Voor het eerst ongesteld

Aankomen na 1 dag ongezond eten!?

Je herkent dit vast wel, je bent super goed bezig met gezond eten en je bent zelfs al wat afgevallen. Dan heb je echter een dag dat je ongezond eet. De volgende dag stap je op de weegschaal en schrikt jezelf rot! Hoe kan je nu alweer flink wat aangekomen zijn?? Is dan alles voor niets geweest?

De situatie

Je was dus zo goed bezig. Één dag heb je jezelf laten gaan en nu geeft de weegschaal alweer 2kg meer aan. Hoe kan dat nou? Je raakt er ontzettend gedemotiveerd van. Zo lukt het toch nooit om af te vallen als je nooit iets ongezonds kunt eten!?

Hoeveel kun je aankomen na 1 dag?

Om 1kg vet aan te komen zou je ongeveer 7000kcal meer moeten eten dan je eigenlijk nodig hebt. Laten we even gemakkelijk zeggen dat een dagbehoefte van een vrouw rond 2000kcal ligt (dit kan in werkelijkheid ook meer of minder zijn!). Als vrouw zou je dan dus 9000kcal moeten eten om 1kg aan te komen.

Dit is mogelijk in 1 dag (zie de 10.000kcal challenge die ik ooit gedaan heb), maar het is wel vreselijk veel. Een gemiddeld persoon zal hier ook op een flinke cheatdag niet aan komen.

In werkelijkheid zal je waarschijnlijk hooguit 3500kcal meer eten dan je behoefte (= totaal +- 5500 kcal) als je flink ongezond eet en drinkt. Hierdoor zal je dus ongeveer 0,5kg in vet aankomen.

Even als vergelijking, de mega chocoladereep hieronder bevat zo’n 1650kcal. Je zult dus ruim 2 van zulke repen moeten eten bovenop je normale voeding, om 0,5kg aan te komen.

Chocolade cravings

Waarom de weegschaal toch iets anders aangeeft…

Maar tóch geeft de weegschaal aan dat je 2kg zwaarder bent, hoe kan dat dan? Dit heeft een aantal redenen:

 • De voeding die je hebt gegeten zit allemaal nog in je lichaam. Een deel zal binnen 48uur gewoon weer verdwijnen in de wc-pot :).
 • Als je ongezonder eet, bevat dit vaak veel koolhydraten en/of zout. Hierdoor vergroot je glycogeenvoorraad in je spieren en je lichaam houdt meer vocht vast. Dat weegt!

Gewicht aankomen na 1 dag is dus echt niet allemaal vet. Het merendeel is vocht en een klein deel is restproduct van je voeding, dat je gewoon weer uitpoept.

Aankomen na 1 dag

Mijn ultieme tip voor jou

Raak niet in paniek! Dat is nergens voor nodig en het brengt je uiteindelijk helemaal nergens. Bedenk jezelf liever of je écht hebt genoten van jouw ongezonde dag. Als dat zo was, dan is het toch gewoon helemaal prima! Lekker genieten hoort bij het leven, ondanks dat je in een afvalproces zit. Als je jouw gezonde leefstijl weer oppakt, dan zijn die kilo’s binnen no time weer verdwenen.

Heb je eigenlijk helemaal niet genoten? Dan is het misschien iets om over na te denken. Vond je datgene wat je at wel echt lekker? Heb je het wel bewust gegeten? Of werkte je het onbewust naar binnen? Hoe wil je het de volgende keer anders doen?

Mijn voorbeeld

Om nog duidelijker te maken wat ik bedoelde, ga ik je een voorbeeld geven van wat ik zelf heb aangepast. Ik kwam namelijk standaard wat aan nadat ik uit eten was geweest. Dit was het me niet altijd waard. Ik ben toen gaan nadenken of ik dit wilde aanpassen en hoe ik dat kon doen.

Momenteel neem ik bij het uit eten gaan minder stokbrood met kruidenboter, ik drink hooguit 2 wijntjes (van meer word ik echt niet perse gelukkiger) en ik neem alleen aan toetje als ik daar écht zin in heb.

Het gebeurt echt nog wel eens dat ik veel te veel eet tijdens een etentje, maar dan kan ik er 100% vrede mee hebben omdat het volledig mijn eigen keuze was. Op momenten dat ik er niet zo’n behoefte aan heb, maar ik bewustere keuzes. Hierdoor kan ik mijn gewicht veel makkelijker constant houden.

Een andere ultieme tip: Sta gewoon even niet op de weegschaal na een ongezonde dag/dagen. Het geeft toch een vertekend beeld! Zie het als heerlijke herinnering en pak vol goede moed je gezonde leefstijl weer op.

Groetjes, Marloes

Herken jij het aankomen na 1 dag?

10 reacties

 1. Toevallig had ik gister zon dag dat ik een zak M&M’s op heb gegeten haha. Wel met een licht schuldgevoel maar aan de andere kant ik ben ook ongesteld, dat is soms wel een fijn excuus:)

  Grappig trouwens dat je gewoon foto’s gebruikt uit de oude doos:)

 2. En zo is het!!!! Genieten, en daarna weer gewoon in het gareel. Doet Opa ook en het werkt. Zelf heb ik er geen probleem mee. Ik val sneller af als dat ik aankom.
  Weer helemaal opgeknapt?
  Liefs Oma.

  1. Precies 🙂 Heerlijk toch! Ik hoop dat ik uw genen heb…maar daar lijkt het niet op 😉 ;). Ik ben inderdaad weer helemaal fit, zo fijn! Veel liefs en een dikke knuffel

 3. Zo herkenbaar! Helaas kan ik het nog niet zo goed loslaten om elke dag op de weegschaal te staan. Heb er wel vrede mee dat het gewicht schommelt. Soms ga je nou eenmaal vaker naar het toilet dan andere dagen. Als het aan het eind van de weeg (voor mij het echte weegmoment) maar ‘goed’ zit. Vorige week voor het eerst sinds lange tijd niet afgevallen, maar aangekomen….. Even een deuk in de motivatie, maar deze week weer goed aan de gang. Dat is echt het enige dat helpt. De draad weer oppakken en genieten van de momenten dat je daarvoor kiest om even iets ‘slechts/anders’ te eten.

 4. Wauw, zo leuk dat je deze post juist nu hebt geschreven.
  Na 20 jaar jojo-en ben ik eindelijk met behulp van een gewichtscoach heel anders naar voeding en mijn levensstijl gaan kijken (eten om mijn lichaam te voeden i.p.v. eten om mijn stress weg te werken). Ik ben inmiddels 20 kilo afgevallen en mijn levensstijl is op verschillende gebieden aangepast. Deze keer is het ‘for life’ (hoop ik).
  Ondanks dat ik ontspannen met eten om probeer te gaan, neemt de weegschaal op dit moment nog een te grote rol in mijn leven in.
  De balans vinden (niet meer afvallen, maar ook niet meer aankomen) blijft het meest lastig voor mij. Vorige weekend teveel gesnoept en inderdaad de dagen erna stond er 2 kilo meer op de weegschaal.
  Ik was meteen ontmoedigd (als één dag deze consequenties, lukt het me nooit om vol te houden etc.). Heel de week in de mineur . Bijna ongeremd gaan snoepen, want: alles toch voor niets…………..Hihi, achteraf suf, maar zo voelde het even.
  Dit weekend was mijn gewicht weer gewoon 2 kilo minder. Voor niets zorgen gemaakt en weer met nieuwe moed verder met mijn gezonde levensstijl (gezond en genoeg, maar ook ontspannen: ± 80-20 regel).

 5. Ik had dat dus vanmorgen ook. Nu ruim anderhalve week op mijn calorie inname aan het letten. Ik kom nauwelijks boven de 1200 uit. Heb ook niet veel honger dus goed vol te houden. Al ruim 2,5 kilo kwijt. Gisteravond een bbq gehad. Netjes maar heerlijk gegeten, nog max 1400 coloriën maar toch een halve kilo meer op de weegschaal vanmorgen. Maar, ik begin zo met de eerste buitentraining, ik geef niet op! Bedabkt voor al je adviezen en heerlijke recepten.

 6. Fijn artikel! Ik lees veel over koolhydraten en vocht vasthouden. Ik kom standaard 2 kilo aan na een ongezonde dag. Maar het kost me 2-3 weken streng dieëten om het er weer af te krijgen. Maar zo lang blijft vocht toch niet in je lichaam zitten? Ik snap de theorie heel goed, maar de lange periode niet. En ook dat het zoveel moeite kost om die ene dag te compenseren. Kan je me uitleggen waarom die 2 kilo zo lang vast blijven zitten? Want vocht zou je toch weer uitplassen binnen een paar dagen? Alvast bedankt!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram