aankomen door te weinig eten

Aankomen door te weinig eten? – Vetverbranding #2

Hier deel twee van de video’s over vetverbranding. Ik merk dat jullie hier veel vragen over hebben en ga in elke video kort en krachtig in op een deel van dit onderwerp. Vandaag hebben we het over de spaarstand. Kun je aankomen door te weinig eten, of kan het ervoor zorgen dat je niet afvalt? Ik probeer het je zo goed mogelijk uit te leggen.

Aankomen door te weinig eten

Heel kort gezegd is de spaarstand dus nooit onomstotelijk wetenschappelijk bewezen. In mijn praktijk zie ik het ook vrijwel nooit voorkomen. Het energieverbruik kan wel flink verlaagd zijn door bijvoorbeeld stress, slecht slapen, medicijngebruik en/of bepaalde aandoeningen.

Indirect aankomen door te weinig eten

Te weinig eten kan er toch voor zorgen dat je aankomt. Ik zie dit ontzettend vaak voorkomen. Je doet de hele dag goed je best om af te vallen en eet mega weinig, waardoor je aan het eind van de dag een gigantische eetbui krijgt. Hierdoor krijg je uiteindelijk veel meer calorieën binnen dan je wilde.

Te weinig eten is dus zeker niet goed voor je, voornamelijk omdat je dan te weinig eiwit, vitamines, mineralen en andere goede voedingsstoffen binnen krijgt. Je hebt een grote kans op tekorten waardoor je lichaam niet goed meer kan functioneren.

Ik hoop dat je deze video interessant vond!

Groetjes, Marloes

Heb jij vragen over vetverbranding voor in een volgende video?

3 reacties

 1. Hee Marloes,

  Leuke video weer!

  Ik vroeg mij alleen wel iets af. Hoe zit dat nu als je na een eetstoornis, of eigenlijk tijdens, je eetpatroon weer gaat oppakken? Er wordt namelijk vaak gezegd dat je metabolisme dna omhoog zou gaan en dat je best veel nodig hebt. Maar is dat enkel een schijnopmerking om mensen meer te laten eten of is daar wel echt bewijs of een verklaring voor?

  Ik ben benieuwd! 🙂

  Groetjes,
  Eline

  1. Hoe lichter je bent, hoe minder energie je hebt om ‘in leven te blijven’, als je iets aankomt, heb je dus zeker meer voeding nodig op een dag! Daarom is het belangrijk om na een eetstoornis flink wat meer te eten. Ten eerste kost het aankomen véél energie en ten tweede heb je simpelweg meer energie nodig omdat er ‘meer van jou’ is. 🙂

 2. Hoi Marloes

  Ik eet niet veel en wel heel gezond.
  Ik ontbijt niet. Ik lunch met een salade met gegrilde groenten (geen koolhydraten, vlees, vis of kaas erin) of een soep van enkel groenten (dit zijn wel grote porties). Mijn avondeten bestaat hoofdzakelijk uit groenten met daarbij soms vis (beetje aardappels of pasta meestal wel). In de avond eet ik dan nog een grote bak kwark of yoghurt met fruit.
  Dit is het en dit doe ik zo’n beetje elke dag. Uitspattingen zoals je in je video beschrijft heb ik niet.

  Daarnaast sport ik minimaal een uur per dag. Dit is 4x per week hardlopen (wisselende trainingen) en daarnaast nog kracht en core training.

  Ook beweeg ik best veel. Ik heb geen zittend beroep maar sta voor de klas, dit betekent veel heen en weer lopen in de klas of door het schoolgebouw. Ik doe alles op de fiets en doordat ik een klein kind heb, ben ik ook thuis beweeglijk.

  En toch met dit alles val ik echt niet af.
  Ik kom ook niet aan, maar slanker word ik niet.

  Begrijp me niet verkeerd. Het is voor mij niet de bedoeling om af te vallen, maar ik vind het toch altijd een beetje gek dat met mijn eetpatroon ik niet afval.
  Dit weerhoudt mij zeker van af en toe een taartje eten. Ik heb namelijk het gevoel, dat als ik wel af een uitspatting zou doen, dat ik dan direct zou aankomen.
  Dit is voor mij best een groot dillema.

  Wat vind jij hiervan?

  groeten
  Annemieke

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram