| 28 augustus 2013

Vitaminetabletten, wel of niet?

 

Alweer een paar weken terug kreeg ik een mailtje van Rosa, met de vraag of ik eens een blogpost wilde schrijven over vitaminepillen, natuurlijk! In het ‘vraag maar raak’-artikel van laatst bleek dat hier door meer mensen interesse voor was. Dat kwam goed uit, ik had hem al in de planning staan. Ik vertel je vandaag meer over de verschillende soorten vitaminetabletten, over of ik gebruik aanraad en ik vertel je welke tabletten ik gebruik en waarom. Veel leesplezier!

Is het aan te raden om extra vitamines te slikken?
Voor de meeste mensen is een volwaardige gezonde voeding voldoende, je hoeft dus geen extra vitamines te slikken. In Nederland komt een vitaminetekort niet vaak voor, je hoeft hier dus niet bang voor te zijn. Er zijn een paar uitzonderingen, voor de volgende groepen mensen wordt wel suppletie (= toevoeging) van vitamines en/of mineralen aangeraden:

  • Baby’s krijgen vaak vitamine K totdat ze +- 3 maanden oud zijn. Dit kan ook al aan de zuigelingenvoeding zijn toegevoegd.
  • Voor kinderen tot 4 jaar wordt een suppletie van vitamine D aangeraden.
  • Zwangere vrouwen wordt aangeraden om foliumzuur (vitamine B11) en vitamine D te gebruiken. Foliumzuur bij voorkeur al ten minste 4 weken vóór de zwangerschap.
  • Allochtonen met een donkere huid of sluier wordt een suppletie van vitamine D aangeraden. Zij maken minder vitamine D aan door zonlicht. De zon in Nederland schijnt veel minder vaak dan in hun land van afkomst en door de donkere huid wordt er minder vitamine D aangemaakt.
  • Ook bij vrouwen vanaf 50 jaar en bij mannen vanaf 70 jaar wordt suppletie van vitamine D aangeraden.
  • Mensen met bepaalde maagklachten kunnen geen vitamine B12 opnemen. Zij krijgen dab een injectie van de huisarts en moeten hier regelmatig voor terugkomen.

Verder krijgen veel jongeren tot 20 jaar te weinig vitamine A binnen, dit zit vooral in margarine, halvarine, groente, fruit en lever(producten). Suppletie wordt niet algemeen geadviseerd, maar let er dus goed op dat jij voldoende groente en fruit eet en je brood besmeert met (een klein beetje) boter. Doe je dit laatste niet? Dat kun je ook wat vaker vis eten.

Vegetariërs en vooral veganisten hebben een groter risico op tekorten aan bijvoorbeeld vitamine B12, vitamine B2 en ijzer. Er is ook hier geen algemeen advies, maar houd zelf goed in de gaten dat je voldoende binnenkrijgt en raadpleeg anders een diëtist.

Kortom: Suppletie van vitamines en mineralen is voor veel mensen niet noodzakelijk

Wat zijn redenen om ze tóch te gebruiken?
Ondanks dat, staan de drogisten vol met verschillende soorten vitamine- en mineralensupplementen. Er zijn heel veel mensen in Nederland die ze toch gebruiken, waaronder ik (en Albert). Er zijn een aantal redenen om er toch voor te kiezen om vitamines en mineralen te slikken, ik noem er hieronder een aantal:

  • Je bent regelmatig ziek, verkouden of hebt vaak lichamelijke klachten
  • Je voelt je futloos en moe
  • Je hebt stress, door stress kan je energieverbruik flink stijgen. Dit vraagt veel van je lichaam.
  • Je sport veel
  • Je voelt je er gewoon goed bij
  • Vooral ortomoleculair voedingskundigen geven aan dat onze huidige voeding veel minder vitamines en mineralen bevat dan vroeger, door de massaproductie van tegenwoordig.

Het is niet zeker dat het slikken van vitamines en/of mineralen voorkomt dat je ziek wordt, klachten krijgt of ervoor zorgt dat je je beter voelt. In sommige gevallen is het echter wel het proberen waard! Het is echter niet helemaal zo dat het slikken van extra vitamines nooit kwaad kan, let daarom op bij aanschaf.

Welke tabletten moet ik kopen?
Als je besluit om extra vitamines en/of mineralen te gaan gebruiken, is er nog dat gigantische schap in de winkel! Welke kies je? In de meeste gevallen raad ik een multivitaminetablet aan. Als je vitamines en mineralen apart gaat kopen, raak je op een gegeven moment het overzicht kwijt van wat je binnen krijgt en kun je gemakkelijker een te hoge dosering binnen krijgen. Alleen in specifieke gevallen, zoals bijvoorbeeld die ik hierboven noemde, kun je voor aparte tabletten kiezen. Dit kan ook bij hele specifieke klachten zoals bijvoorbeeld kramp, ik zou dan altijd even vooraf overleggen met een arts of andere specialist.

1

Ok, een multivitaminetablet, we zijn al een stapje verder. Maar welke? Ten eerste raad ik je aan om te kijken naar de hoeveelheid vitamines en mineralen die erin voorkomen. Zorg ervoor dat de hoeveelheid niet véél hoger ligt dan 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Dit vind je op de verpakking, zoals je hierboven kunt zien.

Vervolgens heb je keuze uit veel verschillende merken en prijsklassen. Over het algemeen bevatten de goedkopere pillen vitamines en mineralen in anorganische verbindingen. Dit wil zeggen dat ze gebonden zijn aan stoffen die niet lichaamseigen zijn. Deze stoffen worden minder goed door het lichaam opgenomen. Voorbeelden zijn oxides, sulfaten, carbonaten, chloriden en fosfaten. Je leest dan bij de ingrediënten bijvoorbeeld: calciumfosfaat of magnesiumoxide. Bovendien bevatten goedkope pillen vaak extra vulmiddel, dat niets voor je lichaam doet. Dure pillen van bijvoorbeeld de merken Orthica, Solgar, NewCare en AOV bevatten natuurlijke bindingen als citraten, picolinaten en aminozuurchelaten. Deze worden veel beter opgenomen in je lichaam. Ook komen de vitamines in de pillen overeen met de vorm waarin ze in je lichaam voorkomen. Bovendien bevatten ze minder of geen vulstoffen. Het nadeel is de prijs, ze zijn soms wel 10x duurder dan de goedkope varianten. Voor een klein potje mulitvitaminen betaal je met gemak €30,-.

Staat er niet op het potje wat er precies in zit? Ga er dan maar vanuit dat het vooral anorganische verbindingen zijn.

Welke gebruik ik en waarom?
Ik gebruik iedere ochtend een multivitaminetablet omdat ik me er goed bij voel. Het vele sporten vraagt veel van mijn lichaam en ik merk dat ik soms net even wat ‘meer ‘ nodig heb. Ik merk het direct als ik een paar dagen geen pil heb geslikt, ik ben dan sneller verkouden en voel me minder goed. Of dit door de pillen komt, of dat het tussen mijn oren zit weet ik niet 100% zeker. Het kan me ook niet schelen, ik voel me er goed bij!

Ik kies altijd de meest goedkope multivitaminetabletten. Vaak is dit van het Albert Heijn huismerk of het Kruitvat huismerk. Ik controleer wel altijd even of ze niet meer dan 100% van de ADH bevatten. Dat de stoffen in dit product minder goed opgenomen worden, maakt mij niet uit. Ik eet gezond, dus krijg al voldoende vitamines en mineralen binnen met mijn voeding. Ik zie het puur als een klein beetje extra, dus een geringe opname is voor mij voldoende.

2

Conclusie
Gebruik dus gerust extra vitamines en mineralen als je denk dat je er baat bij kunt hebben. Kies dan wel verantwoord en gebruik niet meer dan 100% van de ADH. Doe je dit wel? Overleg dan even met een specialist. Voor mensen met ernstige klachten voor wie het van belang is dat ze een ruime hoeveelheid binnenkrijgen, raad ik de duurdere merken aan. Degene die ik hierboven noemde zijn sowieso goed. Voor de rest: bepaal zelf waar jij je goed bij voelt, je weet nu waar je je keuze op kunt baseren.

Ik hoop dat ik met dit artikel jullie vragen heb beantwoord. Mocht dat niet zo zijn, stel ze dan gerust hieronder!

Groetjes, Marloes

Slik jij vitaminetabletten? Welke?

Bron foto 1

21 reacties

  1. Heel erg bedankt Marloes! Een super informatief en duidelijk artikel! 🙂 Ik slik nu de multi vitamine van kruidvat en ik ga die van de albert heijn ook eens proberen. groetjes, Rosa

  2. Ik slik iedere dag een multivitaminetablet van Plantina ! Die neem ik ‘s middags omdat ik voor mijn ontbijt Thyrax slik voor me schildklier. En het schijnt dan niet goed te zijn om er s ‘ochtends een vitaminetablet achteraan te nemen.

  3. Hoi Marloes,

    Leuk stukje geschreven, altijd veel onduidelijkheden er over en veel verschillende meningen over vitaminepreparaten.

    Wil er nog even aan toevoegen dat je wanneer je medicatie gebruikt goed moet kijken wat je samen met je medicatie mag innemen.
    Veel medicijnen hebben een interactie (wisselwerking) met bijv. calcium/ijzer, of wanneer je bloedverdunners gebruikt moet je oppassen met het Vitamine K gehalte.
    Vraag bijv. aan de huisarts of apotheek of het dan samen kan! 🙂

    Groetjes,
    Sharon!

    1. Dank je wel voor het compliment en voor je aanvulling Sharon! Dit is inderdaad belangrijk om even na te vragen, zoals Martine (in haar reactie) ook al ervaarde met haar Thyrax. Groetjes!

  4. Hai Marloes, fijn dat je uitleg hebt gegeven over vitamine gebruik. Ik had me juist afgevraagd (na het lezen van een berichtje van je) waarom jullie smorgens een vitamine pil slikten. Dat heb je nu uitgelegd. Wij slikken geen vitaminepil, we eten gevarieerd en veel groenten, fruit en 2maal per eeek vis en een maal een eiergerecht en dan de andere dagen vlees. Wel slikken we 3maal daags een knoflook pil en 2maal daags een cranberrycapsule. Ja en onze medicijne op dokters voorschrift. Liefs voor jullie beide! Opa en Oma.

  5. Super handig artikel. Zat er zelf ook aan te denken km te beginnen met multivitaminen of extra vitamine A omdat ik veel last hebt van haar uitval en idd ook snel ziek ben. Vooral in stress volle periodes. Dankjewel!

  6. Interessante informatie!
    Ik heb zelf nogal veel allergieën (vrijwel alle fruit, rijst, noten, tarwe, noem het maar op..) dus ik slik ook multivitaminepillen om een beetje te compenseren voor het eenzijdige voedingspatroon.

  7. Ik lees de laatste tijd vaak dat de ADH een minimum is – een minimum om niet ‘rood te staan’, om het zo maar te noemen, maar dat een extra hoeveelheid vaak wel goed is om de basis aan te vullen. Hoe kijk je daar tegenaan? Aangezien je adviseert niet meer dan 100% van de ADH te nemen..

  8. Ik krijg elke 2 maand vitamine B12 injecties, omdat ik inderdaad een maag- en darmziekte heb. Daarnaast osteoporose (hallo, 21 jaar!) En ik slik dus ook calcium in combinatie met vitamine D. Sinds ik de vitamine B12 injecties krijg, zit ik veel beter in mijn vel. Daarnaast slik ik nog 1 multivitaminetablet van Davitamon (uiteraard in overleg met apotheek en huisarts!). Ik heb nu weer veel meer energie.

  9. Ik wil mulitvitamine pillen slikken omdat ik gewoon te weinig fruit eet.
    Niet al het fruit vind ik lekker, meloen kan ik bijv. zo op, maar ik heb altijd zoveel appel gegeten dat ik het niet meer lekker vindt. Raad je het dan aan om deze te slikken?
    En stel, ik eet een dag best wat fruit etc. moet ik dan een dagje een pil overslaan?
    Dank je wel!

  10. Wij,de Bergse Mountainbike Club BB10 uit Bergen op Zoom bestaan uit 10 man.
    Die elke zaterdag met veel plezier gaan biken in de bossen rond Bergen op Zoom.
    Tevens proberen we zoveel als mogelijk is de toertochten in West-Brabant mee te doen.
    Ik heb dit jaar het idee bedacht om eens een kerstpakketje samen te stellen voor de mannen.
    Mij vraag is dan ook heeft U iets voor ons pakket,mag natuurlijk van alles zijn.

    Wachtend op U antwoord groet ik U,

    Ad Goddrie
    Kastanjelaan 7
    4621 HB Bergen op Zoom
    0621972866
    a-goddrie@home.nl

  11. “Allochtonen met een donkere huid” pardon wat bedoel je hier nou weer mee? Je bedoelt zeker Surinamers met Nederlandse komaf of je bedoelt in het algemeen donkere Nederlanders. Dit had je ook anders kunnen verwoorden die mensen zijn net zoals jij en ik gewoon Nederlanders. Ze zijn hier geboren en getogen!!!! Lekker denigrerend. Beetje jammer dit, wat een onderscheid!

  12. Leuk artikel, lees dat het inmiddels 4-5 jaar geleden is dat je dit hebt geplaatst. Nieuwsgierig of je ook nieuwe inzichten hebt met betrekking tot dit onderwerp.
    Sinds kort ben ik begonnen met extra vitamine D (Vitaminhealth 1000 IE met olijfolie), de bloeduitslag was tot onder de 50 gezakt en dan moet de winter nog beginnen. Verder gebruik ik dagelijks van Orthica de multivitamine in poeder, want die grote pillen van 2 cm krijg ik niet weg.

    1. Hoi Geja,

      Ik neem ook extra vitamine D en voel me ook duizendmaal beter. Vroeger voelde ik me suf, maar nu zelfs tijdens deze kortere dagen voel ik me beter. In Zweden en andere Scandinavische landen wordt vitamine D heel veel voorgeschreven, maar in Nederland heerst er toch af en toe een taboe rond. Ik neem op dit moment https://www.flinndal.nl/vitaminen/vitamine-d-forte omdat de supplementen die ik kocht bij kruidvat bijna altijd uitverkocht zijn. Ik neem aan dat vele mensen vitamine D slikken uit angst om het coronavirus op te lopen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram