gezonde snacks

10x Semi gezonde snacks bij lekkere trek!

Zoals jullie weten, houd ik van gezond eten. Ik voel me er goed bij en het kost me meestal geen moeite. Het komt echter ook heel regelmatig voor dat ik écht lekkere trek heb. Een wortel, cracker of een gekookt ei volstaat dan niet. Ik ga op zoek naar een tussendoortje dat net iets interessanter is. In dit artikel geef ik je mijn favoriete snacks die niet in de meest gezonde categorie vallen, maar die in mijn ogen nog prima passen in een gezonde leefstijl.

Een balans zoeken

Gezond eten is belangrijk voor me, maar vooral het hebben van een juiste balans. Dat betekent dat ik meerdere keren per week ook bewust iets ongezonds eet. Het beoordelen van producten als ‘gezond’ en ‘ongezond’ is soms heel lastig. Het is wel duidelijk dat fruit gezond is en chocolade minder, maar er zijn ook veel voorbeelden te noemen die er een beetje middenin vallen.

Deze semi-gezonde producten neem ik heel graag op momenten dat ik ontzettend zin heb in iets lekkers, maar niet mijn ‘echte’ genietmomentje wil nemen. Bijvoorbeeld op een hongerige woensdagavond, een ik-ben-zielig-maandag-middag-momentje of een ongesteldheid-eetkick donderdags overdag.

Mijn favoriete semi gezonde tussendoortjes

Hieronder in willekeurige volgorde 10 van mijn favoriete tussendoortjes die niet helemaal binnen het ‘gezond’ perspectief passen. Ik leg je per product uit wat ze iets minder gezond maakt.

1. Mijn favoriete eiwitrepen

Af en toe een eiwitreep vind ik ZO heerlijk! Het is voor mij echt een gezondere variant op chocolade of een candybar. Mijn absolute favoriete repen van het moment zijn die van Barebells. Ik koop er af en toe eentje los bij de Albert Heijn. Nadeel is dat ze freakin’ duur zijn (+- €2,20 per reep)! Ik heb daarom meestal ook een doos Smartbars Crunchy van Body & Fitshop in de kast staan. Deze bevatten iets minder calorieën en zijn beter betaalbaar (€14,90 voor 12 repen). Ze bevatten best veel toevoegingen en wat suiker, daarom zijn ze niet helemaal 100% gezond naar mijn idee.

2. Optimel kwark of ‘kvarg’

Dit is een van mijn favoriete avondsnacks als ik lekkere trek krijg. Qua voedingswaarde helemaal perfect! Het bevat echter zoetstof, wat ik niet in grote mate zou aanraden. Ik wen mezelf namelijk niet teveel aan een zoete smaak, dan heb je namelijk alleen maar kans op meer zoete trek. Je hoeft overigens niet bang te zijn dat het schadelijk is. Dat is pas zo bij extreem grote hoeveelheden.

3. Zero ontbijtkoek

Af en toe een plak ontbijtkoek vind ik super lekker! Ik ga dan graag voor de zero variant, omdat deze aanzienlijk minder suiker bevat en naar mijn idee net zo lekker is. Ook dit liet ik al eens eerder zien in een artikel. Ook deze snack bevat weer zoetstof en andere toevoegingen, dus naar mijn idee niet helemaal 100% gezond.

Sultana Just Good gezond

4. Gedroogd fruit/noten repen

Af en toe neem ik repen van gedroogd fruit en/of noten. Zoals bijvoorbeeld een Nakd reep, een Sultana just good, een pindakaasreep of een soortgelijke variant. Deze bevatten vaak nog redelijk wat (fruit)suiker, dus ik doe het niet te vaak.

5. Appel chips of ander ge(vries)droogd fruit

Af en toe heb ik zin in iets knapperigs, dan is gedroogde appel of ander fruit heerlijk! Ook gevriesdroogd of gedroogd fruit vind ik super lekker. Nadeel is dat fruit van nature veel suiker bevat, dus dat het nog best een suikerrijke snack is. Voor af en toe echter prima naar mijn idee!

6. Snack a jacks

Een andere knapperige snack die ik graag neem, zijn Snack a Jacks. Ik vertelde al eens in een artikel wat ik precies vind van deze wafels. Wat ik fijn vind is dat er zowel zoete als hartige varianten zijn!

welk eiwitpoeder

7. Appel met eiwitpoeder

Een beetje een aparte combi die ik heerlijk vind, is warme appel met eiwitpoeder. Ik snijd een appel in stukjes en doe deze voor 2 minuten op vol vermogen in de magnetron. Dan gaat er een heel klein beetje water bij en een schep eiwitpoeder (favorieten zijn de smaken vanille en witte chocolade). Even roeren en smullen maar!

8. Magere kwark met eiwitpoeder

Ook doe ik graag eiwitpoeder door magere kwark voor een heerlijk smaakje. Dit kan met alle varianten eiwitpoeder. Zo gebruikte ik laatst aardbeien eiwitpoeder, maar ook met mijn favorieten vanille en witte chocolade is het heerlijk. Eiwitpoeder bevat zoetstof.

9. Suikervrije dropjes

Ik heb het al vaker verteld, ik houd ervan om af en toe suikervrije dropjes te eten. Mijn favoriet is de suikervrije muntdrop van Klene. Het voordeel is dat het in kleine zakjes zit. Het nadeel is dat er een zoetstof in zit waar mijn darmen niet zo goed op reageren.

Halo top gezond

10. ‘Gezond’ ijs

Dit kan geen verrassing voor je zijn, ik houd van ijs! Ik vind het dan ook super fijn dat er gezonde varianten op de markt zijn. Mijn favorieten zijn de chocolate chip cookie dough en sea salt karamel van Halo, de salted caramel en chocolate van Oppo en de salted caramel en cookies & cream van Breyers. Soms lukt het me om een halve beker te eten, maar vaak gaat er een hele naar binnen ;).

De voedingswaarden

Hieronder vind je de voedingswaarden van de tussendoortjes die ik hierboven noem.

voedingswaarde gezonde snacks

Afhankelijk van hoe veel trek ik heb en waar ik zin in heb, bepaal ik de gezonde snack die ik neem. Eiwitrijke snacks vullen bij mij het beste. Daar zitten er dan ook heel wat van tussen bij mijn favorieten :).

Mijn conclusie

Ik neem zo vaak mogelijk gezonde tussendoortjes zoals bijvoorbeeld fruit, een volkoren cracker met beleg, een gekookt ei, een handje noten of een schaaltje magere kwark met fruit, maar soms heb ik gewoon even zin in iets anders! Op zulke momenten vind ik de producten hierboven een uitkomst. Natuurlijk neem ik ook af en toe iets dat ‘echt’ ongezond is.

Groetjes, Marloes

Wat zijn jouw favaoriete semi gezonde tussendoortjes?

6 reacties

  1. Leuk artikel. Ik gebruik toevallig al deze producten wel eens als tussendoortje. Vooral Halo is inderdaad top! Ik ben ook gek op de eiwitrepen van B&F. Ik krijg alleen net als bij de suikervrije dropjes last van mijn PDS als ik een reep op heb. Heb jij dat ook, Marloes?

  2. Op het moment heb ik erge last van verstopping. Jaren geleden ook gehad toen werd een koemelk-intolerantie ontdekt. Nu kan ik helemaal niks meer van producten met melk erin verdragen. Soja daar weet ik van. 😉

  3. Ik maak regelmatig havermout muffins (met rijpe bananen, havermout, eieren, scheutje melk, beetje zonnebloemolie, bakpoeder, kaneel en rozijnen). Ook zo’n heerlijk semi gezond tussendoortje.

  4. Hi Marloes!

    Ik bestel de Smart Bars bij Body en Fit ook regelmatig. Ik zag dat ze ook andere eiwitrepen hebben, nl. de Clean Protein Bars en Perfection Bars. Zou je misschien eens (kort of in een artikel) kunnen uitleggen waarom en wanneer de ene variant interessanter kan zijn dan de andere en waartom jij altijd voor Smart Bars gaat? Als je daar zin en tijd voor hebt natuurlijk 🙂 Liefs!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram