calorieen tellen
| 7 mei 2020

Calorie cycling, tips van een diëtist!

Nog nooit heb ik het met jullie gehad over calorie cycling. Stiekem heb ik het wel eens genoemd, maar niet met de term erbij. Vandaag gaat dat veranderen. Ik vertel je precies wat het is, hoe je het kunt gebruiken bij afvallen en wat naar mijn idee de voordelen en de nadelen zijn.

Wat is calorie cycling?

Stel jouw dagelijkse behoefte is 2000kcal. Je denkt dan misschien dat je elke dag 2000kcal zou moeten eten om goed bezig te zijn. In werkelijk is dat niet perse zo, je lichaam heeft namelijk geen klok. In de theorie van calorie cycling kun je jouw benodigde calorieën verdelen over een langere periode. In een week is jouw behoefte 7 x 2000kcal = 14.000kcal. Je kunt bijvoorbeeld als volgt verdelen:

Dit is een willekeurig voorbeeld. Je kunt de verdeling uiteraard aanpassen aan jouw eigen wensen. Ik zie echter vaak gebeuren dat mensen die deze theorie toepassen, ervoor kiezen om in het weekend meer te eten.

Extreme calorie cycling

Sommige mensen gaan nog een stapje verder. Bij extreme calorie cycling zijn de verschillen nog een stuk groter. In het voorbeeld hierboven zou je 5 dagen 1100kcal kunnen eten en in het weekend beiden dagen 4250kcal. Nog steeds kom je dan op een totaal van 14.000kcal, waardoor je niet aan zou komen.

Hoe zit dat bij afvallen?

Stel dat de persoon hierboven zou willen afvallen. Diegene moet dan minder energie (calorieën) binnen krijgen dan hij verbruikt. In plaats van 2000kcal, bijvoorbeeld 1600kcal. Ook hiermee kun je variëren! Doordeweeks een inname van 1200kcal nastreven, geeft in het weekend een speling van 2000kcal! Dit betekent dat je bijvoorbeeld op zaterdag 2200kcal zou kunnen eten en op zondag 3000kcal.

Eten als model

Voordelen van calorie cycling

Het grote voordeel is dat je meer speling hebt. Er is meer ruimte op dagen dat je dat wilt. Voor je gevoel is dat ontzettend fijn, want je hoeft niet altijd zo streng te zijn! Een proces van afvallen kan hierdoor een stuk meer haalbaar worden.

Daarnaast zijn er bronnen die beweren dat het positief werkt voor je metabolisme. Je lichaam zou minder wennen aan een constante lage inname, waardoor afvallen beter gaat. Ik durf dit niet met 100% zekerheid te beweren. Naar mijn weten is het niet overtuigend wetenschappelijk bewezen. Toch heb ik het idee dat het bij sommige personen wel zo werkt. In mijn praktijk pas ik dit (in een iets andere vorm, daarover hieronder meer) regelmatig toe en ik zie dat mensen die eerst niet afvielen, nu wel de gewenste resultaten boeken. Ik weet echter niet of dat puur door de calorie cycling komt, of doordat ze er over het algemeen strakker of positiever mee bezig gaan.

Vooral het uitzicht op dagen dat je meer kunt eten, is dus een enorm voordeel. Bedenk maar eens hoe jij je zou voelen als je 5 dagen ‘streng moest eten’ en daarna weer twee dagen speling hebt. Dit is een stuk meer haalbaar dan dat je het komende jaar alleen maar relatief strenge dagen zou hebben.

Nadelen van calorie cycling

So far so good. Je wilt misschien al bijna aan de slag gaan. Wacht nog heel even, want er zitten wat mij betreft ook echt wat grote nadelen aan!

  • Je moet dagelijks heel nauwkeurig je calorieën bijhouden, om deze methode goed te kunnen volgen. Dit voor een korte periode doen om meer inzicht te krijgen vind ik vaak positief, maar voor altijd inzetten is toch wel een tikje extreem naar mijn idee.
  • Ik merk dat veel mensen de opgespaarde calorieën puur gebruiken voor ongezonde maaltijden en snacks! Eigenlijk eet je dan dus minder gezonde producten, om chips, koekjes, ijs of biertjes te kunnen nemen. Ik hoef je waarschijnlijk niet te vertellen dat jouw lichaam daar niet perse heel gelukkig van wordt. Op lange termijn zou het zelfs tekorten in verschillende voedingsstoffen kunnen creëren. Vooral als je dit bij extreme calorie cycling toepast! Mijn richtlijn is om niet voor lange tijd minder dan 1500 ‘gezonde’ calorieën op een dag te eten.
  • Er is een kans dat jouw lichaam minder goed kan herstellen na een (doordeweeks) sportmoment, omdat je te weinig eet. Ben jij iemand die 3x per week of vaker sport? Dan kan dit op langere termijn zeker negatieve effecten hebben. Op korte termijn kan het resultaat uit je trainingen achteruit gaan.
calorie cycling snoepen ijs eten

Mijn advies aan jou

Wat mij betreft weegt het voordeel niet echt op tegen de nadelen. Dat betekent echter niet dat ik niets met deze theorie doe. In tegendeel! Ik gebruik hem zelf indirect en raad het ook vrijwel al mijn cliënten aan.

Ik werk echter niet met tellen van calorieën. Soms alleen tijdelijk, om meer inzicht in voeding te krijgen. Ik adviseer echter wel om heel duidelijk ‘genietmomentjes’ in te plannen. Jij mag bepalen wanneer! Hierdoor creëer je automatisch dagen waarom je ‘strenger’ bent in gezond eten en dagen waarop je een iets losser kunt zijn. Ik weet uit ervaring dat dit voor vrijwel iedereen betekent dat je op de niet-genietdagen iets onder je behoefte eet en op de genietdagen iets boven je behoefte. De verschillen zijn alleen een stuk kleiner, waardoor de nadelen niet op gaan.

Als ik je dan toch een voorbeeld zou moeten geven in calorieën. Mijn eigen behoefte zit rond de 2000kcal. Ik eet doordeweeks zo’n 1800kcal en heb hierdoor in het weekend zo’n 1000kcal speling. Die verdeel ik zoals ik dat fijn vindt, dat verschilt per week.

Nogmaals, ik houd niet dagelijks mijn calorieën bij, maar doordat ik er zo veel mee werk, kan ik heel makkelijk een schatting maken van mijn eigen inname.

Ik hoop dat dit onderwerp nu meer duidelijk voor je is!

Groetjes, Marloes

Had jij wel eens van calorie cycling gehoord? Lijkt het je iets?

8 reacties

  1. Interessant artikel! Ik eet in het weekend vaak ook wat meer dan door de week.
    Eigenlijk doe ik het onbewust dus al een beetje. Maar als ik te weinig eet door de week dan trek ik op een gegeven moment alles wat eetbaar is uit de kast, want ik kan slecht tegen een lege maag…
    De extreme variant ga ik dus maar niet proberen.

  2. Interessant artikel!
    Voor mij voelt het altijd al heel natuurlijk om een paar dagen van de week wat strikter te zijn en een paar dagen van de week mezelf wat meer te gunnen qua voeding. Fijn om hier te zien dat deze manier van eten kan bijdragen bij het afvallen/een gezond voedingspatroon!

      1. Dat klopt, maar bijvoorbeeld een weekmenu aan de hand van het voorbeeld dat je geeft. Dan zou een ieder dit naar eigen behoefte kunnen aanpassen.

  3. Dit is echt heel interessant, dank je wel. In de eetmeter zit ook een mogelijkheid om een week te evalueren, nu weet ik waarom. Heel tof dit. Ook goed dat je de voor- en nadelen noemt.

  4. Wat duidelijk super fijn! Vraagje: houd jij dan in die cyclus rekening met sportdagen? En dan bedoel ik vooral in die “lagere” dagen. Dat als je doordeweeks 1800 kcal hebt gegeten, maar bijvoorbeeld 300 kcal hebt verbrand door een lange fietstocht o.i.d. dat je er dan 2100 eet? Of houd je je aan ongeveer 1800 kcal ongeacht hoeveel je hebt verbrand?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram