| 18 december 2016

Gezond leven tijdens de Feestdagen – Mijn mening

gezond-leven-feestdagen

Het is nu écht bijna kerst. Heel veel mensen die bezig zijn met gezond leven en afvallen, worden daar ontzettend zenuwachtig van. Wat doe je namelijk met al die gezellige hapjes en drankjes die op tafel komen? Je verwacht van mij als diëtist en sportfreak misschien een heel artikel over hoe je jouw kerstdagen TOCH een beetje gezond kunt maken. Dat past echter totaal niet bij mijn visie op gezond leven. Hoe ik er dan wel over denk, dat vertel ik je in het artikel van vandaag!

Is gezond doen met feestdagen wel zo nuttig?
In mijn ogen is het bij een gezonde leefstijl niet de bedoeling dat je ALLEEN maar gezond eet en veel beweegt. Dat houdt namelijk niemand vol. Juist de balans tussen gezond en ongezond vinden, is super belangrijk om er echt een leefstijl van te kunnen maken. Ga eens even nadenken, hoeveel feestdagen zijn er in het jaar? En hoeveel normale dagen? In mijn ogen is het daarom veel nuttiger om de focus te leggen op gezond leven op normale dagen….en lekker te genieten op feestdagen! Een van mijn favoriete uitspraken op dit gebied is:

‘Je komt niet aan tussen kerst en oud&nieuw, maar tussen oud&nieuw en kerst!’

Ik zie zelfs vaak dat mensen die al het lekkers afslaan tijdens feestdagen, op een later moment toch het gevoel krijgen dat ze iets gemist hebben. Hierdoor zwichten ze een paar dagen later voor de snacks en voelen zich daar vervolgens mega schuldig over.

kerst treats

Dus…we kunnen los gaan?
Als je dat wilt, ja hoor! Ik vind dat er namelijk helemaal niets mis is met af en toe lekker los gaan met ongezond eten :). Sterker nog, ik merk dat ik mijn gezonde eetpatroon beter volhoudt als ik mezelf toesta om ook af en toe iets (lees: veel) minder gezond te eten!

Hoe ik ermee omga
Ik houd enorm van feestdagen en het samen zijn met familie. Gezellig met z’n allen eten hoort daar voor mij absoluut bij. Ik kan ontzettend genieten van een tafel vol met lekkere dingen. Op ‘normale’ dagen houd ik me vaak in, omdat ik graag fit en slank wil blijven. Ook weet ik dat ik me van vaak ongezond eten niet beter ga voelen. Tijdens feestdagen sla ik dat inhouden helemaal over en leg ik de focus volledig op genieten!

Wat ik merk, is dat je soms ‘losgaat om het losgaan’. Omdat het mag van jezelf, eet je alles wat er is zonder erover over na te denken. Dit probeer ik liever te voorkomen. Ik blijf beoordelen in welke dingen ik op dat moment écht zin heb en wat ik alleen zou eten omdat het op dat moment aanwezig is. De producten die ik niet super lekker vindt, of waar ik geen trek in heb, sla ik over. Soms is dat best veel, omdat ik toevallig op dat moment niet heel veel lekkere trek heb. Het komt echter ook wel eens voor dat ik ineens in ALLES zin heb, dan geef ik daar gewoon lekker aan toe!

IMG-20141226-WA0005

Ik eet dus alles waar ik op dat moment zin in heb, maar probeer er wel optimaal van te genieten. Als ik niet meer geniet, probeer ik te stoppen met eten (lukt overigens niet altijd, maar dat terzijde ;)).

Wat ik vaak wel doe als het even kan, is sporten of in ieder geval bewegen. Ik vind dat gewoon heerlijk om te doen! Als we op feestdagen pas in de middag afspreken, vind ik het soms fijn om in de ochtend nog even te sporten. Vaak lukt dat natuurlijk niet, maar gelukkig vindt de rest van mijn familie het ook fijn om er even uit te gaan, dus gaan we vaak een stukje wandelen.

En je gezonde hapjes dan!?
Om heel eerlijk te zijn, maar ik veel van mijn eigen gezonde hapjes zelf niet eens! Ik weet dat anderen het fijn vinden om verschillende recepten te hebben, dus daarom vind ik het heel leuk om verschillende recepten te plaatsen. Ik vind het altijd wel prettig als er ook wat gezonds aanwezig is met eten of bij de borrel, maar iets simpels als rauwkost, een salade of andere groenten is voor mij helemaal prima!

Gezonde hapjes

Mijn ultieme tips
Om een lang verhaal kort te maken, hier mijn ultieme tips voor het inpassen van feestdagen in jouw gezonde leefstijl. Dit zijn dingen die voor mij persoonlijk heel goed werken. Dit kan natuurlijk per persoon verschillen.

 • Focus je op feestdagen gewoon even niet op gezond leven, er zijn genoeg normale dagen waarop je dat kunt doen!
 • Eet niet om het eten, maar probeer van alles wat je in je mond steekt oprecht te genieten.
 • Om optimaal te kunnen genieten, is het belangrijk om alles goed te proeven. Probeer daarom langzaam te eten en van iedere hap die je in je mond steekt te genieten.
 • Je hoeft je ABSOLUUT niet schuldig te voelen als je (veel) te veel eet op feestdagen, af en toe lekker genieten is namelijk heel belangrijk om een gezonde leefstijl vol te houden.
 • Als je veel eten over hebt, geef het dan aan je gasten mee naar huis of vries het in. Zo kom je minder in de verleiding om nog een week lang te snoepen van alles wat over is.

Ik hoop dat je iets hebt aan deze tips. Dit is misschien een ander artikel dan je van mij verwacht had, maar ik merk dat dit voor veel mensen een heel stuk beter werkt dan van jezelf eisen dat je gezond eet. Dat komt na de feestdagen wel weer.

Alvast een hele fijne kerst!

Groetjes, Marloes

Wat vind jij hiervan? Heb jij al een plan voor de feestdagen? 

11 reacties

 1. Hele fijne tips! Ik merk bij mezelf vaak dat ik sowieso doordeweeks heel gezond eet en dat ik in het weekend dan los ga omdat ik dat “mag” van mezelf. Ik ben bang dat dit bij de feestdagen precies hetzelfde zal gaan, maar ik ga jouw tips zeker onthouden.

 2. Ik vind de tip van het lekkerste uitkiezen een hele goeie. In de afgelopen maanden deed ik dit ook altijd. Dat zorgt er voor mij voor dat ik me niet schuldig voel, omdat ik dan optimaal heb genoten.
  Gister ging ik bijv. uiteten in een pannenkoekenhuis, niet gezond, maar in mijn ogen wel het allerlekerst. En ik heb er heeel erg van genoten! 🙂

 3. Fijn artikel Marloes! Ik merk dat ik een beetje aan het doorslaan ben qua gezonde keuzes maken en durf bijna niets meer te snoepen of ongezondere maaltijden te eten omdat dat zo fout voelt. Met de kerst voor de deur geeft dat best stress, want we gaan beide dagen bij anderen eten en ik heb dus niet in de hand wat er op tafel komt. Maar ik ga proberen wat losser te worden in het eten.

 4. Hele maand gaat al zo slecht! Ik kan dat schuldgevoel echt niet wegkrijgen. Wel ga ik gewoon genieten met kerst en oud en nieuw. In januari is er weer een frisse start en ben niet bang dat ik het dan niet meer kan oppakken dus dat geeft me al een beter gevoel. Fijne feestdagen iedereen!!

 5. Hele fijne tips en een zeer inspirerend artikel.
  Zelf schuif ik me aan bij Melanie.. al een hele tijd gaat men gezonde leefstijl meters of zelfs kilometers achteruit. Sinds ik 4 maanden geleden een nieuwe relatie starte ben ik anders gaan eten en leven.
  Sinds die tijd ben ik inmiddels 4kg aangekomen.
  Ik voel me hier dan ook ontzettend slecht bij en heb idd het gevoel ik niet optimaal meer geniet van men maaltijden of de voeding ik binnen neem. Grrrrr ?
  We zien wel wat de feestdagen met zich mee zullen brengen, jouw tips knoop ik alvast in men hersenen.. ??
  Groetjes

 6. Fijn artikel Marloes, goed om daar eens over na te denken. En een hele goede tip voor mij eet alleen datgene wat je lekker vind en de hoeveelheid die je lekker vindt. Eet niet om te eten. Heel goed voor mij om op te letten. Ik laat je weten of het is gelukt.

 7. Leuk artikel Marloes. En bedankt voor de tips. December is altijd een crime wat eten betreft. Niet alleen vanwege de feestdagen, maar ook omdat mijn vriend en ik dan allebei jarig zijn. Dus je kunt wel nagaan hoe dat gaat…

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram