Afvallen volhouden
| 20 oktober 2018

Afvallen, hoe houd je het vol? 6 Tips!

Door Tamarah: “Morgen begin ik echt” “Oke, vandaag nog even lekker alles eten en dan beginnen”  “Na de vakantie gooi ik het roer om” “Waarom eet ik toch elke keer zo veel?” “Nu moet het echt ophouden hoor!”

Komen deze zinnen je bekend voor? Soms wil je zo graag beginnen met het veranderen of aanpassen van je leefstijl, maar soms weet je niet waar je moet beginnen en hoe je het vol kan houden.

Een nieuwe leefstijl

Jezelf iets aanleren is niet zomaar iets. Je voelt je vertrouwd met je normale/oude gewoontes waardoor het moeite kost om iets nieuws aan te leren of iets nieuws aan te passen.

Vaak wordt er gedacht dat het beter is om helemaal te stoppen met alles. Het welbekende: alles of niets. Het gebeurt vaak dat je dan weer terugvalt in je oude gewoontes en dan kan je weer helemaal opnieuw beginnen, waardoor je snel de motivatie verliest. Hieronder mijn 6 ultieme tips om het afvallen vol te houden.

1. Je motivatie

Het verliezen van motivatie is een grote valkuil. De eerste stap die je namelijk zet is de reden waarom je wilt afvallen. Wil je graag afvallen omdat de mening van iemand anders belangrijk is? Of wil je afvallen omdat JIJ het wilt? Als het vanuit jezelf komt is het makkelijker en beter vol te houden, aangezien je er zelf achter staat. Hoe belangrijk vind je het? Waarom vind je het zo belangrijk? Heb je er vertrouwen in dat je het kunt? Hoe zou het zijn als het afvallen lukt? Vraag je dit eens af om je motivatie te onderbouwen.

2. Het is een proces

Als je je motivatie hebt gevonden, dan is het belangrijk om te weten dat dit proces een soort reis is naar een gezonde en blijvende leefstijl. Niet voor een kort moment, maar voor eigenlijk altijd. Dit proces kost tijd en energie. Besef daarnaast ook dat een terugval normaal is. Je blijft altijd momenten houden dat het even niet lukt, maar dan is het niet meteen verpest! Je kan hier alleen maar van leren en jezelf afvragen: ‘Wat ging er mis?’ ‘Hoe kan ik dit de volgende keer voorkomen?’.

3. Wat is je doel?

Om het afvallen vol te houden is het verstandig om te weten waarvoor je het wilt. Formuleer daarom voor jezelf wat je wilt bereiken. Je kan bijvoorbeeld denken aan dat je minder zwaar wilt zijn, zodat je geen last krijgt van je knieën of dat je juist wilt afvallen om beter in je vel te zitten. Het kan lastig zijn om de motivatie te behouden, vooral op momenten dat het allemaal voor je gevoel niet lukt. Blijf daarom je einddoel in gedachten houden, ga weer na waarom je het doet en waarom het zo belangrijk voor je is. Wat verwacht je te behalen als de kilo’s kwijt bent?

Tips voor planning

4. Maak het leuk!

Bedenk bij jezelf hoe je het proces leuker kan maken. Ga op zoek naar een sport die je leuk vindt en bij je past. Het zal dan geen opgave zijn om te gaan bewegen. Of zoek gezonde recepten en probeer die uit of geef je eigen draai aan de recepten.

5. Verbied jezelf niets

Oehh, soms wil je zo graag beginnen en weet je niet zo goed waar je moet beginnen dat je jezelf allemaal regeltjes oplegt. Je wilt bijvoorbeeld helemaal niet meer snacken of je stopt helemaal met alcohol drinken.  Hoe meer je jezelf iets verbiedt, hoe meer je het wilt. Je brein denkt er dan alleen maar aan en de chocola roept je als je langs de schappen loopt. Als ik tegen jou zeg: ‘Denk NIET aan de Eiffeltoren!’ Waar denk jij nu aan? 😉

Maak het schappelijk voor jezelf. Het is toch niet erg om af en toe ongezond te gaan eten? Gun jezelf dit ook, maar wees er bewust van. Geniet van het moment en accepteer dat je het wel mag eten.

6. Beloon de resultaten

Dit is zooo belangrijk. Soms ben je zo gefocust op je einddoel, dat je niet meer inziet hoeveel werk je ervoor verricht en wat je allemaal al hebt bereikt. Wees trots op jezelf voor wat je er allemaal voor over hebt, dat je de eerste stap al hebt gezet, dat je deze week 2 keer bent gaan sporten of dat je je eraan houdt om bijvoorbeeld alleen in het weekend te snacken en doordeweeks gezond.

Wees je er bewust van dat het proces met vallen en opstaan gebeurt. Je stopt er energie en tijd in en dat gaat niet altijd vlekkeloos. Je kan makkelijk weer in je oude patroon vallen wat helemaal niet erg is! Of je hebt een moment dat het echt niet lukt en je hebt je niet aan je plan kunnen houden. Het is allemaal niet erg. Probeer de draad weer op te pakken en beloon jezelf daar ook mee. Hoe? Bepaal het zelf, beloon jezelf met een leuk nieuw shirtje, een boek, een nieuw bordspel of een heerlijk verwenmoment met een maskertje.

Conclusie

Probeer de aandacht te richten op het proces en niet dat je geobsedeerd wordt door het einddoel. Het blijft een veranderingsproces en je moet jezelf veel dingen aanleren wat nu eenmaal met vallen en opstaan gaat. Dat hoort erbij! Beloon jezelf met de kleine stappen die je gemaakt hebt en wees trots op jezelf.

Liefs, Tamarah

 

Hopelijk helpen deze tips. Ik ben ook erg benieuwd of jij nog andere tips hebt die geholpen hebben om af te vallen. 

 

4 reacties

  1. Om te beginnen met afvallen…maak er geen drama van….stap over door veel WATER te drinken….niet te snoepen….geen toegevoegde suikers……geen light producten. Deze helpen écht niet hóór….verder je gezonde verstand gebruiken en 3 maaltijden per dag met gewoon verse dingen…niets met koolhydraatarm dieet doen…allemaal onzin….je komt veel dichter bij je doel door gewoon te eten en niet snoepen e d dan met al die diëten.. afval theedoek en zo voort.
    Succes verzekerd.

  2. Goede tips! Ik vind het altijd erg moeilijk om het diëten vol te houden dus deze tips zouden me misschien kunnen helpen! Dankjewel Tamarah

  3. Al zijn het de bekende tips en al heb ik het eens eerder zo gedaan komt dit bericht mij nu zo goed uit!! Ik ben helemaal de motivatie verloren…dankjewel voor dit artikel! Cliché maar vanaf morgen begin ik aan stap 2 omdat ik door veel water drinken en doelen gesteld heb vandaag stap 1 al gezet heb!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram