| 24 september 2013

Vruchtensappen, een goede keuze?

fruits and juice

Fruit is gezond, dat is algemeen bekend! Het bevat veel vitamines, mineralen en voedingsvezels. Geperst fruit, oftewel vruchtensap, lijkt daarom ook een goede keuze. Ik hoor vaak dat mensen in een restaurant of bar voor sinaasappelsap of appelsap gaan, omdat ze graag iets gezonds willen drinken. Vandaag vertel ik je of dit in mijn ogen een goede keuze is.

Soorten vruchtensappen
Je hebt verschillende soorten vruchtensappen. Je kunt pakken vruchtensap in de winkel kopen, of vers geperst vruchtensap in de koeling van de supermarkt, maar je kunt ook zelf fruit persen. De pakken vruchtensap uit de winkel zijn vaak ook 100% fruit, zonder extra toevoegingen. Wel is het sap vaak eerst gereduceerd tot een concentraat, het water wordt eruit gehaald. Zo wordt het volume kleiner en zijn de kosten van het transport lager. Als het sap in het pak gedaan wordt, wordt het weer aangelengd met water.

Voedingsstoffen in vruchtensap
Fruit bevat veel vitamine C en voedingsvezels, daarnaast ook verschillende B-vitamines. Sommige soorten fruit bevatten ook mineralen als kalium, calcium, ijzer en magnesium. Vruchtensappen bevatten deze vitamines en mineralen ook, soms echter wel in iets mindere mate. Vitamine C wordt door licht afgebroken, tijdens het produceren van het sap gaat dus al wat vitamine C verloren. Hoe langer je een vruchtensap laat staan, hoe minder vitamine C het bevat. Alsnog is vruchtensap echter erg rijk aan deze vitamine.

De voedingsvezels uit het fruit, worden grotendeels verwijderd tijdens het maken van sap. Als het sap vruchtvlees bevat, is er nog een hele kleine hoeveelheid van de vezels behouden gebleven. Voedingsvezels hebben een verzadigende werking. Als je drie sinaasappels op eet, heb je een redelijk vol gevoel. Als je dezelfde sinaasappels uitperst en opdrinkt, is dat gevoel stukken minder. Dit komt deels door het ontbreken van de vezels.

Naast al deze goede voedingsstoffen, bevat fruit ook veel suiker. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid fruit is 2 stuks. Ik eet regelmatig meer fruit, maar kom eigenlijk nooit boven de 4 stuks per dag uit. Om een glas sap te persen, heb je flink wat fruit nodig. Omdat geperst fruit  zijn verzadigende werking mist, krijg je door het drinken van vruchtensappen ongemerkt heel veel fruit (dus heel veel suiker!) binnen.

In de onderstaande tabel vergelijk ik de voedingswaarden van sinaasappelsap en appelsap met die van cola en thee. Ik doe dit voor de hoeveelheid calorieën, eiwitten, koolhydraten (suikers) en voor de hoeveelheid vet. De cijfers zijn gebaseerd op normaal glas (200ml) van elke drank.

Tabel vruchtensap

Zoals je kunt zien bevatten de vruchtensappen vrijwel evenveel calorieën suiker als de cola! De andere voedingsstoffen zijn in verwaarloosbare hoeveelheid aanwezig. Even ter vergelijking, een boterham met rookvlees bevat ook ongeveer 90 calorieën.

Conclusie
Vruchtensappen bevatten veel vitamines en mineralen, maar ook erg veel suiker en daardoor veel calorieën. Hierdoor kom je gemakkelijk aan als je veel vruchtensap drinkt. De vitamines en mineralen uit de sappen, krijg je al voldoende binnen als je genoeg groente en fruit eet. Daarnaast missen vruchtensappen een aantal waardevolle voedingsstoffen uit het fruit, waaronder de vezels. Om deze reden kies ik ervoor om niet te vaak vruchtensappen te drinken, ik eet liever een stuk fruit extra. Ik raad je dus aan om niet teveel vruchtensap te drinken, ongemerkt krijg je veel calorieën en suiker binnen.

Af en toe een glas vruchtensap of een smoothie omdat je het zo lekker vindt, is natuurlijk geen enkel probleem!

Maar wat kies ik dan?
Zoals je al ziet in de tabel, bevat thee geen calorieën (mits je er niets in doet). Ook kun je gaan voor water, koffie, spa rood, of je kunt af en toe eens cola light, rivella of crystal clear drinken. Deze laatste drie bevatten zoetstof, maar zijn voor matig gebruik prima. Groenten bevatten veel minder suiker dan fruit, daarom kun je beter groentensappen als bijvoorbeeld tomatensap of wortelsap drinken. Heb je een juicer of blender? Dan kun je ook een mix maken van 1 stuk fruit, aangevuld met groenten om de hoeveelheid suiker te beperken.

Ik hoop dat je deze informatie nuttig vond.

Groetjes, Marloes

Drink jij veel vruchtensappen?

Bron foto 1

12 reacties

  1. Handige informatie, het bevestigd eigenlijk mijn vermoeden. Ik drink daarom ook niet graag vruchtensap. Doordat het zo geconcentreerd is zit er inderdaad sowieso al veel suiker in, als er niet ook nog eens suiker is toegevoegd (Waarom doen fabrikanten dat toch?). Wat ik wel eens lekker vind om te drinken, is bijvoorbeeld een glas water waar een stukje fruit in ligt. Bijvoorbeeld een partje appel/bosbessen/citroen etc. Daar kun je overigens ook lekker thee van trekken, van fruit!

  2. Ik drink nooit vruchtensappen, ik vind dat zonde van de calorieën. Als ik wil zondigen neem ik liever iets wat ik veel lekkerder vind 😉

  3. maaaar, als je zelf een smoothie maakt met de blender. dat is dan toch niet slecht voor je? (met de suikers etc) want je blend hem kapot maar de vezels blijven erin, alleen iets minder vitamines.. of bedoel je smoothies uit de supermarkt?

    1. In smoothies gaat heel snel heel veel fruit. Je krijgt dus hrt suiker van veel stukken fruit binnen. Inderdaad wel de vezels, dus dat is goed! Kauwen van fruit geeft echt ook verzadiging en smoothies hoef je niet te kauwen.

  4. nu geef je tips om cola light en rivalla ,of Crystal clear te drinken , nu lust ik twee van de drie niet maar is het heel erg als je gaat lunchen of een keer per maand uit gaat om bijvoorbeeld sap te drinken of Seven-up , thuis red ik het meestal wel want dan pakken ik ook weleens aanmaken limonade , of diksap verder drink ik water of thee zonder suiker

  5. Hou ook rekening met het feit dat veel vruchtensappen uit pakken van de supermarkt zijn gepasteuriseerd.
    Een groot gedeelte van de aanwezige vitamines, mineralen en vezels gaat verloren bij dit proces.
    Dus ga je voor vruchtensap: pers dan je eigen sap uit in plaats van het kopen van een pak uit de supermarkt.
    Gezondst blijft om het hele fruitstuk te eten.
    In een fruitstuk zit alles in je juiste, natuurlijke verhoudingen: dit is het gezondst voor het lichaam.

  6. Dag Marloes,

    Ik ben allergisch voor vrij veel soorten fruit (bijvoorbeeld appels en peren) en ben daarom met name in de winter aangewezen op diepvriesfruit. Omdat ik van mezelf geen goede zuivel eter/drinker ben mix ik twee keer per dag een ons fruit met 100 ml magere yoghurt vaak met een halve banaan om het iets zoeter te maken. Is dat een goede/gezonde manier om wel genoeg fruit binnen te krijgen? Verder vroeg ik me af wat jouw mening is over avocado’s

    1. Dat is perfect Willemine! Avocado’s zijn supergezond, maar bevatten ook vrij veel (goede) vetten. Neem dus niet te veel per keer. Eet liever vers fruit dan fruit dat lang gekookt is, dan zijn inderdaad veel vitamines verloren gegaan. een middenweg is appel uit de magnetron! Het recept staat op de site.

  7. Dag Marloes,

    Ik ben allergisch voor vrij veel soorten fruit (bijvoorbeeld appels en peren) en ben daarom met name in de winter aangewezen op diepvriesfruit. Omdat ik van mezelf geen goede zuivel eter/drinker ben mix ik twee keer per dag een ons fruit met 100 ml magere yoghurt vaak met een halve banaan om het iets zoeter te maken. Is dat een goede/gezonde manier om wel genoeg fruit binnen te krijgen? Verder vroeg ik me af wat jouw mening is over avocado’s.

    Ik kan wel zelfgemaakte appelmoes (zonder suiker natuurlijk) en stoofpeertjes eten, is er dan al te veel aan vitamines verloren gegaan of kan ik dat ook meetellen als fruit?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram