| 19 juni 2015

Gezondheidstermen uitgelegd!

Termen uitgelegd

Als je bezig bent met fitheid, gezondheid, voeding of sporten, kom je waarschijnlijk regelmatig termen tegen waarvan je niet precies weet wat ze betekenen. Ik wil in dit artikel een aantal van die termen aan jullie uitleggen. Heb jij ook een woord waarvan je eigenlijk niet goed de betekenis weet? Zet hem dan bij de reacties neer (dit kan anoniem!). Ik behandel deze dan in een volgend artikel.

We gaan direct aan de slag. Hieronder een aantal gezondheidstermen die je misschien wel eens bent tegengekomen. Ik leg ze aan je uit!

BMI: De Body Mass Index (BMI) wordt vaak gebruikt als maat voor overgewicht. Je BMI kun je berekenen door je gewicht te delen door je lengte (in meters) in het kwadraat. BMI zegt dus niets over je vetmassa of je spiermassa, maar puur iets over de verhouding tussen lengte en gewicht.

Weegschaal

Clean eten: Dit betekent eigenlijk het eten van natuurlijke producten, zonder dat deze kunstmatig bewerkt zijn. Er mogen dus geen onnatuurlijke stoffen als kleurstof of smaakstof aan toegevoegd zijn. Een brood is bijvoorbeeld bewerkte tarwe en valt officieel niet onder ‘clean eten’. In dit artikel lees je er meer over.

Macro’s: Dit is een afkorting voor het woord ‘macronutriënten’. Dit zijn stoffen die in grote hoeveelheid voorkomen in onze voeding en daardoor energie leveren aan ons lichaam. De drie meest voorkomende macronutriënten in onze voeding zijn koolhydraten, eiwitten en vetten. Officieel zijn ook alcohol en voedingsvezels macronutriënten. Alcohol komt (als het goed is) minder voor in onze voeding en voedingsvezels leveren minder energie dan de andere macronutriënten.

Proteïne: Proteïne is een ander woord voor eiwit, een van de macronutriënten waar ons lichaam energie uit haalt. Eiwit is een bouwstof voor ons lichaam, alle lichaamscellen bevatten eiwit. Producten rijk aan eiwit zijn bijvoorbeeld vlees, vis, melkproducten, eieren, noten en peulvruchten. Bij het ‘opbouwen’ van het lichaam, bijvoorbeeld als je in de groei bent, grote wonden hebt of als je aan bodybuilding doet, is de behoefte aan eiwit groter.

eieren (1)

Shredding: Dit is het zo laag mogelijk maken van je vetpercentage om je lichaam zo strak mogelijk te krijgen. Als je weinig vet hebt, zie je de spieren beter zitten. Vaak wordt dit gedaan door een combinatie van veel (en intensief) sporten in combinatie met hele gezonde voeding.

Legday: Sommige gezondheidsfreaks trainen wel 5 tot 7x per week. Een spier heeft echter na zware krachttraining 48 uur nodig om te herstellen. Twee dagen achter elkaar dezelfde spiergroep trainen is dus absoluut niet aan te raden, dit heeft alleen maar een negatief effect op je lichaam. Daarom verdelen deze mensen verschillende spiergroepen over verschillende dagen, zo kunnen ze vaker trainen en elke spiergroep meer aandacht geven. ‘Legday’ is de dag dat je je benen traint :).

Gluten: Een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst en spelt. Sommige mensen zijn er allergisch voor, ze krijgen erge darmklachten bij het eten van gluten. Deze mensen hebben glutenintolerantie of Coeliakie (spreek uit als seuliakie). Tegenwoordig zijn er steeds meer mensen zonder deze allergie die ervoor kiezen om het eten van gluten te vermijden omdat ze zich daar beter door voelen. Dit is best een heftig dieet, je kunt dan namelijk geen brood, pasta, crackers, koekjes en gebak meer eten. Ook in heel veel andere producten komen gluten voor.

Cardiozaal

Cardio: Met het woord ‘cardio’ wordt meestal cardiotraining bedoeld. Dit is eigenlijk simpel gezegd een training voor het hart. Oftewel, je verbetert je conditie en/of je werkt aan je vetverbranding. Voorbeelden van cardiotraining zijn bijvoorbeeld lopen, fietsen, roeien, zwemmen, skeeleren, hardlopen, dansen en steppen.

IIFYM: Dit kun je tegenkomen bij Amerikaanse gezondheidsfreaks. Het betekent ‘If It Fits Your Macros’. Oftewel, als het binnen je macronutriënten past. Dit is een manier van eten die je kunt toepassen. Het kost wel wat energie en rekenwerk. Je gaat namelijk uitrekenen welk deel van je voeding je uit koolhydraten, vetten en eiwitten wilt laten bestaan. Vervolgens bepaal je hoeveel gram van elk macronutriënt je dan moet eten. Van alles wat je eet, bepaal je de ‘macro’s’ om de juiste verhouding binnen te krijgen. Veel te veel werk voor mij, maar wel interessant ;).

Verzadigde vetten: Een type vet dat voorkomt in bijvoorbeeld vet vlees, volle melkproducten, volvette kaas, snacks, gebak en koek. Een vet is verzadigd als de moleculaire structuur geen dubbele bindingen bevat (voor de scheikundigen onder jullie ;)). We hebben deze soort vet niet nodig uit voeding, ons lichaam kan het namelijk zelf aanmaken. Het heeft zelfs een negatief effect op onze gezondheid, doordat je er gemakkelijk van aan komt en zeer waarschijnlijk werkt het negatief op ons cholesterolgehalte. Het is dus verstandig om niet te veel verzadigd vet binnen te krijgen.

Robin 1

Bulking: Meer eten dan je eigenlijk nodig hebt, met als doel het krijgen van spiergroei. Dit zie je bijvoorbeeld bij bodybuilders. Met de juiste manier van trainen wordt de energie uit de voeding omgezet in spieren. Het is echter heel lastig om niet óók aan te komen in vetmassa.

Ik hoop dat deze termen zo duidelijk voor je zijn geworden. Als jullie dit een leuk artikel vinden, doe ik het graag nog eens! Heb jij ook termen die je uitgelegd zou willen hebben, laat dan een reactie achter.

Groetjes, Marloes

Welke term is nieuw voor jou? 

7 reacties

  1. Hoi,

    Fijn om het allemaal even op een rijtje te hebben! Ik lees op andere site vaak over bepaalde verhoudingen met macro’s, bijv. om 30 % eiwitten, 30 % vetten en 40 % koolyhdraten te eten. Ik vind echter overal wat anders. Op de site van het voedingscentrum wordt echter geadviseerd om niet meer dan 25 % van je voedsel uit eiwitten te laten bestaan…. Mijn vraag is dus, hoe denk jij over deze verhoudingen?

    1. Dat verschilt naar mijn idee heel erg per persoon! Het ligt eraan wat je wilt bereiken, hoe je leefstijl eruit ziet en wat simpelweg bij je past. Ik kan je daar helaas dus niet een gemakkelijk antwoord op geven.

  2. Dat we niet teveel verzadigd vet binnen moeten krijgen is logisch, maar hoe kijk jij aan tegen de verzadigde vetten met middellange ketens (bijvoorbeeld uit kokosolie)? De zogeheten MCT-vetten…

  3. Hee Marloes,
    Ik volg je blog regelmatig en vind het heel leuk hoe enthousiast je over voeding, bewegen en een gezonde leefstijl bent. Ik studeer zelf ook Voeding&Diëtetiek in Nijmegen en ben erg door je geïnspireerd. Je laatste vlog vond ik trouwens ook erg leuk, vooral om je hierbij liet zien hoe je, je maaltijden bereide.
    Veel succes nog met je praktijk en website en ik blijf je volgen 🙂

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram