze zijn niet allemaal 100% gezond, want chilisaus bevat een beetje suiker en een aantal van mijn favorieten bevatten zoetstof, zout en/of e-nummers. In mijn ogen is dit echter helemaal niet erg om af en toe te nemen, als je het maar niet te vaak doet.

Gezonde tussendoortjes

De voedingswaarde 
Hieronder zie je de hoeveelheid calorieën en voedingsstoffen die mijn favoriete snacks bevatten. Ik ga uit van gemiddeldes, want de voedingswaarde van een stuk fruit varieert bijvoorbeeld per soort.

Calorieen tussendoortjes

Zoals ik al zei, zijn ze écht niet allemaal calorie-arm. Ik neem vaak een groter tussendoortje als ik veel trek heb. Ik neem dan ook rustig 2 of 3 rijstwafels, of bijvoorbeeld 200g kwark met fruit én een bakje rauwkost met chilisaus. De fluffy shake neem ik vaak na het sporten. Er zijn ook momenten dat ik helemaal niet zo veel trek heb, maar wel zin heb om iets te eten. Dan kies ik voor de varianten met minder calorieën.

Ik hoop dat je iets hebt aan dit artikel. Mogelijk levert het je wat extra inspiratie of inzicht op.

Groetjes, Marloes

Wat zijn jouw favoriete tussendoortjes?

11 reacties

 1. Grappig, ik zocht net gisteren op je site voor inspiratie voor snacks:) ik hou ook van augurken als tussendoortje! Maar zit er niet te veel zout in?

 2. Hoi Marloes,

  Leuk artikel weer! Ik lees je blog al een tijdje maar reageer nooit haha.

  Zou je misschien ook ooit een artikel kunnen maken over gluten(vrij) eten? Ik ben er laatst achter gekomen dat ik coeliakie heb, en vind het best lastig allemaal, ook omdat ik ook lijd aan een eetstoornis (anorexia) waar ik overigens kei en keihard tegen vecht.

  Ga zo door topper, je bent een grote inspiratie en motivatiebron voor me.

  1. Wat lief, dank je wel Amber! Glutenvrij eten is heel specifiek, ik schrijf vooral over tips die voor vrijwel iedereen gelden. Er zijn heel veel blogs waarop wel wordt ingegaan op mensen met coeliakie, ik raad je aan om daar eens te gaan kijken.

 3. Erg handig deze tips! Ik ben dol op avocado’s als tussendoortje of als broodbeleg. Hoe vaak kan je een avocado eten in de week gezien de (gezonde) vetten?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram