Ouder worden
| 2 november 2019

Afvallen boven de 50 – Waarom is dat zo lastig?

Zo vaak krijg ik vragen over afvallen op latere leeftijd. Waarom is dat eigenlijk zo lastig? En waarom komen veel mensen aan als ze ouder worden? Stagiaire Tamarah had het op optimavita.nl al eens over afvallen tijdens de overgang, maar ik kan me heel goed voorstellen dat er meer behoefte is naar artikelen over dit onderwerp. Daarom begin ik vandaag met zo volledig mogelijk uitleggen waarom afvallen lastiger tijdens het ouder worden.

De situatie

Als diëtist hoor ik het bijna wekelijks op mijn spreekuur. Mensen die naar eigen idee weinig veranderd hebben in hun leefstijl, maar met de jaren toch langzaam aankomen. Elk jaar een paar kilo erbij…heel geleidelijk zodat je het nauwelijks door hebt. Totdat ineens dat besef komt en je besluit er iets aan te doen. Je bent gewend van vroeger dat dit vrij makkelijk ging, maar ineens blijkt ook dat totaal anders te zijn! Ook al heb je het gevoel dat je ontzettend je best doet, er gaat maar weinig af. En na een weekendje weg, zit het er ook zo maar weer aan.

hoe snel verlies je spieren

Waarom afvallen boven de 50 lastiger is

Er zijn een aantal oorzaken waardoor het afvallen lastiger kan worden. Niet bij iedereen is alles van toepassing, maar in ieder geval de eerste reden komt ontzettend vaak voor.

  • Je spiermassa neemt af. Hierdoor gaat je ruststofwisseling omlaag, want spieren verbruiken relatief veel energie. Je hebt dus minder calorieën nodig om in leven te blijven, waardoor je makkelijker aankomt.
  • Vaak beweeg je ongemerkt minder. Bijvoorbeeld doordat je geen (kleine)kinderen meer achterna hoeft te zitten, je minder vaak de fiets pakt of doordat het sporten minder makkelijk gaat.
  • Ook bewegen mensen die ouder worden vrijwel altijd minder intensief dan vroeger. Je kunt niet meer zo hard lopen als toen je 20 was, voetballen gaat iets langzamer en je kunt minder gewichten aan in de sportschool.
  • Bij vrouwen in en rond de overgang kunnen hormoonschommelingen het afvalproces negatief beïnvloeden.
  • Ik zie vaak dat mensen ineens meer sociale activiteiten gaan doen, waarbij lekker gegeten wordt. Bijvoorbeeld doordat de kinderen uit huis zijn of doordat ze met pensioen zijn gegaan. Vaker een glaasje wijn in de avond of een bitterbal op de (sport)club.

Minder eten…

Je stofwisseling gaat dus naar beneden als je ouder wordt. Dit betekent dat je minder kunt eten zonder aan te komen. Veel mensen doen dit niet, of gaan juist zelfs iets meer eten. Hierdoor stijgt het gewicht langzaam.

De oplossing ligt vaak niet in minder eten, maar in vaker gezonde keuzes maken. Iets minder vlees en aardappel en iets meer groenten bijvoorbeeld, of meer aandacht voor gezond broodbeleg en/of gezonde tussendoortjes. Met kleine aanpassingen kom je al zo ontzettend ver! Misschien is het wel leuk om daar een vervolgartikel aan te wijden. Met bijvoorbeeld aanpassingen die ik vaak aanraad aan mijn cliënten in deze categorie. Zouden jullie dat leuk vinden?

Zomerse smoothie met sojamelk

‘Maatje 36 hoeft echt niet meer’

Ik hoor vaak van mensen boven de 50: ‘Die extra kilo’s mogen nu ook wel hoor, maatje 36 hoef ik echt niet meer. Ik snap het idee hiervan, super slank hoef je echt niet te zijn. Besef echter dat de kilo’s langzaam blijven stijgen als je niets doet. De kans op andere aandoeningen zoals een hoog cholesterolgehalte, een hoge bloeddruk en suikerziekte stijgt daarmee ook.

Het gaat er dus niet om dat je er niet goed uit ziet, of dat je jouw vaste kledingmaat niet meer past. We hebben het over je gezondheid! Dat je ouder wordt geeft al extra risico op verschillende aandoeningen, probeer daarom goed voor je lichaam te zorgen met goede voeding en beweging.

Mijn conclusie

Als je ouder wordt daalt je stofwisseling, dit begint al rond je 30e. Hierdoor kun je minder eten zonder aan te komen. Ook gaat afvallen moeilijker. Dit betekent echter niet dat het onmogelijk is! Ik raad je daarbij aan niet teveel te focussen op de kilo’s of de kledingmaat die je hebt. Richt je op gezond zijn en goed voor je lichaam zorgen. Eet gezond en probeer veel te bewegen. Af en toe een wijntje en een bitterbal kan dan ook echt wel.

Maatje 36 hoeft inderdaad echt niet, maar je hebt ook al super veel gezondheidswinst als je van maat 46 naar maat 44 gaat! Bovendien zal het je verbazen hoe goed je je daarbij zult voelen :).

Groetjes, Marloes

Herken jij dit ‘probleem’?

13 reacties

  1. Hoi Marloes. Leuk dat je hierover schrijft. Ik herken het wel degelijk. Werd vanaf mijn 50e steeds zwaarder en besloot voor de overgang dit aan te pakken omdat ik zag dat mijn wat oudere vriendinnen allemaal dikker waren geworden.
    Goed dus om hier aandacht aan te besteden.
    Op dit moment heb ik een hernia en kan dus weinig bewegen.
    Om te voorkomen dat de kilo’s er weer aankomen ben ik met stoelfitness begonnen en dat helpt.
    Misschien een tip voor mensen die niet fanatiek willen sporten maar wél willen bewegen.

    Op YouTube staan veel filmpjes als je zoekt op chair fitness
    Misschien ook leuk als jij een keer een les geeft!

  2. Fijn artikel Marloes, herkenbaar. Dank zij jouw site maak ik wel meer gezonde keuzes maar de kilo’s verdwijnen niet echt. Het zou ook top zijn als er een vervolgartikel komt.

  3. Ik herken het zeker. Ik ben nu 55 en heb de weegschaal wel goed in de gaten gehouden afgelopen jaren. Zoals je zegt, elk jaar ongemerkt een kilootje erbij en je zit na een paar jaar in een andere kledingmaat. Dat wil ik niet laten gebeuren dus ik heb altijd veel gesport, gewandeld met de hond en de focus gelegd op gezond eten. Nu ik bijna een half jaar thuis zit vanwege een chronische peesplaat ontsteking is wandelen al niet meer mogelijk, laat staan sporten en zit ik dus erg veel. Heel frustrerend en ik mis het sporten ontzettend! Ik probeer wel regelmatig wat grond oefeningen te doen maar zal ook een naar stoel oefeningen kijken. Dat ik nu wat ben aangekomen vind ik niet heel erg. Mijn gezondheid terug krijgen is veel belangrijker dan die paar kilo’s!

    1. Hi ik ben sinds 5 maanden minder rijst ,aardappels ,brood aan het eten meer groente en oja minder vlees er is nu 15 kilo af het gaat nu heel langzaam ..maar toch …dit had ik nooit gedacht dat het zou lukken ..
      Dus geef niet op ..! Dit is mijn levensstijl geworden .en er zijn genoeg momenten dat ik het moeilijk heb ..overal eten ..vet ,zoet,veel …maar door af en toe het toch te nemen en weer terug naar de basis lukt het mij toch!

  4. Ha Marloes. Graag vervolg op deze blog.
    Ik ben 64, ik word niet echt zwaarder maar mijn buik wordt wel dikker, terwijl ik verder slank ben. Heb je daar nog tips voor?
    Alvast een fijne vakantie gewenst.

  5. Hey Marloes. Goed artikel en inderdaad herkenbaar. Ik zou graag je vervolgartikel met tips lezen. Hoewel ik ook voor mijn 50e worstelde met overgewicht, merk ik dat afvallen inderdaad nog moeilijker gaat. Ik moet echt heel veel bewegen om wat af te vallen. Maar ja drukke baan en zittend beroep. En inderdaad wat je schrijft is dat we veel sociale activiteiten doen in combinatie met lekker eten. Vroeger toen de kids klein waren, spraken we ‘s avonds et vrienden af. Tegenwoordig koken wij of onze vrienden uitgebreid of we gaan uit eten. Aan de andere kant fiets ik meer. Met twee kleine kinderen op de fiets is toch een uitdaging. En vroeger kookte ik vaak van die Knorrpakken, aardappelanders etc en tegenwoordig alles vers. Toen de kids klein waren werkte ik maar 2 dagen en nu fulltime dus minder tijd voor sport en bewegen (wel fietsen en wandelen met de hond). Dus ben benieuwd naar je tips. X

  6. Hoi. Idd heel herkenbaar, ben nu net 51 maar kwam rond mijn 42 elk jaar 1 kilo bij zonder mijn eetpatroon te veranderen en toch bleef sporten. Sinds februari 2019 zei ik nu is het genoeg toen de weegschaal weer omhoog ging. Ik heb alle alcohol gelaten en zoveel mogelijk suikers en koolhydraten. Na 5 dagen voelde ik al resultaat. Ik ging bewuster om in het dagelijks leven zoals wat als…ik neen zeg. Wat als…ik geen dessert neem. Wat als…ik vanavond niet eet.
    De waarheden kwamen stilletjes uit mijn samenleving zoals, ik dacht dat je zwanger was.. In de sportschool kwam er elke week iemand op me af wat ik gedaan had omdat ik terug skinny was. En dat in 5 maanden tijd. Gezond denken en gezond handelen. Je mag zoveel klagen maar doe er iets aan. Zo leer je meer van jezelf houden. Hiermee verspreid ik graag mijn boodschap. Je gaat niet zoveel drinkvrienden meer hebben of uitgebreid dineren. Wat is belangrijker, aan u de keuze. 😉

  7. Hoi Marloes. Heel erg herkenbaar. Ik ben 56 en heb diabetes type 2. Ook al gaat het moeizaam ik heb al erg veel bereikt. Van 154 kg naar 117 kg. Veel minder insuline. Maar dat laatste stuk om van de insuline af te komen is toch wel heel moeilijk. Ook heb ik een dikke ronde buik alsof ik zwanger ben en die wil ik zoooo graag kwijt. Dus ja heel graag nog een artikel 💪💪

  8. Hi Marlous, leuk artikel, heel helder! Krachttraining lijkt bij mij het verschil te maken! Een half jaar geleden op m’n 50e (!) mee begonnen en – in combinatie met aanpassing van eetpatroon en 2/3 x pw hardlopen – inmiddels bijna 10 kg afgevallen. Nu ik jouw artikel lees, snap ik ook beter waarom het werkt: zo doorbreek je het verlies van spiermassa en houd je dus je stofwisseling meer aan de gang. ☺ En zo waar: gewicht op zich zegt niet zo veel. Ik kijk nu meer naar vetpercentage en spiermassa, en naar de spiegel. Kan het iedereen aanraden!

  9. Hoi Marloes kan dit ook gelden voor een jonger persoon? Ik ben zelf bijna 30 en zie heel veel mensen die ik van vroeger ken opeens uitdijen.. ik ben zelf altijd wat zwaarder geweest als puber en 10 jaar geleden was dat overgewicht binnen een half jaar eraf en nu lijkt het maar niet te lukken terwijl ik voor mijn gevoel hetzelfde eet/beweeg als toen (beetje bij beetje weer op mijn oude gewicht gekomen helaas..) en zoals je zegt gewicht is niet alles maar mijn vet% is nu echt te hoog voor iemand van mijn leeftijd en dat lijkt me niet gezond.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram