| 3 januari 2019

10x Hulp bij gezonde keuzes maken!

Als mensen gezond gaan leven of willen afvallen, vinden ze het soms onwijs lastig om gezonde keuzes te maken. Wat kun je nu beter wel en niet nemen? Er wordt zo veel gezegd, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik hoop je met dit artikel een flink stuk op weg te helpen. Het doel is dat je beter weet wat en hoe veel je kunt eten.

Disclaimer

Ik wil eerst even zeggen dat het vrijwel onmogelijk is om te zeggen of iets gezond is of niet. Er is altijd over te discussiëren en je kunt naar héél veel verschillende aspecten kijken. Ook zijn wij mensen allemaal verschillend, waardoor iets voor Jan minder gezond kan zijn dan voor Piet. Een voedingsadvies blijft eigenlijk maatwerk. Wil je exact weten wat goed voor jou is? Ga dan eens langs bij een diëtist. Wist je dat dit bijna altijd vergoed wordt door de zorgverzekering?

Hulp bij gezonde keuzes maken

Ik schrijf al bijna 6 jaar artikelen op optimavita.nl. Er zijn dan ook heel wat waardevolle tips te vinden, die je misschien nog nooit gezien hebt, of graag eens terug zou lezen. Hieronder artikelen die je helpen bij het maken van goede keuzes.

1. Gezonde boodschappenlijst

In 2016 vertelde ik je van heel veel productgroepen welke artikelen goed zijn om op je boodschappenlijst te zetten.

2. Gezonde soorten broodbeleg

Laatst nog maakte ik een nieuwe video waarin ik de meest gezonde soorten broodbeleg op een rijtje zet.

3. Gezonde tussendoortjes

Al heel regelmatig plaatste ik artikelen en video’s over gezonde tussendoortjes. Zo las je al eens over mijn favoriete snacks, zette ik snacks op een rijtje die je makkelijk kunt meenemen en daar maakte ik ook al eens een video over met 17 gezonde snacks voor school of werk. Wat trouwens ook een van mijn favo artikelen is, is die met semi-gezonde snacks voor bij lekkere trek.

4. Gezonde soorten vlees

Zoals je weet, vind ik het fijn om niet iedere dag vlees te eten. Ik geloof dat het goed is om alles met mate te doen, zo ook vlees eten. Als ik vlees eet, dan ga ik het liefst zo vaak mogelijk voor magere en onbewerkte soorten. In dit artikel zie je in een tabel een overzicht van de hoeveelheid calorieën en vet in vlees.

5. Gezonde soorten ontbijtgranen

Ik ben een ontbijtfreak, dat is denk ik geen geheim. Het meeste houd ik van kwark, yoghurt of papsoorten. Vaak met lekkere toppings. Ik ben dan ook altijd op zoek naar gezonde soorten ontbijtgranen. In dit artikel zet ik gezonde soorten voor je op een rijtje.

6. Gezonde soorten yoghurt, kwark en crackers

Heel regelmatig krijg ik vragen over de beste soorten van verschillende producten. Daarom besloot ik te schrijven over de meest gezonde soorten yoghurt en kwark. Later verscheen er ook nog een artikel over de meest gezonde soorten crackers.

7. Gezond drinken

Heel veel mensen kunnen ontzettend veel winst halen in wat ze drinken gedurende de dag. We krijgen gemakkelijk veel suiker en calorieën binnen met onze dranken. In dit artikel lees je alles over het belang van veel drinken. Daarnaast bespreek ik gezonde opties onder de dranken.

8. Gezonde hapjes

Ook schreef ik al heel wat artikelen over gezonde hapjes voor bij de borrel, of op feestdagen en verjaardagen. In december plaatste ik een overzicht van mijn 25 favoriete gezonde hapjes.

9. Goede portiegrootte

Ik weet dat heel veel mensen het lastig vinden om een juiste portiegrootte te nemen. Ook dit is heel lastig advies geven, omdat iedereen anders is. Toch gaf ik al eens richtlijnen! In 2014 verscheen een uitgebreid advies over portiegrootte bij de warme maaltijd. In 2015 volgde ik dat op met een algemeen artikel over goede portiegroottes bij alle maaltijdmomenten.

10. Gezonde recepten

Tenslotte staan er natuurlijk mega veel recepten online, voor de verschillende maaltijdmomenten. Bovenaan vind je een keuzemenu. Ga staan op ‘recepten’ en vervolgens op het maaltijdmoment naar keuze. Je kunt nu nog verder uitsplitsen, maar je kunt ook gewoon op ‘ontbijt’ klikken voor alle ontbijtrecepten. Zo vind je ook een heleboel ideeën voor lunch, warme maaltijd,  tussendoortjes en zelfs voor toetjes. Zoek je iets specifieks? Bijvoorbeeld andijviestamppot? Gebruik dan het zoekbalkje bovenaan optimavita.nl, door op het vergrootglas te klikken.

Ik hoop dat ik je weer flink wat inspiratie heb kunnen geven. Onthoud vooral dat het écht niet altijd 100% gezond hoeft te zijn. Juist door een balans aan te brengen tussen gezonde en minder gezonde maaltijden, houd je gezond leven vol.

Heel veel succes!

Groetjes, Marloes

Welke gezonde keuzes vind jij nog lastig? Heb je nog een verzoekje voor een artikel?

3 reacties

  1. Hoi hoi!
    Omdat ik ontbijten vaak moeilijk vind(gezond ontbijten dan) was ik vooral erg blij met dat artikel! Nu vraag ik me af of de gepofte spelt en durum tarwe van de albert heijn ook een goede basis is voor in de melk, yoghurt of kwark!

    Groetjes Stephanie

  2. Vandaag sinds tijden (maanden) weer eens gezond gegeten. Weliswaar met een lepel woksaus maar goed. Rijst met kipdijfilet champignons boontjes paprika en courgette. Voornemen om dit te blijven doen

  3. Hoi Marloes,

    Zou je een keer de optifit proteïne kwark van de Aldi willen reviewen of heb je dat al eens gedaan?
    En misschien een idee om een sportschool oefeningen voor beginners video?

    Groetjes kaat

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram