Ik vergelijk de meest gebruikte meeneem-snacks!

Collage snacks

Ik praat regelmatig met vrienden over mogelijke onderwerpen voor op optimavita.nl. Ik vind het super leuk om te horen wat anderen graag zouden willen lezen. Het brengt me vaak op ideeën waar ik zelf nooit aan gedacht zou hebben. Zo vertelde vriend Peter me laatst dat hij nieuwsgierig was naar wat nou het verschil was tussen het eten van een appel en het eten van een Sultana of een Snickers. Hij wist natuurlijk wel dat een appel gezonder was, maar hoe veel scheelt het nou echt? Ik vond dit een leuk idee voor een artikel!

Peter gaf aan dat hij op zijn werk heel duidelijk 3 verschillende groepen mensen ziet. De eerste groep eet vooral fruit en groenten als snack. De tweede groep kiest voor ‘gezonde’ koeken als Sultana, Liga en Snelle Jelle. De laatste groep kiest voor een Mars of een Snickers uit de snoepautomaat. Ik ga jullie in dit artikel proberen te laten zien wat het verschil in voedingswaarde is, tussen deze verschillende tussendoortjes.

Om een goed beeld te krijgen, heb ik de verschillende voedingsstoffen uit de tussendoortjes onder elkaar gezet. Ik wil eerst per voedingsstof iets vertellen, zodat de tabel hopelijk duidelijk voor je wordt.

  • Calorieën: Ik heb de tussendoortjes gesorteerd op calorieën van laag naar hoog. Meer calorieën betekent in mijn ogen niet altijd dat een product slechter is. Als de calorieën namelijk uit nuttige voedingsstoffen komen, kan het je lichaam veel goed leveren.
  • Vet: Ook vet is niet altijd slecht, je lichaam heeft namelijk (een kleine hoeveelheid) goede onverzadigde vetten nodig.
  • Verzadigd vet: dit is het slechte soort vet, je lichaam heeft het niet nodig. Je wilt hiervan dus liever niet teveel binnen krijgen. Ongezonde tussendoortjes zijn vaak rijk aan verzadigd vet.
  • Eiwit: je lichaam kan eiwitten goed gebruiken, daarnaast geven ze je lang een verzadigd gevoel. Ik vind het dus positief als een tussendoortje (in verhouding) veel eiwit bevat, zoals bijvoorbeeld de cracker met smeerkaas hieronder.
  • Suiker: we hebben het er al vaak over gehad, maar van suiker krijg je snel weer trek. Natuurlijk is er een verschil tussen natuurlijke suikers in fruit en toegevoegde suikers in koeken en repen.
  • Vezels: deze geven je lang een verzadigd gevoel en ze helpen je darmen goed te functioneren. Ik vind vezels in een tussendoortje dus erg positief!

Dan hieronder de verschillende tussendoortjes vergeleken! Kijk dus niet alleen naar de calorieën, maar ook naar de andere voedingswaarden. Ik heb van de groenten een flinke portie genomen. Bij de Evergreen en de Sultana nam ik een heel pakje als voorbeeld, niet één koekje. Want let’s be honest, wie eet er nou één Sultana-koekje!?

Tabel meest gegeten snacks

Conclusie
Je kunt in de bovenstaande tabel duidelijk zien dat de Mars en de Snickers niet alleen VEEL meer calorieën bevatten dan de andere tussendoortjes, maar ook veel meer verzadigd vet en suiker. Liever niet te vaak dus ;). Je kunt ook goed zien dat de zogenaamd gezonde Sultana, Evergreen en Snelle Jelle nog relatief veel vet en suiker bevatten. De banaan bevat meer suiker dan de evergreen en de Sultana, maar veel minder vet. Hierdoor bevat hij toch aanzienlijk minder calorieën. Daarnaast bevat de banaan magnesium, kalium en vitamine C, dit heb ik in deze tabel niet meegenomen.

Zo zie je dat je verreweg het beste voor fruit of groenten kunt kiezen. Als je wat te knabbelen wilt, zijn rijstwafels een goede optie. Neem gerust een wat grotere portie als je veel trek hebt. Je kunt dan misschien beter voor een banaan kiezen dan voor een stuk komkommer, deze laatste vult namelijk een stuk minder goed.

Ik hoop dat dit overzicht zo duidelijk is voor jullie. Anders kun je gerust hieronder vragen stellen! Peter, bedankt voor de inspiratie!

Groetjes, Marloes

Wat is jouw favoriete meeneem-tussendoortje?

5 reacties

  1. Leuk artikel! Dat van die drie groepen mensen wat betreft tussendoortjes herken ik wel! Mijn collega’s en ik staan al bekend als de salade-brigade bij de lunch 😉
    Ik had een vraag over rijstwafels. Ik las namelijk ergens dat je bloedsuikerspiegel hier enorm van omhoog schiet. Weet jij hier meer over?
    Ga zo door met je site en artikelen!

    1. Rijstwafels zijn gemaakt van witte rijst, de koolhydraten worden inderdaad snel opgenomen. Maar er zitten niet heel veel koolhydraten in een rijstwafel, daardoor valt de stijging wel weer een beetje mee!

  2. Thanks, dat was een hele fijne inspiratiebron. Zit me altijd te bedenken wat ik nou als ‘goed’ tussendoortje kan eten (zonder dat ik er soms ook iets voor hoef klaar te maken, al is je volgende post: appel met dadel en noten, wel erg lekker ;-))
    At vaak ontbijkoek ipv koekje omdat ik dacht dat het gezonder zou zijn maar ben helaas achter de vreselijke waarheid van ontbijt/kruidkoek gekomen. Gelukkig heb ik een recept ontdekt zonder boter, suiker en eieren om nog kruidkoek te maken. natuurlijk erg anders dan de kant en klaarproducten uit de supermarkt, maar toch wel erg lekker en ik blijf toch dol op het idee van kruidkoek.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram