Squat fitness
Afvallen Beweegtips

Cardio of krachttraining voor afvallen?

Door

Vrijwel wekelijks krijg ik van iemand de vraag wat ik zou aanraden. Cardio- of krachttraining voor vetverbranding en/of afvallen? Mijn antwoord is altijd hetzelfde: beide! In dit artikel leg ik je precies uit waarom dat mijn advies is.

Wat is cardiotraining en wat is krachttraining?

Om even helemaal duidelijk te krijgen waar we het vandaag over hebben, leg ik je hieronder de begrippen kort uit:

Cardiotraining: Letterlijk vertaald een training voor je hartspier. Ik leg het altijd uit als alle vormen van training waarbij je hartslag flink omhoog gaat. Denk aan roeien, fietsen, skeeleren, zwemmen en hardlopen. Maar ook aan voetbal, kickboksen en streetdance.

Krachttraining: Een training waar je spieren sterker van worden. Soms doe je krachttraining met gewichten, kettlebells, elastieken of stangen, maar het kan ook heel goed met je eigen lichaamsgewicht. Je hoeft dus echt niet perse naar de sportschool!

Er bestaan ook vormen van training waarin kracht en cardio worden gecombineerd. Denk aan High Intensity Interval Training (HIIT) of crossfit.

Hardlopen mijn trainingen

Cardiotraining voor afvallen

Het grote voordeel van cardiotraining voor afvallen, is dat je er vaak meer calorieën mee verbrandt dan met krachttraining. Omdat afvallen echt een kwestie is van meer calorieën verbranden dan je binnen krijgt, lijkt cardiotraining de beste methode te zijn!

Een nadeel is echter dat je vrijwel altijd ook spieren verbrandt, als je alleen maar cardio doet. Mede daardoor merk ik dat een lichaam vaak ‘slapper’ wordt. Niet alleen de huid wordt slapper, maar mensen die alleen cardio doe krijgen ook sneller last van kwaaltjes en blessures.

Krachttraining voor afvallen

Tijdens het doen van krachttraining verbrand je dus (vaak) minder calorieën. Je bouwt echter wel spieren op. Iemand met een grotere spiermassa, krijgt een hoger basaalmetabolisme. Oftewel, je verbrandt meer calorieën in rust!

Na een krachttraining sessie, heeft het lichaam flink wat tijd nodig om te herstellen. Dit zorgt voor een naverbranding! Ook na de workout verbrand je dus nog calorieën. Bij een heftige cardiotraining is dit ook het geval, maar bij een duurtraining een stuk minder.

Daarnaast krijg je door krachttraining een mooiere houding, waardoor je optisch slanker lijkt. Zoals ik hierboven ook al aangaf, ben je met sterke spieren beter bestand tegen blessures en kun je jouw cardiotrainingen qua belasting beter aan!

Vrijwel altijd zie ik vooruitgang in de prestaties van cardio-sporters, als ze ook krachttraining opnemen in hun trainingschema. Betere prestaties zijn natuurlijk weer handig voor een efficiënte vetverbranding!

Beweging

Als mensen willen afvallen, denken ze vaak gelijk aan sporten. Onderschat de invloed van ‘gewoon bewegen’ echter niet! Ik schreef hier al eens een artikel over. 3x per week sporten is natuurlijk super, maar als je de rest van de week alleen maar op je kont zit, zal afvallen alsnog lastig zijn!

Probeer dus ook regelmatig te wandelen, fietsen, trap te lopen en op andere manieren in beweging te zijn. Dat is niet alleen goed voor afvallen, maar ook voor je gezondheid en fitheid! Eigenlijk is dit ook gewoon een vorm van (lichte) cardiotraining.

Mijn conclusie

Ik raad aan om krachttraining en cardiotraining te combineren bij het afvallen. Dan word je niet alleen slank, maar ook fit, gezond, sterk en bestand tegen blessures! Uiteindelijk heb je niets aan een slank lichaam dat slap aanvoelt.

Hoe veel cardio en kracht je doet en voor welke soorten je kiest, zou ik laten afhangen van wat jij leuk vindt om te doen! Vind jij hardlopen leuker? Neem dan genoegen met 1-2 krachttrainingmomentjes per week. Houd je juist van fitness? Doe dan minder cardiotraining of verwerk het in je trainingen. Bijvoorbeeld in de vorm van een HIIT workout.

Tenslotte zou ik je altijd raden om veel af te wisselen in vormen van training. Dat houdt het niet alleen leuk, maar je word er ook allround fit van. Doe niet alleen duurtraining, maar ook intervaltraining. Wissel met krachttraining af in oefeningen, herhalingen en setjes.

Ik hoop dat ik je vragen hebt beantwoord! Anders kun je ze altijd hieronder kwijt.

Groetjes, Marloes

Wat vind jij leuker om te doen, cardiotraining of krachttraining?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (9)
 1. Conny 3 jaargeleden

  Hoi Marloes, ik ben een teamsporter. Ik hou eigenlijk helemaal niet van individuele sport. Maar ook als teamsporter moet je je spieren onderhouden. Ik speel volleybal en hoor dus te springen en snel bewegen op relatief weinig ruimte, daar heb je sterke spieren voor nodig. Ik ben een tijdje uit de running geweest door een voetblessure, vergroeiing van mijn gewricht in de wreef. Ik heb toen eerst wat thuis oefeningen gedaan die jij voor beginners op YouTube had staan. Die hebben mij geholpen om weer de zaal in te kunnen. Ik zou de oefeningen van jou moeten blijven doen maar heb er niet zoveel zin in. Ik denk dat ik als ik met iemand naar de sportschool zou gaan dat beter zou onderhouden. Helaas leef ik in een omgeving waar geen sportscholen zijn. Klein dorp aan de grens. Ik ben wel van plan nu ik dit type, nee….ik beloof mijzelf, dat ik morgen weer ga trainen😉gewoon op mijn matje thuis en de flesjes😊 groetjes

  Reageer
 2. Linda 3 jaargeleden

  Ik vind krachttraining niet leuk maar merk dat ik het nodig heb. Is een les Bodypump een goed alternatief?

  Reageer
 3. Mirjam 3 jaargeleden

  Bewegen is een must bij het afvallen, maar hoe doe je dat als je gehandicapt bent en voornamelijk in een rolstoel zit 🤔

  Ik vind dit erg lastig. Ik heb wel fysio daarin doen we kracht. En thuis probeer ik 5x per week op de hometrainer te kruipen en dan 10 min te fietsen en meer is bonus.

  Hoe frustrerend is het dan dat afvallen niet echt lukt. En zie het dan maar eens vol te houden. Mijn toekomst muziek is goede begeleiding voor mensen met een beperking zowel op voeding als op beweeg gebied. Misschien weet jij een goede oefening die ik zittend kan doen?

  Lieve groetjes Mirjam

  Reageer
  • Marloes 3 jaargeleden

   Hi Mirjam, dat is inderdaad erg lastig. Je energieverbruik is een stuk lager als je altijd zit. Je kunt oefeningen met kleine gewichtjes doen! Ik denk erover om een keer een zittende workout te maken, geschikt voor mensen in een rolstoel 🙂

   Reageer
   • Mirjam 3 jaargeleden

    Super, ik heb spasme aan rechts arm en been. Bij de fysio zit ik nu ook op een bal. Ik voel mijn buikspieren moeilijk maar door het zitten zit het vaak daar en op mijn bovenbenen.

    Jammer dat we niet dichterbij elkaar wonen anders had ik graag eens meegeholpen met een video 😁 wie weet in de toekomst.

    Reageer
 4. Sacha 3 jaargeleden

  Hoi Marlous,
  Ik vind het ook een moeilijk onderwerp. Ik doe twee keer per week aan vinyasa yoga, dat is net als bikram, Een vorm van Yoga waarbij Je gebruik maakt van een verwarmde de ruimte, en de bewegingen elkaar snel Opvolgen. Daarnaast probeer ik ook een keer per week te gaan hardlopen. Af en toe doe ik wat gewicht training thuis, voor de buikspieren en dus wat met gewichtjes. Ik weet dat ik meer krachttraining zou moeten doen. Maar ik vind het zo saai. Wat denk jij? Is mijn vorm van yoga misschien ook wel een vorm van krachttraing? En zo nee, hoe zou ik dan beter kunnen weigeren weigeren?

  Reageer
  • Marloes 3 jaargeleden

   Yoga kan een vorm van krachttraining zijn, maar dat ligt aan de oefeningen. Deze verschillen per instructeur. Je thuis trainingen zijn wel een vorm van krachttraining. Dit zou je eventueel vaker kunnen doen 🙂

   Reageer
 5. Mathias 3 jaargeleden

  Als je spieren verbrandt tijdens cardiotraining, dan heb je gewoonweg onvoldoende voeding opgenomen. In normale omstandigheden gebeurt dit niet. Dat is het teken dat je glycogeenwaarde te laag is en je dus eiwitten verbrandt ipv vetten of glucose. Het genoemde nadeel in dit artikel vind ik grotendeels onjuist.

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.