Feiten en fabels over voeding en gezondheid

Collage feiten en fabels

Ik heb sinds optimavita.nl bestaat, heel wat artikelen geschreven over feiten en fabels rondom voeding en gezondheid. Ik krijg echt nog heel vaak vragen over onderwerpen waar ik al over geschreven heb. Logisch, want artikelen terugzoeken is niet altijd even gemakkelijk! Daarom lijkt het me leuk om de feiten en fabels waar ik het meest vragen over krijg, nog eens voor jullie op een rijtje te zetten!

Hieronder geef ik per stelling kort aan wat mijn mening is over het onderwerp. Vervolgens link ik je naar het artikel dat ik heb geschreven, zodat je zelf kunt bepalen of je er meer over wilt lezen of niet.

Here we go met de meest hardnekkige fabels en leuke feiten:

1. Je kunt beter verse groenten eten, dan groenten uit de diepvries.
Dit is in veel gevallen absoluut een fabel. Diepvriesgroenten worden vaak direct na de oogst ingevroren zonder bewerkt te worden. Ze bevatten hierdoor soms zelfs nog meer vitamines dan verse groenten, omdat die nog enige tijd in de winkel liggen. Pas echter wel op met diepvriesgroenten waaraan extra ingrediënten zijn toegevoegd. Je vindt dit op de verpakking bij de ingrediëntenlijst. Meer over dit onderwerp lees je hier.

Klok 8 uur

2. Het is belangrijk dat je na 20:00uur niets meer eet.
Ook deze stelling bombardeer ik grotendeels tot fabel. Bedenk maar eens dat Spanjaarden en Italianen hun warme maaltijd vrijwel altijd na 20:00uur eten. Zij zijn toch ook niet allemaal dik!? Het gaat hier in mijn ogen vooral om wát de gemiddelde Nederlander na 20:00uur eet. Maar heb jij fanatiek gesport, werkte je langer door of heeft je lichaam om een andere reden voedingsstoffen nodig in de avond? Dan is het alleen maar goed om na 20:00uur nog iets te eten. Ik leg het uitgebreid uit in dit artikel.

3. Spieren zijn zwaarder dan vet

Dit is absoluut een feit! Het is ook de grootste reden dat ik aanraadt om niet alleen naar gewicht te kijken, als je bezig bent met gezonder leven en verbeteren van je fitheid. Het kan namelijk zo zijn dat je niet afvalt in kilo’s, maar wel in omvang. Vooral als je veel krachttraining doet, kan je lichaam strakker en slanker worden zonder dat je dit op de weegschaal ziet. Klik hier voor het artikel.

Collage ontbijt

4. Melkproducten zijn slecht voor je
Voor veel mensen is deze stelling een feit, ongeveer 80% van de wereldbevolking mist namelijk het enzym om lactose (melksuiker) te verteren. Deze mensen krijgen darmklachten als ze melkproducten gebruiken. Ik heb dan ook regelmatig cliënten in mijn praktijk waarbij de klachten verdwijnen nadat ze stoppen met het gebruiken van melkproducten. Veel Nederlanders kunnen melk echter prima verdragen (zoals ik!). Dan is het prima om het gewoon te blijven gebruiken. Ik eet graag yoghurt en kwark, omdat deze producten me lang een verzadigd gevoel geven. Een volledig artikel vind je hier.

5. Zoetstoffen zijn nog slechter dan suiker

Ook dit is een veelgehoorde stelling, waar ik het niet helemaal mee eens ben. Bij matig gebruik, zijn zoetstoffen namelijk absoluut niet schadelijk! Ze kunnen zeker bijdragen aan het afvallen, als je ze op de juiste manier gebruikt. Ik raad echter af om veel zoetstof te gebruiken, dan kunnen ze namelijk wel degelijk schadelijk zijn. Mijn advies is maximaal 4 eenheden per dag (4 zoetjes, glazen light frisdrank of melkproducten gezoet met zoetstof). Meer weten? Klik dan hier.

6. Korte workouts doen niet voor de vetverbranding
Vaak wordt gedacht dat je minimaal 30 minuten moet bewegen, voordat het effect heeft. Dit is echter lang niet altijd waar! Een korte intensieve workout kan net zo effectief zijn voor je verbranding. Hoe dat precies zit, legde ik begin dit jaar uit in een artikel.

Volkorenbrood

7. Brood is slecht voor je
Veel mensen gaat brood, pasta en aardappels vermijden als ze willen afvallen. Dit zorgt vaak voor een tijdelijk gewichtsverlies, maar het resultaat is zelden blijvend. Ik heb nog nooit een cliënt gehad die is aangekomen door het eten van teveel brood. Vrijwel altijd ligt de oorzaak in teveel snacken en snoepen, in combinatie met te weinig beweging. In mijn ogen is minder brood eten dus niet de oplossing. Sterker nog, ons lichaam heeft koolhdyraten nodig om te kunnen functioneren, zéker als je veel sport. Hier wordt ontzettend veel over gediscussieerd, ik schreef er dan ook twee artikelen over. Die vind je hier en hier.

Ik hoop dat jullie dit overzicht nuttig vinden!

Groetjes, Marloes

Welke van de conclusies verbaast je? Of verwachtte je deze antwoorden?

10 reacties

  1. Goed om sommige dingen weer in perspectief te zien! Wat de stelling over melk betreft klopt het wel wat jij zegt maar je vergeet hierbij de samenstellng van melk en de verhoudingen. Die kloppen niet waardoor melk juist botontkalking in de hand werkt en dat is natuurlijk wel een reden om geen melk te drinken! Dan heeft het niks meer te maken met er wel of niet tegen kunnen maar met het feit of het goed en gezond voor ons is.

  2. Mooi artikel, het meeste wist ik al en het is heel vaak ook gewoon persoonlijk. Zo merk ik dat als ik geen koolhydraten eet [ook al eet ik glutenvrij] ik veel minder last heb van mijn buik dan als ik het wel eet.

  3. Hoi Marloes,

    Ooit leerde ik dat 7 boterhammen voor mij (man, 27) prima zijn op een dag. Dat voorkwam inderdaad dat ik ging snacken om 17u. Ondertussen heb ik mezlf ook geleerd brinta te eten, muesli met yoghurt, havermout bananenbrood (ipv ontbijtkoek, sultana etc). Ik vraag me nu wel een beetje af: moet/kan ik dan nog steeds vasthoduen aan mijn 7 boterhammen op een dag? Enerzijds als ik dit artikel lees (punt 6) schrijf je dat het eigenlijk geen kwaad kan. Anderzijds merk ik ook een tendens voor “alternatieve lunches” of andere producten ipv brood. Kun je me iets meer uitleggen hierover?

    Thanks alvast!

    Gr. Bart

    1. Je kunt muesli, Brinta etc. zien als vervanger van brood. Reken ongeveer 35g ontbijtgranen als 1 boterham :). Ik raad je dus aan om niet hiernaast ook nog de zeven boterhammen te nemen. Ik hoop dat het zo duidelijker is voor je :).

      1. Hallo Marloes

        Is die 35 gram ontbijtgranen 1 “kale” boterham of een boterham met boter en beleg?

        Vriendelijke groet,

        Timber

  4. Hi Marloes,

    Reageer nooit maar lees je blog al een tijdje met plezier.

    Even een vraag over punt 3
    Is het niet zo dat vet meer ruimte in neemt dan spier?

    Groetjes

  5. Hoi marloes,
    wat een leuke artikels, mijn vraag is eigendlijk wat kan ik als ik een keer wat wil bakken beter nemen suiker of stevia?
    ik heb geen ervaring met stevia, ik probeer eigendlijk geen suikers te gebruiken en als dan honig.
    ik heb graag weleens een brooddag.
    groetjes romy

    1. Ik zou gewoon voor suiker gaan, omdat stevia toch heel anders werkt. Bovendien is het helemaal niet verkeerd om af en toe eens te snoepen. Doe het niet te vaak en gebruik dan gewoon lekker suiker.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram