tips intermittent fasting
| 7 maart 2019

10 tips voor Intermittent Fasting!

In mijn vlogs kon je al zien, dat ik sinds ruim een week weer gestart ben met intermittent fasting.

Wat is intermittent fasting

Heel kort gezegd is het een andere manier van eten. Je eet niet minder of andere producten dan normaal, maar je eet in een korter tijdsbestek. In mijn geval tussen 13:00uur en 21:00uur.

In september 2016 schreef ik voor het eerst een artikel over Intermittent Fasting. Ik had het toen zelf nog nooit gedaan en was eerlijk gezegd wat sceptisch. Toch kon ik in de wetenschappelijke artikelen weinig negatieve punten vinden.

Bijna een jaar later besloot ik het zelf een week te proberen in deze video. Ik was nog steeds sceptisch en dacht op zijn minst flauw te vallen zonder ontbijt. Niets was echter minder waar, het beviel me best goed!

Waarom ben ik ermee gestopt?

Ik vind het lang niet altijd praktisch. Zeker niet als je veel met anderen om gaat. Niet ontbijten is niet zo’n probleem, maar je ‘moet’ best veel eten in een korte tijd. Familie en vrienden zijn daar niet altijd op berekend! Zo liep ik er een keer tegenaan dat ik tussen 14:00uur en 19:00uur niets kon eten door een sociale activiteit. Voor 13:00uur had ik ook niet gegeten, dus toen viel ik wel bijna om! Vooral om het sociale aspect stopte ik….het was gewoon niet altijd handig.

Ik ben vorige week weer gestart, omdat ik merkte dat ik veel aan het snacken en snaaien was. Niet alleen ongezonde dingen, maar ik had telkens de neiging naar de kasten te lopen. Daar wilde ik vanaf! Ik weet dat intermittent fasting voor mij dan heel goed werkt.

Tips voor planning

Mijn tips voor intermittent fasting

Inmiddels heb ik een aantal maanden in mijn leven aan intermittent fasting (IF) gedaan. Ik krijg er van jullie veel vragen over. Daarom leek het me leuk mijn ultieme tips te geven:

  • Kies je timeframe (=wanneer je eet) nauwkeurig uit. Ik eet gedurende 8 uur en vast voor 16 uur. Vroeg starten met eten zou ik heel fijn vinden, maar ik vind het vooral belangrijk dat ik na het sporten nog kan eten om mijn lichaam te laten herstellen. Dinsdag geef ik sportlessen tot 20:00uur, vandaar dat ik mijn eindtijd om 21:00uur heb gezet. Als dat niet zo was, zou ik denk ik eerder starten met eten.
  • Plan je sportmomenten handig. Ik vind sporten zonder iets gegeten te hebben prima (de eerste dagen IF is dat wel lastig!), maar ik wil wel direct na het sporten iets kunnen eten. Als ik IF doe, ga ik dus nooit om 7:00uur in de ochtend sporten, maar op zijn vroegst om 11:00uur. Ook laat sporten is geen optie (maar dat deed ik toch al niet).
  • Neem voldoende eten mee. In de 8 uur die je eet, moet je jouw hele dagelijkse behoefte binnen krijgen. Zorg er dus voor dat er voldoende voeding aanwezig is, of neem voldoende mee. Uit ervaring weet ik dat je er niet vrolijker op wordt als er onverwachts minder te eten is dan je dacht ;).
  • Drink veel voordat je ‘mag’ eten! Tot 13:00uur niets eten lijkt misschien lastig, maar het valt mij 100% mee. Alleen de eerste paar dagen IF heb ik een beetje trek. Wat me ontzettend helpt, is veel drinken! Een grote kop thee, een kop koffie en water slepen me er (meestal) vlekkeloos doorheen.
  • Eet voldoende. De meest gemaakte fout is dat mensen te weinig eten, omdat je echt niet altijd heel veel honger hebt gedurende de 8 uur. Om dit te voorkomen, kies ik ervoor om in ieder geval de eerste dagen IF, mijn voeding bij te houden. Het is de bedoeling dat je evenveel eet als ‘normaal’.
  • Voorkom tekorten. Ook is het belangrijk dat je alles binnen krijgt dat je nodig hebt. Voor mij is het bijvoorbeeld en valkuil om minder fruit te eten als ik IF doe. Houd goed in de gaten dat je gevarieerd eet en geen producten mist!
  • Eet een grote maaltijd vlak voordat je timeframe eindigt. Dit is voor mij echt DE manier om het tot 13:00 uur vol te houden zonder eten. Ik zorg ervoor dat ik om 20:30uur nog +- 500-600kcal eet.
  • Wees niet te streng voor jezelf. Een keertje niet aan je eigen richtlijnen voldoen is echt geen probleem. Ga daarom gerust een keer ontbijten met een vriendin of nachtelijk borrelen met je geliefde. Ook als je merkt dat je wel รฉrg veel trek krijgt, kun je best wat ‘smokkelen’ af en toe. Maak IF niet TE belangrijk in je leven.
  • Let goed op dat je รฉcht niets neemt in je vastenperiode. Dit is een beetje tegenstrijdig met het vorige puntje, maar als je het echt volgens de regels wilt doen, houd dan in de gaten dat je tijdens je 16uur vasten ook niet iets kleins neemt. Geen melk in je koffie (of cappuccino!), geen pepermuntje, niet proeven als je je lunch voorbereid en ga zo maar door. Ik betrap mezelf er vrijwel dagelijks op dat ik iets in mn mond wil stoppen.
  • Doe het alleen als het bij je past! Intermittent fasting is niet voor iedereen geschikt. Sven red het bijvoorbeeld niet, mede omdat hij een bewegend beroep heeft. Ook voor veel mensen met PDS is het niet handig, omdat de grote porties buikklachten kunnen geven (bij mij is dit niet het geval). Tenslotte kun je het natuurlijk gewoon niet prettig vinden. Doe het dan vooral niet!
Eten als model

Mijn conclusie

Ik had het niet verwacht, maar intermittent fasting bevalt me best heel goed! Niet voor altijd, maar voor af en toe een periode vind ik het super fijn. Het is echter wel ontzettend belangrijk dat je goed nadenkt over hoe en wat je eet. Prioriteit blijft natuurlijk om goed voor je lichaam te zorgen! Je wordt er echt niet blij van als je tekort binnen krijgt van bepaalde voedingsstoffen.

Groetjes, Marloes

Heb jij wel eens intermittent fasting gedaan? Lijkt het je wat?

29 reacties

  1. Ik vind het ook fijn om te doen, weet dat het mij helpt om bijvoorbeeld niet te snel honger te krijgen na mn ontbijt of te vroeg klaar te zijn met alle voeding voor die dag. Wat alleen heel erg lastig is, ik ben vrachtwagenchauffeur op het buitenland en mijn werkuren variรซren enorm per dag zoals ook beweging en de intensiteit van die dag. Ik bekijk het een beetje per dag en ook al lijkt het dan in niks meer op IF volgens het boekje soms, in mijn hoofd doe ik het dan nog wel en dat gaat prima! Ik neem wel voor de hele week al mijn eigen voeding en maaltijden mee, dat maakt het weer makkelijker om te kunnen eten wanneer nodig en gezond te blijven eten ;))

  2. Voor mij werkt het dus niet ๐Ÿ™ Ik heb een zittend beroep, maar toen ik IF probeerde kreeg ik echt enorme eetbuien – naar mijn idee niet omdat ik te weinig at, ik ben echt vergroeid met MyFitnessPal en at praktisch hetzelfde als ik normaal at. Toch heb ik echt een aantal keer gehad dat ik bijvoorbeeld na de lunch echt de keukenkastjes heb leeggetrokken. Ik ben er dus maar weer mee gestopt. Stiekem voelt dat een beetje als falen, want zoveel mensen kunnen het wel… Ik kreeg trouwens ook echt takkespierpijn als ik op een lege maag trainde, ook als ik direct daarna mocht eten. Dat hielp ook niet ๐Ÿ˜‰

  3. Ik vind IF heel erg prettig. Het zorgt ervoor dat de tijd dat ik kan eten flink wordt beperkt en voorkomt bij mij zeker snaaidrift. Eigenlijk vind ik het prettiger omdat ik helemaal niet “mag” eten; het geeft me heel veel rust. Ik ben verrast hoe makkelijk het voor me is (nu een maand bezig). Ik vast tussen pakweg 18 uur en 10 uur de volgende ochtend. Ik heb ook weer trek, terwijl dat voor het IF niet de kans kreeg om te ontstaan… Ik gebruik trouwens de app Zero, dat is voor mij een leuk steuntje erbij. Je kunt in die app een timer zetten en voor verschillende IF’s kiezen.

  4. Ik deed dit eigenlijk altijd al, voordat ik wist dat dit een naam had ๐Ÿ™‚ Dit omdat ik van nature pas trek krijg rond een uur of 11.00/12.00. ‘s Ochtends krijg ik keen hap door m’n keel. Volgens mij draagt dit wel bij aan t feit dat ik wat slanker ben dan de meeste mensen; als je later begint met eten, heb je minder zin in (slechte) tussendoortjes ๐Ÿ™‚
    Ik heb vorig jaar eens geprobeerd om wรฉl te ontbijten (met havermout), maar ‘t lijkt alsof ik dan juist weer sneller trek krijg?

  5. Door jou ben ik deze week ook begonnen met IF. Eerste dagen waren moeilijk. Nu zit ik op dag 4 en wordt het makkelijker. Ik vind alleen de porties lastig te bepalen. Het voelt een soort “slecht” om zoveel te moeten eten. Dat ben je anders niet gewend, want dan eet je kleinere porties over de dag verdeeld. Anyway het bevalt me tot nu toe goed. Al heb ik wel gemerkt dat je ‘s ochtends het beter maar druk kan hebben. Als je tijd hebt om over eten na te denken dan wordt het lastig

  6. Maakt het uit welke tijdstip je pakt voor IF?
    Ik vind het in combinatie met een kind best lastig te plannen met het avondeten.

    1. Nee dat maakt niets uit, je lichaam weet niet hoe laat het is, dus je kunt het precies zo inrichten zoals het jou uitkomt. Ik eet doordeweeks eigenlijk nooit overdag, eet pas diner en daarna rond 21u nog yoghurt met fruit. Dus als je dat met uren zou berekenen komt het neer op 21u vasten ongeveer. Ohja en ik vast voornamelijk om af te vallen.

  7. Ik doe het al een tijdje en bevalt me erg goed. Ik maak van tevoren de maaltijden om mee te nemen en dat geeft rust. Het voorkomt bij mij echt het snaaien. Ik vind het ideaal.

  8. Ik doe het zeker al zo’n 2 jaar achter elkaar (m.u.v. 1 vakantieweek) en bevalt mij ontzettend goed! Ongemerkt vast ik vaak een stuk langer dan 16 uur, het wordt een (hele fijne) gewoonte. Maar…..wat ik mij altijd heb afgevraagd, misschien heel gek, hoe doen jullie het ‘s ochtends als je wakker wordt en ‘s avonds als je gaat slapen met tandenpoetsen? Breekt tandenpoetsen net zoals een pepermuntje/kauwgom je vastenperiode? Dus moet je dat overslaan en alleen in je eetperiode poetsen? Ik heb mij dat eigenlijk altijd afgevraagd maar nog nooit het antwoord gevonden.

    1. Dat maakt echt helemaal niets uit. Ik ga er vanuit dat je niet al teveel tandpasta doorslikt ๐Ÿ˜…. Daarnaast kan een pepermuntje dus niet ivm de suiker (dus calorieรซn) dat er in zit, en in tandpasta zit geen suiker.

  9. Ik deed dit vroeger ook altijd. Want ik merkte dat ik als ik ‘sochtends en tussen de middag niet at, ook geen honger had. Omdat ik dacht dat het ongezond was, ben ik toch gaan ontbijten. En het gekke is dat als ik heb gegeten ik dan snel weer trek/honger krijg. Verder weet ik van mezelf dat ik ‘savonds het meest zin in eten heb. Dus voor mij zou het ideaal zijn om pas vanaf 13.00 uur te gaan eten.
    Ik denk dat ik er na mijn Fodmap dieet (herintroductiefase) weer mee ga beginnen.
    Bedankt voor deze blog, want ik had er nog niet eerder over gelezen.

  10. Hoi marloes,

    Leuk om te lezen! Ik ben net toevallig 3 weken bezig met IF en ik vind het fantastisch!
    En hier praat iemand die zn leven lang elke ochtend twee boterhammen met hagelslag at en die waren heilig! Nu eet ik tussen 12.30 en 20.30 en ik eet hierdoor een stuk gezonder.
    Ik sport 4x per week (powerlifting) en doe dat direct na werk, waarna ik een heerlijk grote maaltijd eet waar ik veel meer van geniet dan voorheen.
    Verder ben ik eindelijk die laatste kilos (vet) aan het kwijt raken waar ik een tijd tegen aan zat te schoppen.

    Maar ik moet zeggen als ik vertel dat ik aan IF doe dat mensen wel echt fel kunnen reageren. Dat het super slecht is voor je lichaam en ontbijten is de belangrijkste maaltijd etc. Dan probeer ik uit te leggen dat dat n fabel is maar goed, kortom ik houd het maar voor mezelf.

  11. Ik ben begonnen met IF juist omdat ik pds heb en m’n buik in die 16 uur op adem wil laten komen. Cafeรฏne drinken (zwarte thee/koffie) helpt idd goed om het hongergevoel tegen te gaan tijdens het vasten! Gekke is wel dat m’n laatste maaltijd s’ avonds bij mij juist niet te zwaar mag zijn, want dan heb ik s’ochtends sneller trek. Zou dat met m’n suikerspiegel te maken hebben?

    1. Dit heb ik dus ook altijd gehad! Ik denk dat het inderdaad iets te maken heeft met je suikerspiegel, of het feit dat je lichaam ‘aan is gezet’ voor het slapen gaan, waardoor het harder doorwerkt in de nacht en je behoeftig maakt aan meer calorieen in de ochtend!
      Iig eet ik nu altijd als laatste maaltijd rond 21:00 yoghurt of kwark, en mijn (grotere) avondmaaltijd meestal om 18:00 of 19:00.

  12. Heey Marloes!

    Interessant artikel weer! ๐Ÿ˜‰ Ik ben nu ook drie weken bezig met IF. Ik vind het echt super prettig. Alleen merk ik inderdaad ook wel dat het sociaal gezien niet altijd handig is. Ik ben studente en woon door de week op mezelf en in het weekend ga ik terug naar mijn ouders. Het is dan lastig om in het weekend ook IF te doen aangezien mijn ouders en zusje wel gewoon ontbijten. Daarom heb ik ervoor gekozen om door de week als ik op mezelf ben aan te IF doen en in het weekend wel gewoon gezond eet, maar wel samen met mijn ouders, anders is dat ook zo ongezellig. Echter vroeg ik mij af of het dan wel effectief is?

    Liefs

  13. Hoi Marloes,
    Is IF ook aan te raden als je in verwachting bent?
    Ik zou IF niet willen gebruiken om af te vallen hoor!
    Groetjes,
    M

  14. Hoe kan je IF toepassen als je onregelmatig werkt? Ik werk in de zorg en wil wel eten op mijn werk. De ene dag begin ik om 7 uur en de volgende dag werk ik van 3 tot 11. Het lijkt mij niet prettig de eerste dag de avond te vasten en de tweede dag de ochtend….

  15. Hallo,
    Als je tussen 12u en 20u wel eet, dan moet je er dus voor zorgen dat je voldoende binnen krijgt. Maar ga je dan niet net zoveel eten als normaal en wat is dan nog het effect? Of moet je dan koolhydraat arm eten en veel eiwit/vet? Wat adviseer je hierin?

  16. Hoi,
    Ik wil mij graag verdiepen in dit dieet. Maar weet niet goed wat ik kan eten. Heb je tips misschien?

    Waar kan ik mee beginnen. Hou dus al niet van havermout en kaas

    Groet, Angelique

  17. Ik ben net begonnen met IF 16-8. Maar nu lees ik op internet dat de calorie-inname voor vrouwen 500 is en voor mannen 600. Dat lijkt me toch wel zwaar overdreven of niet? Ik ben 71 jaar en ik gebruik de app “Vastentracker” die Nederlandstalig is. Marloes…help !

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram