Review yes it's pizza
Afvallen Voedingstips

Effectief Afvallen: Positief Denken!

Door

Ik krijg ZO vaak de vraag wat mijn ultieme tip is als het gaat om afvallen. Het is natuurlijk ontzettend moeilijk om 1 specifiek aandachtspunt te kiezen, want zo simpel is het nu eenmaal niet. Als ik echter toch zou moeten kiezen, dan zou ik gaan voor positief denken! Misschien een hele andere tip dan je vooraf had verwacht. Ik probeer het in dit artikel toe te lichten.

Positief denken voor effectief afvallen

Sinds 2011 heb ik mijn eigen diëtistenpraktijk. Ik begeleid dus al een aantal jaar mensen bij het afvallen. Heel vaak lukt dat, soms ook niet. Het grote verschil zit hem hierbij naar mijn idee in het positief denken. Mensen die positief staan in het proces van afvallen, hebben een veel grotere kans van slagen. Negatieve gedachten zorgen er namelijk voor dat de kans op terugval groter is.

In mijn praktijk probeer ik mijn cliënten te coachen naar een meer positieve denkwijze. Ik geef hieronder een aantal voorbeelden van positieve gedachten, die ontzettend helpen bij het afvallen.

Gezonde lunchbox

Denk aan wat je wél gaat eten

Zodra sommige mensen bedenken dat ze willen gaan afvallen. Denken ze aan alles dat ze niet meer gaan eten. Geen koekjes meer, geen snoepjes, geen chips, geen ijs, geen patat, geen snacks en ga zo maar door. Het gevolg? Je denkt de hele dag juíst alleen nog maar aan deze dingen.

Draai het eens om! Denk aan wat je wél gaat eten. Maak bijvoorbeeld ‘s ochtends al een gezond plan voor de dag, met dingen die jij lekker vindt. Als je al hebt bedacht dat je ‘s avonds een milkshake-smoothie gaat maken van bevroren mango met melk, dan hoef je de kasten niet meer door te spitten en kom je minder snel in de verleiding om iets ongezonds te pakken!

Gun jouw lichaam een goede gezondheid

Vaak voelen we onszelf een beetje zielig als we aan het afvallen zijn. Je moet voor je gevoel zo veel lekkere dingen afslaan en kan niet meer altijd meedoen met vrienden. Elke avond je vaste wijntjes drinken zit er ook al niet meer in.

Ook dit draaien we om! Bedenk dat je jezelf eigenlijk een heel groot plezier doet. Natuurlijk worden we blij van een zak chips of een reep chocolade, maar die blijdschap duurt maar heel even. Het positieve gevoel van een fit en gezond lichaam duurt ZO veel langer! Gun jezelf dat gezonde lichaam. Dat je daarvoor vaker ‘nee’ moet zeggen, is helemaal je eigen keuze. Wees daar mega trots op, in plaats van dat je jezelf zielig vindt.

buikspieroefening plank

Zie een kleine terugval als een leermomentje

Het zal nooit in een keer helemaal goed gaan. Zwakke momenten hebben we allemaal. Je bent misschien geneigd om negatieve gedachtes te krijgen als het fout ging. ‘Zie je wel, ik kan het niet’ en ‘Nu is het toch al verpest’, zijn dingen die ik vaak hoor.

Probeer in plaats daarvan het hele proces eens te analyseren, waardoor ging het eigenlijk fout? Wat gebeurde er? Was je niet goed voorbereid? Voelde je een bepaalde emotie? Verveelde je je? Bedenk ook of je deze situatie had kunnen voorkomen en hoe je dat had kunnen doen. Dit is een super waardevol leermoment voor in de toekomst. Besef daarnaast dat foutjes erbij horen! Ga er vanaf de start van het afvalproces vanuit dat het niet 100% goed zal gaan. Af en toe jezelf mindere momenten ‘gunnen’ en vergeven is heel belangrijk.

Focus op dingen die goed gaan

We zijn ZO goed in het maken van lijstjes met dingen die beter kunnen! Kijk echter ook naar de dingen die je positief hebt veranderd. Let daarbij niet alleen op de grote punten, maar ook op de hele kleine. Misschien heb je voor het eerst gesport, een gezond tussendoortje gepakt in plaats van een koek of misschien eet je nu meer groenten dan eerst. Geef jezelf de credits die je verdient!! Verlies nooit uit het oog hoe veel positieve stappen je al hebt gemaakt. Het gaat bij niemand 100% goed, dus ook bij jou (en bij mij!) niet. Als je daarover in gaat zitten, zal het echt niet beter gaan.

Het is ontzettend moeilijk om je manier van denken te veranderen. Ik denk echter dat het de enige manier is om succesvol je doel te bereiken. Zet dus een grote glimlach op je gezicht, think positive thoughts en ga ervoor!!

Groetjes, Marloes

Herken jij deze gedachtes?

 

 

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (4)
 1. Laura 7 maandengeleden

  Mooi artikel! Ik heb eindelijk de knop kunnen omzetten en het is mij tot nu toe gelukt om 20 kg af te vallen met gezond eten en beginnen met sporten :). Helaas wil de laatste 10 niet meer lukken en zit ik al maanden op een plateau; ik weet niet zo goed hoe ik hiermee verder moet. Enige tips misschien of is dit een kwestie van afwachten (dit is een beetje heel erg demotiverend namelijk).

  Reageer
 2. Priscilla 7 maandengeleden

  Hoi Marloes!
  Ja ik herken dit heel goed, zo sta ik super positief voor de spiegel en een half uur later zit ik te snaaien! Drama!! Ik merk dat als je gaat sporten je je energie weer terug krijgt! En soms heb je ook zoveel in je hoofd dat het ergens moet “schipperen” niemand is perfect maar ik denk dat ik meestal door weer intensief te gaan sporten het snelste weer op het juiste pad zit. nu nog de motivatie vinden om daadwerkelijk weer te gaan trainen. Dit doe ik doordat ik standaard op zondag sport, en nee ik heb niet altijd zin maar door het te zien als een werkdag ( ik heb ook vaak geen zin om te gaan werken maar doe het dan toch) helpt mij dit er makkelijker overheen. en kom op.. wat is nou een uurtje sporten op een hele dag? Danoontje power en ervoor gaan!! En wat mij ook helpt…. Geen snoep in huis halen.. dan valt er ook weinig te snaaien;)

  Liefs Priscilla

  Reageer
 3. Mevrouw Marloes 7 maandengeleden

  Als ik mij overgeef aan een vreetbui, krijg ik daarna meestal zo’n hoofdpijn, dus veel te veel eten laat ik bijna altijd wel uit mijn hoofd.

  Sinds maart ben ik begonnen met hardlopen en elke keer dat ik heb gelopen, voel ik mij echt zo gelukkig. Tijdens de run zijn er af en toe lastige momenten (vooral nu met dit warme weer), maar het geeft toch elke keer zo’n fijn gevoel als ik weer heb gesport!

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: