kan niet kiezen lunch

28 Lekkere en gezonde beleg combinaties!

Ik ben ontzettend fan van het combineren met verschillende soorten broodbeleg. Vaak krijg ik vragen over wat lekkere en gezonde combinaties zijn. Het leek me leuk om je een hele berg inspiratie te geven! Hieronder lees je mijn favoriete beleg combinaties voor op brood, crackers of rijstwafels.

Waarom ik graag combineer

Ik merk dat heel veel mensen die willen afvallen of gezonder willen gaan leven, geneigd zijn minder beleg op brood te doen. Dit is echter helemaal niet nodig als je gezonde keuzes maakt! Lekker combineren met verschillende gezonde belegsoorten kan er juíst voor zorgen dat je langer een vol gevoel houdt en dat je veel verschillende goede voedingsstoffen binnen krijgt.

Mijn favoriete beleg combinaties

Hieronder mijn favoriete combinaties beleg. Ik doe dit graag op brood, maar ik varieer soms ook met crackers of rijstwafels. Even een kleine disclaimer: Er is over vrijwel elk product te discussiëren of het gezond is. In mijn ogen gaat het echter om het vinden van een balans tussen gezond en iets minder gezond.

Combinaties met hüttenkäse

Hüttenkäse is een hele magere vorm van kaas, boordevol eiwit. Je kunt er perfect mee combineren, omdat het een hele neutrale smaak heeft. Denk bijvoorbeeld eens aan:

  • Hüttenkäse met avocado
  • Hüttenkäse met kipfilet of andere magere vleeswaren
  • Hüttenkäse met hummus, mijn favoriete combinatie van de laatste tijd is met pompoenhummus
  • Hüttenkase met ei
  • Hüttenkase met een beetje halvajam (of appelstroop of honing) en eventueel wat amandelen of andere noten (halvajam bevat (fruit)suiker, maar is van de zoete belegsoorten het minst suikerrijk)

Beleg combinaties

Combinaties met pindakaas

Pindakaas blijft denk ik voor altijd een van mijn favoriete soorten broodbeleg. Je moet er niet te veel van eten, want het bevat best veel calorieën. Ik eet echter vrijwel elke dag een boterham of cracker met pindakaas! Ik houd er zo van.

  • Pindakaas met sambal
  • Pindakaas met komkommer
  • Pindakaas met banaan
  • Pindakaas met cacaonibs
  • Pindakaas met halvajam
Combinaties met magere vleeswaren

Ook combineer ik graag met magere soorten vlees. Ik gebruik heel veel verschillende soorten, net wat ik in huis heb. Hier een aantal voorbeelden:

  • Kipfilet met augurk
  • Ham met sandwichspread
  • Rosbief met een beetje pesto en tomaat
  • Kalkoenfilet met 20+ smeerkaas
  • Gerookte ham met hüttenkäse en tomaat en/of augurk
  • Fricandeau met mosterd en komkommer
  • Gerookte ham met appelstroop (lijkt misschien apart, maar is echt heerlijk!)

wrap met tonijn

Combinaties met vis

Je moet ervan houden, vis op brood. Ik vind het heerlijk! Je krijg gelijk flink wat goede voedingsstoffen binnen.

  • Zalm met hüttenkäse
  • Tonijn met hummus
  • Zalm met philadelphia light en rucola
  • Tonijn met appel of druiven! Je kunt het wat smeuïger maken met bijvoorbeeld kwark of sandwichspread. Ik maak er graag een salade van.
  • Zalm, tonijn of andere vissoorten met avocado
Combinaties met ei 

Ik houd altijd heerlijk lang een vol gevoel als ik ei op brood of op een cracker eet. Ook hiermee maak ik graag combinaties.

  • Ei met gebakken champignons
  • Gekookt ei met rookvlees of gerookte ham
  • Gekookt ei met avocado
  • Gekookt ei met sandwichspread (klinkt raar, maar ik vind het heerlijk!)
  • Ei met allerlei soorten hummus
  • (Gebakken) ei met een laagje tomatenpuree en ui die je even hebt meegebakken

Groenten toevoegen!

Bij heel veel van de combinaties hierboven, kun je extra groenten toevoegen. Dit geeft een extra bite, extra vezels en nog meer vitamines en mineralen. Ik voeg zelf heel graag tomaat, komkommer, rucola, paprika en sla toe. Maar denk ook eens aan kiemgroenten, wortel, ui of zelfs rode biet.

Het belangrijkste is dat je durft te experimenteren! Wees niet bang om een keer een minder lekkere combinatie te maken. Door veel te proberen, kun je op hele lekkere ideeën komen. Ik hoop je met dit artikel een beetje op weg te helpen.

Groetjes, Marloes

Wat zijn jouw favoriete beleg combinaties voor op brood?

10 reacties

  1. Wat is er waar van dat de verhouding omega 3 op omega 6 cruciaal is bij het vormen van ontstekingsreacties? er wordt gezegd dat veel Nederlanders een verhouding 1 op 20 hebben en dat zij hiermee veel last krijgen van ontstekingsreacties, Astma, ADHD, allergieën.
    Nu zijn de producten die rijk zijn aan omega 3, vaak ook rijk aan omega 6.
    Is bovenstaande een fabel?
    Misschien een keer iets voor een artikel.

  2. Pindakaas op warme toast (dan smelt ie lekker), sambal badjak, komkommer, gepocheerd eitje en voor de liefhebber een beetje zout bovenop…. ideale zondagontbijt!!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram