Afvallen Gezonde producten Voeding Voedingstips

Balansdag na Kerst? – 10 Tips!

Door

balansdag-na-kerst

Waarschijnlijk heb je tijdens de kerstdagen net als ik meer gegeten en gedronken dan normaal. Heerlijke maaltijden, lekkere drankjes, zoete snoepjes en hartige snacks, wat was het allemaal lekker! Ik vind het altijd heel fijn om na zulke dagen even extra op te letten op mijn gezonde leefstijl. Zeker omdat oud&nieuw er alweer aan komt, voelt het voor mij gewoon fijn om tot die tijd weer even ‘normaal’ te doen. Ik geef je tips die ik zelf gebruik om mijn ultieme ‘balansdag’ te creëren.

Mijn doel op zo’n balansdag
Heel veel mensen denken direct aan hun gewicht als ze een paar dagen minder gezond hebben gegeten (kerst!). Ik probeer dat zo min mogelijk te doen, want natuurlijk kom je aan als je meer gegeten hebt! Dit is écht niet aleen maar vet, het is namelijk vooral darmvulling (ontlasting) en vocht. Je eet vaak zouter dan normaal, wat je lichaam stimuleert om vocht vast te houden. Daarnaast duurt het ongeveer 48uur voordat je kerstmaaltijd de wc bereikt, dus het is compleet logisch dat je de eerste twee dagen iets zwaarder bent dan normaal. Het gewicht dat overblijft (dus de hoeveelheid die je écht bent aangekomen) valt vaak ontzettend mee. Zeker als je na je eetfestijn weer normaal gaat doen.

Mijn doel heeft dus niet zo zeer iets te maken met mijn gewicht, maar vooral met mijn gevoel! Ik voel me vaak minder energiek, slomer en ben sneller moe nadat ik veel meer heb gegeten dan normaal. Ook merk ik dat ik veel meer zin krijg in zoete en vette dingen, net alsof mijn smaakpapillen om meer vragen. Ik wil met zo’n balansdag m’n lichaam stimuleren om al het extra eten naar buiten te werken en om weer ‘normaal’ te gaan functioneren. Vaak merk ik al na 1 dag dat ik me weer fitter voel en minder drang voel om te snacken.

Gezond leven volhouden

Mijn 10 tips voor een balansdag 
Geloof me, ik heb heel veel geprobeerd in het verleden. Van alleen maar fruit en groenten eten tot zelfs alleen maar drinken. Zulke extreme dingen werken voor mij (en voor veel anderen) juist tegenovergesteld. Ik houd het vol tot ongeveer het eind van de middag en krijg dan ZO veel trek, dat ik alles ga eten wat ik kan vinden. Het gevolg is dat ik me niet fitter, maar alleen maar beroerder voel. De dingen hieronder werken voor mij wél heel goed.

1. Drink veel
Ik zet deze bewust op nummer 1, omdat het mij altijd ontzettend helpt. Ik probeer op een balansdag ongeveer 3 liter te drinken, wat vooral uit water en thee bestaat. Dit zorgt er niet alleen voor dat je minder trek hebt, het helpt je lichaam ook om alle afvalstoffen af te voeren.

2. Start met een eiwitrijk ontbijt
Ik heb vaak ‘s ochtends niet zo veel trek als ik de dag ervoor veel gegeten heb. Ik ontbijt toch altijd! Ik merk dat ik anders later op de dag meer trek krijg. Een ontbijt met veel eiwitten houd me lang verzadigd. Ik kies bijvoorbeeld voor 300ml magere kwark met een stuk fruit, 10g geroosterde pompoenpitten en 10g kokoschips.

Bewegen sporten

3. Bewegen!
Bewegen vind ik heerlijk op zo’n dag, ook dit geeft me namelijk het gevoel dat alle afvalstoffen uit mijn lichaam worden vervoerd. Ik ga bijvoorbeeld naar de sportschool, of kies ervoor om een rondje hard te lopen of een lange wandeling te maken. Hard sporten is echt niet perse nodig, in beweging zijn is ook al super!

4. Vermijd zoete dingen
Ik zei al dat ik na een paar ongezonde dagen véél meer trek krijg in zoet. Als ik daaraan toegeef, dan is het hek van de dam. Ik blijf dan constant zoete trek houden. Ik kies er op een balansdag daarom voor om zoete dingen (op fruit na) te vermijden. Ik neem bijvoorbeeld wel eens rozijnen door mijn kwark, dat doe ik op zo’n dag bewust even niet. Ook neem ik even helemaal geen koekjes en snoepjes, ook al zijn ze maar klein.

5. Eet alleen als je écht trek hebt
Op ‘normale’ dagen eet ik natuurlijk ook als ik trek heb, maar ook vaak omdat ik ‘weet dat ik het nog nodig heb’. Op een balansdag sla ik zulke eetmomenten over. Dat kan betekenen dat ik iets minder binnen krijg dan ik verbruik, maar dat vind ik nu even niet erg, omdat ik de dag ervoor juist meer heb gegeten dan ik verbruikte!

6. Neem veel groenten en fruit
Het is misschien een inkopper, maar op een balansdag probeer ik veel groenten (minimaal 300g) en fruit (2-4 stuks) te nemen. Dit is niet alleen mega goed voor je lichaam, maar vooral groenten vullen goed zonder veel calorieën te leveren. Daarnaast bevatten groenten en fruit veel anti-oxidanten, die je lichaam beschermen tegen schadelijke stoffen.

maaltijd-salade-linzen-feta-en-nectarine

7. Even geen zout
Zoals ik hierboven al zei, houd je vocht vast als je zout eet. Nu ik dit typ (de dag na kerst) merk ik dit onder andere aan mijn ringen, die strakker om mijn vinger zitten. Ik kies er daarom voor om vandaag zo min mogelijk zout te gebruiken. Ik voeg geen extra zout aan mijn gerechten toe, neem geen cup a soup en sausjes en vermijd zo veel mogelijk pakjes en zakjes. Zo stimuleer ik mijn lichaam om niet nóg meer vocht te gaan vasthouden, maar het juist af te drijven.

8. Kies magere producten
Ik heb gisteren al genoeg vet binnen gekregen, dus ik kies vandaag even voor magere producten. Ik neem bijvoorbeeld liever kip of vis, dan gehakt of worst. Ook pas ik op met de hoeveelheid olie en boter die ik gebruik. Dit zijn goede vetten, maar je hebt er maar weinig van nodig, zoals ik hier al vertelde. Ik neem op mijn balansdag gerust wat noten, pitten, zaden, pindakaas, vis, avocado of kokos, maar let verder op dat ik niet teveel vet gebruik.

9. Eet langzaam en kauw goed
Ik heb het al heel vaak verteld, maar door langzaam te eten en goed te kauwen houd je langer een vol gevoel. Bovendien kan je lichaam beter de goede voedingsstoffen uit je voeding halen én hoeven je darmen minder hard te werken. Als ik langzaam eet dan heb ik minder eten nodig om een vol gevoel te hebben én ik heb minder darmklachten.

Drinken

10. Probeer jezelf niet zielig te vinden
Ook op balansdagen zal je in aanraking komen met ongezonde voeding. Zo liggen hier nog een paar heerlijke shortcakes die over zijn van de kerstdagen en ik heb nog een zak van de lekkerste drop in de kast liggen. Ik kan mezelf nu heel zielig gaan vinden dat ik dat niet neem, maar het is mijn eigen keuze om dat niet te doen! Ik probeer mezelf altijd te herinneren aan mijn doel: me fit en lekker voelen. Vandaag het lekkers over slaan heb ik daar dubbel en dwars voor over. De shortcakes neem ik mee naar mijn werk voor de liefhebbers, de zak drop blijft liggen voor een later moment.

Ik hoop dat je iets aan mijn tips hebt gehad! Eigenlijk een ik op zo’n dag dus ‘gewoon gezond’, maar ik let nog nét een beetje extra op. Als ik de regels hierboven volg, merk ik na één dag al verschil!

Groetjes, Marloes

Doe jij wel eens een ‘balansdag’. Hoe ziet jouwe eruit?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (10)
 1. Yvonne Huissen 6 jaargeleden

  Ik voel me alleen al minder fit en “luier” tijdens de kerstdagen omdat ik dan uit mijn ritme ben, even niet sport en veel minder beweeg. Ik heb eigenlijk tijdens de kerstdagen niet veel meer of anders gegeten (alleen in verhouding wel, omdat ik er amper bij bewogen heb, maar dat was even biet anders) en gelijk gisteren weer in het normale ritme, heerlijk vind ik dat! En ik blijf ook tijdens die kerstdagen veel drinken!! Water (natuurlijk) en ik doe tegenwoordig een paar stukjes gember zo in een fles spa rood, ook lekker voor de afwisseling 🙂

  Reageer
 2. Agnes 6 jaargeleden

  Fijne post! Mooie tips, vandaag ook een balansdag voor mij

  Reageer
 3. Annema 6 jaargeleden

  Wij hebben 3 dgn kerst gehad. En voor het eerst voel ik mij niet schuldig. Vandaag weer gezond, lekker sporten en veel water. Komt goed.

  Reageer
 4. Sandra 6 jaargeleden

  Goeie tips! Vanwege ziekte heb ik niet heel uitgebreid kerst gevierd, helaas. Ik merk wel dat ik het eten van groente en fruit miste de afgelopen dagen, omdat ik dat normaal juist heel veel eet.

  Reageer
 5. The O 6 jaargeleden

  Dank je wel!
  Ik heb echt veel te veel gegeten maar ben nu weer lekker aan het balansen inderdaad. Niet iets geks aan het doen of volledige onthouding, maar gewoon weer even extra goed op de gezonde dingen en hoeveelheden letten. Heel fijn!

  Reageer
 6. erika 6 jaargeleden

  hey. Marloes ik doe ook zeker een bel and dag maar vaker zeker met de feestdagen dan moet ik wel. dan speelt mijn pds jou wel bekent. dan moet een gewoon niet veel eten. en dan gaat het goed. maar heb jij nog andere tip voor die pds na feestdagen. mag 24jan naar de diëtiste

  Reageer
  • Marloes 6 jaargeleden

   Ik zou echt even het advies van de dietist afwachten…het verschilt namelijk erg per persoon wat helpt.

   Reageer
 7. Miranda 6 jaargeleden

  Hi Marloes!

  Even een vraagje over tip 1: heb jij nooit dat je je van zoveel thee en water zo flauw gaat voelen? Ik heb dat helaas wel snel. Heb je daar misschien een tip voor?

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.