Hoe lang duurt 5kg afvallen
| 14 januari 2021

8 Veelgestelde vragen over afvallen

In januari zijn er altijd weer VEEL nieuwe bezoekers op Optimavita.nl. Hi allemaal! Welkom :). Ik hoop dat je veel tips en ideeën op doet op mijn blog. In het verleden schreef ik al heel veel waardevolle artikelen met informatie over afvallen. Ik kan me voorstellen dat je die niet allemaal hebt gelezen. Daarom hieronder 8 veelgestelde vragen over afvallen, met mijn korte antwoord daarop. Daarnaast link ik je naar meer uitgebreide antwoorden in eerdere artikelen. Zo krijg je MEGA veel informatie van me vandaag!

We gaan gelijk van start, hieronder 8 veelgestelde vragen over afvallen en mijn antwoord.

1. Hoe start ik op de juiste manier met afvallen?

Wat mij betreft kun je het beste twee dingen doen. Eerst ga je een goed doel stellen. Wat mij betreft is ‘X kg afvallen’ namelijk geen goed doel. Vervolgens ga je werken in kleine stapjes. Een van de meest gemaakte fouten is dat mensen te ambitieus van start gaan. Hierdoor houden ze het niet vol en lukt het afvallen niet. Stel dus kleine doelen voor jezelf voor de komende periode, in plaats van je leefstijl direct helemaal om te willen gooien.

2. Moet je calorieën tellen als je wilt afvallen?

Nee! Dat is zeker niet nodig. Voor sommige mensen kan het een handig hulpmiddel zijn, terwijl het voor anderen alleen maar negatief werkt. Weet je dat calorieën tellen niets voor jou is? Doe het dan vooral niet! Focus op vaker gezonde keuzes maken en voldoende bewegen. Eet ook vooral voldoende en niet te weinig. Je zult dan zeker merken dat je gaat afvallen.

calorieen tellen

3. Is eten na 8 uur in de avond echt zo slecht?

Nee, het gaat er niet om hoe laat je iets eet, maar om WAT je eet en HOEVEEL je eet gedurende een dag. Bedenk je maar eens dat Spanjaarden eigenlijk altijd hun avondmaaltijd eten na 8 uur. Zij zijn ook niet allemaal dik. WAT wij Nederlanders na 8 uur eten, is echter vaak niet zo gezond. Vaak grijpen we dan naar chips, koekjes of chocolade. Af en toe is dit geen enkel probleem, maar je kunt het beter niet te vaak en te veel eten.

Heb jij trek na 8 uur? Neem dan gerust nog een gezonde snack, dat kan echt geen kwaad en helpt je juist om snaaien te voorkomen.

4. Welke sport kan ik het beste doen voor afvallen?

Met de ene sport verbrand je meer calorieën dan de ander. Toch raad ik je niet aan om de als basis van je keuze te laten zijn. Doe vooral iets wat je leuk vindt (of in ieder geval niet zo erg). Zo houd je het namelijk veel langer vol. Dit zal zeker nodig zijn als je wilt afvallen en je gewicht er af wilt houden. Vind je sporten op dit moment even heel zwaar omdat je veel overgewicht hebt? Focus dan op beweging en ga bijvoorbeeld wandelen of fietsen. Ook dat helpt je onwijs bij het behalen van je doelen.

5. Is brood eten slecht voor je?

Nee, volkorenbrood is gewoon een gezonde keuze, ook als je wilt afvallen. Kies dus wel bij voorkeur volkorenbrood, dat bevat veel meer goede voedingsstoffen dan de meeste andere opties. Er zijn personen die heel gevoelig zijn voor koolhydraten (die onder andere in brood zitten). In een heel enkel geval raad ik aan om de hoeveelheid ervan te verminderen, dit doe ik echter vooral bij mensen met bepaalde aandoeningen zoals diabetes (en dan nog steeds lang niet altijd!!). Verreweg de meeste mensen kunnen dus gewoon brood eten als ze willen afvallen. Iets minder koolhydraten en meer eiwitten eten kan je mogelijk wel helpen bij afvallen!

Gezond broodbeleg

6. Welk dieet is volgens jou het beste?

Ik zou je absoluut niet aanraden om een bepaald dieet te gaan volgen. Dit betekent namelijk dat je gaat eten en leven volgens de wijze van iemand anders. Dit houd je vaak nooit vol op lange termijn. Bij veel diëten geef je je lichaam zelfs tekort aan bepaalde voedingsstoffen. Wat ik je wél aanraad, is een gezonde leefstijl te vinden die bij JOU past. Werk in kleine stapjes naar een gezonder patroon toe. Heb je daar hulp bij nodig? Ga dan eens langs bij een diëtist.

7. Ik val niet af, hoe komt dat?

De meest waarschijnlijke reden is dat je nog iets teveel calorieën binnen krijgt, in verhouding tot je verbruik. Ook kan het zijn dat je niet genoeg geduld hebt of dat er een medische reden is. Deze laatste zie ik echter niet heel vaak voorkomen. In deze video leg ik je 10 mogelijke oorzaken zo duidelijk mogelijk uit.

8. Hoe vaak kan ik iets ongezonds eten?

Ook als je af wilt vallen, kun je prima nog elke week iets ongezonds eten! Hoe veel en hoe vaak, dat hangt er een beetje af van hoe veel je beweegt. Heel kort gezegd raad ik je ongeveer 1-2 grote genietmomentjes aan, of 3-7x een klein moment. Ik leg het je allemaal beter uit in dit artikel.

Ik hoop dat ik je weer wat tips heb kunnen geven! Mocht je het leuk vinden als ik dit nog een keer doe met 8 andere vragen, laat het dan zeker weten.

Groetjes, Marloes

Op welke vraag over afvallen zou jij graag antwoord willen?

Eén reactie

  1. Heeiii

    heb je Bijv tips voor gezonde maar dan ook lekkere gerechten tijdens ontbijt, lunche en avondmaaltijd in het teken van lactose intoleratie?

    Mvg Nikki Beets

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram