koolhydraatarm brood kopen
| 22 oktober 2013

Feit of fabel: Spelt is super gezond!

 

Ik vond het weer eens hoog tijd voor een ‘feit of fabel’ artikel. Dit keer met het onderwerp ‘spelt’. Ik krijg regelmatig vragen over deze graansoort, het is namelijk de laatste tijd steeds meer te vinden in verschillende winkels. Veel gezondheidsguru’s zweren bij speltproducten. Ik vertel je er vandaag meer over en geef je mijn mening.

Wat is spelt?
Spelt is een graansoort, die al ontzettend lang gebruikt wordt. Er zijn aanwijzingen gevonden van speltgebruik zo’n 9000 jaar geleden! Om deze reden wordt het ook wel het ‘oergraan’ genoemd. Een speltkorrel is omgeven door een vliesje, net als de meeste soorten granen. Het omhulsel van een speltkorrel is alleen veel harder dan het omhulsel van bijvoorbeeld tarwe. Om deze reden is tarwe veel gemakkelijker te oogsten, het vliesje is er gemakkelijk af te halen. Spelt oogsten is lastiger, daarom zijn speltproducten vaak duurder dan andere graanproducten.

Wat maakt spelt bijzonder?
Als je de harde schil van een speltkorrel verwijdert, blijft een zacht kern over waar je brood, pasta, crackers of andere producten van kunt maken. De zachte kern is erg rijk aan vitaminen en mineralen, spelt bevat vooral veel B-vitamines. Daarnaast is spelt in vergelijking tot andere graansoorten erg eiwitrijk. Natuurlijk blijft het vooral uit koolhydraten bestaan, maar 100g spelt bevat meer eiwitten dan 100g graan. Speltproducten hebben duidelijk een andere smaak dan tarweproducten, ik vind het erg lekker!

Door de harde schil zijn de speltkorrels beter bestand tegen bijvoorbeeld insecten en andere kleine beestjes van buitenaf, waardoor ze goed te verbouwen zijn zonder het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Tenslotte hebben de gluten in spelt een andere structuur, waardoor producten soms beter verdragen worden door mensen met gevoelige darmen. Personen met een glutenallergie kunnen geen spelt eten, want het is niet glutenvrij!

gezonde sandwich met rosbief

Producten met spelt
De meest bekende producten waarin spelt wordt verwerkt, zijn brood en pasta. Je kunt tegenwoordig echter ook andere artikelen verkrijgen, bijvoorbeeld speltmuesli, speltbakmixen, speltcrackers, speltkoekjes, spelthapjes en ik zag zelfs laatst speltdrank! In veel supermarkten kun je tegenwoordig speltbrood krijgen. Veel bakkers verkopen ook speltcrackers. De andere producten vind je in een biologische winkel of op internet.

Voor- en nadelen van spelt

Voordelen

  • Het is een voedzaam product
  • Ik merk dat speltproducten me lang een verzadigend gevoel geven. Dit kan te maken hebben met de grotere hoeveelheid eiwitten, maar ook met de opnamesnelheid van de koolhydraten. Hoe dit precies zit, is niet voldoende onderzocht.
  • Het is weer eens iets anders dan ‘normaal brood’, lekker voor de variatie!
  • Voor mensen die houden van zo min mogelijk bewerkte producten, is spelt een ideaal graan. Het is nog weinig fabrieksmatig bewerkt en het heeft weinig tot geen bestrijdingsmiddelen nodig.

Nadelen

  • Speltproducten zijn duurder dan vergelijkbare producten, zo is een klein speltbrood al snel €3,-
  • Je kunt de producten niet overal krijgen, ook al wordt dit steeds beter!

Conclusie
Ik vind speltproducten heel lekker als afwisseling! Als we speltbrood in huis hebben, houd ik lang een verzadigd gevoel. Laatst at ik speltpannenkoeken met vriendin Ati en had de hele avond een verzadigd gevoel, terwijl ik normaal 2 uur na het eten van pannenkoeken weer trek krijg! Speltproducten zijn een lekker en voedzaam alternatief voor andere graanproducten.

Verwacht echter geen wonderen en neem de geweldige resultaten die sommige internetsites je beloven met een korreltje zout. Ik hoop van harte dat speltproducten steeds beter verkrijgbaar zijn, want ik merk dat ik zelf niet altijd zin heb om speciaal langs de biologische winkel te rijden.

Groetjes, Marloes

Gebruik jij weleens speltproducten? Wat vind jij ervan?

9 reacties

  1. Voor de mensen die dicht bij de grens wonen: in Duitsland haal je het veel goedkoper en gemakkelijker. Ik heb nu nog een zak speltmeel staan, maar ik heb nog geen idee wat ik er mee ga bakken. Achteraf had ik ook beter bloem kunnen nemen (of maakt het niet zoveel uit), maar ja.. Duits hè. Het heet overigens ‘dinkel’ in het Duits (en komt voornamelijk uit Zuid-Duitsland).

  2. Zo toevallig, ik heb vandaag 2 speltbroden gekocht, is in de aanbieding met een bonus kaart. Ik dacht laat ik eens even naar de website gaan en staat er gewoon een artikel over spelt hahaha geweldig

  3. Bedankt voor dit top artikel! Ik had toch mijn vraagtekens bij spelt en zuurdesem maar zo met jou uitleg snap ik waar het verschil weg komt.

  4. Fijne uitgebreid uitleg. Ik wist wel dat t veel gezonder was dan tarwe , maar hierboven staat duidelijk beschreven waarom. Orthomoleculair therapeuten raden darmpatienten meestal aan speltbrood te gaan gebruiken, en zeker geen tarwe meer te eten.

  5. Spelt is het enige basische graan ! Dus verzuurt niet, maar is alkalisch. Ik las dit in folders, internet en boeken i.v.m. detoxen en ontzuren.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram