| 22 april 2021

Angst voor gezonde calorierijke producten

Ik kom het ontzettend vaak tegen in mijn praktijk en als reacties onder mijn blogs en video’s: mensen met angst voor gezonde calorierijke producten. Denk aan bijvoorbeeld noten, avocado, olie, pindakaas, zalm en banaan. ZO ontzettend zonde vind ik dit! Heb jij hier stiekem ook (een beetje) last van? Dan hoop ik je met dit artikel er anders tegenaan te laten kijken, door mijn visie te delen en je tips te geven.

Bang voor gezonde calorierijke producten

Het komt dus vrij vaak voor dat mensen een angst voelen voor gezonde producten die calorierijk zijn. Dit zal onder andere komen dat we door vele diëten gewezen worden op het feit dat we vooral WEINIG moeten eten. Dat is volgens hen DE manier om af te vallen. En tjah…in een 1000 calorieën dieet lijkt het misschien niet zo handig om een handje noten te nemen á 100 calorieën.

Mijn visie

Ik ben het daar niet helemaal mee eens. Ja, om af te vallen is het nodig om minder binnen te krijgen dan je verbruikt. Het is echter ook belangrijk om je lichaam een volwaardige voeding te geven, zodat alle processen goed blijven lopen, je lichaam goed kan functioneren en er geen tekorten ontstaan.

Wat ik ontzettend hoop, is dat mensen die willen afvallen, dat gaan doen uit liefde voor zichzelf en voor hun lichaam! Doe het niet uit een frustratie, daar bereik je namelijk helemaal niets mee en de kans op falen is ontzettend groot. Is het niet het allergrootste cadeau aan jezelf om goed voor jezelf te zorgen? Dat doe je naar mijn idee NIET door zo min mogelijk calorieën binnen te krijgen, maar door je lichaam te geven wat het nodig heeft. ♥

Is pindakaas gezond

Waardevolle voedingsstoffen

In gezonde calorierijke producten, zitten waardevolle voedingsstoffen. Sterker nog, er zitten vaak voedingsstoffen in die je maar moeilijk uit andere producten haalt! De grotere hoeveelheid calorieën komen namelijk vaak uit goede vetten. Deze vetten zijn waardevolle bouwstoffen voor cellen in je lichaam, helpen je lichaam tegen schadelijke stoffen te beschermen en ze zijn nodig om onder andere je ogen en je spieren goed te laten werken.

Daarnaast leveren deze producten in vet oplosbare vitamines, zoals vitamine A, vitamine E en vitamine D. Deze komen in mindere mate in andere producten voor. De kans dat je er tekort van binnen krijgt als je producten met goede vetten vermijd, is dus heel groot! Dit kan onder andere leiden tot spierzwakte, neurologische problemen, vermoeidheid, zwakke botten, huidproblemen, haarproblemen of een slechter zicht.

Een banaan (de laatste in mijn rijtje bovenaan) bevat vrijwel geen goede vetten, maar wel veel vezels en kalium. Dit werkt onder andere positief voor de stoelgang, spierwerking, prikkeloverdracht in de zenuwen en het goed houden van de bloeddruk.

Wat ik je aanraad

Probeer heel goed te beseffen waar voeding voor dient: voor het gezond houden van je lichaam! Weinig eten en gezonde producten vermijden is dus niet wat je wilt.

Daarnaast hoop ik dat je producten kunt gaan beoordelen op welke voedingsstoffen ze bevatten, in plaats van op hoeveel calorieën ze bevatten. Bevat een product veel nuttige voedingsstoffen voor je lichaam, dan is het top om regelmatig te gebruiken. Zitten er weinig tot geen nuttige voedingsstoffen in een product? Eet het dan vooral omdat het heel lekker is 😊.

Ik hoop dat ik je in ieder geval een klein beetje aan het nadenken heb gezet.

Groetjes, Marloes

Herken jij deze angst? Of heb je misschien tips hoe jij er vanaf bent gekomen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram