Afvallen starten
Afvallen Mindset

Afvallen starten – Wat wil je écht??

Door

Je kent het vast wel, honderd keer aan een dieet of gezond leefpatroon starten en het telkens weer niet langer dan een paar weken volhouden. Het is iets wat mega veel mensen doen. Ik zou een heel boek kunnen schrijven met daarin mijn tips! In dit artikel bespreek ik er eentje die ik onwijs belangrijk vindt. Of je gezond leven volhoudt op lange termijn, wordt in mijn ogen in grote mate bepaald door de mindset waarmee je jouw nieuwe patroon begint.

Het ‘probleem’

Met lood in de schoenen besluit je: het is écht weer nodig om gezonder te doen. Hoe je nu leeft slaat nergens op. Je voelt jezelf een dikke koe en baalt als een stekker van je eigen gedrag. Dat moet anders. Vanaf maandag is het écht afgelopen. Zondag besluit je jezelf nog één keer vol te stoppen met alles waar je zin in hebt. Vanaf morgen is het namelijk back to basic. Weinig eten, gezond eten en veel bewegen. Je ziet er als een berg tegenop. Maar het moet gewoon! Zo kan het echt niet langer.

De situatie die ik hierboven schets lijkt misschien overdreven, maar ontzettend veel mensen denken op deze manier. We zijn ontzettend streng en kritisch op onszelf. Ik heb al heel wat cliënten op deze manier voor me gehad. Ik kan je echt met vrijwel 100% zekerheid zeggen dat als je zo start…het niet gaat lukken.

Wat is nodig bij succesvol afvallen?

Afvallen of gezonder gaan leven is niet iets wat je ‘gewoon even doet’. Om een duurzaam effect te hebben, zul je namelijk voor altijd je leefstijl moeten aanpassen. Het is nu eenmaal geen kwestie van even op dieet en daarna weer doorgaan zoals je gewend was. Ook al hopen heel veel mensen nog steeds op het wonder waardoor dat mogelijk wordt.

Om dit voor elkaar te krijgen zijn een aantal dingen belangrijk, maar naar mijn idee zijn deze drie cruciaal voor succes:

 • Een ontzettend grote (intrinsieke!) motivatie om dit te gaan doen.
 • De wil om er tijd en energie in te stoppen.
 • Een positieve mindset

In het voorbeeld dat ik hierboven gaf, zijn alle drie niet voldoende aanwezig. De persoon uit het verhaal ziet het als ‘moeten’, hij/zij ziet er als een berg tegenop en praat ontzettend negatief over zichzelf. Op deze manier houd je het misschien een paar dagen of weken vol op wilskracht, maar daarna zul je opgeven.

Gezond leven

Stel jezelf de volgende vragen… 

Voordat je begint met gezond leven of afvallen, is het goed om jezelf de volgende vragen te stellen en 100% eerlijk antwoord te geven.

 • Waarom wil je eigenlijk gezond leven of afvallen?
 • Wil je dat om wat anderen van je denken/vinden? Of wil je het vooral voor jezelf?
 • Hoe belangrijk is dat doel voor je op dit moment, op een schaal van 1 tot 10?
 • Heb je op dit moment veel andere dingen in jouw leven die heel veel energie en aandacht van je kosten?
 • Als je denkt aan het proces van gezonder gaan leven, krijg je daar een positief gevoel bij? Of staat het je eigenlijk een beetje tegen?

Door eerlijk antwoord te geven, kun je waarschijnlijk zelf wel de conclusie trekken of je klaar bent om te starten.

Mijn conclusie

Heb je niet die motivatie, de wil, de tijd en de positieve mindset om gezond te leven? Doe het dan ook nog even niet! Het is op dit moment voor jou nog niet het moment om te starten. Als je tóch begint, zal het vrijwel zeker mislukken. In mijn ogen is het veel sterker om dan te besluiten nog even te wachten, ook al zien mensen dit vaak juist als zwak besluit.

Laat het even los, of ga op zoek naar motivatie, tijd, wil en positieve mindset. Bijvoorbeeld door te lezen over de voordelen van gezond leven, luisteren van motiverend mindset-podcasts of het volgen van een toffe diëtiste die positiviteit deelt op social media… 😉 😉 #schaamtelozezelfpromotie.

Wil je toch alvast wat doen? Begin dan met iets heel kleins, waarvoor je wél de motivatie, de wil en de tijd hebt. Bijvoorbeeld dagelijks 2 stuks fruit eten of 2x per week een rondje wandelen. Doe iets waar je oprecht zin in hebt en waar je je positief bij voelt. Je zult merken dat door klein te beginnen, je motivatie, wil en positiviteit vanzelf omhoog borrelt! De tijd vind je dan vanzelf wel :).

Ik hoop dat ik je wat inzicht heb kunnen geven en dat ik je misschien zelfs aan het nadenken heb kunnen zetten.

Groetjes, Marloes

Herken jij dit ‘probleem’? 

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (3)
 1. Lisa 2 jarengeleden

  Fijn, heldere taal. Bij mij lukte afvallen niet. Begin dit jaar gestart met een kleine stap: geen koffie meer, alleen 1 kopje caffeine vrij. Ergens iets over koffie gelezen in combinatie met afvallen. Dit is vol te houden en het werkt bij mij.

  Reageer
 2. Petsaim 2 jarengeleden

  Hallo ik ben petsaim. Ik volg u je bent top. Ik heb namelijk belangrijk advies in onze marokkaanse cultuur. Zegd men voor vruchtje te houden moet je oppassen met gember kanaal en rasel3noet. Deze breken vruchtje af. Jij bent kaneel liefhebben aub stop daar tijdje mee je kan echt zwanger worden geloof mij

  Reageer
 3. Conny 2 jarengeleden

  Hoi Marloes, leuk stukje. Ik heb de vragen eens eerlijk beantwoordt en opgeschreven in een Schrift waarin ik ook lekkere gezonde recepten schrijf of bewaar. Ben 60 jaar en nog erg van het papier, digitaal doe ik erbij!
  Ik kom tot de conclusie dat ik al best een eindje op weg ben. Tevreden met waar ik nu sta en van een 7 naar een 8 ben gegaan wat betreft een gezond leven te willen leiden.
  Ik heb voor mezelf de weekeinden nog hoog in het vaandel, dan wil ik graag doen waar ik zin in heb! Maar het belangrijkste in mijn leven is het zien opgroeien van onze kleinkinderen in goede gezondheid! Daar geniet ik zó van en dat is me dus dierbaar, daar doe ik het voor en al met al doe ik het dus voor mijn eigen fijne gevoel. Zo werkt het. Je doet niets zomaar voor een ander, meestal komt je eigen gevoel om de hoek kijken, zo zie ik het. ÍK vind het fijn om jou een compliment te geven, daar krijg ÍK een glimlach voor terug en daar wordt IK weer blij van, zie je? Dank voor je inzicht dat je mij gegeven hebt door jou stukjes steeds weer! Je kunt het in je video’s mooi en goed vertellen en in je artikelen goed beschrijven! 🌹

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: