Eigen effectiviteit
Afvallen Leefstijl Persoonlijk Voedingstips

Eigen Effectiviteit – Cruciaal bij Afvallen!

Door

Vandaag wil ik het hebben over een term die misschien wel het meest belangrijk is, als je wilt afvallen of gezonder wilt gaan leven: eigen effectiviteit, zelf effectiviteit of self efficacy in het Engels. Het is de mate waarin jij gelooft dat je iets kunt uitvoeren of oplossen. Hiermee valt of staat naar mijn idee het hele proces van gezonder gaan leven.

Wat is eigen effectiviteit

Eigen effectiviteit of zelfeffectiviteit is dus het vertrouwen dat jij in jezelf hebt, als het gaat om het uitvoeren van een taak of het oplossen van een probleem. In het geval van afvallen of gezonder leven: hoe groot denk jij zelf dat de kans is dat je inderdaad kunt afvallen of gezonder gaat leven? Geloof jij in jezelf? Of denk je diep van binnen dat het toch niet zal gaan lukken.

Belangrijk bij afvallen en gezonder leven

Dit gevoel dat jij over jezelf hebt, blijkt een hele goede voorspelling te zijn van of het je daadwerkelijk zal gaan lukken. Er zijn heel veel wetenschappelijke onderzoeken gedaan waaruit blijkt dat mensen met een positieve eigen effectiviteit een veel grotere kans hebben om daadwerkelijk af te vallen. Ik zal er hier eentje linken, maar er zijn er dus oneindig veel te vinden.

Ook in mijn praktijk zie ik dit terug. Ik kan op deze manier vaak al na het eerste consult voorspellen of het iemand gaat lukken om gezonder te gaan leven. Uiteraard gebruik ik deze informatie binnen het gesprek. Mensen die geen vertrouwen hebben in hun eigen kunnen, confronteer ik daarmee. Ik ga eerst met ze aan de slag om hun eigen effectiviteit te vergroten. Dit is een lastig proces, dat uiteraard echt niet altijd slaagt. Toch zie ik heel regelmatig super mooie resultaten! Ik heb het dan niet alleen over het aantal kilo’s die bepaalde personen afvallen, maar ook hoeveel positiever ze over zichzelf gaan denken. Is dat niet nog veel mooier!?

weer fit worden

Hoe kun je eigen effectiviteit vergroten?

Als jij geen vertrouwen heb dat jij kunt afvallen of gezonder kunt gaan leven, dan is de kans dat het niet lukt dus ook best heel groot. Het meest effectieve is dan om eerst dit vertrouwen te vergroten. Mocht jij dit willen, dan heb ik de volgende tips voor je:

 • Start met het uitzoeken waarom je geen vertrouwen in jezelf hebt. Heeft het te maken met eerdere ervaringen? Wat was de oorzaak dat het toen mis ging? Zou je hier iets aan kunnen doen?
 • Schakel eventueel hulp in van een psycholoog of coach. Als dit iets is dat te maken hebt met je zelfbeeld, is het handig om daar eerst aan te werken. Ik verwijs ook regelmatig mensen door!
 • Praat erover met je partner of met goede vrienden. Door anderen uit te leggen wat je voelt en wat je moeilijk vindt, kun je tot hele mooie inzichten komen. Ook kun je eens nadenken of er iets is dat die ander kan doen om jou te helpen. Vraag bijvoorbeeld of je partner je wil helpen herinneren aan het drinken van water.
 • Schrijf jouw sterke punten op papier. Waar ben jij goed in als het gaat om gezond leven? Ook de hele kleine puntjes schrijf je op! Denk aan ‘ik slaap voldoende’, ‘ik drink niet zo veel alcohol’ of ‘ik eet elke dag fruit’. Je zal erachter komen dat er veel meer dingen goed gaan als je eigenlijk zelf door had.
 • Stel kleinere doelen, waardoor jouw eigen effectiviteit groeit. ‘Gezonder gaan leven’ is misschien een doel waar je niet van denkt het te kunnen, maar ‘Elke dag 2 stuks fruit eten’ of ‘Minimaal 1 avond per week niet snoepen’, daarvan heb je misschien wel vertrouwen in dat je het kunt! Door succeservaringen raak je positiever en kun je met kleine stapjes uiteindelijk tóch dat grote doel bereiken.
 • Pak 1 klein doel tegelijk aan. We willen vaak veel te snel, waardoor we sneller de mist in gaan en een negatief zelfbeeld krijgen. Probeer tevreden te zijn met kleine succesjes, hoe moeilijk dat ook is.
 • Verwacht niet van jezelf dat alles 100% goed moet gaan. Niemand is perfect, dus jij zal dat ook niet worden…en dat is prima :).

Vooral het kleine stapjes nemen is dus ontzettend belangrijk in dit proces! Vaak willen we veel te snel met z’n allen, waardoor de kans dat het niet lukt ontzettend groot is. Door deze minder goede ervaringen zal jouw eigen effectiviteit langzaam dalen, wat natuurlijk super zonde is!

Lang verhaal kort: geloof in jezelf!! Jij kunt zo veel bereiken met een flinke dosis zelfvertrouwen.

Groetjes, Marloes

Herken je dingen uit dit verhaal? Hoe is jouw eigen effectiviteit als het aankomt op gezond leven?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (3)
 1. Vera 4 jarengeleden

  Helemaal mee eens!!
  Op allerlei vlakken trouwens….bij het houden van een presentatie gaat het ook beter als je er vertrouwen in hebt…of, misschien een stom voorbeeld, bij een bevalling. Als je vertrouwt op je lichaam, ben je veel meer ontspannen en gaat een bevalling veel makkelijker.
  Alleen dat vertrouwen in jezelf krijgen, dat lukt op sommige vlakken iets lastiger. Mooie tips!

  Reageer
 2. Carlien 4 jarengeleden

  Oh dit had ik zo nodig! Gisteren avond aan het snaaien geweest. Net gelijk een lijstje gemaakt, en er gaat inderdaad wel veel goed. Met af en toe een foute uitschieter dan 😉

  Reageer
 3. Margaretha 3 jarengeleden

  Hoi Marloes,
  Ga deze tips zeker opvolgen.
  Een slecht zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen is funest om je doel te bereiken. Dat weet ik helaas maar al te goed.
  Vanaf nu ga ik bijhouden wat wel goed is gegaan. En dat langzaam uitbreiden.
  Hopelijk dat deze aanpak gaat helpen.
  Margaretha

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: