In de lente en de zomer eten we vaker salades. Ik heb er al ontzettend veel gedeeld op mijn blog. Veel mensen vinden het daardoor lastig om te filteren tussen al die recepten. Vandaag maak ik het je makkelijk! Hieronder 10 van mijn favoriete salade recepten die ik eerder deelde.
Voor het hele gezin…
Veel mensen denken dat salades vooral bedoeld zijn als je wilt afvallen. Niets is minder waar! Salades kunnen zo heerlijk zijn dat het hele gezin ervan meegeniet. Bovendien zijn de mogelijkheden eindeloos. Je kunt dus gemakkelijk ingrediënten toevoegen of weglaten als een van jouw huisgenoten het niet zo lekker vindt.
Oh…en wist je dat salades lang niet altijd de meest gezonde keuze zijn? Ook al hebben ze dat imago misschien. Zeker in een restaurant kan ook een salade soms veel slechte vetten, suiker en calorieën bevatten. Helemaal niet erg voor af en toe natuurlijk! Maar het is niet zo dat ze automatisch de meest gezonde keuze zijn.
Ok…ik dwaal af. Hieronder 10 van mijn favoriete salade recepten, in willekeurige volgorde:
1. Taco bowl
Het lijkt misschien niet helemaal een salade, maar dat is het in mijn ogen wel! Ik vind deze taco bowl echt heerlijk. Ik laat trouwens ook wel eens de zoete aardappel weg als ik nog sneller klaar wil zijn.
2. Salade met rode biet, feta en walnoten
Ik houd onwijs van de combinatie van zoet en zout. Rode biet en feta vind ik daarom een heerlijke combinatie. Hier voeg ik kikkererwten toe voor extra verzadiging, maar dat zou je natuurlijk ook kunnen bereiken met bijvoorbeeld pasta of aardappel.
3. Falafel salade met mango
Hier ook weer zoet en zout gecombineerd, zoete mango met zoute falafel. Nu ik dit typ, krijg ik spontaan zin in deze heerlijke salade! Ik krijg er een instant zomers gevoel van.
4. Vegan salade met tempeh, avocado en pompoenpitten
Ik houd eigenlijk alleen van tempeh als het lekker gecombineerd is. In deze salade is dat zeker het geval naar mijn idee! Hij is veganistisch, makkelijk te maken, snel klaar en natuurlijk mega lekker.
5. Salade Niçoise
Ik vind het altijd heel leuk om gezonde varianten van bekende maaltijden te maken. Zie hier mij gezonde salade Niçoise! De combinatie van tonijn, ei en olijven vind ik heerlijk. Ik raad het je zeker aan om deze eens te proberen.
6. Salade caprese
Nog zo’n bekende salade: caprese! Op een warme zomeravond is deze zo ontzettend lekker. De ingrediënten zijn heel simpel, maar de combinatie maakt het heerlijk.
7. Salad bowl met ei, sojabonen en rijst
Een vegetarische salad bowl met ei, sojabonen en hummus. Ik vind hummus zo’n fijn alternatief voor slasaus! Heerlijk smaakvol, smeuïg en een relatief gezonde optie.
8. Maaltijdsalade met kip, pesto en pijnboompitten
En ja hoor, nog zo’n bekende maaltijd in een gezond jasje: maaltijdsalade kip pesto. Wil je hem nóg iets gezonder maken? Ga dan voor volkoren pasta in plaats van normale.
9. Salade met garnalen en kikkererwten
Deze salade heb ik een tijdje ZO vaak gegeten! Inmiddels al een hele tijd niet meer, maar het begint spontaan te kriebelen om hem weer eens te maken. De combinatie van augurk, sweet chilisaus en hummus geeft echt een explosie aan smaken. De garnalen, kikkererwten en pompoenpitten geven een interessante bite.
10. Salade met asperges, zalm en kikkererwten
Veel mensen denken er niet aan om asperges te verwerken in een salade, terwijl het zo lekker is! De combinatie met zalm vind ik onwijs lekker. Ben je op zoek naar extra smeuïgheid? Voeg dan een lepel hummus, hüttenkäse of wat yoghurt met citroen toe.
Ik hoop dat ik je weer wat inspiratie heb gegeven met deze heerlijke gezonde salade recepten.
Groetjes, Marloes
Wat zijn jouw favoriete salade reepten?
Mijn favoriete salade van deze periode. Van Leentje Speybroeck:
Ceasarsalade van andijvie en geroosterde broccoli
Ingrediënten (voor 4):
* 500 g andijvie
* 300 g broccoli
* 300 g geroosterde tempeh
* 400 g jonge aardappelen
* 1 el mosterd
* 100 ml veganaise/mayonaise
* 100 ml yoghurt
* 2 el gehakte appelkappertjes
* 2 el gehakte peterselie
* olijfolie
* peper en zout
Bereiding:
Snijd de andijvie in fijne reepjes, spoel goed en laat uitlekken.
Verwarm de oven op 180°C. Snijd de broccoli in roosjes en schik ze in een ovenschotel. Breng op smaak met peper en zout. Voeg een gulle scheut olijfolie toe en masseer daarmee de broccoli. Bak gedurende 10 à 15 minuten of tot de broccoli een klein beetje kleur krijgt (niet te lang, want verbrande broccoli is echt niet lekker).
Snijd de aardappeltjes in partjes en stoom ze in een stoommandje (je mag ze ook koken). Laat ze afkoelen.
Maak een dressing van de mosterd, kappertjes, peterselie, vega/mayonaise en yoghurt. Meng de andijvie, broccoli en aardappeltjes met de helft van de dressing.
Snijd de tempeh in fijne reepjes zoals spekjes en bak ze in een hete pan tot ze krokant en goudbruin worden. Breng op smaak met peper en zout.
Garneer de salade met de reepjes. Serveer met de rest van de dressing.
Afwerken kan bijvoorbeeld ook met reepjes daikon omdat de pittige frisheid een leuk accent geeft. Voeg zelf gerust nog groenten toe.
Hoi Marlous,
Waar bestaat een gezonde salade uit en in welke verhouding?
Merk dat ik hierin best zoekende ben als ik niet uit wil komen op een kant en klare salade…
Heb je advies?
Groetjes, Sandra