Afvallen Voedingstips

Tips voor Calorieën Besparen op het Terras…

Door

Oh wat heb ik lang getwijfeld of ik dit artikel ging typen. Zoals je weet ben ik er namelijk absoluut van mening dat ons leven ECHT niet 100% gezond hoeft te zijn. Af en toe ontzettend genieten van iets minder gezonds, is zo belangrijk! Toch weet ik dat veel mensen gewoon nieuwsgierig zijn. Ik geef je daarom vandaag een aantal tips over hoe je de calorieën die je op het terras naar binnen werkt, iets kunt beperken.

De situatie

Het is steeds vaker mooi weer, dat betekent dat we ons massaal begeven naar terrasjes en parken om heerlijk te genieten van het zonnetje. Vaak gaat dit gepaard met hapjes en drankjes, die erg calorierijk kunnen zijn. Geen probleem voor af en toe natuurlijk, maar in een mooie week zitten sommige mensen makkelijk 5-6x in het zonnetje. Dan is het misschien wel verstandig om een klein beetje op te letten. Al die heerlijkheden zijn namelijk niet zo heel goed voor onze gezondheid. Bovendien kom je er makkelijk snel van aan.

Calorieën in terras snacks en drankjes

Daar gaan we dan. Hieronder zie je een overzicht van de calorieën in de meest bestelde drankjes en hapjes op het terras. Het blijft natuurlijk altijd een schatting, want de portiegrootte verschilt ontzettend per restaurant en per persoon.

Calorieen op het terras

Ik plaatste een paar jaar geleden een artikel over calorieën in alcoholhoudende drankjes, daarin zie je meer soorten drank voorbij komen.

Calorieen terras

Mijn tips voor jou

Je kunt wel uitrekenen, dat de hoeveelheid calorieën hard aantikt na een aantal drankjes en een paar hapjes. Als dat jouw genietmomentje is, dan juich ik het van harte toe! Weet je echter dat dit iets te vaak voorkomt? Dan is het handig om af en toe te besparen. Hieronder mijn tips:

 • Kies voor spa rood met citroen of voor spa blauw, dan zit je altijd goed.
 • Ook light dranken zijn naar mijn idee helemaal prima voor af en toe. Zoetstoffen zijn pas in hele grote hoeveelheden schadelijk. Ik neem graag een cola light, cola zero of rivella. Bij sommige café’s serveren ze crystal clear, dat is ook prima! Deze drankjes bevatten 0 kcal.
 • Neem een kopje koffie of thee. Mijn persoonlijke favoriet is verse gemberthee. Hier zit vaak een koekje bij, die ik dan vrijwel altijd lekker op eet. Natuurlijk zitten hier ook calorieën in, maar dit zijn vaak maximaal 40-50kcal.
 • Wissel je wijntje of biertje af met een van de drankjes hierboven. Zo kun je genieten combineren met bewust bezig zijn.
 • Als er een bittergarnituur of iets anders lekkers is besteld, laat de eerste ronde (of meer) dan aan je voorbij gaan. Vaak is het moeilijk te weerstaan als je eenmaal aan het eten bent. Als je langer wacht tot je je eerste hapje neemt, eet je bijna altijd minder omdat het dan sneller op is :).
 • Houd je van mixdrankjes? Mix dan met light frisdranken! Ik neem bijvoorbeeld graag een bacardi-cola light. Dit bespaart calorieën en suikers uit de frisdrank.
 • Soms kun je een portie olijven bestellen, of zelfs groenten met hummus als dip. Dit zijn gezondere snack-opties!
 • Als je liever niets wilt snacken op het terras, zorg er dan voor dat je voordat je weggaat iets eet. Als je geen trek hebt zijn lekkere dingen namelijk veel makkelijker te weerstaan.
 • Heb je heel veel zin in een lekker wijntje, maar wil je toch niet teveel extra calorieën binnen krijgen? Ga dan lopend of op de fiets naar het terras toe en fiets/loop eventueel een extra rondje. Dat compenseert een beetje ;).

Conclusie

Calorieën besparen is dus zeker niet altijd nodig vind ik! Je vindt mij ook regelmatig genietend op het terras met een glas wijn en een portie bitterballen. Ik probeer dit echter niet te vaak te doen, omdat ik graag fit wil blijven en goed voor mijn lichaam wil zorgen. Ik kies dus ook heel regelmatig bewust voor een cola light of een spa rood met een citroentje en sla de hapjes over, of ik ga voor een verse gemberthee en eet heerlijk het kleine koekje op. Belangrijk daarbij vind ik om mezelf niet zielig te gaan vinden, het is namelijk mijn eigen keuze! Bovendien wordt ik van deze keuze op de lange termijn ontzettend vrolijk, terwijl wijn en bitterballen die vrolijkheid maar voor heel even geven ;).

Ik hoop dat je iets hebt gehad aan mijn artikel.

Groetjes, Marloes

Denk jij na over calorieën als je op het terras zit?

 

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (5)
 1. Janne 4 jaargeleden

  Ik bestel eigenlijk altijd water, omdat ik van frisdranken en sappen last krijg van mijn gebit. Win-win dus, ik drink gezonder en ik houd mijn tanden heel! (Cola en vruchtensap zijn zuur, dat is slecht voor je tanden. En ook suikers doen je tanden geen goed.)

  Reageer
 2. Carolien 4 jaargeleden

  Ik drink meestal alleen cola light als ik op terras zit.. de rest laat ik allemaal links liggen soms neem ik zelf een gezonde koek mee die ik dan stiekem heel snel op eet haha, verder op zijn tijd genieten van een bitterbal niets mis mee, maar dat is het afgelopen jaar niet eens voorgekomen.. mij maak je al blij met een cola light! ideaal!

  Reageer
 3. Sandra 4 jaargeleden

  Spa rood met een scheutje bier erin is ook erg lekker op een terrasje of thuis.
  Grt Sandra

  Reageer
 4. Sarah 4 jaargeleden

  Uit eten gaan/terrasjes doen zijn enkele van mijn grootste valkuilen tijdens het afvallen. Ik vind het altijd moeilijk om dan aan kcal te denken. Ik probeer het altijd te houden op light frisdrankjes of spa bruis, maar dat lukt niet altijd. Gelukkig kan ik, eens terug thuis, dan wel weer goed op mijn voeding letten 🙂

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.