Bang om weer aan te komen
Afvallen Voedingstips

Bang om weer aan te komen na afvallen…

Door

Ik merk dat heel veel mensen bang zijn om weer aan te komen, als het ze is gelukt om op hun streefgewicht te komen. Begrijpelijk, want je hebt zo keihard gewerkt om fitter en gezonder te worden, dat je er onwijs van zou balen als je dat niet kunt vasthouden. Hieronder geef ik je mijn tips als diëtist

Afvallen is hard werken…

Nog steeds wordt regelmatig gedacht dat afvallen makkelijk is. Voor veel mensen is het dat zeker niet! Het kost ontzettend veel kracht, doorzettingsvermogen en tijd, om je leven om te gooien en kilo’s te verliezen. Als je het dan eenmaal hebt gedaan, mag je super trots zijn op jezelf!

Bang om weer aan te komen

Altijd heb je gedacht dat als je eenmaal je gewicht had bereikt, dat je klaar zou zijn. Daar komt dan echter ineens de angst om weer aan te komen. Je hebt zo je best gedaan om die kilo’s te verliezen, hoe ga je er in vredesnaam voor zorgen dat ze er ook af blijven?? Ik wil je zeggen dat deze angst compleet normaal is. Heel veel mensen hebben er last van. Vaak verdwijnt hij na een tijdje en krijg je meer vertrouwen in jezelf. Dat duurt echter wel even!

Etentje

Mijn tips voor jou

Hieronder mijn tips voor jou, voor als je bang bent om weer aan te komen. Ik wil benadrukken dat niet elke tip voor iedereen werkt. Zie ze dus niet als gouden oplossingen, maar als hulpmiddelen waarvan jij kunt gebruiken wat je aanspreekt:

 • Besef dat iedereen een kleine schommeling in het gewicht heeft. 2kg aankomen en afvallen is compleet normaal. Dit heeft te maken met onder andere vocht vasthouden, hormonen, stress, weersomstandigheden, gelegenheidsetentjes etc. Dwing jezelf dus om niet in paniek te raken als je ziet dat je een beetje bent aangekomen. Dit is normaal!
 • Onthoud dus ook dat je niet blijvend aankomt van 1 etentje of zelfs van een vakantie van 3 weken waarin je minder gezond eet. Natuurlijk kun je er een beetje op letten dat je niet alles eet wat los en vast zit, maar wat écht belangrijk is, is wat je de rest van het jaar doet! 49 weken grotendeels gezond leven wordt echt niet verpest door 3 weken vakantie, net als dat 6 dagen gezond eten niet verpest wordt door 1 all-you-can-eat moment in het weekend.
 • Het kan helpen om een soort van drempelwaarde voor je gewicht te stellen. Ik weet bijvoorbeeld dat ik me momenteel het beste voel bij 65-67kg. Ik heb voor mezelf gesteld dat als ik boven de 68kg kom, ik weer een beetje beter ga opletten.
 • ‘Een beetje beter opletten’ als je gewicht iets is gestegen, betekent niet dat je direct op een crashdieet moet of niets ongezonds meer mag! Gun jezelf ook in zulke periodes af en toe iets lekkers. Doe het alleen minder vaak dan normaal en zorg voor voldoende beweging. Als voorbeeld: in een gemiddelde week neem ik zo’n 3x een groot genietmomentje, als ik beter oplet, doe ik dat 1-2x. Ook probeer ik in ‘beter-op-let-weken’ meer stappen te maken dan normaal.
 • Sta niet elke dag op de weegschaal, vooral niet als het je humeur beïnvloedt. Als het bij je routine hoort en je het puur ziet als informatie, dan vind ik dagelijks wegen niet zo’n probleem. Je zou dan echter niet erg teleurgesteld of blij moeten worden na het zien van een bepaald getal. Heb je dat wel? Weeg dan liever 1x per week op een vast moment, of misschien zelfs nog minder vaak. Zoals ik al zei: gewicht schommelt sowieso! Elke dag wegen kan daardoor mentaal belastend zijn.
 • Eet niet te weinig! Uit de angst om aan te komen kun je misschien jezelf beperken in je portie, maar van gezonde dingen kom je echt niet zomaar aan. Neem dus liever een extra schep avondeten, in plaats van ‘s avonds snaaitrek te krijgen doordat je onvoldoende gegeten hebt.
 • Ben je bang voor bepaalde voedingsmiddelen omdat je denkt dat je ervan gaat aankomen? Probeer ze dan evengoed eens te nemen en kijk wat er gebeurt. Je komt namelijk écht niet aan van 1x iets ongezonds eten. Om 1kg aan te komen moet je ruim 7000kcal extra eten.

Het allerbelangrijkste is: heb geduld met jezelf! Ook dit is weer iets wat je moet leren. Langzaam zal de angst om weer aan te komen verdwijnen, als je meer ervaring krijgt met op gewicht blijven. Bij sommige mensen duurt dit een paar weken, bij anderen zelfs een paar jaar. Houd vertrouwen!

Twijfel je toch teveel en blijft je angst aanhouden? Ga dan eens langs een diëtist! We kunnen je helpen vertrouwen te krijgen in jouw eetpatroon.

Groetjes, Marloes

Ben jij wel eens bang om (weer) aan te komen?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (6)
 1. Janneke 2 jaargeleden

  super goed artikel!! Xx

  Reageer
 2. Roos 2 jaargeleden

  Super goed artikel!

  Je hebt al vaker gezegd of geschreven dat op gewicht blijven betekent dat er soms ook even 2 kilo aan kan komen bij op gewicht blijven, dat heeft me erg geholpen 🙂 ik baalde soms wel een beetje, maar hield dat dan in mijn achterhoofd.

  Ook wat soms helpt is toch een keer een weekje wegen overslaan, het even los laten.

  Reageer
  • Marloes 2 jaargeleden

   Zo goed om te horen! Dat is inderdaad een hele mooie aanvullende tip 🙂

   Reageer
 3. Alexandra 2 jaargeleden

  Wat een geruststellende boodschap. Blij mee!

  Reageer
 4. Bianca 2 jaargeleden

  Dat getal op de weegschaal dat kan zeker mijn dag beïnvloeden
  . Heel dom natuurlijk maar het doet het eerlijk gezegd wel.
  Pas na een etentje, flink bord pasta bolognese en een toetje met marscopone op, gewoon 9 ons zwaarder de volgende dag. Dan denk ik hoe kan dat dan?

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.