buikomvang meten hoe

Buikomvang Meten – Hoe en Waarom?

Tegenwoordig wordt steeds vaker de buikomvang gebruikt om te bepalen of iemand overgewicht heeft. In dit artikel probeer ik je zo goed mogelijk uit te leggen waarom dat is. Ook vertel ik je hoe je zelf jouw buikomvang kunt bepalen en natuurlijk wat de gezonde richtlijnen zijn.

Buikomvang vervangt BMI
Als we voorheen over overgewicht praatten, dan hadden we het vrijwel altijd over een BMI hoger dan 25. Het wordt steeds duidelijker dat dit misschien niet de juiste manier is om te meten. Bij BMI meet je namelijk alleen lengte en gewicht. Als je heel veel spieren hebt, is je gewicht hoger dan wanneer je dat niet hebt. Ik schreef hier in het begin van optimavita.nl al eens een artikel over.

Later werd om deze reden vaak niet alleen de BMI gemeten, maar ook het vetpercentage en de buikomvang. Tegenwoordig zie ik steeds vaker dat artsen en specialisten soms alleen uitgaan van de buikomvang. Best handig eigenlijk, want die kun je ook heel makkelijk zelf meten!

Waarom juist de buikomvang?
Ik krijg vaak de vraag waarom nu juist rond de buik wordt gemeten. Waarom niet de armen? Of juist de benen? Dat heeft ermee te maken dat het vet dat wij opslaan in onze buikregio, de beste indicatie geeft voor de kans op hart- en vaatziekten en andere aandoeningen. Buikvet (ook wel visceraal vet genoemd) zit namelijk rond onze vitale organen. Het kan processen die zich in de buik afspelen verstoren. Zo kan het bijvoorbeeld de gevoeligheid voor insuline verminderen, waardoor koolhydraten moeilijker kunnen worden opgenomen in onze cellen. Dit vergroot de kans op diabetes. Ook andere processen kunnen minder goed gaan lopen en het kan je hormoonbalans verstoren.

Vet op bijvoorbeeld je heupen en benen is veel minder schadelijk voor je gezondheid, omdat hier geen organen aanwezig zijn waarvan de werking verstoord kan worden.

Hoe meet je de buikomvang?
Je kunt je buikomvang meten door goed rechtop te gaan staan. Leg een meetlint tussen de bovenkant van je heupbot en je onderste rib. Ik geef de juiste plek hierboven aan. Plaats het lint rond je middel en trek het niet te strak aan. Nu kun je de waarde aflezen.

Ik kies er zelf ook vaak voor om de buikomvang te meten door het meetlint recht over de navel te leggen. Dan weet je namelijk altijd dat je exact hetzelfde punt te pakken hebt. Deze manier is vooral handig als je jouw voortgang wilt bijhouden in de loop van de tijd. Ik raad je aan om altijd in dezelfde omstandigheid te meten. ‘s Avonds is je buik vaak wat meer opgezet dan ‘s ochtends. Dit kan ook zo zijn als je ongesteld bent, of na een weekend vol lekkers.

Gezonde waardes
Natuurlijk zijn er richtlijnen voor wat een gezonde buikomvang is. Die zie je hieronder:

Mannen
Goede omvang: minder dan 94cm
Licht verhoogd: 94-102cm
Te hoog: hoger dan 102cm

Vrouwen
Goede omvang: minder dan 80cm
Licht verhoogd: 80-88cm
Te hoog: hoger dan 88cm

Ik wil hierbij wel even zeggen dat er héél veel mensen een licht verhoogde buikomvang hebben. Het is naar mijn idee ook een beetje raar dat er maar 1 richtlijn is die voor iedereen geldt. Als jij namelijk een vrouw van 1.86m bent, dan heb je veel eerder een buikomvang boven de 80cm dan als je 1.50m bent. Probeer dus een beetje in te schatten wat bij jou redelijk zou zijn en schiet niet gelijk in de stress als je met 2cm in het ‘licht verhoogde’ gebied zit. Ook als je al veel bent afgevallen, is het soms verstandig om tevreden te zijn met een iets verhoogde waarde.

Als jouw buikomvang te hoog is, dan is dat een teken dat je misschien een beetje op je gewicht moet letten, om je gezondheid te verbeteren.

Mijn conclusie
Je buikomvang meten kan een hele goede indicatie geven of jij overgewicht hebt of niet. Meet het natuurlijk wel op de goede manier en in dezelfde omstandigheden. Mocht jij erachter komen dat jouw buikomvang te hoog is, dan zou het voor je gezondheid beter zijn om af te vallen. Doe dit door gezond eten en veel bewegen, zoals ik in al mijn artikelen en video’s vertel.

Je kunt altijd een diëtist om raad vragen. Dit wordt vergoed vanuit je basis zorgverzekering.

Groetjes, Marloes

Heb jij jouw buikomvang wel eens gemeten?

8 reacties

  1. Het is inderdaad wel apart dat dezelfde richtlijn voor alle lengtes geld.
    Ik heb mijn taille wel gemeten, maar om heel andere reden: ik maak zelf kleding, dus dan moet je je maten weten 🙂

  2. Hmmm ja.
    Ik zat vroeger boven de 90cm, bij een lengte van maar 1.55.
    Inmiddels heb ik een mooi gezond bmi en vetpercentage.
    Door mijn zwangerschap(pen) is er echter veel buikvel ontstaan. Een buikwandcorrectie (wat kan in mijn situatie) wordt niet vergoed en is hartstikke duur. Ik zie er daardoor – helaas – uit alsof ik inderdaad een dikke buik heb… (met vragen over een nieuwe zwangerschap als extra kadootje, bah) En ik zit ook nog steeds in het licht verhoogde gebied. Toch geloof ik dus niet dat ik ongezond ben!

  3. Is er ook een minimum? Kun je ook te weinig buikomvang hebben? Ik ben vrij klein (1 meter 58) en heb een buikomvang van 64 centimeter, denk je dat dat gezond is?

  4. Lengte van 1.81 en een gewicht van 60 kilo, niets mis mee zou je zeggen. Maar mijn buikomvang is 91 cm. (Meet je trouwens na inademen of uitademen?) ik heb het opgemeten na uitademen. Ik krijg vaak complimenten over dat ik zo lekker slank ben etc, maar het vet dat ik heb zit op mijn buik en heb lovehandles 🙁 wat kan ik doen om van mijn buikvet af te komen? Maar wat mij betreft hoef ik niet zo veel af te vallen verder. Heb overigens twee zwamgerschappen achter de rug, waarvan één minder dan vier maanden geleden. Maar ik heb niet de indruk dat mijn buik het resultaat is van mijn zwangerschappen. Mijn figuur is altijd al zo geweest.. ik probeer gezond te eten, maar mijn verleiding blijft toch wel in suikerrijke voeding zitten.. (chocola, koekjes etc) ik ben sinds 3 weken gestart met krachttraining (3x per week een half uurtje via online trainingsprogramma) heb je tips om mijn buikomvang af te laten nemen? Bedankt alvast!

  5. Oef…ik was zo blij met ‘goede omvang’.
    Blijkt dat ik bij ‘mannen’ gekeken heb.
    Mijn buikomvang is dus toch iets verhoogd…….

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram