Wanneer heb je een eetstoornis
| 5 januari 2019

Afvallen is geen (goed) doel!

Of eigenlijk moet ik zeggen: IK vind afvallen vrijwel nooit het juiste doel. Vaak vraag ik de cliënten in mijn diëtistenpraktijk tijdens het eerste gesprek om hun doel. Heel regelmatig is dat: …kg afvallen. Ik probeer ze vervolgens te overtuigen een ander doel in hun hoofd te halen! Waarom? Dat probeer ik je in dit artikel zo goed mogelijk uit te leggen.

Als afvallen jouw doel is

Een doel is iets dat je wilt realiseren. Zo kan je doel zijn om je rijbewijs te halen, een marathon te lopen of een boek te schrijven. Als je jouw doel behaald hebt, voelt dat als een grote overwinning.

Stel het is jouw doel om 10kg af te vallen en je bereikt dit. Super natuurlijk! In jouw hoofd is het een feestje, je hebt je doel behaald! En nu? Het lastige met lichaamsgewicht, is dat het altijd aandacht zal blijven kosten om het op een bepaald niveau te houden. Als je een boek hebt geschreven, dan kun je daarna de focus leggen op andere dingen. Als je echter 10kg bent afgevallen, zal het nog steeds je aandacht nodig hebben om het zo te houden!

Puur als doel hebben om een bepaald gewicht te verliezen, zie ik daarom niet als volledig doel. Maak er dan op zijn minst ‘blijvend 10kg afvallen’ van. Dit klinkt misschien mierenneukerig (is dat goed Nederlands!?), maar in je hoofd kan het een wereld van verschil maken! Je bereid jezelf erop voor dat dit doel aandacht zal blijven vereisen.

buikomvang meten hoe

Wat is dan wel een goed doel?

In mijn praktijk probeer ik mensen te coachen naar een compleet ander doel. Naar mijn idee is jouw échte doel namelijk de reden WAAROM je wilt afvallen! Hierover nadenken is super waardevol. Hieronder een aantal redenen die ik vaak tegenkom:

 • Ik wil me fitter voelen en meer energie hebben.
 • Ik wil de kans op welvaartsziekten verkleinen.
 • Ik wil mijn bloedwaarden verbeteren om complicaties te voorkomen.
 • Ik wil meer zelfvertrouwen krijgen.
 • Ik wil makkelijker dagelijkse bewegingen kunnen uitvoeren.
 • Ik wil een goed voorbeeld geven aan mijn kinderen.

Zo kan ik nog wel even door gaan! Er zijn misschien wel 100 redenen waarom iemand zou willen afvallen. Bij vrijwel iedereen is meer dan een reden van toepassing. Al deze redenen vormen samen jouw echte doel! Afvallen is nu niet meer of minder dan een manier om jouw doel te bereiken. Bovendien is het met deze doelen veel duidelijker dat het voor altijd in meer of mindere mate energie zal blijven kosten. ‘Een goed voorbeeld zijn voor je kinderen’ of ‘de kans op ziekten verkleinen’ is namelijk nooit helemaal klaar!.

Bovendien zegt gewicht niet alles…

Een hele andere reden dat afvallen niet een heel sterk doel is, is het feit dat lichaamsgewicht lang niet alles zegt over onze gezondheid! Een slank persoon kan zeker minder gezond zijn dan een persoon met overgewicht. Bovendien wegen spieren zwaarder dan vet, dus het is absoluut mogelijk dat je slanker en fitter wordt zonder dat je dat op de weegschaal ziet. Dit is echter niet het hoofdonderwerp van dit artikel. Ik schreef er al eerder over.

Lieve stem

Mijn tip voor jou

Mijn grootste tip voor jou is om eens goed na te denken over de vraag: waarom wil jij afvallen? Schrijf alle redenen die je kan bedenken in een boekje. Neem hier rustig de tijd voor. Misschien bedenk je na een paar dagen ineens nog een reden waarom je minder zou willen wegen.

Al deze redenen samen vormen jouw doel! Het opschrijven helpt je gemotiveerd te blijven. Op moeilijke momenten kun je af en toe jouw boekje erbij pakken en alle redenen nog eens nalezen.

Stel jezelf uiteraard ook altijd even de vraag of het echt verstandig is om te willen afvallen. Als je een gezond gewicht hebt, is dit namelijk absoluut niet nodig. Ben jij benieuwd of jouw gewicht gezond is? Hier leg ik uit hoe je dit kunt bepalen.

Ik hoop dat ik je heb kunnen overtuigen om nog eens na te denken over jouw doel!

Groetjes, Marloes

Heb jij een doel wat betreft gewicht of gezond leven?

8 reacties

 1. Beste Marloes,

  Ik heb een vraagje. Door een zwaar ongeluk ben ik 4 jaar geleden veel aangekomen. Ik was 96kg en weeg nu 72. Ik wil heel graag naar de 68 bij een lengte van 1.75 . Maar met geen mogelijkheid gaan de kilo’s eraf. Ik lees dat de focus niet teveel op de kilo’s moet zijn maar ik heb hier erg veel moeite mee. Ik train 5x per weer 1.5 a 2 uur. Ik eet geen suikers, geen calorie houdende dranken etc etc. Een vriendin van mij weegt 52 kg en eet meer. Kan het zijn dat door het afvallen mijn verbranding heel laag is geworden? Hoe kan ik dit weer op pijl brengen?

  1. Ik ben 1.72 en momenteel ook 68 kg, in verhouding dus ongeveer even zwaar als jij! (Aangezien jij langer bent) Sommige van mijn vriendinnen zijn ook veel lichter dan ik. Dat komt mede doordat iedereen een andere lichaamsbouw heeft. Ik weet dat ik me écht niet prettig voel bij een veel lichter gewicht. Ik raad je dus zeker aan om niet te vergelijken met anderen.

 2. Hoi, goede tips!
  Ik ga cutten en gebruik my fitnesspal, maar nu heb ik een vraagje.
  Stel ik mijn calorieën wat lager in zodat die weer omhoog gaan door mijn trainingen (zodat ik meer eet op trainingsdagen) of hou ik ze altijd op bv. 1800kcal en verwijder in mijn trainingen?
  Dankjewel!

  1. Doe wat jij prettig vindt! Meerdere opties zijn mogelijk. Persoonlijk stel ik mijn calorieën lager in (als ik ze bijhoudt) en voeg ik mijn trainingen toe. Ik vind het dan zelf echter fijn om elke dag ongeveer een zelfde hoeveelheid te eten. Ik eet dus op trainingsdagen vaak iets te weinig en op rustdagen iets teveel. Kortom, doe wat bij jou past!

 3. Beste marloes
  Ik gebruik veel medicijnen waar onder pretnisolon en nog veel meer jammer genoeg kom door mijn outoinmumziekte
  Helaas ben ik veel aan gekomen en weeg zaar maar ik blijf mijn best doen .mijn vraag is door het schommellen van mijn medicijnen ben ik steets weer terug bij af kan je daar iets mee.
  Groetjes ik vind je een topper

 4. Beste marloes
  Ik gebruik veel medicijnen waar onder pretnisolon en nog veel meer jammer genoeg kom door mijn outoinmumziekte
  Helaas ben ik veel aan gekomen en weeg zaar maar ik blijf mijn best doen .mijn vraag is door het schommellen van mijn medicijnen ben ik steets weer terug bij af kan je daar iets mee.
  Groetjes ik vind je een topper

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram