Afvallen Voedingstips

Cheatmeal Tips: Hoe ga ik ermee om!?

Door

Op mijn vlog van afgelopen vrijdag kreeg ik heel veel reacties. Ik ging een dagje naar de dierentuin en koos er bewust voor om niet teveel te snoepen. Veel van jullie vonden dit zonde en waren benieuwd waarom ik hiervoor koos. Dat inspireerde me voor dit artikel. Ik ga jullie vertellen hoe ik met ongezond eten om ga, welke ongezonde dingen ik het liefst eet en hoe groot mijn portie dan meestal is.

Wat betekent ongezond eten voor mij?
Zoals jullie misschien wel weten, houd ik ontzettend van eten! Ik kijk altijd direct uit naar mijn ontbijtje als ik wakker word en ik geniet ervan om de rest van mijn maaltijden te plannen. Ik probeer voornamelijk gezond te eten, maar ongezonde producten horen naar mijn idee ook in een gezonde leefstijl. Zonder af en toe een snoepje, snack of een drankje houd ik mijn gezonde leven namelijk niet vol.

Ik vuist

Er zijn heel veel dingen die me totaal niets doen. Zo eet ik vrijwel nooit chips en patat, alleen als ik daar een keer écht zin in heb. Er zijn echter ook dingen waar ik wél heel erg van kan genieten, zoals bijvoorbeeld ijs, chocolade of pannenkoeken. Ik kan echt helemaal opgaan in iets lekkers, op het moment dat ik het eet.

Vroeger was er op alle ‘gezellige’ momenten lekker eten, voor mij zijn ongezonde producten dus een beetje verbonden aan gezelligheid. Ik heb dit mezelf een beetje afgeleerd, dus ik kan nu ook intens genieten van een moment zonder ongezond eten, maar ik blijf die ongezonde-snoep-momentjes super leuk vinden. Hoe gek het misschien ook klinkt, ongezond eten is dus best belangrijk voor me! Maar ik probeer de hoeveelheid te beperken.

Hoe vaak en hoe veel ongezond eten neem ik?
Maar wat is dan beperken? Wanneer eet ik dan iets ongezonds en hoe veel neem ik? Dit kan per moment ontzettend verschillen. Eigenlijk probeer ik simpel gezegd doordeweeks zo min mogelijk te snoepen. Ik maak graag een uitzondering voor kleine dingen, zoals bijvoorbeeld een stukje nougat op mijn werk of een klein koekje bij de koffie als ik met een vriendin iets ga drinken. Ik probeer het echter bij deze kleine snoepmomentjes te houden en haal dus ook verder niets in huis.

In het weekend heb ik vaak ongeveer 2 genietmomentjes, maar dit verschilt heel erg. Ik eet dan bijvoorbeeld een ijsje (Looovveee McFlurry!) op vrijdagavond en een flink stuk chocolade (+-100g) op zaterdag. Ik probeer dan de rest van de dag wel een beetje op te letten, ik maak evengoed gezonde maaltijden en drink vooral water en thee. Ik merk dat het anders snel opstapelt.

Er zijn echter ook weekend dat ik veeeeell meer snoep. Een voorbeeld was het weekend voor mijn vlog van afgelopen vrijdag. Het was toen Pasen en we gingen zondags naar familie. Daar at ik veel paaseitjes en ‘s avonds bestelden we Mexicaans eten. Ik at toen flink wat nacho’s met gesmolten kaas en een grote (vette ;)) wrap met garnalen. De volgende dag waren mijn vriend en ik gezellig samen, we haalden een McFlurry bij de McDonalds en snoepten ‘s avonds nog van de chocolade die we hadden meegekregen van zijn moeder, ik at denk ik ruim 100g.

Zulke weekenden vind ik heerlijk! Ik kan er super van genieten. Ik merk dit echter wel direct aan mijn lichaam. Ik voel me minder fit, ben sneller moe, heb meer ongezonde trek en mijn kleding zit direct een beetje strakker. Dit is voor mij een goede motivatie om weer even gezond bezig te gaan. Na een weekend met veel ongezonde dingen, probeer ik de week én het weekend erna wat meer op te letten. Ik neem dan bijvoorbeeld maar 1 genietmomentje en houdt het bij de portie die ik hierboven beschreef.

Mijn favoriete ongezonde dingen
Zoals ik al zei, zijn er heel veel ongezonde dingen die ik eigenlijk helemaal niet zo lekker vind. Ik probeer altijd datgene te nemen waar ik écht super veel zin in heb, alleen dan geniet ik optimaal. Om je even lekker te maken, hier een aantal van mijn favoriete ongezonde producten.

 • Chocolade, het liefst +-50% pure chocolade met noten of pinda’s (pindarotsjes!). Niet té puur dus. Wat ik ook heerlijk vind, is zo’n mix met chocoladerozijnen en chocolade noten.
 • Zoals ik al zei, ijs! En dan vooral echt goed Italiaans schepijs of softijs met toppings zoals bijvoorbeeld een McFlurry. Bij voorkeur een topping met chocolade en karamel.
 • Popcorn, het liefst zoet met karamel en/of chocolade.
 • Sushi, dit is minder gezond dan veel mensen denken :).
 • Pannenkoeken
 • Een Americain Cookie van de Albert Heijn versafdeling
 • Pizza, ik heb hier niet altijd trek in, maar kan hier echt super veel zin in hebben af en toe.
 • Drop, bij voorkeur zout.
 • Als ik chips eet, dan ga ik het liefst voor nacho’s uit de oven met kaas.
 • Af en toe een alcoholisch drankje. Het allerlekkerst vind ik sambuca en cocktails

Ok…ik draaf door en krijg spontaan trek. Je snap m’n punt denk ik…ik houd ook écht van ongezonde dingen!

Hoe houd ik dit vol?
Ik krijg heel vaak de vraag hoe ik het volhoudt om zo weinig ongezond te eten. Dat komt voornamelijk doordat ik me er zo mega goed bij voel. Ik heb me nog nooit zo fit gevoeld als nu, zit lekker in mijn vel, ben vrijwel nooit ziek en heb super veel energie. Daarnaast ben ik blij met mijn lichaam zoals het nu is. Mijn vetpercentage is laag en je ziet mijn spieren. Daar voel ik me goed bij!

Dit alles is voor mij genoeg reden om niet te vaak naar ongezonde dingen te grijpen. Bovendien probeer ik dus van elke normale maaltijd iets lekkers te maken, hierdoor heb ik minder behoefte aan ongezonde dingen.

Snoepen

Mijn tips voor jou
Als jij ook minder vaak ongezonde dingen wilt eten, heb ik een aantal tips voor je die mij ontzettend goed hebben geholpen:

 • Zet een duidelijk, maar haalbaar doel voor jezelf. Eet je nu elke dag ongezond dingen? Begin dan met 2 dagen alleen maar gezond te eten, bouw dit langzaam af.
 • Vind uit wat jij écht lekker vindt, zodat je optimaal kunt genieten als je iets ongezonds eet. Zo kun je ook makkelijker van dingen afblijven, omdat je weet dat je later iets gaat eten dat je veel lekkerder vindt.
 • Probeer elke maaltijd lekker te maken, ook op gewone dagen. Vind uit wat gezonde producten/maaltijden zijn waar jij super van kan genieten, dan mis je het snoepen niet.
 • Ga jezelf niet teveel beperken op jouw cheatmomentje. Neem dus niet maar 2 kleine stukjes chocolade, maar gewoon lekker een groot stuk!
 • Probeer te focussen op wat je allemaal wél gaat eten, in plaats van wat je niet eet. Onthoud bovendien dat je ongezonde dingen vaker laat staan uit EIGEN KEUZE. Je doet dit voor niemand anders dan voor jezelf!
 • Zie ongezonde dingen niet als verboden, maar als super lekker voor af en toe! Het is niet de bedoeling dat je je schuldig voelt als je ze eet.
 • Trek je niet teveel aan van wat anderen vinden. Ik krijg ZO vaak opmerkingen over mijn gezonde maaltijden. Maar ik weet dat IK me er lekker bij voel, dus ik eet ze met een grote glimlach op.

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren met dit artikel. Nogmaals, af en toe iets ongezonds eten hoort er gewoon lekker bij!

Groetjes, Marloes

Hoe ga jij om met genietmomentjes? Wat is jouw favoriete cheatmeal?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (18)
 1. Sandra 6 jarengeleden

  Hoi Marloes,

  Ik volg je al best een poos en ik vind dat je een geweldig site hebt. Gewoon, zonder hypes met superfood enz.
  Ik vind het ook super knap dat jij je gezonde leefstijl vast houdt.
  Het ging bij mij ook een poos goed, maar nu heb ik al maanden dat ik niet meer slaap dan ongeveer 5 uurtjes per nacht. Dit breekt mij op en het gezonde eten schiet er helemaal bij in. Ik moet proberen om de knop weer om te zetten maar dat vind ik zo enorm moeilijk als ik zoooooo moe ben….
  (gelukkig wordt er wel aangewerkt dat ik beter kan gaan slapen, maar dat kost veel geduld en tijd…)
  Ik probeer de knop om te zetten met je nieuwe challenge die vrijdag presenteert.

  Reageer
  • Marloes 6 jarengeleden

   Super Sandra, veel succes! En dank je wel voor je lieve complimentjes.

   Reageer
 2. Marvin 6 jarengeleden

  Ik gun mezelf altijd 1 cheatmeal per week. Meestal is dit op zaterdagavond na het voetballen. In plaats van mijn normale gezonde avondeten bestel ik Turks, haal ik een patatje of een pizza. Of lekker sushi eten ergens vind ik ook heerlijk! Doordat ik weet dat ik 1 keer mag ‘zondigen’ houd ik het gezonde eten doordeweeks makkelijker vol 🙂

  Reageer
 3. Lesl 6 jarengeleden

  Waauuw deze tips kan ik heel goed gebruiken,
  Ik eet helaas te veel ongezond en voel me er totaal niet goed bij, het is alleen een verslaving geloof ik.
  Ik heb moeite om het te weerstaan, maar ik ga het geloof ik langzaam afbouwen, want ik ben al gauw te streng voor mezelf waardoor ik het niet goed volhoudt.

  Groetjes

  Reageer
 4. Linda 6 jarengeleden

  Ik gun mezelf altijd 1 moment in de week om boodschappen te doen en 1 echte cheatmeal.
  Mijn vriend( we wonen samen) die denkt daar helaas anders over, hij holt meerdere keren naar de friettent met zn collega’s en bakt thuis een pizza.
  ‘omdat het kan’ zegt hij, ik sta er heel anders tegenover want ik wil het liefst een gezondere maaltijd.
  Ook als we boodschappen doen gooit hij kroketten, frikandellen en andere zooi in de winkelwagen omdat z’n ‘voorraadje’ op is. De verleiding is dan veel te groot om te weerstaan als hij snacks of een pizza staat te maken. Oja luisteren doet ie niet zo goed 🙂 . Is het verstandig om voortaan zelf de gezamenlijke boodschappen te doen?

  Reageer
  • Marloes 6 jarengeleden

   Dat is een mogelijkheid. Of hem uitleggen waarom het voor jou niet prettig is. Vraag hem om jou te helpen gezonder te leven, mannen zijn er altijd gevoelig voor als ze kunnen helpen ;).

   Reageer
   • Linda B 6 jarengeleden

    Dankjewel voor je tips 🙂

    Reageer
 5. Laura 6 jarengeleden

  Ik merk dat als ik mij 6 dagen in de week al het lekkers ontzeg ik gigantisch veel zin krijg in ongezonde dingen, en dan veeel te veel eet. Nu eet ik wel iedere dag een boterham met wat ongezonder beleg (chocolade vlokken bijvoorbeeld), dan heb ik mijn chocomomentje voor die dag vast gehad. Verder probeer ik zo gezond mogelijk te eten, maar als ik bij mijn vriend ben dan wil hij nog wel eens chipjes eten of een ijsje en dan doe ik gewoon mee.
  Ik sport, eet vrijwel altijd gezond, en af en toe wat ongezonds is dan voor mij prima te doen. Ik wil het me niet verbieden, want dan blijf ik er aan denken en naar verlangen.

  Reageer
 6. -123- 6 jarengeleden

  Wat is uw vetpercentage dan?

  Reageer
 7. Tamara 6 jarengeleden

  Ik vind het zo superknap van je!
  Ik heb zeer zeker zulke tijden gehad dat ik alles kon weerstaan, zelfs de lekkerste gebakjes. Maar ik hield het nooit lang vol.
  Ik vind het ook erg moeilijk met pubers in huis. Zeker in het weekend, als iedereen gezellig thuis is, en mijn dochter iets lekkers wil bakken.
  We hadden afgesproken alleen in het weekend chips te kopen, maar het lukt zo moeilijk. Zij vinden mijn gezonde alternatieven nou eenmaal niet zo erg lekker. Dus is er altijd wel iets te vinden, en nu zeker, na een verjaardag, waarbij nog allerlei lekkers overbleef.
  Aan de andere kant…….ik kreeg voor mijn verjaardag 5 plakken Milka chocolade, waarvan ik er 1 verdeeld heb onder ons vijven. Derest ligt nog verstopt achter de handdoeken 🙂 en ik kan die verleiding al 2 weken weerstaan!

  Reageer
 8. Nynk 6 jarengeleden

  Wahaha dat plaatje van die hamster!
  Maar zonder gekheid super tips! Ik ga er zeker mee aan de slag. Ik kan soms te streng zijn waardoor dan later alle remmen los gaan. Maar als het mijn keuze is om iets af te slaan omdat ik later iets veeel lekkerders mag is het beter te doen. Het is mijn keuze, dat besef komt steeds meer :-).
  Dankjewel weer voor je praktische tips en enthousiasme!

  Reageer
 9. Luna 6 jarengeleden

  Super fijne tips je inspireerd me echt enorm! Ik heb een vraagje ik hoor echt al jaren dat eierkoeken gezond zijn. maar is dit ook zo, want ik eet dit best vaak als tussendoortje.

  Reageer
 10. Lotte 6 jarengeleden

  Hoi Marloes,

  Ik had een vraagje. ik ben bezig met (serieus) afvallen. Ik wil zo’n 15 kilo kwijt omdat ik echt te zwaar ben. Ik ben al 4 kg kwijt! Alleen deze week ging het totaal niet goed. Vorige week zaterdag ging ik sushi eten. Ik vind dat dit moet kunnen ook al ben ik aan het afvallen. Maar doordat ik toen zoveel had gegeten had ik geen motivatie meer voor de rest van de week. Hierdoor ben ik deze week ook aangekomen. Ik vroeg me af op jij (of de lezers) tips hebben om hiermee om te gaan.

  Ook werk ik in de horeca waar dus vaak chocolaatjes en koekjes op tafel staan. HIer kan ik ook bijna niet vanaf blijven. Heeft ook hier iemand tips voor?

  Liefs en veel succes allemaal!

  Reageer
  • Vera 6 jarengeleden

   Tip 1 over uit eten: spreek met jezelf af dat uit eten gewoon mag! Dat is dan een heerlijk geniet-momentje. En daarna eet je weer gezond. Als je het uit eten zie t als een misser, raak je misschien de motivatie kwijt. Het is geen misser, je mag ook genieten.

   Tip 2 over het tussendoor snoepen: als je nu dagelijks wel 6 snoepjes tussendoor pakt, spreek dan met jezelf af hoe je gaat afbouwen: morgen mag je 3 snoepjes….de dag erna 2….en de dag erna 1 snoepje. Dat ga je een paar keer volhouden. Als dat lukt, ga je om de keer een snoepje pakken en de andere keer niks. Zo leer je het vanzelf af.

   Niet te streng en kleine stapjes. Je kunt echt niet in 1 keer alles perfect doen! En dat hoeft dus ook niet. Ik probeer vooral vooraf met mezelf af te spreken wat mijn grens is. En dat per dag of per week. Als ik dan een misser maak, ga ik daarna gewoon vrolijk verder.

   Kortom: vallen en opstaan……en niet vallen en blijven liggen, dat is nergens voor nodig! Veel succes!!

   Reageer
   • Lotte 6 jarengeleden

    Heel erg bedankt voor je reactie! Kan er zeker wat mee!

    Reageer
 11. PatriciaKleijn 6 jarengeleden

  ik vind vooral het weekend moeilijk als mn vriend dan ook thuis is en die wel gewoon snackt, of we zijn onderweg. Mijn favoriet is toch wel macdonalds en kinderbueno 😀

  Reageer
 12. Sarah 6 jarengeleden

  Hoiiiiii
  Wuttttttttt!?
  Is sushi echt zo ongezond? Ik dacht dat de rijst en de vis het wel gezond maakte, maar niet dus? Wat maakkt sushi dan ongezond?
  xxx

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: