Elke dag op de Weegschaal – Een goed idee!?

Elke dag wegen

Eigenlijk hoop ik stiekem dat jullie allemaal het antwoord op de vraag hierboven wel weten. Jezelf elke dag wegen is niet zo’n goed (lees: heel slecht) idee! Toch merk ik dat heel veel mensen dagelijks op de weegschaal staan. Ik dit artikel probeer ik je voor eens en voor altijd te overtuigen waarom dat ECHT geen zin heeft….en zelfs je resultaten kan tegenhouden.

Jezelf elke dag wegen
We denken vaak dat alleen vrouwen soms geobsedeerd raken door het getal op de weegschaal, maar ook mannen zijn hier super goed in. Heel veel mensen zijn tegenwoordig bezig met afvallen, gezond leven, op gewicht blijven of strakker worden. De weegschaal lijkt dan misschien de ideale controle voor succes, dit is echter lang niet altijd het geval! Ik snap dat het verleidelijk is om iedere dag op de schaal te klimmen, je wilt immers weten of je goed bezig bent. Waarom ik dit toch niet aanraad, vertel ik je hieronder.

zout

Waarom verschilt je gewicht zo erg per dag?
Als je elke dag op de weegschaal staat, merk je misschien wel dat je gewicht van dag tot dag ontzettend kan verschillen. Soms ben je ‘zo maar ineens’ 2 kilo zwaarder. Veel mensen schrikken hier ontzettend van, ik krijg er dan ook vaak vragen over. Ik zal je hieronder zo goed mogelijk proberen uit te leggen waar dat verschil waarschijnlijk vandaan komt.

 • Als je meer zout eet dan normaal, houdt je lichaam meer vocht vast. Dit kan aanzienlijk schelen op de weegschaal. Dit zie je bijvoorbeeld als je de vorige dag soep hebt gegeten, of stamppot, veel kaas of worst, chips, zoutjes, of als je uit eten bent geweest.
 • Als je stoelgang niet regelmatig is, kan het voorkomen dat je soms een paar dagen niet naar de wc kan. Je darmen zitten op zulke momenten vol met ontlasting, wat natuurlijk flink wat kan wegen! Hierdoor ben je ‘ineens’ zwaarder dan normaal.
 • Voordat je ongesteld moet worden, ben je vaak zwaarder doordat je door schommeling in je hormoonspiegel vocht vasthoudt. Hormonen zijn rare dingen!
 • Diezelfde hormonen kunnen ontregeld zijn door bijvoorbeeld overgang, stress en zelfs door slecht slapen! Ook hierdoor kun je zo maar ineens zwaarder zijn. Dit vocht verdwijnt vrijwel altijd vanzelf weer.
 • Een dag nadat je zwaar gesport hebt, kun je zwaarder zijn. Dit komt doordat je spieren een flinke opdonder hebben gehad. Er ontstaan microscheurtjes in je spieren, waar vocht in kan ophopen. Hierdoor ben je soms wat zwaarder.
 • In bepaalde voedingsmiddelen of gerechten zitten e-nummers waardoor we veel vocht vasthouden. Het meest bekende voorbeeld is Chinees eten. Na een avondje uitgebreid Chinezen, ben je vaak flink wat zwaarder.
 • Als je veel gegeten hebt de vorige dag, zitten je maag en darmen voller dan normaal. Dit zie je natuurlijk op de weegschaal. Na ongeveer 48uur zijn de resten van de maaltijd weer uit je lichaam verdwenen in de wc-pot. Tot die tijd kun je wat meer wegen dan normaal.

In al deze gevallen gaat je gewicht de volgende dag (of twee dagen later) weer naar beneden! Wat je écht aan bent gekomen door je ongezonde momenten, valt vaak reuze mee.

mijn-sportjaar

Het grote gevaar van elke dag wegen
Ik merk bij heel veel mensen dat hun lichaamsgewicht een gigantisch belangrijk onderwerp in hun leven is, doordat ze zichzelf elke dag wegen. Je wordt elke dag geconfronteerd met een getal dat je liever niet ziet (anders weeg je waarschijnlijk niet iedere dag). Dat het regelmatig hoger is dan je eigenlijk zou willen, kan je ontzettend frustreren. Je denkt misschien dat het nodig is om steeds maar minder te eten, om toch af te vallen. In extreme gevallen kan dit lijden tot obsessief bezig zijn met voeding en/of sporten. De weegschaal gaat langzaam je leven beheersen. Hier wordt je niet bepaald een vrolijker mens van.

Eerlijk is eerlijk, een aantal jaar terug stond ik ook iedere dag op de weegschaal. Ik wilde ZO graag lichter worden. Ik schreef mijn gewicht iedere dag op in een boekje, wat uiteindelijk alleen maar frustreerde. Soms deed ik super goed mijn best en kwam ik aan, terwijl ik ineens af viel als ik een dag ongezonder had gegeten. Dit frustreerde me, ik probeerde minder te eten, hield mijn sportmomenten minder goed vol en ik was eerder chagrijnig. Ik heb geen aanleg voor een eetstoornis, maar anders had dit gevaar zeker op de loer gelegen.

Ik gewicht

Mijn tips voor ‘goed’ wegen
Ok, ik denk dat het wel duidelijk is wat mijn standpunt is op dit gebied. Maar hoe kun je jezelf dan WEL op een juiste manier wegen?

 • Maximaal 1x per week, of minder
 • Op een vast tijdstip in de week en een vast moment op de dag (bijv. donderdagochtend direct na opstaan, als je naar de wc bent geweest, zonder kleding).
 • Sta altijd op dezelfde weegschaal en laat hem op dezelfde (harde en vlakke) ondergrond staan. Dit kan het aangegeven gewicht namelijk beïnvloeden.
 • Kijk naar meer aspecten dan alleen gewicht! Meet bijvoorbeeld je (buik)omvang, laat je vetpercentage bepalen, voel hoe je kleding zit of maak foto’s van jezelf. Kijken naar gewicht alleen is totaal onnuttig.

Conclusie
Elke dag op de weegschaal staan is totaal onzinnig. Sterker nog: vrijwel altijd werkt het eerder negatief op je motivatie dan positief. Ik heb het zelf ervaren, ik voel me 10x beter met een iets hoger gewicht. Bovendien vind ik mezelf ook nog eens mooier! Ik heb meer energie, mijn lichaam is strakker en ik ben mentaal en fysiek veel sterker. Ik blijf me af en toe wegen als leidraad, maar nooit meer iedere dag voor mij!

Ik wil je dus vragen of je alsjeblieft mijn raad wilt opvolgen en het dagelijks wegen vaarwel zegt :). Vooral voor je eigen bestwil, maar ook voor de mensen om je heen! Je wordt er namelijk vrijwel nooit een vrolijker persoon door ;).

Groetjes, Marloes

Zeg eens heerlijk weeg jij jezelf iedere dag? Of heb je dat ooit gedaan?

20 reacties

 1. Goed artikel! Ja ik heb ook tijden gehad dat ik mezelf dagelijks woog, maar nu sta ik bijna nooit meer op de weegschaal. Ik heb een goede balans gevonden in mijn eetpatroon en gebruik mijn eigen gevoel om te bepalen of ik misschien wat minder of anders moet gaan eten. Het geeft veel rust om niet meer elke dag op dat ding te gaan staan!

  1. Dag Marloes! Inderdaad geen goed idee op je elke dag te wegen. Ik deed dit vroeger ook altijd, en dat leidde vaak tot veel frustraties. Zoals je zelf al aanhaalde in je artikel: de ene dag eet je supergezond en doe je super je best bij het sporten, en dan is het resultaat op de weegschaal niet zo heel goed, terwijl je andere dagen er veel minder op let en dan weeg je plots minder. Ommeduur ben je enkel met het cijfertje op de weegschaal bezig en bepaalt het ook volledig je humeur. Ik weeg me nu ook maar een keer per week en voel me daar veel beter bij. 🙂

 2. Goed artikel! Ik weeg mezelf ook elke week, op een vast tijdstip. Maar vind het wel lastig; vorige week was ik opeens 0,5 kg zwaarder! Maar dat kan dan toch ook liggen aan mijn stoelgang/ zoutinname etc? Dat geldt toch niet alleen als je elke dag weegt? Want ik was best ‘in paniek’ haha.

 3. Ja die tijd heb ik echt wel gehad…. En dan ook nog mijn eten tot op de gram bijhouden, het ideale recept voor het obsessief bezig zijn met je gewicht…. Nu ben ik gestopt met het bijhouden van mijn eten en met het iedere dag wegen. Ik weeg mezelf af en toe omdat dat eigenlijk helemaal niet uitmaakt als je happy met je spiegelbeeld bent en als je dat niet bent, verandert dat echt niet in een dag tijd…
  Ik ben hierdoor echt een leuker mens geworden, dat krijg ik ook van mijn omgeving te horen! En dat geeft me zoveel stimulans dat ik op de goede weg ben! Dus voor mij; geen eten bijhouden en niet iedere dag meer wegen, dat is gewoon niet goed voor mij als persoon daar ben ik wel achter (ook niet voor mijn omgeving inderdaad 😉 )

 4. Ik weet dat dit advies (niet te vaak wegen) heel vaak wordt gegeven. Nu heb ik laatst een keer the foodist podcast geluisterd. Zij zegt dat je elke dag zou kunnen wegen, juist om te zien dat het elke dag kan verschillen en dat het dus de dag erna weer anders kan zijn. Dus om die verschillen in gewicht te normaliseren. Zit ook wel wat in?
  En van een eetgestoorde vriendin weet ik dat ze juist graag elke dag weegt, zodat als het dus een keertje 1 of 2 kilo meer is (en ze daarvan in paniek raakt), ze ook later die week kan zien dat het weer omlaag gaat. Als je dan maar 1x per week weegt, en het is net een slecht moment, kan je daar anders een week over inzitten…
  Nou ja, dat dus!
  Zelf weeg ik overigens het liefst ook niet elke dag.

  1. Dat vind ik nou dus ook. Weetje, de ene zegt dit en de andere weer dat. Ik ben zelf abonnee van Droog Trainen Academie en Rinus zegt dat je juist wel elke dag moet wegen, omdat het per dag fluctureert. Ik zek gewoon een antwoord of dat je na een week elke dag gewogen te hebben, op de 7e dag dan het gemiddelde moet nemen? Weet jij dat misschien?

 5. Hoi Marloes,
  Dankjewel voor deze en alle andere inspirerende en motiverende blogs en video’s die je maakt! Voor mij is dit best wel een heel lastig onderwerp, ik bleek wél gevoelig voor het ontwikkelen van een eetstoornis en daarmee werd iets gezonder eten en wat meer sporten binnen de kortste keren een volledig uit de hand gelopen situatie. Nu gaat het ietsje beter en probeer ik op een gezonde manier weer te gaan sporten, maar het blijft op de loer liggen; als ik me niet fijn voel is het zo verleidelijk om me weer te gaan focussen op kilo’s, eten en sporten. In mijn zoektocht naar gezonde receptjes kwam ik jouw blog tegen. Juist op lastige momenten is het zo fijn om voorbeelden zoals jij te hebben, waardoor ik zie dat je veel blijer bent als je er niet zo obsessief mee omgaat. Dat sterk en fit eigenlijk veel mooier is dan heel erg dun.
  Dankjewel voor alle motivatie die je me nu al gegeven hebt, en ik blijf je volgen hoor 🙂 x

 6. zelf weeg ik mezelf de eerste dag van de maand, soms sla ik een maand over. ik weet hoe van slag ik kan zijn door het zien van het getal (ook als ik niet ben aangekomen dan ben ik van slag omdat er niets af is ondaks dat ik helemaal niet af hoef te vallen) het is een verslavend iets dat getal en bekijk het dan ook zo weinig mogelijk.

 7. Hoi Marloes,
  Dankjewel dit had ik net even nodig!
  Nadat ik vorig jaar mijn eigen weegschaal kocht ging werd het telkens vaker wegen. Tot wel een aantal keer per dag. Het is een soort kleine verslaving aan controle hebben. Ik doe heel erg mijn best om het los te laten, maar het is nietecht simpel. Ooit hoop ik net zoals jou een balans te kunnen vinden in voeding en die stomme weegschaal weg te gooien. Nogmaals enorm bedankt! ♡ Daphne

 8. Mijn natrium- en kaliumgehalte zijn vaak extreem laag of juist extreem hoog, wat leidt tot hartritmestoornissen en erger. Daarom moet ik mijn vochtbalans heel goed in de gaten houden. Wanneer ik in een paar dagen 5 kilo aankom, moet ik (tijdelijk) toch minderen met zout. Als mijn gewicht juist snel afneemt, moet ik meer zout gebruiken. Het probleem is juist dat dit per dag enorm kan verschillen en dat ik het lichamelijk niet altijd merk. Ik laat vrijwel wekelijks mijn bloed prikken om het te monitoren. Daarnaast moet ik mijzelf dagelijks wegen om het vasthouden/verliezen van vocht enigszins te kunnen monitoren. Dat is dan ook -in mijn ogen- de enige reden om dagelijks op de weegschaal te staan.
  Voor gezonde mensen zou ik idd ook adviseren om één keer per week of minder op de weegschaal te gaan staan. Aan kleding merk je vaak ook wel dat je bent afgevallen of aangekomen. 🙂

 9. Ik herken het woog mij elke dag. Het was gekmakend en stemmings bepalend. Ik weeg mij nu elke 2 weken bij mijn dietistcontrole. Mijn steeds meer afzakkende kleren zeggen mij ook al veel. Het belangrijkste voor mij is stabiliteit ontwikkelen. Een gezond gewicht. Meer dan 15 jaar lopen tobben met eetstoornissen. Ik hoop er nu een punt achter te kunnen zetten als ik de laatste loodjes heb voltooid.nog 7 kg eraf. Ik heb een streefgewicht van 75. Mag er 2 kg onder dansen en 2 kg boven door een etentje of wat dan ook. Geeft mij wel rust om een beetje houvast te hebben.

 10. Hoi Marlies,

  Goed artikel!
  Even een vraagje. Als je 1x per week weegte dan kan je gewicht ook enorm verschillen met dezelfde dag als de week ervoor. Dat geeft dan ook geen reëel beeld. Dan zou toch elke dag wegen en daar het gemiddelde van uitrekenen (doen veel weegschalen en apps automatisch) toch beter zij?

  1. Hoi Fiona, ja dat zegt Rinus van Droog Trainen Academie ook. Ik ben daarmee nu ook begonnen en ik ga inderdaad dat gemiddelde nemen na 7 dagen. Dat gaat toppie werken gewoon en is veel beter!!

 11. Ik herken het. Het getal op de weegschaal beheerst mijn leven en gemoed op dit moment. Ik ben heel ongelukkig hierdoor en geniet nergens nog van 😔😔

 12. Rinus van Droog Trainen Academie zegt dit: “Wat wij aanraden is om niet één keer per week te wegen, maar 7 dagen per week. Onder dezelfde omstandigheden. Dat wil zeggen een eigen digitale weegschaal. In de ochtend direct na opstaan en toiletbezoek naakt op de weegschaal staan en je gewicht meten. Dit doe je 7 dagen per week, en na 7 dagen neem je het gemiddelde van die week. “

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram