‘Gezonde’ suikers

suiker zoetstof

Door Daniella- Heel veel mensen weten wel dat veel suiker slecht is voor het lichaam. Omdat we nou eenmaal van een zoete smaak houden, zoeken we naar een gezonder alternatief. De winkelschappen liggen daarom vol met alternatieven van suikers, vandaag wil ik jullie hierover meer vertellen. Ik werd hiervoor geïnspireerd door het televisieprogramma ‘RADAR’. Afgelopen maandag is het onderwerp suiker en zoetstoffen hierbij uitgebreid gesproken en wil jullie hierover meer gaan vertellen.

Afgelopen maand heeft de Gezondheidsraad de aanbeveling voor suiker gehalveerd. Dit komt omdat de bevolking in Nederland steeds dikker begint te worden. We kunnen eigenlijk geen maat houden met suiker en daarom heeft de Gezondheidsraad de aanbeveling gehalveerd. Ook hebben we allemaal de voorkeur voor een zoete smaak en kiezen daarom al gauw producten die van nature suiker bevatten of voegen suiker aan de voedingsmiddelen toe.
De aanbeveling van de World Health Organisation is dat 5 energie% van de voeding uit suiker bestaat (inclusief natuurlijke suikers). Ze hebben een maximaal gesteld van 10 energie% uit suikers. In Nederland is de gemiddelde inname van suikers 21 energie%, dit is ruim vier keer zoveel als de aanbeveling!

Soorten suikervervangers
Fabrikanten hebben verschillende producten op de markt gebracht om suiker zo gezond mogelijk te maken of om suiker te vervangen. Verschillende varianten staan hieronder vermeld.
Suikers: palmbloesemsuiker, ruwe rietsuiker, kokossuiker
Zoetstoffen: stevia, aspertaam
Siropen: agave-siroop, koudgeslingerde honing, ahorn-siroop en dadelstroop

Claims van fabrikanten:

  • ‘Ongeraffineerd en bevat vitaminen en mineralen’,
  • ‘Puur en ongeraffineerd. Oerzoet bevat nog alle melasse, vitaminen en mineralen. Doordat het zo puur is en nog allerlei voedingsstoffen bevat wordt het langzamer opgenomen in het lichaam, waardoor de bloedsuikerspiegel minder gaat schommelen.’
  • ‘Pure boomsap boordenvol vitaminen en mineralen’
  • ‘Een natuurlijk suiker alternatief. Het is veel beter omdat het in tegenstelling tot witte suiker veel minder effect heeft op je bloedsuikerspiegel. Agave-siroop voorkomt bloedsuikerschommelingen waardoor je minder last zult hebben van dipjes en vreetbuiten. Agave-siroop is zelfs met mate bruikbaar voor diabetici.’
  • ‘Superfood, dat alle vitaminen en mineralen bevat die we vinden in de kokos. Onmisbaar als gezonde zoetmaker in voeding. Je bloedsuikerspiegel zal bijna stabiel blijven, waardoor is palmbloesemsuiker nog beter voor de lijn ook!’
  • ‘Bevat nog alle vitaminen, mineralen en enzymen die de bijen erin verzameld hebben.’
  • ‘Heeft geen effect op de bloedsuikerspiegel en bevat geen calorieën. Het is dus goed voor je figuur.’

Fabrikanten voegen bepaalde claims toe aan de producten om de producten aantrekkelijker te maken, dat wil niet altijd zeggen dat de claims ook altijd kloppen. Bepaalde onderdelen kunnen wel overeen komen met de claim, maar meestal worden de claims mooier gemaakt dan in de werkelijkheid. Uiteindelijk is suiker nog altijd suiker en bestaat het uit fructose en glucose. In het lichaam wordt het suiker snel opgenomen en ook weer snel afgebroken.

Wanneer men de gehele dag gebruik maakt van snelle suikers ervaart men ook snelle pieken en snelle dalingen in het bloed. Dit kan ervaren worden als trillerig, beverig, duizeligheid en niet lekker voelen. Het is daarom ook beter om gedurende dag het suiker goed te verdelen en er weinig gebruik van te maken.

Voor zoetstoffen geldt dat wanneer men suikervervangers gebruikt het lichaam een seintje aan de hersenen afgeeft dat er suiker binnenkomt. Hierdoor wordt er insuline aangemaakt dat op zoek gaat naar suiker in het bloed. Het lichaam verwacht dat er suiker binnenkomt terwijl er in feite niets binnenkomt, hierdoor daalt het suikergehalte in het bloed nog meer en komt er weer de behoefte aan zoet.

Video
Afgelopen maandag werd suiker en de smaakstoffen besproken in het programma RADAR. Via het onderstaand filmpje kun je de aflevering terug zien.

Conclusie
Wanneer men een vervanger van suiker wil gebruiken, geef ik de voorkeur voor aspertaam of stevia. Wanneer je geen suiker meer wilt toevoegen zou je beter ook geen gebruik kunnen maken van zoetstoffen. Hierdoor houdt je nog steeds de voorkeur voor zoet. Wanneer je bijvoorbeeld vijf dagen geen gebruik meer zou maken van suiker of zoetstoffen went het lichaam steeds beter aan het niet krijgen van suiker. De smaakpappillen in het mond vernieuwen dan ook steeds om de vijf dagen.Laat je niet verleiden door allerlei claims van siropen of soorten suikers. Uiteindelijk komt het allemaal op suiker terecht en heeft het allemaal dezelfde verbinding fructose-glucose. Het lichaam zal dan ook in allerlei gevallen op dezelfde manier met het suiker omgaan.

Wat vonden jullie van het artikel? Gaat jullie voorkeur meer naar suiker of naar zoetstoffen?

18 reacties

    1. Everdiena, in het artikel geef ik aan wanneer je een vervanger voor suiker zoekt en er zeker van wilt zijn dat er geen suiker in zit kun je het beste voor aspartaam kiezen. Echter raad ik niet aan om aspertaam te gaan gebruiken. Het beste is als je geen suiker meer wilt gebruiken ook de zoetstoffen dan moet laten staan;) want het lichaam denkt ik beide gevallen dat het suiker binnen krijgt

      1. Ik ben het met Daniëlla eens, soms ik het kijken naar wat nu écht belangrijk is. Niet iedereen kan (of wil) 100% zonder zoete toevoegingen. Vooral bij dranken willen mensen vaak alternatieven voor koffie, thee en water. Het dagelijks vervangen van 3 gewone cola voor 3 cola light bespaart je +-1820 calorieën per week!! Bij iemand met (zwaar) overgewicht kan dit grote gezondheidswinst opleveren! In zo’n geval is aspartaam juist een super fijn stofje.

        1. Duidelijk :-). Alleen als ik alle onderzoeken over aspartaam lees dan krijg ik enorm de kriebels en ook over alle andere chemische toevoegingen in light producten, er zal niet onomstotelijk bewezen zijn dat het slecht voor je is maar ben ervan overtuigd dat het op lange termijn ook niet per definitie goed is. Vandaar mijn reactie.
          Desalniettemin leuk om jullie kijk hierop te lezen :D.

          1. 🙂 Ik vind het juist leuk om ook kritische reacties te lezen!! Dat houdt ook scherp. Ik ben het absoluut met je eens dat veel gebruiken op lange termijn niet ideaal is, ook al zeggen onderzoeken anders.

  1. Ik vind het ook jammer dat je aspartaam aanraadt. In het begin noem je nog een behoorlijk aantal vervangers, kokosbloesemsuiker en ahorn-siroop, maar die komen vervolgens nergens meer terug! Ook de stelling dat het allemaal enkel op suiker neerkomt vind ik behoorlijk kort door de bocht. Tegenwoordig wordt er steeds meer gekeken naar de betekenis van een compleet product in plaats van enkel naar het fructose-deeltje. Dat dat gelijk is ala, maar voor je lichaam maakt het zeker uit of je bewerkte witte suiker neemt, of bijvoorbeeld de suiker in een appel. Het is allebei suiker, maar omdat het in een appel samen zit met vezels en mineralen wordt het heel anders opgenomen in je lichaam en heeft het een ander effect. Misschien merkt niet iedereen dit verschil, maar om zomaar te zeggen dat het allemaal niet uitmaakt vind ik gek. En daarnaast mis ik iets over de andere suikervervangers die na het intro niet terugkomen

    Een andere blog over het programma radar is ook interessant: http://voedzo.nl/geen-suiker/zijn-suikervervangers-nu-gezond-of-ongezond-goed-of-slecht/

  2. (moet ik nog wel toevoegen dat ik ook niet achter de directe afwijzing van aspartaam door Voedzo sta enkel omdat het chemisch is hoor)

    Verder trouwens echt een supertoffe site en heb ik verder nog nooit commentaar gehad! (ook nooit een complimentje gegeven, dus bij deze 😉 ). Ga lekker door!!

    1. Kritische blikken zijn altijd welkom hoor! Ik denk dat we eigenlijk allemaal hetzelfde bedoelen, maar dat opschrijven wat dit soort onderwerpen betreft altijd lastig blijft. Je hebt te maken met interpretaties van verschillende personen.

  3. Grappig, mijn journalistieke eindscriptie ging ook over zoetstoffen en de voorlichting/adviezen daarover.
    Maar wat jij zegt over zoete smaak & daaraan gekoppelde insuline-prikkel bij zoetstoffen, dat geldt volgens mij juist ook voor aspertaam!

    Ander dingetje wat bij mijn scriptie naar voren kwam, is dat de adviezen over zoetstoffen teruggaan op analyses van het Nederlandse voedselpatroon uit 1999-2005, toen Light frisdranken en ook bijvoorbeeld Optimel nog helemaal niet veel gebruikt werden. Producenten hoeven niet te vermelden hoeveel van elke zoetstof er precies in een portie zit (en doen dat dus ook niet). Er zijn Europese normen voor hoeveel van elke zoetstof er maximaal in 100 g/100 ml product mag zitten, maar als je met die normen aan het rekenen gaat kunnen zeker kinderen, mensen met een laag gewicht (specifiek anorexia-patienten) en mensen met diabetes (door hun voorkeur voor suikervervangers) wel degelijk boven de maximaal aanvaardbare dagelijkse inname van bepaalde zoetstoffen komen. Niet dat er uit onderzoek blijkt dat er dan gelijk gezondheidsrisico’s zijn, maar bewustzijn hierover mag nog wel groeien in Nederland!

    Ik denk dat het heel goed zou zijn als fabrikanten op hun verpakkingen ook het percentage van de ADI van de opgenomen zoetstoffen per portie op de verpakkingen vermelden, net als dat dat nu al gebeurt met de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor de macro-nutrienten (koolhydraten, vetten, eiwitten).

    1. Willemijn,

      Dat klopt! Ook voor Aspertaam geldt het, in het artikel heb ik ook zoetstoffen genoemd. Iets daarboven vind je onder zoetstoffen Aspertaam;)
      Ik ben het helemaal met je eens dat fabrikanten de ADI zouden moeten vermelden over zoetstoffen. Zo zijn er bijvoorbeeld personen met spierziekten die absoluut niet over zoetstoffen kunnen en hierdoor nog meer lichamelijke klachten ervaren.
      In consulten benoemen we bijvoorbeeld ook altijd wat snelle suikers met het bloedspiegel doen en zoetstoffen geldt hetzelfde hierdoor ontwikkel je meer snaaigedrag en krijgen personen al gauw weer trek in zoet. Bedankt voor je aanvulling!

      Groetjes, Daniella

    2. Willemijn, ik ben het absoluut met je eens over dat we voorzichtig moeten zijn! We schrijven altijd voor de ‘gemiddelde persoon’, natuurlijk gelden in specifieke gevallen andere adviezen. Mensen met PKU kunnen bijvoorbeeld helemaal geen aspartaam verteren! We zijn met het advies van 3 glazen/eenheden per dag al voorzichtig, omdat na de vele onderzoeken de veilige marge op 17(!!) glazen is gesteld voor een gemiddeld persoon van 65kg. Dank je wel voor je kritische blik en je aanvulling 🙂

  4. Hoi Lisanne,

    De fruitsuikers heb ik express niet mee genomen in het artikel. Dit omdat ik de vergelijkingen tussen suiker en zoetstoffen wou laten zien.
    Als je het dan hebt over fruitsuikers neem ik graag het voorbeeld van een sinaasappel. Waneer je een sinaasappel perst verliest het zijn vezels en worden de langzame suikers veranderd in snelle suikers. De vezels zorgen normaal voor een vertraging in de opname van suikers uit het bloed. Ook komt een vers geperst sinaasappelsap glas overeen met een glas cola.(qua suiker)
    Ik noem het stofje Aspertaam omdat het een goedgekeurd E-nummer is wat de afgelopen tijd extra onder de loep is genomen. In de conclusie heb ik de siropen nogmaals genoemt. Siropen hebben een leuk verhaaltje, bijvoorbeeld de manier waarop het verkregen wordt. Echter behandeld het lichaam het suiker en de siropen op dezelfde wijze. Wie bijvoorbeeld denkt dat suiker goed vervangen kan worden door honing. Heeft het mis, ook honing bestaat uit suikers en de siropen bestaan ook uit suikers.
    De voorkeur waar men voor kiest bijvoorbeeld onbewerkte producten is ieder zijn eigen keuze.
    In mijn artikel over E-nummers vind je nog meer informatie over bijvoorbeeld aspertaam.
    Nogmaals bedankt voor je complimentje!

    Groetjes, Daniella

  5. Leuke site meiden!

    Ik ben echt anti aspartaam, dus ben blij dat jullie terughoudend met de adviezen hierin zijn…
    Voor mij zegt het genoeg als er mensen met bepaalde ziektes geadviseerd wordt geen aspartaam te nemen… Wat voor een “spul” is het dan wel niet?! 😉

    Ik lees weer lekker verder :-))

  6. Misschien ten overvloede maar mijn eerste reactie was ook: he? wat zegt ze nou?? Ik ben ook anti-aspartaam en probeer het echt te vermijden, ongeacht dat het een goedgekeurd E-nummer is, dat zegt voor mij helemaal niets! Het is en blijft iets chemisch. Ik zoek het inderdaad in bijvoorbeeld honing en agavesiroop, waarbij bij agavesiroop de G-index super laag is! Gelukkig komen er ook steeds meer producten op de markt met stevia maar ook hier moet je weer goed de etiketten lezen want ze stoppen er net zo makkelijk nog iets chemisch bij! Succes met de site!

  7. Hoi aagje,

    Het klopt inderdaad dat het chemisch is en ieder moet er ook zelf voor kiezen of ze bewerkte of onbewerkte producten gaan gebruiken. Voor de stevia wordt vaak een opvulmiddel gebruikt.

    Ook de agavesiroop is niet zo onbewerkt als je misschien zou denken. Ik heb een stuk uit een ander artikel voor je in de reactie geplaatst.

    Het hoofdbestanddeel van agave is zetmeel, zoals dat ook gevonden wordt in granen en mais. Het proces waarbij het niet-zoete zetmeel van de agave wordt omgevormd tot geraffineerde fructose van de agavesiroop bestaat uit verhitting, enzymatische en chemische omzetting en filtratie.
    De reden waarom geraffineerde fructose steeds vaker wordt toegepast wordt is heel simpel: het is erg goedkoop.
    Agavesiroop bestaat voor 70% tot wel 90% uit chemisch geraffineerde fructose volgens opgave van de fabrikanten. De fructose in agavesiroop is geconcentreerder dan de fructose in high fructose corn syrup (HFCS) die vaak in frisdranken wordt gedaan. De laatste bevat 42 tot 55% fructose.
    Omdat Agavesiroop nog relatief ‘duur’ is, komt het overigens vaak voor dat de siroop met het nog veel goedkopere HFCS wordt versneden alvorens het wordt geëxporteerd.

    Laat je niet misleiden door de claims op het etiket, bedankt voor je reactie.

    Groetjes, Daniella

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram