Feiten en Fabels over Groenten en Fruit

Groente en fruit

Er gaan ontzettend veel feiten en fabels over voeding rond. Sommigen zijn ontstaan door praatjes, anderen door vroegere onderzoeksresultaten die inmiddels verworpen zijn. Vandaag ga ik jullie mijn visie geven op een aantal fabels over groenten en fruit! Ik zal proberen zo goed mogelijk uit te leggen wat ik van de stellingen vind.

1. Banaan zet aan
Een banaan bevat inderdaad iets meer calorieën dan bijvoobeeld een appel, maar het vult ook beter! Bovendien is een banaan eten veel beter dan grijpen naar bijvoorbeeld een koek, sultana, snack etc. Daarnaast bevat een banaan veel goede voedingsstoffen. Je zult dus echt niet dik worden van elke dag een banaan eten!

2. Groenten uit pot en uit de diepvries bevatten minder vitamines en mineralen dan verse groenten.
Nee! Vroeger was dit wel zo, maar inmiddels is de voedingsmiddelenindustrie zo ontwikkeld, dat ze ook potgroenten rijk aan vitamines en vezels kunnen krijgen. Wat ik persoonlijk wel een nadeel vind, is dat je veel minder hoeft te kauwen op groenten uit een pot! Hierdoor krijg je sneller weer trek, kauwen geeft namelijk een verzadigingsprikkel aan de hersenen. Bovendien bevatten potgroenten veel zout.
Diepvriesgroenten bevatten overigens soms zelfs meer vitamines dan verse groenten, omdat ze direct na oogsten worden ingevroren, terwijl verse groenten soms nog wel een week in de winkel liggen.

3. Van het eten van bleekselderij val je af
Hiermee moet ik je helaas teleurstellen. Dit fabeltje komt doordat het je lichaam meer energie kost om bleekselderij te verteren, dan je door het eten ervan binnen krijgt. Deze verschillen zijn echter minimaal! Stel je hebt 20 calorieën winst als je 100g bleekselderij eet. Het verbranden van een kilo vet kost ongeveer 7000 calorieën. Je zou dan dus 35 kilo bleekselderij moeten eten om een kilo af te vallen, succes ;-).

P1050711

4. Veel fruit eten is super gezond
Fruit is gezond, absoluut. Het bevat veel vitamines, mineralen en voedingsvezels. Het bevat echter ook veel (fruit)suikers! Hierdoor kun je niet onbeperkt fruit eten zonder aan te komen. De richtlijn is 2 stuks fruit per dag, ik vind het echter zelf geen probleem om wat meer te eten. Ik raad je aan om uit te gaan van maximaal ongeveer 4 stuks fruit per dag (al is een keertje iets meer natuurlijk echt niet erg!). In dit artikel vertel ik je meer over fruitsuikers, vooral vruchtensappen zijn heel rijk aan suiker!!

5. Van spinazie word je sterk
Jullie kennen vast Popeye wel….die superkrachten kreeg na het eten van spinazie! Heel lang werd gedacht dat er superveel ijzer in spinazie zat, maar dit is eigenlijk een beetje een misverstand. Er is namelijk ooit een foutje gemaakt in de notering van de hoeveelheid ijzer in spinazie. In plaats van de 4mg ijzer per 100g spinazie, werd namelijk per ongeluk 40mg per 100g genoteerd! Tijdenlang werd hierdoor de hoeveelheid ijzer in spinazie sterk overschat. Alhoewel 4mg nog veel is, in verhouding tot andere groenten! Maar van alleen spinazie eten, word je dus helaas niet sterk ;-).

6. Fruit kun je beter niet combineren met zuivelproducten
Vooral jaren geleden waren er veel diëten die bepaalde productcombinaties afraadden. De combinatie van fruit en zuivel zou bijvoorbeeld gisting geven in maag en darmen. Hier is echter nooit wetenschappelijk bewijs voor gevonden! Sommige mensen krijgen last van bepaalde combinaties van producten, maar dit komt niet vaak voor. Heb jij nooit last van klachten, maak je dan echt niet druk om het combineren van fruit met zuivel!

7. Citroen bevat meer suiker dan aardbei
Dit is waar!! Aardbeien zijn lekker zoet, maar bevatten erg weinig suiker! Zelfs een citroen bevat meer suiker. Snoep dus lekker aardbeitjes de komende zomer :-).

diepvriesgroenten

8. Wortels zijn goed voor je ogen
Indirect zit hier een kern van waarheid in! Wortel bevat namelijk bèta-caroteen, dat in je lichaam wordt omgezet tot vitamine A. Vitamine A werkt positief voor het netvlies en het hoornvlies! Een langdurig tekort aan vitamine A kan zorgen voor een verminderd zicht. Er zijn echter ook andere producten die vitamine A bevatten, zoals halvarine en vis, dus no worries als je geen wortels lust ;-).

9. Sinaasappels bevatten het meeste vitamine C van alle fruitsoorten
Verkouden? Dan krijg je vaak het advies om een sinaasappel te eten. De fruitsoort die het meest vitamine C bevat per 100g, is echter de bosbes!! Aangezien bosbessen niet zo gemakkelijk verkrijgbaar zijn in hartje winter….wordt dit echter lastig :).

10. Groenten kun je onbeperkt eten
Eigenlijk wel ja! Groenten bevatten ontzettend weinig calorieën in vergelijking tot andere producten. Als je tussendoor trek hebt, kun je daarom gerust een hele bak met snoeptomaatjes opeten! Je zult eerder een verzadigd gevoel krijgen, dan dat je teveel calorieën inneemt.

Ik hoop dat jullie dit artikel leuk vonden om te lezen!

Groetjes, Marloes

Wist jij dit al? Wat verbaast je?

21 reacties

  1. Hey handig artikel :-))) over die vitamine C, ik eet dagelijks 2 kiwis. Daar zit toch ook aardig wat vitamine C in? X

      1. Wat is je opleiding? ik zie zoveel zelfbenoemde “deskundigen'” op internet die amateur-adviezen menen te moeten gaan geven, ze kletsen mekaar allemaal na ,wat jij hier schrijft is al zo algemeen bekend allemaal…

        1. Ik ben beweeg en leefstijl adviseur (HBO sportopleiding), diëtist en sportdiëtist en ik merk dat deze feiten en fabels echt niet zo welbekend zijn als je misschien denkt. 🙂

  2. Interessant stukje! En dat van die kiwi’s, zoals Ati beschrijft, dacht ik ook! Ben benieuwd of dat klopt? Over bleekselderij is mij altijd vertelt dat het helpt om vocht af te drijven. Wij noemen ze thuis dan ook ‘pissertjes’ 😉
    De afgelopen week heb ik (helaas!) weer ervaren dat fruit eten mij totaal geen goed doet. Ik krijg vreselijke krampen in maag en darmen. Voor mij persoonlijk is het dus een fabel dat fruit goed is. 🙁

  3. Leuk artikel! Weer nuttige informatie. Ik ben dol op fruit en eet bijna elke dag meer dan 2 stuks, niet zo erg dus!

  4. En weet je toevallig hoe het zit met fruit uit blik?
    Of geldt daarvoor hetzelfde als voor de pot.
    Ik vind het namelijk heerlijk om een perzikje in mijn havermout te doen, en uit blik is lekker makkelijk natuurlijk in de ochtend i.v.m schillen.
    Maar is het ook net zo gezond?

  5. Mijn vriend en ik zijn het niet eens over fruit. Hij zegt dat je beter een sinnasappel kunt nemen dan een appel of nectarine. Ik vind dit onzin. Klopt dit?

  6. Echt een erg leuk artikel! Leest lekker makkelijk weg en je leert er ook nog van. Ik pak nog maar even een schaaltje aardbeien, ze moeten toch op, vervelend hè? 😉

  7. Hoe zit het dan met nitraatrijke groenten, deze kun je toch niet onbeperkt eten?
    Het nitraat uit de groente wordt tijdens bereiding, verhitting, bewaren en in het maagdarmkanaal toch omgezet in nitriet (wat schadelijk is voor het lichaam). Of is dit ook een fabeltje?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram