18 Simpele tips om meer stappen te zetten

Ik merk dat veel mensen tegenwoordig bezig zijn met de hoeveelheid stappen die ze zetten op een dag. Begrijpelijk, want een stappenteller kan je onwijs stimuleren om meer te bewegen, dat merk ik ook bij mezelf. Om meer stappen te zetten, hoef je echt niet direct een lange wandeling te maken. Door de 18 kleine tips hieronder uit te voeren, krijg je op een hele simpele manier meer beweging!

Belangrijk…

Wat belangrijk is om in gedachten te houden, is dat een stappenteller niet heilig is. Vrijwel allemaal hebben ze een (kleine) afwijking van de waarheid. Ook meten ze bepaalde beweging niet of nauwelijks. Fietsen levert je bijvoorbeeld geen extra stappen op, terwijl het toch echt beweging is! Gebruik een stappenteller dus niet als doorslaggevend meetinstrument dat bepaalt of jij wel of niet voldoende beweegt, maar meer als leuke gadget die je kan stimuleren om net een beetje meer te bewegen. Dat is niet alleen heel gezond voor je lichaam, maar het heeft ook mentaal heel veel voordelen!

Simpele tips om meer stappen te zetten

Ok daar gaan we. Hieronder mijn 18 tips waardoor je op een hele makkelijke manier meer stappen zet.

   • Zet je auto standaard wat verder weg op de parkeerplaats, in plaats van vlak voor de deur.
   • Stap een halte (of meerdere) eerder uit de tram of bus.
   • Loop naar je collega’s toe in plaats van ze te mailen of appen.
   • Haal op het werk zelf je koffie, thee of water, in plaats van het aanbod van een collega aan te nemen.
   • Parkeer je auto verderop in de straat.
   • Ga na de lunch heel even een rondje wandelen, 5 of 10 minuten is ook al top! Als je dit elke dag doet, zit je zo op een uur extra beweging per week.

  tips voor meer stappen wandelen

  • Moet je ergens wachten? Blijf dan niet stil staan, maar loop even een stukje op en neer.
  • Loop een rondje door het huis als er reclame is bij je favoriete TV programma.
  • Neem de trap in plaats van de lift.
  • Ben je iets vergeten bij de supermarkt? Haal het wandelend als de afstand dat toe laat.
  • Wist je dat er heel veel ‘wandel-video’s’ op YouTube staan? Ook van maar 10 minuten! Zoek maar eens op ‘Steps at home’, ‘walk at home’ of ‘steps workout’. Hiervoor hoef je je echt niet om te kleden, het kan gewoon in je dagelijkse outfit. Maak er een gewoonte van dit bijvoorbeeld direct voor of na het avondeten even te doen. 10 minuten vrij maken lukt iedereen! Je kinderen vinden het vast leuk om mee te doen :).
  • Werk je in een groot gebouw? Ga dan niet naar de dichtstbijzijnde wc, maar kies er eentje verderop.
  • Download een app die je nog meer stimuleert, bijvoorbeeld de Ommetje app. Hierin kun je ook vrienden, familie of collega’s uitdagen.

6 dagen per week bewegen

 • Maak een Habit tracker, waarop je een krulletje mag zetten als je een X-aantal stappen hebt gezet. Bij ons werkt het als een trein! Zet het aantal stappen vooral niet te ambitieus, des te meer motiveert het! Zit je nu standaard rond 4.000 stappen per dag? Zet dan jouw doel bijvoorbeeld op 5.000 stappen per dag. Heb je het gehaald? Dan mag je een krul zetten.
 • Leer jezelf aan om te wandelen tijdens een telefoongesprek. Het is zo zonde dat we dit vrijwel altijd automatisch zittend doen.
 • Denk eens aan een bureau dat je omhoog kunt bijstellen, zodat je eraan kunt staan. Ongemerkt ben je zo veel meer in beweging. Want ja, ook al denk je stil te staan, stiekem beweeg je veel meer dan als je zit.
 • Ga in het weekend een leuke activiteit doen met je hele gezin. Bijvoorbeeld naar het bos, strand of gewoon verstoppertje doen in de tuin. Hallo extra stappen!
 • Ga je wandelen? Zet dan een podcast of luisterboek op! Dikke kans dat je net even langer loopt dan normaal.

Ik hoop dat je iets gehad hebt aan mijn tips! Mocht je nog aanvullende tips hebben die voor jou goed werken, laat het dan vooral hieronder achter. Zo helpen we elkaar een beetje :).

Groetjes, Marloes

Wat is jouw ultieme tips om meer stappen te zetten? 

12 reacties

 1. Als het echt een druilerige dag is en ik écht geen zin heb om naar buiten te gaan, zet ik nog wel eens een filmpje op en ga dan staan wandelen voor de TV. In plaats van dan bank te hangen ben ik toch wat in beweging en doe ik nog iets anders leuks ook 🙂

 2. Ik heb een hond genomen waardoor ik verplicht ben om te wandelen en ik vind het heerlijk. Ik weet soms niet wie er meer nood heeft aan een wandeling: de hond of mezelf 😉 Ik start de dag met een flinke wandeling van ongeveer 45 minuten. Ik kom nu makkelijk aan 10.000 stappen per dag!

  1. Bij mij helpt een tracker enorm! Ik heb Etsy een food planner gekocht waarbij je ook je stappen neerzet elke dag en dit motiveert echt. Thanks voor deze tips Marloes!

 3. Normaal klets ik altijd zittend bij met m’n moeder. Nu maken we er een lange wandeling van! Een uur bijgekletst en 7500 stappen in één klap 🙂 Ditzelfde doe ik soms ook met vrienden. Sinds kort gebruiken we ook allemaal de app Ommetje, echt top is het!

  Verder:
  – Vervang het online shoppen voor een dagje shoppen in de stad (als dat mogelijk is natuurlijk)
  – Het is top weer voor lange strandwandelingen
  – Denk aan alle lieve diertjes zie je ziet tijdens het wandelen (ik kom elke keer zulke schatten tegen!)
  – Als je eten bestelt: haal het zelf af i.p.v. thuis laten brengen als dat mogelijk is

 4. Een paar haltes eerder uitstappen/een paar haltes verder opstappen is iets wat ik altijd deed (meer om me mentaal voor te bereiden op de werkdag/mijn hoofd in balans te krijgen na een lange werkdag), en ik kréég me toch elke keer de wind van voren van mijn collega’s… Ik werd werkelijk voor gek verklaard, ze leken het bijna als een persoonlijke belediging op te vatten dat ik niet “gewoon” voor de deur in- en uitstapte. Ik kreeg er eerlijk gezegd een heerlijk gevoel van vrijheid van om het groepje bij de bushalte voorbij te lopen, en wel te zien waar ik zou opstappen. Ik vind het leuk om te lezen dat dit hier ook echt als tip gegeven wordt; ik zit nu al heel lang in de ziektewet, maar als ik nog had gewerkt had ik ze dit onder hun neus gewreven, haha!

 5. Integreer je wandelingetjes in je ‘to do’s’. Naar de winkel: te voet, brief op de post: te voet, zorg dat je niet al je boodschappen in één keer haalt, dan heb je nog een extra wandelingetje die week, etc

 6. Ik heb een moestuin en loop regelmatig even de tuin in. Even naar de kas tussen de middag, sla halen, even naar het kippenhok, eitjes halen, groenteafval even naar de compostbult brengen, even citroenmelisse of munt plukken voor n theetje,nog even 5 gieters water geven aan de plantjes.. en dan heb ik ook nog n hond. 2x per dag sowieso een half uur. Ik zit vandaag ook alweer ongemerkt op 11.000 stappen. (Ook nog stof gezogen en boodschappen gedaan 😀)

 7. Nog een paar tips voor thuiswerkers:
  – maak een ochtendwandeling als een vorm van woon-werkverkeer
  – loop een rondje door huis terwijl de waterkoker aan het werk is voor je zoveelste kopje thee
  – drink veel, dan moet je ook veel opstaan voor de sanitaire stop

 8. Gelukkig maak ik altijd een hele wandeling tijdens t bellen, want stilzitten kan ik dan niet. Kan ik hem bij m’n stappen tellen, haha! Verder goede tips!

 9. – Ik bewaar audioboeken voor mijn wandelingen ter motivatie. Vaak loop ik voor een uur, maar soms zit ik zo in een boek dat het 1,5 uur wordt.
  – Als ik te vroeg ben voor de bus/tram loop ik alvast naar de volgende halte. Het is gelijk een soort spelletje met de bus om te zien naar hoeveel haltes je kan lopen voordat de bus er is en het bespaart toch weet wat geld! Ik doe dit vooral als er een bus uitvalt en ik 20 minuten moet wachten tot de volgende.

  Ik loop nu ook vaak 20-30 min naar locaties die je normaal in 5 min fietst. Je beweegt meer en het is soms een fijne manier om je hoofd leeg te maken aan het einde van een lange dag.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram