| 25 juni 2013

Voeding Challenge #8: Clean eten!

Collage clean

We zijn aangekomen op dag 50 van de 60 Dagen Challenge! Vrijdag 5 juli is de laatste dag van het begin van een gezonder leven en fitter lichaam. Dit is de laatste voedingchallenge die jullie voorlopig van ons krijgen en natuurlijk sluiten we af met een knaller: We dagen je uit om tot en met vrijdag 5 juli zoveel mogelijk ‘clean’ te eten. Wat ‘clean eten’ precies inhoudt, lees je hieronder.

Zoals de afgelopen tijd waarschijnlijk al hebben ervaren, bevat onze voeding tegenwoordig ontzettend veel toevoegingen. Sommige van deze toevoegingen kunnen geen enkele kwaad, terwijl andere ervoor zorgen dat we meer trek krijgen en daardoor meer eten dan normaal (bijvoorbeeld E621, oftewel vetsin). Ook suiker is zo’n toevoeging, dit wordt aan veel producten toegevoegd terwijl het helemaal niet nodig is. Door het eten van veel suiker krijg je sterke schommelingen in je bloedsuikerspiegel, waar je erg moe van wordt.

De komende dagen gaan we ons focussen op zoveel mogelijk clean eten, dat wil zeggen eten met zo min mogelijk toevoegingen! Bij clean eten is het belangrijk dat je producten gebruikt die zo min mogelijk bewerkt zijn. Ons doel is om hiermee de komende tijd zo puur en gezond mogelijke producten binnen te krijgen en onnodige toevoegingen zoveel mogelijk te vermijden. Ik zeg ‘zoveel mogelijk’ omdat volledig eten zonder toevoegingen heel erg lastig is. Brood en muesli zijn bijvoorbeeld ook bewerkte producten, deze producten helemaal vermijden gaat ons net een beetje te ver. Natuurlijk kun je in deze productgroepen wel de meest gezonde keuzes maken. Speltbrood of volkorenbrood is bijvoorbeeld een stuk minder bewerkt dan witbrood of weitebrood. Hieronder geef ik je per productgroep tips om zo ‘clean’ mogelijk te eten.

De meest ‘cleane’ keuzes per productgroep:

Fruit
Alle soorten vers fruit, gedroogd fruit zonder toevoegingen. Vermijd fruit uit blik en vruchtensappen en vruchtenmoes.

Groenten
Alle soorten verse groenten of groenten uit de diepvries zonder extra toevoegingen. Vermijd groente met sauzen en andere toevoegingen. Check bij twijfel de ingrediënten.

Collage clean2

Brood(vervanger)
Speltbrood, volkorenbrood, zuurdesembrood, roggebrood, speltcrackers en volkoren crackers

Pasta, rijst en dergelijken
Volkoren pasta, zilvervliesrijst, quinoa en couscous. Vermijd witte pasta en witte rijst.

Ontbijtgranen
Havermout, muesli, Brinta, havervlokken, speltvlokken. Vermijd cruesli, cornflakes en andere bewerkte ontbijtgranen. Lees voor tips dit artikel.

Zuivel
Yoghurt en kwark zonder smaakje, melk, karnemelk, naturel sojamelk. Vermijd yoki, chocomelk, optimel, vla, yoghurt of kwark met een smaakje en sojamelk met een smaakje.

Vlees, vis en vleesvervangers
Kip, vlees en vis zonder korstje of marinade, ei, schaal- en schelpdieren, soja, tofu, tempeh, linzen, kikkererwten, peulvruchten, noten of kaas (Kaas is natuurlijk een bewerkt product, ik denk echter dat ik het wel blijf gebruiken. Beslis voor jezelf hoe ‘streng’ je wilt zijn). Vermijd bewerkte producten met korst, marinade en extra kruiden.

Broodbeleg
Vleeswaren zonder toevoegingen, vis zonder toevoegingen, kaas (als je wilt), hüttenkäse, natuurlijke pindakaas, natuurlijke appelstroop, natuurlijke jam, natuurlijke notenspread, natuurlijke honing, ei, avocado, pure humus, tomaat, komkommer, sla.

Tussendoortjes
Vers fruit, komkommer, tomaat, wortel, gekookt ei, volkorencracker met beleg, natuurlijke rijstwafel, handje noten, handje rozijnen, klein beetje magere yoghurt of kwark met vers fruit en augurk.

Smaakmakers en sauzen
Ui, (rode)peper, (verse)kruiden, knoflook, specerijen, gemberwortel, limoen, citroen, lenteui, azijn, tomatenpuree, gezeefde tomaten en klein beetje creme fraiche.

Drinken
Water, koffie, thee, melk, karnemelk sojamelk, natuurlijke groente- of vruchtensappen. Maak water eventueel op smaak met een beetje citroensap of een blaadje munt.

Collage clean3

Vetten
Bepaald bij deze categorie zelf hoe ver je wilt gaan. Halvarine en margarine zijn namelijk bewerkt. Ik ga de komende periode kokosolie als broodsmeersel gebruiken en olijfolie of kokosolie om in te bakken. Je kunt natuurlijk ook beslissen om gewoon halvarine te blijven gebruiken. Meer weten over kokosolie? Dat lees je morgen!

Neem als belangrijkste regel: eet zo weinig mogelijk uit een pakje of zakje. Probeer zo goed mogelijk je best te doen, maar doe het op je eigen niveau. Als het een keertje niet lukt, pak het dan gewoon daarna weer op. Deze keer zijn natuurlijke vruchtensappen en honing wél toegestaan! Producten met zoetstoffen zijn echter ‘verboden’, terwijl ze bij de challenge zonder suiker wel waren toegestaan.

Dit is denk ik de meest heftige challenge tot nu toe! Laat zeker even weten als je mee gaat doen, dan kunnen we elkaar steunen! Wij gaan in ieder geval voor een zo goed mogelijke afsluiting van de 60 Dagen Challenge.

Veel succes!

Groetjes, Albert en Marloes

Doe jij mee? Zie je het zitten, of heb je nog vragen?

3 reacties

  1. Leuke challenge! Had het hier toevallig zondag nog over met iemand.
    Ik doe mee, vind het een interessante uitdaging 🙂

  2. Ik doe mee. probeer het al zoveel mogelijk maar deze week even extra. Alleen het weekend zal lastig worden omdat ik dan te gast ben, dan ga ik niet alles afslaan, maar natuurlijk de gezondste keuzes maken!
    Ben benieuwd naar het kokosolie artikel, gebruik het al veel (cosmetisch en consumptie) maar toch altijd leuk om jouw mening te lezen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram