zomer onzeker zijn
| 10 juli 2018

Bodytalk: Onzeker in de Zomer, mijn Tips!

Zon, strand, terrasjes en vrolijkheid. De zomer lijkt perfect te zijn! Toch is het voor heel veel mensen ook een heel moeilijk moment. We dragen namelijk massaal minder kleding, waardoor veel meer van ons lichaam zichtbaar is. Daar kun je flink onzeker van worden. In dit artikel wil ik die onzekerheid bespreken en je een aantal tips geven.

Het probleem

Ik ken héél veel mensen die het lastig vinden om in bikini te gaan, nooit een korte broek aantrekken of altijd shirtjes met mouwen aan doen. Ze zijn onzeker over hun niet zo platte buik, cellulitis (ik weet dat ‘cellulite’ de goede medische benaming is), striae en/of ‘lelijke’ armen. De zomer wordt hierdoor een stuk minder leuk, want je bent je constant bewust van wat jij niet durft en anderen wel.

Onzeker in bikini

Waar komt die onzekerheid vandaan?

Bedenk goed dat de oorzaak van deze onzekerheid eigenlijk niet ligt bij de putjes in je benen of de vetjes op je buik. Het nare gevoel zit in je hoofd! Er zijn namelijk zat mensen die meer putjes of een dikkere buik hebben dan jij en vrolijk hun bikini aantrekken. Ik ken mensen met overgewicht die niet onzeker zijn over hun lichaam en ik ken hele slanke mensen die voor geen goud een bikini aantrekken.

Begrijp me niet verkeerd, onzeker zijn we allemaal wel eens! Ik vind het dan ook niet negatief als je af en toe een beetje aan jezelf twijfelt. Het is echter vervelend als die onzekerheid je leven gaat beheersen. Dat is het gewoon niet waard! Zeker als het om een paar (of heleboel) putjes gaat ;).

Het klinkt misschien hard, maar het probleem ligt niet in de vorm van je lichaam. Het probleem zit in je hoofd!

De oplossing!?

Ik geloof dus ook niet dat afvallen of strakker worden de juiste oplossing is. Natuurlijk is het goed voor je gezondheid om af te vallen bij zwaar overgewicht, maar dat is een heel ander verhaal. Ik zie het ontzettend vaak gebeuren dat mensen te hoge verwachtingen hebben van het afvallen. Door wat kilo’s te verliezen gaat namelijk echt niet al je onzekerheid weg. Dat lukt alleen door jezelf te accepteren, hoe je er ook uit ziet!

Ik snap dat ik makkelijk praten heb met mijn maatje 38, maar door mijn ervaring in het begeleiden van mensen, weet ik dat een verandering van je mindset noodzakelijk is! Bovendien heb ik net als vrijwel iedere vrouw cellulitis op mijn billen en bovenbenen en striae aan de binnenkant van mijn benen. Natuurlijk irriteer ik me daar wel eens aan! Naar mijn idee is dat logisch. Ik heb het echter nooit mijn outfitkeuze laten bepalen, ook niet toen ik twee 3 spijkerbroekmaten groter had dan nu.

Onzeker in de zomer

Mijn tips voor jou

Ik hoop je met dit artikel aan het denken te zetten. Ik verwacht niet dat je onzekerheid als sneeuw voor de zon verdwijnt, maar laat dit artikel eens op je inwerken! Daarbij heb ik een aantal tips:

 • Je MOET natuurlijk niets. Als jij geen bikini wílt dragen, dan is dat prima. Het is alleen zonde als je het eigenlijk wel zou willen, maar niet doet omdat je jezelf dat niet waard vindt.
 • Bedenk dat NIEMAND in de wereld je zo zal veroordelen als jij zelf. Heb je óóit in je leven iemand in gedachten uitgelachen om zijn of haar cellulitis, flubberarmen of striae!? Ik niet! Vaak accepteren we anderen veel meer dan onszelf. Bovendien, als iemand wel zou lachen…dan zegt dat veel meer over die persoon dan over jou.
 • Kies kleding die goed past qua maat en model. Zoek bijvoorbeeld een middenweg door een badpak te kiezen in plaats van een bikini. Koop een iets langere korte broek of een wijder vallend zomerjurkje. Je zult merken dat je dan al stukken zekerder wordt.
 • Bouw langzaam op. Draag de kleding die jij een beetje eng vindt eerst eens thuis of naar een goede vriend(in). Vraag desnoods zijn/haar eerlijke mening. Zo wordt je langzaam zekerder over jezelf.
 • OWN IT! Met een rechte houding en een lach op je gezicht, zie je er ALTIJD goed uit. Je mag trots zijn op wie jij bent.
 • Bedenk je dat iedereen onzekerheden heeft, hoe zeker iemand ook overkomt. Ook dat heeft niets te maken met hoe je eruit ziet. Ik weet zeker dat Doutzen Kroes ook puntjes kan aanwijzen die ze niet zo mooi vindt aan haar lichaam.

Ik kan hier letterlijk nog pagina’s over vol schrijven, maar ik hoop dat je mijn punt begrijpt! Zoals ik eerder al aangaf, hoop ik dat ik je een klein beetje aan het denken heb gezet.

We zijn allemaal mooi! Ongeacht onze maat, vormen, lengte, kleur of handicaps. Draag dus lekker wat je wilt, zonder bang te zijn van veroordeling door anderen. ♥

Groetjes, Marloes

Ben jij wel eens onzeker? Wat helpt jou om je beter te voelen?

14 reacties

 1. Fijn zo’n blog! Ik heb deze pas ontdekt en het heeft me weer veel inspiratie en motivatie gegeven, dankjewel! Ik heb nog wel een vraag, die ik (nog) niet terug kan vinden op je blog: we hebben een airfryer die 1 x per week gebruiken voor de frietjes, wat vind je van de ovenfrites die we daar in doen? Ik eet trouwens bijna nooit mee, soms wel een kleine portie. Ik ben erg benieuwd.
  Groetjes

  1. Zo leuk om te horen! Ovenfriet bevatten soms aardig wat toevoegingen als vet en suiker, check daarvoor even de verpakking! In de koeling vind je vaak voorgekookte aardappelfrites zonder toevoegingen, die vind ik beter :). Die kun je ook prima in de airfryer doen!

 2. Erg herkenbaar onderwerp! Ik ben ooit geconfronteerd toen ik een jaar of 15 was met het feit dat ik een dagje samen met een vriendin naar het strand ging, er 2 jongens voorbij liepen en de 1 tegen de andere zei, ik wist niet dat hier ook zeehonden zwemmen.. sindsdien nooit meer een bikini gedragen, en ben inmiddels 31. En dat zal ook deels te maken hebben hoe die opmerking mijn zelfbeeld heeft beïnvloed.

 3. Ik heb flubberarmen en lelijke benen. Toch draag ik een driekwart broek en een shirt je zonder mouwen. Ik schaam me er niet voor. Iedereen mag de armen en benen zien die me 85 jaar hun dienst hebben bewezen en daardoor niet meer zo fraai zijn als toen ze begonnen. Zo is het ook met de rimpeltjes in mijn gezicht.
  Was leuk om jou tips te lezen. Groetjes Oma.

 4. Dankjewel lieve Marloes, voor dit ontzettend fijne artikel. Ik heb het op dit moment erg moeilijk met mijn lijf en koppel slanker automatisch aan zekerder/gelukkiger. Jouw woorden zetten me weer even met beide (stevige maar gelukkig goed functionerende) benen op de grond <3

 5. Wouw wat een mooi artikel en vooral motivatie om te kijken hoe je gedachtes zijn jaren durfde ik niet naar het zwembad en ik hield zo veel van het water de vrijheid die je in het water hebt en gisteren heb ik een hele stap gezet om een zwem abonnement af te sluiten en in me bikini iedere dag een uurtje te gaan zwemmen minste dat is me doel

 6. Heel herkenbaar! Ik voel me vaak niet zo comfortabel in bikini. Ik ben erg slank, maar op vakantie houd ik snel vocht vast. Waarschijnlijk doordat ik dan wat zouter eet en meer alcohol drink. Hierdoor zet mijn buik ook wat op, waar ik mij dan niet zo fijn bij voel. Het is meer een gevoel denk ik, want mijn vriend zegt niks aan me te zien 😉

  Wat mij helpt is om op vakantie niet helemaal ‘los’ te gaan, maar een beetje op mijn eten te letten. Dit vind ik erg lastig, omdat ik van nature best een ongezonde eter ben. Jouw blog motiveert mij echt om het dit jaar eens anders aan te pakken. Dus niet als lunch een zak chips te nemen, maar een lekker broodje of een stuk fruit. Of juist in de middag wat te zondigen, maar de avond een salade of iets dergelijks te nemen.

  Laatst las ik van iemand een andere goede tip. Doe voordat je daadwerkelijk met je bikini op het strand gaat liggen, je bikini éérst eens thuis aan. Bijvoorbeeld als je de huishouding gaat doen of gaat koken. Hierdoor kun je geleidelijk ‘wennen’, waardoor je je op het strand ook meer comfortabel voelt in bikini.

  1. Goede tip! Dank je wel! Heel veel succes op vakantie, ik voel me inderdaad vaak beter door niet ‘all out’ te gaan met ongezond eten…maar toch een soort balans te vinden van gezond en minder gezond.

 7. Hoewel ik me net als zowat iedereen wel eens onzeker voel (over hoe ik eruit zie, over mijn werk, mijn rol als echtgenoot, moeder, dochter, …. ) probeer ik dat niet mijn doen en laten te laten bepalen. Ik ben best trots dat ik op een gewicht van destijds 96 kg (voor 1m65) toch gewoon ging zwemmen met de kinderen. Ik voelde me op zich niet goed over hoe ik eruit zag, maar samen met de kinderen bewegen is voor ons allemaal leuker dan thuiszitten, én een eerste stap naar een slanker lijf. Ook toen ik begon te joggen (rond de 85 kg) was ik nog erg zwaar en wiebelde er vanalles terwijl ik pufte met mijn rode kop :-). En nu (ik weeg 67, joepie!) ben ik nog steeds onzeker (oa over mijn borsten, die helemaal platgevallen zijn, lang leve de push-up 🙂 ).

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram