Lekkere trek voorkomen: Gezonde tussendoortjes!

Collage

Heel vaak lukt het prima om ontbijt, lunch en de warme maaltijd gezond te maken. Tussen de maaltijden door kom je echter snel in de verleiding om te gaan snoepen! Een goede methode om snoepen te voorkomen, is om iets gezonds te eten vóór het moment dat je normaal gesproken trek krijgt. Ik vertel je vandaag hoe je het ideale moment bepaald en wat je op zo’n moment kunt eten.

Jullie weten misschien wel dat ik er geen fan van ben om altijd een tussendoortje te eten. Ik geloof dat het goed is om niet altijd op een vast moment iets te nemen. Beoordeel eerst of je écht trek hebt, of dat je ook prima zonder kunt. Heb je eigenlijk geen trek, neem dan niets en wacht op het volgende maaltijdmoment. Als je wél trek hebt, is het verstandig om iets te nemen. Anders kom je op een later moment snel in de verleiding om ongezonde dingen te gaan snacken.

Bepalen van het juiste moment
Maar wat is dan voor jou een goed moment om een tussendoortje te eten? Ik bepaal dit door te bedenken op welk moment ik op de dag vaak trek krijg. Als ik druk bezig ben met bijvoorbeeld het voeren van gesprekken met cliënten, heb ik geen behoefte aan een tussendoortje. Als ik echter thuis aan het werk ben, dan is de verleiding groter! Daarnaast krijg ik het moeilijk als er lange tijd tussen twee maaltijden in zit. Zo at ik bijvoorbeeld vanochtend (afgelopen dinsdag) mijn ontbijt om 7:00uur en ik weet dat ik pas om 13:00uur ga lunchen. Ik heb daarom om 10:30 uur een tussendoortje genomen zodat ik het prima red tot de lunch. Als er een lange tijd tussen de lunch en de avondmaaltijd zit, neem ik liever ‘s middags een tussendoortje. Na de avondmaaltijd gaat het meestal wel goed, tenzij we vroeg eten (rond 17:30 uur of vroeger). Ik ‘bewaar’ dan mijn toetje voor ‘s avonds en eet rond 20:30 uur bijvoorbeeld een schaaltje magere yoghurt of kwark met wat fruit.

Kort gezegd, bepaal per dag waar het ‘kritieke moment’ gaan liggen en neem op dat moment een gezond tussendoortje. Op deze manier is de kans dat je gaat snaaien kleiner (al kun je het soms gewoon niet voorkomen :-D).

Voorbeelden van gezonde tussendoortjes
Ok, je weet hoe je kunt bepalen wanneer je iets moet gaan eten. Hieronder staan heel wat voorbeelden van producten die je op zo’n moment kunt gebruiken. Neem iets waar je op dat moment veel zin in hebt en probeer regelmatig af te wisselen, dan blijft gezond eten leuk en interessant. Heb je veel honger? Neem dan gerust een van de grotere tussendoortjes uit de lijst!

  • Een stuk fruit, de soort maakt niet uit! Ga uit van maximaal 150g.
  • Tomaatjes, een stuk komkommer, een paar wortels of andere groenten. Van groenten kun je niet snel teveel eten, dus neem gerust een heel bakje met snoeptomaatjes!
  • Een volkoren knäckebröd met mager beleg. Probeer bijvoorbeeld eens avocado en tomaat met een beetje kruiden als beleg, of gerookte zalm, een gekookt ei, hüttenkäse met augurk of filet americain met uitjes!
  • Maak een smoothie of milkshake van maximaal 150g fruit en melk of yoghurt. Je kunt ook prima groentes door je smoothie doen! Als je meer verzadiging wilt, kun je wat haverzemelen toevoegen.

Klaar

  • Een rijstewafel met mager beleg, je kunt er ook 2 nemen als je meer trek hebt. Ik vind een rijstwafel met pindakaas en banaan heerlijk!
  • Een klein schaaltje magere yoghurt of kwark. Hier kun je eventueel fruit naar keuze doorheen doen. Favorieten van mij zijn yoghurt met appel en kaneel of yoghurt met warm fruit.
  • Een augurk gerold in een plakje ham
  • Een gekookt ei
  • Ik liet eerder recepten zien voor gezonde mueslirepen en gezonde havermoutkoekjes. Deze kun je prima als tussendoortje nemen! Neem 1 mueslireep of 2 koekjes, dat ze gezond zijn betekent namelijk niet dat je er onbeperkt van kunt eten.

1

  • Een klein handje gedroogde vruchten (pruimen, abrikozen, rozijnen)
  • Om mee te nemen: reepjes gedroogd fruit (Albert Heijn)
  • Een klein handje noten, neem niet teveel. Een juiste portie zie je in dit artikel.
  • 100g melk met 25g havermout en wat fruit erdoor.
  • Een volkoren boterham met mager beleg naar keuze
  • Een plak roggebrood met mager beleg, ik eet heel graag roggebrood met kaas of gerookte ham.
  • Pannenkoekjes van ei en banaan, neem bij voorkeur een halve portie en deel of bewaar de rest.
  • Een havermoutpannenkoekje, beleg deze naar keuze. Ook hierop is avocado heerlijk! Neem er één, je zult merken dat het goed vult.

Blijf zoeken naar healthy snacks die jij lekker vindt! Het maakt het gezond leven zoveel leuk en gemakkelijker. Ik hoop dat ik je op ideetje heb gebracht.

Groetjes, Marloes

Wat is jouw favoriete gezonde tussendoortje?

19 reacties

  1. Ik eet altijd tussen m’n ontbijt/lunch en lunch/avond eten iets. Doe ik dit niet boet ik er savonds voor! Vaak als ik de hele dag gewoon goed heb gegeten heb ik savonds ook helemaal geen trek. Bij mij op het werk zijn veel mensen die fanatiek aan fitness doen, deze mensen beweren altijd dat je om de 3 uur kleine porties moet eten. Jij denkt hier dus anders over? Zo ja waarom?

    Mvg. Joël.

    1. Voor mensen die fanatiek sporten is het inderdaad vaak een ander verhaal. Zij moeten vaker eten om voldoende energie, vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen binnen te krijgen. De ‘gemiddelde’ persoon beweegt echter veel minder, dus heeft ook minder voeding nodig. Als je wilt afvallen is het nog weer een ander verhaal, dan ik het juist soms belangrijk om niets tussendoor te eten om het lichaam de kans te geven om eigen vetweefsel te gaan verbranden :-). Iets mens heeft een eigen patroon, dus eigen behoeftes!

  2. Welke ham gebruik je? En waar koop je die? Ik heb vanmorgen de verpakkingen in de supermarkt (albert heijn) staan lezen en in alle ham die lijkt op die van jou 😉 zit iets van suiker of zoetstof.
    Bedankt voor je tips. Goed om eens te lezen dat een tussendoortje niet ‘moet’. Het proberen waard of ik zonder kan. Inmiddels is het zo’n gewoonte geworden dat ik me dat niet eens heb afgevraagd.

    1. Wij hebben altijd gerookte ham van de Lidl. Het zou heel goed kunnen dat daar wat suiker in zit, maar dat is dan zo’n klein beetje dat me dat niet zoveel uitmaakt :-). Succes!

  3. Welke ham gebruik je? En waar koop je die? Ik heb vanmorgen de verpakkingen in de supermarkt (albert heijn) staan lezen en in alle ham die lijkt op die van jou 😉 zit iets van suiker of zoetstof.
    Bedankt voor je tips. Goed om eens te lezen dat een tussendoortje niet ‘moet’. Het proberen waard of ik zonder kan. Inmiddels is het zo’n gewoonte geworden dat ik me dat niet eens heb afgevraagd.

  4. Marloes, wat vind je van 2 blokjes pure chocolade. (78% cacao vd Albert Heijn) Is dat ook iets wat je een keer als gezond tussendoortje kan eten of?

    1. Dat is prima hoor Jet! Pure chocolade heeft inderdaad hele gezonde bestanddelen, maar ook ongezonde! Daarom moet je er niet teveel van eten, maar 2 blokjes is prima.

  5. Heyhoi!
    ik vroeg me eigenlijk af wat je vindt van een volkoren beschuit met muisjes als tussendoortje. Ik vind dat namelijk altijd heel lekker, maar in de muisjes zit toch behoorlijk wat suiker..?!

    Liefs,

    Lilian

    1. In muisjes zit inderdaad veel suiker! Je kunt hierdoor op een later moment weer trek in zoet krijgen. Maar het is natuurlijk altijd beter dan een grote koek! Voor af en toe dus prima zou ik zeggen.

      1. dat dacht ik al 🙂 dankjewel!
        ik ben namelijk een enorme zoetekauw en ik mis echt iets zoets en als ik daar geen alternatief op vind, dan ga ik juist snoepen. Nu bedacht ik dus dat beschuitje met muisjes ook zoet is en dat stilt mijn behoefte dan voldoende, dus kan ik dan concluderen dat ik beter iedere dag als ik één beschuitje met muisjes (volkoren) eten om verder snaaien te voorkomen, ook al zit er veel suiker in de muisjes?! of heb je misschien een ander alternatief? Ik vond je zelfgemaakte mueslirepen ook lekker, maar die voldoen toch niet helemaal aan de zoete behoefte, ook al zijn ze wel heel zoet 😛

        xxx

  6. Welke augurken eet jij? En waar koop je ze? Ik heb wel eens staan kijken in de supermarkt en er zijn zoveel dingen (suiker en zout) toegevoegd aan de augurken in pot. Daardoor wist ik niet welke ik moest kiezen. Wat is jouw advies? Alvast bedankt.

    1. Ja, aan augurken is vaak suiker en zout toegevoegd. Ik neem dit voor lief en eet af en toe gewoon een augurk. Ik kies dan de eerste die ik tegenkom ;-). Niet alles hoeft 100% gezond. Wel belangrijk dat je niet in 1x de hele pot leeg eet ;-).

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram