buikomvang meten hoe

Waarom een dieet niet werkt…

Nog steeds starten veel mensen met een streng dieet, als ze willen afvallen. Vaak weten we wel dat zulke diëten geen blijvende oplossing zijn. Waarom is het dan toch zo verleidelijk om te doen? En waarom werken zulke diëten eigenlijk niet? Ik probeer het je vandaag zo goed mogelijk uit te leggen.

Wat is een dieet?

Eigenlijk gebruiken we het woord ‘dieet’ niet op de goede manier. Volgens de dikke van Dale is een dieet namelijk ‘leefregel wat eten en drinken betreft‘. Iedereen heeft dus een dieet! Het is gewoon de manier waarom je eet of drinkt. Het woord heeft niets met gezondheid of afvallen te maken, die betekenis hebben wij eraan gegeven. 

Het volgen van een streng dieet is verleidelijk

Ik denk dat iedereen wel weet dat strenge diëten vrijwel nooit een blijvende oplossing zijn. Toch beginnen we eraan! We geven soms zelfs honderden euro’s uit aan pillen, poeders of fancy apparaten die ons zouden helpen bij het afvallen.

De belangrijkste reden hiervoor, is dat we heel resultaatgericht zijn. We willen zo snel mogelijk effect zien en in een zo’n kort mogelijke tijd ons doel behalen. 10kg afvallen willen we heel graag binnen een paar weken gefixt hebben.

Fabrikanten spelen hier handig op in. Ze beloven snel gewichtsverlies, soms zelfs met kleine wetenschappelijke onderzoeken die ze zelf gefinancierd hebben. Ze maken een gelikte website of folder, waardoor alleen super professioneel overkomt en wij het product met alle liefde kopen. We willen namelijk maar 1 ding: ons doel bereiken!

calorieen tellen

Dieet werkt niet?

Vaak werken zulke diëten wel, maar alleen op korte termijn. Je valt vaak prima af, omdat je véél te weinig energie en voedingsstoffen binnen krijgt. Als je echter stopt met het dieet, kom je in no time weer aan! Het dieet ligt vaak zo ver af van het normale eetpatroon, dat we het niet heel lang kunnen volhouden. Waarom je vervolgens weer aankomt, heeft verschillende redenen:

  • Je hebt een periode héél weinig voedingsstoffen binnen gekregen. Daar is je lichaam op dit moment op ingesteld. Als je ineens flink veel meer gaat eten, kan je lichaam hier niet direct goed mee omgaan. Hierdoor kom je snel weer een paar kilo aan. Dit levert frustratie op en mensen vallen terug in hun oude gedrag.
  • Tijdens het dieet heb je nooit geleerd om gezonde keuzes te maken in een ‘normaal’ voedingspatroon. Als je terug gaat naar je normale manier van eten, zul je hierdoor geneigd zijn dezelfde keuzes te maken als vroeger.
  • Bij sommige diëten vermijd je bepaalde voedingsstoffen, bijvoorbeeld koolhydraten. Hierdoor vallen veel mensen snel af. Als ze weer stoppen met het dieet, verwachten ze weer gewoon koolhydraten te kunnen eten. Dit is echter vaak niet het geval. Als je terug gaat naar de normale hoeveelheid koolhydraten die je at, kom je weer snel aan.
  • Ook een hele belangrijke reden waarom diëten niet werken, is frustratie! Je besluit vol goede moet te gaan afvallen, gaat een dieet doen maar merkt na een tijdje dat het dieet te lastig is om te volgen, of dat het niet past in jouw leefstijl op dat moment. Je baalt van jezelf, raakt gefrustreerd dat je het niet kunt en grijpt hierdoor naar ongezonde producten.

Mijn tips voor jou

Mijn grootste tip is natuurlijk om niet aan zulke veelbelovende diëten te beginnen! Het kost je vaak veel geld, frustratie en chagrijnige momenten. Bovendien kan het in sommige gevallen zelfs schadelijk zijn, doordat je tekorten kunt krijgen aan verschillende voedingsstoffen.

Start langzaam met het veranderen van jouw leefstijl, stapje voor stapje. Ga bijvoorbeeld eerst wat meer bewegen, eet daarna meer groenten, kies vervolgens vaker voor gezonde snacks enzovoort. Hierdoor creëer je een leefstijl die bij jou past en die je dus prima de rest van je leven kunt blijven volhouden! Af en toe iets ongezonds eten is daarbij helemaal niet erg. Ik merk dat het voor 90% mindset is, niet teveel van jezelf eisen! Zoek eventueel hulp van een diëtist bij jou in de buurt. Die kan je helpen bij het maken van een plan en informatie geven over wat goede voeding is. Wist je dat de diëtist voor 3 uur vergoed wordt uit het basispakket van de zorgverzekering!?

maaltijdsalade kip pesto

Wat als je toch een streng dieet hebt gedaan?

Voor de mensen die zich toch hebben laten overhalen om een crashdieet of ander streng te doen, heb ik ook een aantal tips:

  • Zoek begeleiding bij het opbouwen naar ‘normale’ voeding! Als je dit op de goede manier doet, kun je aankomen zo veel mogelijk voorkomen.
  • Door begeleiding kun je ook toewerken naar een gezonde leefstijl die bij jou past op lange termijn!
  • Raak niet gefrustreerd als je ineens een paar kilo zwaarder bent, het kan zijn dat je lichaam gewoon weer even moet wennen aan het nieuwe patroon. Vaak is dit extra gewicht vocht, extra energievoorraad in de spieren (glycogeen) en darmvulling, geen vet!

Mijn conclusie

Strenge diëten werken, maar het resultaat is vrijwel nooit blijvend. Mensen komen na het afvallen bijna altijd weer aan. Je wilt het misschien niet horen, maar afvallen en gezonder worden vergt energie en tijd. Langzaam je leefstijl veranderen blijft de beste manier om het ook op lange termijn te kunnen volhouden. Het kost dus even flink wat moeite, maar geloof me: uiteindelijk is het dat dubbel en dwars waard! 

Groetjes, Marloes

Herken je de verleiding van extreme diëten?

 

9 reacties

  1. Mijn man en ik zijn in januari begonnen met minder eten. We hebben gedacht hoe kunnen we afvallen. We hebben naar verschillende diëten gekeken, kolhydraatarm of andere diëten. Maar met een gezin vonden we dat niet haalbaar. Uiteindelijk zijn wij 3 maanden bezig. We eten gewoon brood, aardappelen alleen veel minder dan anders. We eten veel groente, fruit. Als tussendoortje ei, noten of yoghurt. We drinken veel water en thee. Geen frisdrank, snoep, koek chips.
    Mijn man moet 40 kilo afvallen en nu is hij al 13 kilo kwijt, zelf wilde ik 7 kilo afvallen maar inmiddels ben ik 10 kilo kwijt. Verder proberen we elke avond thuis te sporten samen of een flinke wandeling maken, en zo stimuleren we elkaar. Vanmiddag hebben we een etentje, en daar gaan we ook van genieten. Het mooie is dat dat gewoon kan, volgende week kijken we gewoon verder. Ook de berichtjes van Marloes stimuleert ons enorm.

    1. Hoi naamgenoot 😉 Wil even zeggen dat je echt super goed bezig bent! Wat knap van jou en je man. Ik ben van mening dat je met niet teveel eten en genoeg bewegen al heel veel kunt bereiken! Daar kan geen dieet tegen op!

  2. Bij mij gaat het niet om af te vallen want zou eerder wat meer aan willen komen 🙂 zo zijn we allemaal op zoek naar onze wensen, voor mij gaat het puur om een gezonde leefstijl te (proberen) creëren én vooral t moeilijkste, om vol te houden want oohh wat ben ik gek op eten en omdat ik toch niet aankom schuif ik van alles naar binnen. Voor elke gelegenheid had ik wel een excuus om die kaken op volle toeren te laten werken, chips met dipsaus, kaasjes koekjes boterhammen met cornedbeef met mayonaise en mosterd, nu achteraf téveel en té vaak bewerkt vlees, zooo dom achteraf keek nooit naar de ingredienten nu na mijn hartstilstand en dat t aan een verstopte kransslagader lag (vet dus) wel even drastisch alles omgegooid maar op een gegeven moment werd ik salades enz zat, ik merk nu dat ik weer in de verleiding kom om meer verkeerde dingen te eten dus moet weer eens een schop onder mijn kont krijgen, dus ik snap heel goed dat het dieeten moeilijk is, ik haal veel inspiratie uit deze vlogs blogs en berichten, blijf vooral positief en niet al te streng voor jezelf het is even een mindset en knop omdraaien, we blijven eraan werken en een dikke duim omhoog voor iedereen die ermee bezig is en bedankt voor jou inspiratie Marloes hadDen we maar zo’n leuke diëtiste hier in Breda 😉
    Liefs Karyn
    ⚘⚘?

  3. Misschien een leuk idee voor een video: wat kun je verwachten bij een eerste afspraak/vervolgafspraken bij de diëtiste!

  4. Beste Marloes,

    wist ik dit maar 2 jaar geleden… Ben toen met cambridge 8 kilo en heel wat geld afgevallen. op een gegeven moment zaten mijn darmen op slot en ben er toen mee gestopt, nu weeg ik weer precies hetzelfde… heel frusterend…

    Sinds mijn 15e rommel ik met eten, braken, laxeermiddelen en eetbuien. Ben nu 38 jaar. Niemand wist ervan, wat heb ik me eenzaam gevoeld. Twee jaar geleden na het cambridge is de boulimia in alle hevigheid toegenomen, tot vorig jaar zomer toen heb ik hulp gezocht, het kon echt niet langer zo…. nu, kan ik eindelijk zeggen dat ik geen eetbuien meer heb en niet meer compenseer, het is geen oorlog meer in mijn hoofd. Mede dankzij je tips betreft gezonde tussendoortjes en weekmenu’s probeer ik de draad van het leven weer op te pakken, al moet ik zeggen dat de weekmenu’s van jou voor mij te weinig zijn… deze vul ik dan aan naar eigen inzicht en dat gaat me steeds beter af.

    Dank je wel Marloes, voor je inspirerende blogs en vlogs, alleen het deuntje en je glimlach, daar word ik helemaal vrolijk van!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram