buikomvang meten hoe
| 13 januari 2018

10 Nadelen van Afvallen – Die niemand je vertelt…

Wacht even….nadelen?? Is het niet de bedoeling dat je hier alleen maar motiverende en inspirerende dingen leest?? Naar mijn idee niet. Zoals je misschien weet, houd ik van open zijn en eerlijkheid. Dat betekent dat ook de minder fijne aspecten bespreekbaar moeten zijn op optimavita.nl. Daarom vandaag een artikel dat je misschien niet direct verwacht, met nadelen van afvallen en gezonder leven!

Waarom??
Misschien begrijp je niet helemaal waarom ik de nadelen hieronder ga benoemen. Normaal gesproken wordt namelijk vrijwel alleen over de voordelen gesproken. Om heel eerlijk te zijn, heb ik ook even een seconde getwijfeld of dit wel zo’n goed idee was. Ik denk echter dat het JUIST heel positief kan zijn om je te kunnen voorbereiden. Als je weet welke gevolgen jouwe gezondere leefstijl kunnen gaan hebben, dan wordt je niet verrast op het moment dat het zo is. Bovendien merk ik dat mensen zichzelf vaak heel ‘raar’ voelen, bij bepaalde gedachtes en gevoelens. Weten dat je echt niet de enige bent, kan voor een hoop rust zorgen.

Nadelen van afvallen en gezonder leven
Hieronder 10 nadelen die ik vaak zie terugkomen bij mijn cliënten.

1. Het is soms echt moeilijk
Vaak hoor je alleen de succesverhalen. Mensen lijken moeiteloos kilo’s af te vallen. Maar geloof me, blijvend (veel) afvallen kan soms écht heel lastig zijn. Je zal momenten hebben dat het totaal niet gaat zoals je zou willen, je zult gefrustreerd raken en misschien eindeloos vaak de neiging hebben om het op te geven. Maar geloof me als ik zeg dat het achteraf het allemaal ZO ontzettend waard is.

2. Bye bye big boobies
Als je afvalt verlaagt je vetpercentage. Borsten bestaan grotendeels uit vet. Dat betekent dat ook die langzaam kleiner zullen worden! Natuurlijk is dat ontzettend jammer (tenzij je wel blij bent met een maatje minder), maar helaas heb je geen invloed op waar je vet verliest. Oh….en push-bh’s doen natuurlijk wonderen ;).

3. Je kunt het koud krijgen
Ik hoor héél vaak van cliënten dat ze het zo veel sneller koud hebben sinds ze zijn gaan afvallen. Logisch eigenlijk, want om af te vallen moet je minder energie binnen krijgen dan je verbruikt. Je lichaam heeft dus minder brandstof over dan je gewend was. Bovendien beschermd een laagje vet tegen de kou. Als jouw vetpercentage lager wordt, krijg je het eerder koud. Vaak merk je dit vooral aan je handen en voeten. Vrijwel altijd wordt dit probleem na een tijdje minder. Je lichaam went aan de nieuwe omstandigheden.

4. Anderen gaan er opmerkingen over maken
‘Ahhhhh, 1 taartje kan best’, ‘JIJ afvallen?? Dat is toch niet nodig’, ‘Doe niet zo ongezellig’, ‘Ga je nu ALWEER sporten?’. Mensen hebben lang niet altijd begrip voor wat je aan het doen bent. Dit is soms lastig, want je moet sterk in je schoenen staan om lekkers te weigeren als er zo wordt aangedrongen. Ik schreef een ruim een jaar geleden een artikel met tips.

5. De eerste paar dagen kun je hoofdpijn krijgen
Ik zie dit vooral bij mensen die heel veel suiker aten en daar mee stoppen. Hoe dit precies kan, durf ik je eigenlijk niet te zeggen. Het heeft vast iets te maken met hormonen/insuline :). Als jij het wel weet, let me know! Maar bereid je er dus maar alvast op voor. De meeste mensen hebben er hooguit 2-3 dagen last van, daarna voel je je alleen maar veel beter, vrolijker en energieker.

6. Je kleding zit voor geen meter
Als je afvalt merk je dat al vrij snel aan je kleding. Direct een hele nieuwe garderobe aanschaffen is echter ook niet de ideale oplossing, want wie weet val je nog verder af! Dat resulteert er dus in dat je een tijdje rondloopt in slobberende shirts en je om de haverklap aan je broek loopt te hijsen om afzakken te voorkomen. Het leven is zwaar ;). On the bright side: straks kun je lekker gaan shoppen!!

7. Je kijkt in de winkel uit automatisme bij te grote maten
Tjah…en dan kun je dus EINDELIJK gaan shoppen…en dan merk je dat je uit automatisme constant de verkeerde maat meeneemt het pashokje in. Bovendien ben je nog totaal niet gewend aan je nieuwe lichaam, dus heb je geen idee wat je goed staat. Deze struggle kan echt een tijd duren. Je moet wennen aan je nieuwe lichaam, dat is logisch! Geef jezelf de tijd en vraag eventueel hulp bij een modebewuste vriendin of familielid.

8. Soms staat je gewicht om onverklaarbare redenen ineens stil
Je bent super goed bezig, zit er lekker in, eet gezond en beweegt veel. Vol enthousiasme stap je op de weegschaal…en je bent geen gram afgevallen. Mega frustrerend natuurlijk! Maar soms is je lichaam gewoon even niet te verklaren. Val je voor een langere periode niet af? Dan maakte ik eerder een video met daarin mogelijke oorzaken.

9. Iedereen geeft je ineens aandacht
Dit lijkt misschien juist een positief punt, maar toch ervaren veel mensen dat niet zo. Als je afvalt, krijg je ineens complimentjes van mensen. Ze zijn vriendelijk tegen je en zijn onder de indruk van je prestaties. Maar waarom nu ineenns?? Je bent als persoon namelijk niets veranderd! Ik weet dat heel veel mensen die (veel) zijn afgevallen, met deze gedachtes worstelen. Ineens ‘hoor je erbij’. Wat een onzin! We zijn allemaal mooi en hebben onze eigen kwaliteiten, dat heeft niets te maken met ons lichaamsgewicht! Als je bent afgevallen, kan het dus zo zijn dat je moet wennen aan jouw ‘nieuwe plek’ in de maatschappij. Ik hoop ZO dat dat ooit niet meer nodig is en dat iedereen hetzelfde behandeld wordt. Gelukkig weet ik dat er ook heel veel mensen zijn die dit helemaal niet zo ervaren. Is dat bij jou wel het geval? Weet dan dat je zeker niet de enige bent.

10. Je blijkt ook niet 100% tevreden te zijn nu je afgevallen bent…
Als je start met afvallen, denk je misschien dat je superblij zult zijn met je nieuwe lichaam. De realiteit is echter dat vrijwel iedereen alsnog verbeteringen ziet. Er is bijna niemand die zijn/haar lichaam perfect vindt. Dat is ook helemaal niet erg, zo lang je er nuchter in staat. Ik vind mijn eigen lichaam ook niet perfect, maar dat betekent niet dat ik er niet super trots op ben! Verwacht echter niet dat je nooit meer onzekerheden zult hebben als je slank bent. Dat is namelijk vaak niet het geval. Het helpt om je lichaam te accepteren zoals het is, ook al weet je dat er nog verbeterpunten zijn. Daaraan werken is prima! Maar houd het realistisch. Anders is de kans op doorslaan zeker aanwezig…en daar wordt zeker niemand gelukkiger door!

Conclusie
Afvallen als je overgewicht hebt, heeft mega veel voordelen voor je gezondheid. Bovendien ga je je er uiteindelijk fitter, energieker en vrolijker door voelen. Dat betekent echter niet dat er geen nadelen aan zijn! Het is soms moeilijk, zwaar, frustrerend en gewoon niet leuk. Uiteindelijk is het echter alle moeite dubbel en dwars waard…zo lang je geen onrealistisch positieve verwachtingen hebt. Het belangrijkste van alles: accepteer jezelf hoe je bent, terwijl je werkt aan een goede gezondheid.

Ik hoop dat je begrijpt wat ik met dit artikel wil zeggen….en natuurlijk dat je er iets aan hebt.

Groetjes, Marloes

Herken jij een of meerdere punten hierboven? Heb je aanvullende tips voor anderen?

45 reacties

 1. Ha, ik vind het wel eens goed om dit ook te beschrijven, het is geen makkelijke weg.
  Ik ben eigenlijk totaal mijn borsten kwijt…
  En wat ik nog wel lastig vond, is dat mensen zeiden ‘wat zie je er gezond uit’! Positief natuurlijk, maar ik vroeg me wel ernstig af wat ze dan daarvoor van me vonden. Zelf had ik niet het idee dat ik er toen slecht uitzag?!
  Maar goed, het moeilijkste blijft dat ik vaker dan het aantal genietmomentjes iets lekkers zou willen en dat dat nogal een strijd is. Voornamelijk met spontaan uit eten gaan, of iemand die je mee vraagt voor een high tea bijvoorbeeld. Ik kan daar stress van krijgen, dat zijn wel 4 genietmomentjes in 1!
  Maar, we houden vol, het gaat met vallen en opstaan!

 2. Ik dacht bij punt 5 over de hoofdpijn dat het te maken heeft met dat je minder eet ten op zichte van de verbranding. En dat je daarbij goed moet blijven drinken. Te weinig eten en drinken kan hoofdpijn veroorzaken. Misschien een idee als de hoofdpijn erg is dat je de calorieen per dag afbouwt zodat je met een aantal dagen op de juiste hoeveelheid zit, die je dan aanhoudt voor hoelang het nodig is, Op deze manier kan je lichaam er aan wennen.

  1. Kwestie van afkicken van suikers 😉 suiker heeft een verslavende werking en zodat je dat laat moet je lichaam echt omschakelen en eigenlijk afkicken

 3. Totaal herkenbaar dit artikel. Heb ook van diverse puntjes hierboven “last”. Mijn borsten zijn nu inderdaad een cupmaat kleiner, zolang het “normaal” gaat en ze gaan niet hangen ofzo dan vind ik het prima.

  De kleding herken ik ook. Niks past mij momenteel echt mooi.

 4. Misschien zeg ik nu iets heel stoms…
  Maar ik heb er last van dat ik heb geleerd mezelf helemaal te accepteren zoals ik ben!
  Het afgelopen half jaar ben ik door verhuisstress wat kilo’s bijgekomen. Ik weeg 72 met 1.69m. 5 kg minder zou gezonder en mooier zijn.
  Maar hey…Ik ben mooi zoals ik ben, ik geniet van het leven….en de prikkel om van die kilo’s af te komen….die prikkel komt maar niet! Het lastigste om te starten is gewoon dat ik een happy chick ben.
  Ik struggle nog even verder met mezelf…?

 5. Ik heb geen ervaring met overgewicht, dus ik twijfelde even of ik zou commenten. Maar 3&4 zijn ook van toepassing op mensen die altijd dun zijn. Elke keer dat je een taartje afslaat moet met een goede reden komen, want “Je bent al zo dun”-_-

  1. Ik heb dit zelf maar een paar keer gehoord, maar wat belachelijk! Waarom denken mensen dat ze het recht hebben om je te vertellen wat je wel of niet zou moeten doen, op basis van je uiterlijk! Mensen gaan toch ook niet zeggen dat je een taartje moet laten staan want ‘je bent al te dik’? Ik kan me hier echt boos om maken 😉

 6. Oh wat een fijne blog! Het is zo waar. Sommige mensen doen er zo makkelijk over (vooral op internet), maar er zijn echt wel minder fijne dingen. De kleding herken ik wel, maar heel eerlijk gezegd vind ik dat fijn… Een teken dat het werkt. Bedankt voor de herinnering aan de kou. Ik dacht alweer dat ik misschien ziek werd. En de hoofdpijn is ook herkenbaar. En voor mensen met hypoglycamie, je kan ook bijzonder sjacherijnig, moe of opgefokt worden door je suikerspiegel. Ook dat gaat na een tijd beter. Fijn om te horen dat ik niet de enige ben.

 7. Ik denk ook dat mensen zich goed moeten beseffen dat er een risico bestaat om door te slaan. Vooral dat laatste punt is hiermee gelinkt, dat je nog steeds niet tevreden bent.
  Ook vind ik het jammer dat sinds ik overal van weet hoeveel calorieen erin zitten, kan ik eigenlijk nooit meer zo zorgeloos genieten van dingen als vroeger, terwijl ik eigenlijk nooit echt dik ben geweest.

 8. Wat een heerlijke nuchtere blog! Die borsten verdwijnen trouwens ook als je veel sport, vond ik ook niet heel leuk.
  Natuurlijk krijg ik ook weleens opmerkingen over mijn hardlopen of over mijn dieet. Ik heb PDS en kan sommige producten niet omdat ik daar klachten van krijg. Zolang mijn gezin me steunt, maak ik me niet druk over wat een buitenstaander zegt.

 9. Veel te ‘luchtig’ blog. Nadeel is dat je onder je set-point kan komen staan, je hormonen helemaal niet in de balans meer staan etc: eigenlijk ervaren mensen dan vergelijkbare klachten met patienten met anorexia nervosa. Bijv. altijd koud hebben, voornamelijk denken aan het eten en kcal en gewicht, geen menstruatie meer hebben.
  En dat je door kan slaan: afvallen biedt een (valse) oplossing voor andere problemen, je grijpt naar controle wat je met het eten kan hebben.
  Constant promo qua afvallen moet stoppen, mensen zouden moeten focussen op hun gezondheid en klachten daarvan, niet het gewicht en dergelijke. Als je kijkt naar bewegingen zoals Health at Every Size, zie ja dat mensen met lichte overgewicht betere fitness en gezondsheidmetingen kunnen hebben dan mensen met ‘gezond’ (BMI zegt echt niets) gewicht, en zeker betere dan deze met ondergewicht.

  1. Ik zeg ook denk ik JUIST altijd dat gezondheid veel belangrijker is en dat gewicht niet datgene moet zijn waar je op focust. Zou fijn zijn als kritiek alleen komt van mensen die mn visie echt kennen 🙂

 10. Wat een fijn artikel! Ik kan me zo vinden in alle punten en dacht bij sommige dat ik daarin de enige was. Ik ben in 2015 met succes 10 kg afgevallen, helaas is dat er allemaal weer bij gekomen door een moeilijke periode. Nu sinds maandag weer echt goed begonnen en in plaats van afvallen, probeer ik nu een nieuwe levensstijl aan te meten met dank aan je site! Heel erg bedankt 🙂

 11. Hoi Marloes,
  Fijn artikel weer! De andere kant van gezonder gaan leven hoor je inderdaad niet vaak, ik kon mezelf er wel in herkennen. Ik ben erg fan geworden van je blog en video’s, je brengt alles op zo’n eerlijke en nuchtere manier en dat maakt het zoveel leuker. Nou is iedereen bezig met afvallen, maar ik heb juist een vraagje over aankomen. Ik probeer dit al een tijdje door meerdere keren op een dag te eten en meer producten met gezonde vetten en eiwit te eten. Nou houd ik ook ontzettend van sporten, wat lastig is omdat ik dan nóg meer zou moeten eten om mijn lichaam te laten aansterken. Heb je misschien verder nog tips hoe ik dit kan aanpakken?
  Alvast bedankt en ga zo door!
  Groetjes Esther

 12. Kan je dit ook maken bij aankomen ipv afvallen? Zou denk ik voor veel mensen inclusief mezelf meer van toepassing zijn. 🙂

 13. Ik vind het zo lastig als mensen vragen.. Ben je afgevallen? En als meerdere mensen het vragen wordt ik daar echt onzeker en geïrriteerd van! zeker omdat ik niet aan diëten doe maar soms wel bewuster om ga met mijn voeding.

 14. Hallo wil ook graag afvallen. Maar kan me weinig bewegen door versleten en pijnlijke knieën en loop niet zo veel..mijn dokter wil me steeds een maagverkleining aan praten maar eten zonder water of vocht kan ik niet dmv dat ik geen speeksel heb..mondbrandensydroom..dus graag afvallen met een diëtiste of coach..gr. corry

 15. Herkenbare blog!
  Ik ben zelf in een jaar tijd meer dan 40 kg afgevallen. Van 100 kg naar 57 kg.
  Geen diëten of gekke dingen gedaan. Alleen gezond eten + sporten.
  Ik heb eigenlijk mijn hele leven overgewicht gehad. Nu sinds 1 jaar en een paar maanden ben ik daar vanaf. Alleen vind ik het heel moeilijk om de balans te vinden. Ik val namelijk nog steeds af in mijn huidige eet/beweeg-patroon. Echter vind ik het moeilijk om meer te gaan eten of minder te gaan bewegen omdat ik als de dood ben om (weer) aan te komen en overgewicht te krijgen. Zit dus momenteel een beetje in een nare visuele cirkel. Ik mag echt niet meer afvallen nu, maar heb geen idee hoe ik de juiste, gezonde balans moet vinden (zonder aan te komen!)….

 16. Iemand in mijn directe omgeving was flink afgevallen. Op het schoolplein werd er veel ongeloof vertoont dat ze met gezond eten en sporten was afgevallen. Vast een speciaal dieet of liposuctie zeiden ze recht in haar gezicht. Bizar dat je doorzettingsvermogen naar een gezonde levensstijl raar wordt gevonden.

 17. Zo herkenbaar alle punten! Het meeste moeite heb ik met hoe andere mensen op mij reageren nu, ik vind het moeilijk om complimentjes te accepteren en probeer vaak de ander gelijk een complimentje te geven zodat ze focus van mij wordt gehaald. Ook raar is het als je nieuwe mensen ontmoet en die tegen je zeggen van nou je mag best wel wat aan je gezondheid doen / afvallen. Het beste is als je door hebt dat je dit voor je zelf doet en niet voor anderen dan kun je het ook volhouden en ik geloof niet in dieêten maar gewoon je levensstijl aanpassen. Ik ben nu 3 jaar bezig en ben 33 kg kwijt en ik ga nog steeds door, ik heb mijn leven aangepast en dit is nu mijn nieuwe leven en als mijn omgeving daar moeite mee heeft dan ben ik nu op een punt om te zeggen, dat is jou probleem! Heel erg bedankt voor alle tips en ik blijf je zeker volgen!

 18. Supergoed dat je ook hier aandacht aan besteedt Marloes, want het is lang niet altijd makkelijk om af te vallen. Ik ben het afgelopen jaar bijna 30 kilo afgevallen en waar ik nu het meeste moeite mee heb is het overtollige vel wat ik overhoud waardoor ik geen strak lichaam heb. Heb jij misschien nog tips wat je hieraan kan doen?

 19. Hoi Marloes,

  Wat een goed artikel! Sowieso een mooie blog. Ik ga zeker de tips ten harte nemen, maar voorlopig zal ik mn boobies nog wel even houden hihi!

  Zou ik je wat mogen vragen als professional? Ik vecht al een tijd tegen mijn gewicht en heb van alles geprobeerd. Vooral de dieeten heb ik veel geprobeerd, maar kom nog veel sneller aan. Ben af en toe ten einde raad.

  Nu wil ik het met supplementen proberen, maar veel zijn ongezond en dat wil ik niet. Nu kwam ik een review tegen met duurzame en gezonde afvalpillen met wetenschappelijk onderzoek.

  Toch blijf ik sceptisch en vroeg me af, of jij hier eens naar zou willen kijken. Zou je dat voor mij willen doen?

  https://jouwnatuurlijkegezondheid.nl/2018/11/05/snp-chitosan-review/

  Hoop snel wat van je te horen

  mvg,

  Chanti

 20. Wat nog een nadeel is, dat met gewichtsverlies ook je zitvlak dunner wordt. Sportstoelen in de auto die vroeger gewoon lekker zaten, zijn nu opeens spijkerhard geworden.

  Tijd voor een andere auto !

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram