Afvallen Beweegtips Bewegen Tips

10 Sportschool motivatie tips!

Door

Sporten is heel gezond voor je, dat weten we allemaal wel. Veel mensen hebben echter grote moeite met motivatie vinden om naar de sportschool te gaan. Of ze gaan een aantal keer, maar geven na een paar weken op. Ik heb een aantal tips voor je, die je helpen motivatie te vinden en vast te houden.

Mijn ervaring

Ik deel de motivatietips hieronder uit mijn ervaringen als fitnessinstructeur en personal trainer. Het is echter ontzettend belangrijk om je te realiseren dat iedereen anders is! Wat voor jou werkt, kan voor een ander totaal niet de oplossing zijn. Het is daarom soms een zoektocht naar wat voor jou de juiste manier is om jezelf te motiveren.

Sportschool motivatie tips

Hieronder in willekeurige volgorde mijn tips voor jou, als je motivatie zoekt om naar de sportschool te gaan.

Ga met iemand samen

De eerste keer naar een sportschool gaan is spannend! Let’s be honest. Ga daarom samen met iemand. Vraag desnoods iemand die alleen de eerste keer met je mee gaat, zodat je over de drempel bent. Samen sporten kan ook ontzettend motiverend zijn! Dit is een van de redenen waarom veel mensen groepslessen zo leuk vinden. Ook deze kunnen bedreigend lijken in het begin, maar laat je niet afschrikken! Onthoud dat iedereen een eerste keer heeft gehad :).

Zorg ervoor dat je een trainingsschema hebt

Als je weet waar je mee bezig bent, werkt dat ontzettend motiverend! Zo weet je wat je moet doen, voel je je meer zelfverzekerd en werk je gericht naar je doel. Ik zou je aanraden elke 6-10 weken (afhankelijk van de frequentie waarmee je sport) een nieuw schema te (laten) maken. Zo voorkom je een sleur. Bovendien blijf je je lichaam uitdagen zodat je vooruitgang ziet.

Trainingswetten
Houd je voortgang bij

Ik bedoel dan zeker niet (alleen) je lichaamsgewicht, maar ook de gewichten, de snelheid of het level waarmee je werkt tijdens jouw fitness workout. Als je ziet dat je vooruit gaat, motiveert dit ZO ontzetten. Als het je doel is om af te vallen of strakker te worden, dan raad ik je ook zeker aan om je vetpercentage en buikomvang te laten meten. Soms kan je lichaamsgewicht namelijk erg vertekenend zijn! Het klinkt misschien stom, maar het is heel waardevol om voortgangsfoto’s te maken voor jezelf. Vaak zie je namelijk zelf de veranderingen in je lichaam niet.

Maak een toffe playlist

Leuke muziek kunnen een training maken of breken! Ik moet je eerlijk toegeven dat ik veel te weinig naar muziek luister tijdens mijn trainingen. Altijd als ik het doe neem ik mezelf voor het vaker te doen. Het is namelijk zo fijn!

Ga direct na je werk of ‘s ochtends vroeg

Als je na het werk eerst op de bank ploft, kom je er moeilijk weer vanaf. In het weekend gaan Sven en ik vaak direct na het opstaan. Geef jezelf niet te veel tijd om erover na te denken. GA GEWOON :). Wist je dat heel veel werkgevers zelfs werktijd willen verkorten als hun werknemers willen gaan sporten!?

Eis niet teveel van jezelf!

Als ik geen zin heb om te sporten, dan zeg ik vaak tegen mezelf: ‘Je hoeft maar een half uurtje’. Een paar oefeningen zijn ook prima! De grap is dat ik meestal toch langer bezig ben, omdat ik tijdens de workout gemotiveerd raak.

Kies een sportschool die bij jou past

Dit is misschien wel het meest belangrijke puntje. Ik ben in heel veel verschillende sportscholen geweest. Lang niet overal hangt een sfeer die ik fijn vind. Ik houd er niet van als er een kijk-mij-cultuur heerst. Ik wil gewoon lekker sporten en heb geen behoefte aan 20 flexende bodybuilders om me heen. In de sportschool waar ik werk komt iedereen. Van 18 tot 85 jaar, getraind en ongetraind, geblesseerd en fit, dik en dun, rijk en arm. Er hangt een ontspannen sfeer, het is er schoon en iedereen waardeert elkaar. Ik vind dat fijn!

Koop een leuke outfit voor jezelf

Oppervlakkig? Think again! We voelen ons allemaal beter als we van onszelf vinden dat we er leuk uit zien. Investeer dus in een outfit waar jij je lekker in voelt. Dit hoeft echt niet duur te zijn! Ook bij Primark, Lidl, Aldi, Zeeman, H&M en Wibra hebben ze mega leuke sportkleding.

Herinner jezelf aan je doel

Waarom ben je begonnen met sporten? Wat maakt dat jij graag zou willen sporten? Wat zijn de voordelen van vaker sporten voor jou? Denk hier eens goed over na en schrijf zo veel mogelijk antwoorden op. Pak dit er bij als je even een dipje hebt.

Bewaar een heerlijke herstelmaaltijd voor na die tijd

Noem me maar raar, maar dit werkt voor mij super goed! Tijdens het sporten denk ik super vaak aan wat ik daarna zal gaan eten. Mijn favorieten zijn fluff, havermoutpap met eiwitpoeder of kwark met fruit en lekkere toppings. Ben je benieuwd naar wat een goede herstelmaaltijd is? Lees dan dit artikel eens.

Is de sportschool wel jouw ding?

Ik hoop dat je iets gehad hebt aan mijn tips. Zoals ik al zei, het kan even zoeken zijn…maar uiteindelijk zul je er steeds meer plezier in krijgen!

Groetjes, Marloes

Heb jij nog aanvullende tips die voor jou goed werken?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (4)
 1. Marye 3 jarengeleden

  Mega fijne tips. Ik ben nu sinds een week weer aan het sporten, na bijna een half jaar niet meer in de sportschool te zijn geweest. Bovenstaande tips werken echt. O.a. direct na je werk gaan en op sommige dagen met iemand samen. Tevens was ik te streng voor mezelf, terwijl ik nu denk wees blij en trots dat je gegaan bent en beweging hebt gehad 💪

  Reageer
 2. Marjolein 3 jarengeleden

  Ik heb sinds kort een fitnesskamer thuis met een spinningfiets, loopband en gewichten voor krachttraining. Nu heb ik geen excuus meer om niet te sporten, maar gelijk in de ochtend werkt voor mij het beste.

  Reageer
 3. Conny 3 jarengeleden

  Ik zit idd erg te hikken om te gaan. Ik ben alleen, niemand in mijn omgeving heeft zin, mede omdat er geen sportschool in ons dorp zit. Dat vind ik erg jammer. Ik wil graag mijn conditie verbeteren en spieren trainen. Ik ben 59 op 2 weken na. Ik wil graag gezond blijven. Ik heb altijd aan teamsport gedaan en nog maar dat is op een dergelijk laag niveau dat ik het nodig vind om meer te sporten. Ik wandel wel maar daar wordt je niet sterker van.
  De workout’s van jou Marloes doe ik ook soms maar heb eigenlijk graag iets meer mogelijkheden. En ik denk dat in de sportschool de motivatie hoger is.

  Reageer
 4. Ilona 3 jarengeleden

  Ik was vroeger altijd sportief en actief helaas gestopt van wege blessures. En na het krijgen van mijn kinderen niets meer gedaan. Na mijn scheiding afgelopen zomer weer begonnen. Eerst met jou filmpjes en sinds een paar weken ook de sport school, wat heel gek is voor mij ik heb altijd dans porten gedaan en ik ben hiervoor nog nooit in een sportschool geweest. Ik wil het langzaam op gaan bouwen naar 3/4 keer per week.

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: