blij met je lichaam
| 28 maart 2021

Challenge: een hele dag lief zijn voor jezelf…

Wat is het toch makkelijk om streng en kritisch op jezelf te zijn. Vrijwel iedereen heeft wel puntjes van zichzelf die beter kunnen, of mooier, of sneller, of verder… of, nouja je snapt mijn punt. Dingen noemen waar we goed in zijn, die we beter doen dan vroeger of die we mooi vinden aan onszelf is vaak een stuk lastiger. Dat is niet helemaal eerlijk natuurlijk. Ik heb daarom een uitdaging voor je!

Het probleem.

Naar anderen toe zijn we vaak veel liever dan voor onszelf. Als een ander iets verprutst, zeggen we dat het niet uitmaakt en dat hij/zij het gewoon nog eens kan proberen. Gaat het bij ons zelf mis? Dan zijn we zwaar geïrriteerd of misschien zelfs boos. We accepteren maar moeilijk van onszelf dat we fouten maken en niet perfect zijn.

Ik merk het aan mezelf en ik zie het bij cliënten. Als ik aan een cliënt vraag hoe het de afgelopen periode is gegaan, hoor ik heel vaak: ‘wel goed, maar het kan altijd beter’. Natuurlijk kan het altijd beter, maar waarom niet de focus leggen op dat het kennelijk ook gewoon al heel goed ging!? Word je daar niet veel vrolijker van?

Ok, ik houd het even bij mezelf, want ik ben ook niet onschuldig in dit hele verhaal. Ik eis vaak van mezelf dat ik 5x per week aan sport of beweging doe. Heb ik twee of drie rustdagen achter elkaar, dan is het moeilijk om daar geen oordeel over te hebben. Ik vraag van mezelf dat ik mijn bedrijf goed run, mijn deel van het huishouden bijhoud, lief ben voor Sven, voor mijn vrienden en voor familie, ik moet de beste poezenmoeder voor Maukie zijn, er leuk uit zien, gezond eten en GA ZO MAAR DOOR. Gaat een van die dingen even niet goed? Dan kan ik dat maar moeilijk accepteren.

Kritische stem

Een betere balans…

‘Alleen maar lief zijn voor jezelf’ lijkt misschien de beste oplossing, maar in sommige gevallen is het lastig te beoordelen wanneer je echt lief bent voor jezelf. Ik zal een voorbeeld geven:

Stel je hebt al een week geen zin om te sporten, elke keer ben je ‘lief’ voor jezelf en mag je op de bank blijven zitten. De volgende week heb je nog steeds geen zin. Is het dan echt wel het beste voor jezelf om telkens te blijven zitten? Of word je er uiteindelijk beter en vrolijker van om jezelf voor een keertje een schop onder je kont te geven!? 

Ook dit zou je waarschijnlijk bij je beste vriendin doen. Je laat haar lekker een paar dagen motivatieloos zijn, maar zou daarna gaan stimuleren het toch weer op te pakken, omdat je weet dat het goed voor haar is. Wat mij betreft is DAT lief zijn voor jezelf.

Ik streef dus naar een goede balans tussen af en toe toestaan dat het niet gaat zoals in mijn ideaalbeeld, maar ook af en toe mezelf een schop onder m’n kont geven.

Mijn uitdaging voor jou

Tijd voor een uitdaging! Ik ga deze uiteraard zelf ook doen:

Behandel jezelf een hele dag (of beter: nog langer) net zoals je jouw beste vrien(in) of liefste familielid zou behandelen. Probeer je constant af te vragen of jouw gedachten, mening en handelen net zo zijn als je bij de ander zou hebben/doen. 

Ben je dus geïrriteerd over jezelf, vraag je dan af of je in deze situatie ook geïrriteerd zou zijn over je beste vriendin. Heb je geen zin om te sporten? Wat zou je jouw beste vriendin adviseren in jouw situatie?

Waarschijnlijk kom je erachter dat je op deze manier veel vriendelijker en oprechter gaat zijn voor jezelf! Dat is precies wat ik je gun ♥.

Laat me zeker even weten hoe het ging bij jou en wat je ervaringen waren.

Groetjes, Marloes

Ga jij deze uitdaging aan?

 

Eén reactie

  1. Dit artikel raakt me. Het vat eigenlijk wel samen wat mijn “probleem” is. Ik behandel iedereen als prins en prinses en mezelf als Assepoester. Deze challenge komt dus wel als geroepen. En eigenlijk ook niet voor 1 dag maar voor altijd. Ik ga er de komende week echt eens voor zitten en wat doelen voor mezelf opschrijven. Op 5 april ben ik jarig en dat zou toch wel het allermooiste cadeau aan mezelf zijn. Ik heb mezelf in ieder geval alvast op de wachtlijst gezet voor je online cursus én ik heb gisteren allemaal nieuwe leuke sportkleding besteld voor mezelf 🙂

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram