Als huisgenoten ongezond koken
| 5 november 2020

Als je partner, ouders of huisgenoten ongezond koken…

05Als je mijn blog bezoekt, dan is gezond leven waarschijnlijk in meer of mindere mate belangrijk voor je. Een probleem waar heel veel mensen tegenaan lopen, is dat je partner, ouders of huisgenoten niet altijd zo bewust bezig is als jij graag zou willen. Ze koken maaltijden die jij zelf liever anders had gemaakt. Hieronder mijn tips om hiermee om te gaan.

Het probleem

Het is natuurlijk super lief dat jouw partner, ouders of huisgenoten voor je willen koken. Stiekem komt het ook wel goed uit in je drukke leven. Wat je minder bevalt, is dat de maaltijden een stuk minder gezond zijn dan je graag zou willen. Misschien bevatten ze te weinig groenten, teveel vet, weinig vezels of zijn er pakjes en zakjes gebruikt.

Zelf zou je dit absoluut anders gedaan hebben. Dat is in jouw hoofd erg lastig! Het is zo lief dat er voor je gekookt wordt, maar eigenlijk past de maaltijd niet zo goed in je gezonde leefstijl. Als dit een enkele keer gebeurt, dan is het natuurlijk geen probleem. Maar wat als je wekelijks een paar keer in zo’n situatie zit? Hieronder geef ik je tips!

Mijn tips voor jou

Je kunt op een aantal manieren met dit probleem omgaan. Hieronder een paar van mijn tips voor jou:

 • Bespreek jouw probleem op een open en rustige manier met degene die kookt. Leg uit wat je lastig vind en kijk samen of er een oplossing is. Misschien wil diegene wel iets minder saus gebruiken, meer groenten toevoegen, volkoren producten gebruiken of voor jou een ander stukje vlees (of vleesvervanger) bakken.
 • Kijk ook eens naar wat je zelf kunt doen! Zorg er bijvoorbeeld voor dat er komkommer, snoeptomaatjes of sla in huis is, dat je makkelijk bij de maaltijd kunt eten. Zo krijg je op een makkelijke manier meer groenten en vezels binnen. Ook zal je minder van de ongezondere maaltijd nodig hebben om verzadigd te zijn, als je er rauwkost of snackgroenten bij eet. Verwarm desnoods wat diepvriesgroenten in de magnetron! Zo heb je super makkelijk extra groenten voor 1 persoon.
 • Besef je dat het écht geen probleem is om regelmatig een iets minder gezond avondmaaltijd te hebben. Je hebt nog ZO veel van de dag over om gezond te eten. Focus wat meer op het gezond maken van de rest van de maaltijden en accepteer de liefdevol bereidde avondmaaltijd die misschien niet helemaal aan jouw eisen voldoet. Op de dagen dat jij kookt, kun je het op jouw manier doen. Op de dagen dat de ander kookt, is het helemaal geen probleem om het gewoon te accepteren. Gezond leven betekent écht niet dat elke maaltijd van de dag 100% gezond moet zijn.

Natuurlijk kun je ook een mix maken van de drie tips hierboven!

intermittent fasting

Mijn eigen ervaring

Als je mijn vlogs kijkt dan weet je dat ik dit ‘probleem’ onwijs herken! Sven eet minder gezond dan ik. Als hij kookt, is dat vaak met een pakje. Mijn gezonde maaltijden vind hij lang niet altijd even lekker, waardoor ik me soms gedwongen voelde minder gezond te koken. Tijden was dit een heel lastig punt voor mij. Ik wist niet zo goed hoe ik ermee om moest gaan.

Inmiddels hebben we onze balans redelijk gevonden! Hij weet dat ik het belangrijk vind om voldoende groenten te eten, dus ook door de Knorr wereldgerechten doet hij ruim groenten. Ook bereiden we vaak verschillende dingen. Wat maakt het ook eigenlijk uit of je 2 of 4 pannen op het vuur hebt staan? Tenslotte accepteer ik veel meer dat we niet elke avond helemaal gezond eten. Ik zie dat niet langer als probleem. Ik denk dat ik ongeveer 3 avonden per week helemaal volgens mijn eigen gezonde standaard eet, de rest is niet perfect…maar wel helemaal ok wat mij betreft! Uiteraard accepteert hij ook af en toe een gezond maaltijd waar hij niet 100% vrolijk van wordt.

Door het naast me neer te leggen, heb ik er zo veel minder stress over. Ook dat is uiteraard heel belangrijk binnen een gezonde leefstijl ;). Natuurlijk ben ik ook wel eens gefrustreerd omdat ik niet weet wat ik NU weer moet koken, maar dat heeft denk ik iedereen.

Mijn conclusie

Het is lastig als je andere maaltijdwensen hebt dan je huisgeno(o)t(en). Door goed overleggen, buiten de box te denken en door een beetje acceptatie van beide kanten, kom je een heel eind!

Besef vooral goed dat een gezond leven niet afhangt van die paar minder gezonde maaltijden per week.

Groetjes, Marloes

Herken je dit probleem? Hoe ga jij hiermee om?

8 reacties

 1. Een heel herkenbaar probleem Marloes, dank voor de tips. Ik voel me vaak een beetje lullig als ik kritiek heb op degene die kookt en andersom vind ik het ook niet altijd fijn als degenen die mijn eten ‘moeten’ eten, niet blij zijn met de gezonde versie die ik wil voorschotelen. Het is inderdaad eigenlijk veel simpeler om te accepteren en er met rauwkost wat gezonds van te maken. Dat ga ik zeker oppakken!

 2. Marloes, elke middag mag ik bij mijn ouders (tachtigers) aanschuiven aan tafel voor het traditionele menu : zelfgemaakte soep, platgekookte groenten uit de tuin 250/300gr, veel vlees gebakken in roomboter en gekookte aardappelen. Ik mag inderdaad heel blij zijn dat er voor me wordt gekookt en apprecieer dit ook. Onze afspraak is op vrijdag eet ik thuis, vaak een recept van jou. Vandaag heb ik het initiatief genomen om burgers te maken op basis van bloemkoolrijst. Moeder hopelijk tevreden dat ze vandaag enkel keuze moet maken voor soep, groenten en aardappelen, ik nog meer omdat we voor lekker veggie gaan ! Met tofu of temphé moet ik niet afkomen.

 3. Ik denk dat iedereen het happiest is als je er samen over praat. En de ene keer kan dat een half gezonde versie zijn en de andere keer kun je misschien beter geen compromis sluiten naar apart koken.
  Aanvullend met rauwkost of groenten is inderdaad eenvoudig. Andersom kan denk ik ook….een gezonde maaltijd maken en die aanvullen met het ongezonde voor de ander…zoals de saus apart maken of de spekjes van de stamppot apart op tafel zetten. En 2 soorten vlees maken vind ik persoonlijk niet zo erg…dat bak ik soms gerust in 1 pan.
  Beetje creatief zijn…🥰

 4. Ik maak altijd een weekmenu en iedereen heeft daar inspraak in. Voorwaarde is wel dat het gerecht voldoende groente moet bevatten. De kinderen mogen een gerecht noemen en mijn man en ik doen hetzelfde. Ik vind dat echt heel fijn! En op vrijdag eten we pizza of patat, voor mijn man en mij met een salade erbij. De kinderen houden daar niet zo van, maar omdat ze de rest van de week prima hun groente eten vind ik dat geen probleem.

 5. Mijn man bedenkt wat we eten, doet de weekboodschappen en kookt bijna iedere dag. Het geeft me zóveel rust dat ik daar zelf helemaal niet over na hoef te denken! Wel doe ik zelf soms een rondje over de markt en koop ik ingrediënten om een lekker soepje mee te maken, of lekkere wraps die ik dan meeneem naar mijn werk. Verder eet ik wat de pot schaft, en ik ben nog nooit zo gezond en fit geweest als nu 🙂

 6. Ik heb hier ook heel lang mee geworsteld, mijn echtgenoot lust namelijk heel veel zaken niet!
  Ik wilde eerst persé allebei hetzelfde eten, maar ik merkte toch dat het niet goed voelde en ik stukken minder gezond at dan voorheen. Nu kook ik soms apart en soms niet: mijn man lust ook veel meer dingen nu wel omdat ik gewoon steeds nieuwe gezonde recepten probeer.
  En inderdaad, of je nou 2 of 4 pannen op het vuur hebt staan, zo veel verschil maakt het niet…

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram