Beleg combinaties
| 9 maart 2019

10 Kleine veranderingen om af te vallen

Vaak denken mensen dat je alleen gezonder kunt gaan leven door hele grote veranderingen te maken. We zijn al snel veel te ambitieus, waardoor we het niet lang volhouden. In dit artikel bespreek ik 10 kleine veranderingen die een heel groot effect hebben! Hierdoor wordt je leefstijl op een laagdrempelige manier gezonder en kun je zelfs afvallen.

Kleine veranderingen

Als je me al langer volgt, dan weet je dat ik ontzettend fan ben van het maken van kleine stapjes als het gaat om veranderen van je leefstijl. In één keer alles omgooien, houdt bijna niemand vol op lange termijn.

Ik snap heel goed dat het verleidelijk is om veel van jezelf te eisen. Je bent immers gemotiveerd om gezonder te gaan leven en/of gewicht te verliezen. Als we iets willen, dan willen we het vaak NU. Uit ervaring met mijn cliënten, weet ik dat dit uiteindelijk niet de beste manier is.

10 voorbeelden van veranderingen

Hieronder geef ik je 10 voorbeelden van relatief kleine aanpassingen. Ik raad je aan om er hooguit 2-3 tegelijk te maken. Als je hogere eisen stelt, is de kans dat de aandacht snel verslapt heel groot.

Drink voldoende

Ik heb het al 6547x gezegd, maar voldoende drinken is super belangrijk voor je spijsvertering. Daarnaast krijg je minder snel ‘nep-trek’ als je voldoende vocht binnen krijgt. Ik ga uit van minimaal 2 liter drinken. Vervang frisdrank en vruchtensappen door water, thee of spa rood, dan ben je super goed bezig voor je gezondheid!

Bewegen
Ga meer bewegen in je dagelijks leven

Bij gezonder leven denken we vaak gelijk aan sporten. Dat is natuurlijk super goed om te doen, maar ook meer lichaamsbeweging inbouwen in jouw dagelijkse patroon, heeft een groot effect! Pak vaker de fiets, ga wandelen, neem de trap in plaats van de lift, voetbal met je kids of stap een halte eerder uit de bus.

Eet elke dag 250g groenten

Heb je wel eens afgewogen hoeveel 250g groenten is? Ga het maar eens doen. Het kost best wat moeite om aan deze richtlijn te voldoen, maar het is super goed voor je gezondheid EN je hebt sneller en langer een vol gevoel. Neem ook eens groenten bij de lunch of als tussendoortje (of zelfs bij het ontbijt!).

Beoordeel per eetmoment of je écht trek hebt

Dit kan echt life-changing zijn (niet overdreven). Heel veel mensen eten zo ontzettend veel onbewust. Ik ben daar zelf ook absoluut schuldig aan! Probeer je bij alles wat je in je mond stopt, af te vragen of je er écht behoefte en/of zin in hebt. Hierdoor heb ik al heel wat koekjes, nougatjes en snoepjes laten liggen.

Kook afgemeten

Als je kookt en/of opschept op gevoel, dan neem je snel langzaam een iets grotere portie. Als er voeding overblijft, zijn we geneigd het op te eten. Weeg het eens af! In dit artikel vind je een richtlijn qua portiegrootte. Je hoeft echt niet elke dag je weegschaal klaar te hebben, maar hem er af en toe bij pakken kan een eye-opener zijn.

Slaap voldoende

Ook dit heb ik al heel vaak genoemd. Slapen is ZO belangrijk voor ons! Niet alleen voor je mentale fitheid, maar ook voor je hormoonbalans, je energielevel, het herstel van je lichaam en zelfs voor het afvallen. Ik schreef ooit al uitgebreid over het nut van slapen voor onze gezondheid. In dat artikel staat ook hoe veel je zou moeten slapen.

Drink iets minder alcohol

Alcoholhoudende dranken bevatten veel calorieën. Daarnaast krijg je vaak zin in lekkere dingen tijdens het drinken. Bovendien worden je grenzen vager en ben je snel geneigd de touwtjes flink te laten vieren. Probeer eens een paar glazen per week minder te drinken! Deze tip geldt natuurlijk alleen voor mensen die wel houden van regelmatig drinken ;).

Neem een groot gezond tussendoortje op moeilijke momenten

We hebben allemaal onze moeilijke momenten gedurende de dag. Voor veel mensen is dit rond 16:00uur of rond 21:30uur. Neem op dit tijdstip eens een wat grotere gezonde snack! Bijvoorbeeld een boterham, kwark met fruit of twee gekookte eitjes. Pak er een flink glas water of een grote kop thee bij. Hierdoor is de kans dat je gaat snaaien flink verminderd!

Halveer de hoeveelheid sauzen, jus, olie en boter

Deze producten bevatten veel calorieën. Ze altijd helemaal weglaten vind ik niet perse nodig, maar kijk eens naar de hoeveelheid die je gebruikt en halveer deze. Deze kleine verandering kan echt een groot verschil maken.

Ga zo vaak mogelijk voor volkoren varianten

Kies bij voorkeur voor volkoren brood, volkoren crackers, volkoren pasta en zilvervliesrijst. Dit geeft je langer een verzadigd gevoel dan de witte alternatieven. Bovendien bevatten ze meer vitamines en mineralen.

Mijn tip voor jou

Maak kleine stapjes als je gezonder wilt gaan leven. Focus op één ding (of hooguit 2-3) tegelijk. Het duurt op die manier iets langer voor je resultaat ziet, maar de kans dat je het volhoudt is ZO veel groter!

Ik hoop dat ik je gemotiveerd heb :).

Groetjes, Marloes

Wat is een kleine verandering die jij graag zou willen maken?

13 reacties

 1. Wat een fijn artikel. Het houd me weer even scherp en ga weer vol goeie zin deze dag tegemoet. Mede dankzij zou blog en vlogs ben ik al 15 kilo afgevallen!

 2. Ik heb al een paar kleine veranderingen gemaakt:
  – ik zet een bidon van 1 liter water naast mij op mijn bureau op werk.
  – ik wandel tijdens de lunch buiten omdat ik een zittend beroep heb.
  – mijn lunch heb ik groter gemaakt en mijn avondeten kleiner.
  – ik wandel langer met mijn hond.
  – ik sport vaker met een vriendin of met mijn vriend omdat dit mij motiveert.
  – ik eet overdag meer groenten omdat ik tijdens het avondeten niet aan de 200 gram kom.
  -ik mag in het weekend een beetje zondigen, omdat ik anders de gezonde levensstijl niet volhoud.

 3. Wat een handig artikel dit! Ik merk zelf dat ik met sommige punten, zoals genoeg drinken, totaal geen moeite meer heb, terwijl anderen (slaap bijvoorbeeld) echt nog wel wat extra aandacht kunnen verdienen. Handig om dit zo een beetje op een rijtje te hebben 🙂
  Ik vroeg me nog af, is het bij groente normaal om het gewicht mee te tellen wanneer ze rauw zijn of na het bereiden? Sommige groenten worden namelijk een stuk lichter als je ze bereid, omdat er veel vocht inzit, spinazie of courgette bijvoorbeeld

 4. Hoi Marloes,

  Sinds ik jou ondekt heb en jou blog en vlogs volg wat ik heel leuk vind, ben ik 3 kilo afgevallen.
  Ben bijna op mijn streefgewicht.
  Maar ik doe het rustig aan.

 5. Hoi Marloes, ik ben een tukker. Wij drinken best veel, dat is dus mijn valkuil. Ik hou van een biertje maar daar heb ik al een verandering in aan gebracht. Ik drink alleen bier op feestjes. Toch vind ik het heerlijk om de avond af te sluiten samen met mijn man met één wijntje(rood) hij een biertje. En wij zijn avondmensen allebei en liggen vrijwel nooit voor middernacht in bed! Als ik om 22.00 uur naar bed ga, slaap ik tot 2.00 uur of zo en kan daarna slecht weer echt in slaap komen. Ik heb ook wel eens geprobeerd optijd naar bed zonder drankje maar ik vind dan de avond niets meer aan. Dat komt omdat ik dan de tijd in de gaten moet houden en dat vind ik vervelend, ik wordt namelijk niet eerder moe! Ik zit trouwens niet voor de tv maar maak vaak sierraden, mijn hobby. Overdag werk ik halve dagen in de huishouding als alfahulp. Ik hoef dus niet enorm vroeg uit bed meestal sta ik half 8 op rondje met de hond en ik ben er weer😉.

 6. Heeey Marloes heel fijn om t weer een blog te lezen maar dat ga ik lekker vanavond op bed doen want vandaaaaag ben ik jaaaaarig even een goed excuus om eeeeven te zondigen alhoewel wel klein dan hoor want vanmorgen werd ik verrast met een gezond ontbijtje op bed 😍 fijn weekend allemaal 🎉🎉😘😘

   1. Hoi Marloes bedankt en jaaaa heerlijk (vega) gegeten een vega kapsalon met Tempé zoete aardappel frietjes en veeel salade met een yoghurt dressing niet 100% healthy maar wel een betere keuze en voel me toch fijn om af en toe vleesloos te eten 😁
    Fijne zondag ik ga weer lekker vlogjes kijken 😘

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram