Mijn voedingspatroon door de jaren heen.

Fish and Chips (2)

Dat voeding invloed heeft op je functioneren gedurende de dag is voor veel mensen bekend. Een voorbeeld hiervan is kinderen die op school veel snoepgoed eten of snacken, over het algemeen minder presteren op school. Als ik naar mijn eigen voedingspatroon kijk, dan zijn er nogal wat veranderingen geweest over de afgelopen jaren.
In dit artikel vertel ik jullie over de veranderingen die ik bewust heb toegepast.

Als  eerste is het goed om te beseffen dat opvoeding een grote invloed heeft op je voedingspatroon. Het zijn je ouders die je in aanraking brengen met eten, zij ontwikkelen dus voor een groot gedeelte je smaak. Kijkend naar mijn opvoeding en de rol die eten daarin speelde, was het belangrijk dat je als ‘man’ vooral veel at. Kwaliteit was niet het belangrijkste uitgangspunt, kwantiteit was het meest essentiële. Dit had te maken met het feit dat mijn vader gelooft in fysieke arbeid, je hoort te werken voor je geld en dit had natuurlijk gevolgen voor mij als kind. Er was een takenlijst, iedereen in het huishouden deed mee aan het ‘eerlijk’ verdelen van deze taken. In het kort samengevat, ik was verantwoordelijk voor de tuin. Dit was alleen niet een tuintje, dit was een tuin van 1500m2. Dit heeft natuurlijk gevolgen voor je eetpatroon. De verdeling van de maaltijden was ouderwets, we aten in de middag warm, ’s avonds werd er brood gegeten.

Vooral de avondmaaltijd was voor mij belangrijk, ik at gemiddeld 6-8 sneetjes brood, dit op een leeftijd van 8 of 9. Als het aan mij lag besmeerde ik alles met een dikke laag boter en deed ik er chocoladehagelslag op. Pas tijdens mijn studentenperiode ben ik mijn voedingspatroon gaan aanpassen.

IMG_0463

Voor velen is de studentenperiode een periode van erg veel bier, pizza en andere snelle maaltijden. Bij mij golden er andere eisen, ik heb het altijd belangrijk gevonden om gezond te eten. Als ik achteraf kijk of mijn keuzes wel zo gezond waren dan moet ik concluderen dat dit niet het geval was. Daar was ik op dat moment echter wel van overtuigd, dat had te maken met een gebrek aan kennis. Ik was er namelijk van overtuigd dat krentenbollen en eierkoeken gezond waren, terwijl deze producten relatief veel suiker bevatten.

Zo zijn veel mensen overtuigd dat zij gezond eten, terwijl dit eigenlijk niet zo is. Dit kan onder andere komen doordat voorlichtingen, reclame en overige informatie een positief beeld van een product vormen. Daarnaast heeft het te maken met kennis en interesse.

Een uitgebalanceerd voedingspatroon is voor mij nu het belangrijkste, hierdoor maak ik nu vaker de bewuste keuze voor een product. Dit product is voor mij niet direct de lekkerste, waar ik dan altijd aan denk is het volgende: ‘Mijn smaakpapillen veranderen’. Verandering is altijd moeilijk of in ieder geval wennen, ik accepteer dat de verandering een bepaalde tijd duurt en naarmate de dagen vorderen merk ik dat ik de smaak van het nieuwe product meer en meer kan waarderen. Het belangrijkste voorbeeld hiervan is de overgang van cruesli naar muesli. Deze verandering is nog niet zo lang geleden doorgevoerd, toch ben ik er 100% van overtuigd dat het mij goed heeft gedaan. De eerste weken was enorm wennen, ik miste mijn suiker en de daarbij behorende smaak. Na enkele dagen merkte ik al verschil, mijn suikerspiegel bleef stabieler waardoor ik mij energieker voelde gedurende de hele dag. Een ander bijkomend voordeel, ik ging de chocoladecrueli gebruiken als toetje. Elke keer als ik nu mijn toetje klaar maak word ik vrolijk, heerlijk chocoladecrueli met koffie. MY FAVORITE!

IMG_0396

Een paar andere voorbeelden van dingen die zijn veranderd in mijn voedingspatroon:

  1. Fruit in mijn ontbijt
  2. Van cruesli naar muesli
  3. Af en toe een biertje, terwijl ik dit vroeger vermeed. Ik dacht dat ik dik zou worden van alcohol.
  4. Minder vruchtensap, hier dacht ik juist van dat dit ontzettend gezond was.
  5. Veranderende tussendoortjes, de eierkoeken en Snelle Jelle’s zijn ingeruild voor een stuk fruit.

Als je je voedingspatroon durft te veranderen, accepteer dan dat de verandering tijd kost. Zorg er daarnaast voor dat je de dingen waar je enorm van houdt blijft gebruiken. Ik vind het bijvoorbeeld heerlijk om af en toe een Corona te drinken als ik ’s avonds thuis kom. De corona staat niet vast geprogrammeerd in mijn voedingspatroon, het is dus voor mijzelf elke keer weer een verrassing en een traktatie.

Groetjes Albert

Veranderen jullie wel eens kleine dingetjes in je voedingspatroon of heb je je voedingspatroon in één keer omgegooid? Ik hoor het graag van jullie!

 

20 reacties

  1. Ik heb mijn voedingspatroon afgelopen jaar in een keer helemaal omgegooid! In het begin wel lastig maar nu ben ik blij dat ik het gedaan heb!

  2. dit vind ik een heel interessant artikel , ik kijk zo nu en dan rond hoe mijn nichtje van 2 nu eten en eerlijk is eerlijk nu snap ik wel zeker dat de trek in zoet erg aanwezig is dat begint al met de potjes fruit en groente en de krenten natuurlijk , zo zal het bij ons ook zijn gegaan ik ben denk ik al heel lang met mijn voeding bezig ik ben ook erg blij met jullie site en adviezen ik wil voor mijn zelf beginnen om dingen langzaam af te bouwen fris heb ik zo goed als afgebouwd en de chocolade hagelslag nog maar een keer in de week dus nu nog de fastfood en snoepen aanpassen maar ook dat komt helemaal goed !!

  3. Sinds ik op mijzelf woon eet ik elke dag fruit, sinds ik jullie blog ken, eet ik bijna elke ochtend havermout! Verder ben ik al heel lang overgestapt van witte naar volkoren varianten (pasta e.d) en zilvervliesrijst. Ik maak nu ook altijd mijn eigen pasta saus ipv potjes. Kleine veranderingen die veel verschil maken denk ik:)

  4. Heel herkenbaar, ik at vroeg ook veel eierkoeken, krentenbollen en cruesli en dacht dat ik gezond bezig was. Ik heb nooit echt in één keer mijn voedingspatroon omgegooid, ik ben zelf eigenlijk altijd wel met gezonde voeding bezig geweest en doordat ik steeds meer leerde ben ik steeds meer gaan aanpassen. Voor mij dus een heel geleidelijk proces.

    1. @Hester. Ik denk ook de geleidelijke weg uiteindelijk ook de beste is, voortschrijdend inzicht. Maar soms is het goed om je patroon om te gooien.

  5. Hoi albert, Ik ben eigelijk vorig jaar december begonnen met een andere levensstijl, met begeleiding erbij.. en nu gaat het veel beter, al zijn er soms nog moeilijke momenten, maar elke keer gaat het weer beter. expres nog begeleiding tot december dit jaar genomen, want ze zeggen dat het toch wel een jaar duurt voordat je bent veranderd. en inderdaad, als je op de kleine dingen let kan het al veel schelen. De sappen en frisdranken laten staan, volkorenbrood, fruit tussendoor en in het weekend neem ik wat extra’s… zo blijft het goed gaan bij mij.. gelukkig!!

    1. @Lianne. Wat jij aangeeft over moeilijke momenten, daar zullen heel veel mensen herkenning in vinden, het mooie is natuurlijk dat jij aangeeft er steeds een stukje sterker uit te komen. Succes!

  6. Ik dacht ook dat ik gezond at elke ochtend vers geperst appelsiensap en 1 snede zelf gebakken bruin brood met confituur en een stuk fruit , om 10 uur een pomplemoes . s’middags een snede bruinbrood met sla en mager beleg en een stuk fruit . Om 2 uur nog een stuk fruit . Het avondmaal bestond uit verse soep , aardappelen en een dessert . s’ avonds nog 1 a 2 stukken fruit .Ja ik denk dat 5 a 6 stukken fruit per dag + de geperste fruitsap een beetje te veel van het goede was en ja mijn eetpatroon was elke dag hetzelfde weinig variatie erin .Nu start ik elke dag met havermout ( eet dit heel graag ) en wissel af met banaan , rozijnen , warm fruit enzz , heerlijk . Om 10 u neem in nog mijn fruit maar mijn lunch is nu zo een variatie geworden dat ik er lijstje van heb gemaakt om elke dag iets anders te eten en dit dankzij Marloes haar suppermenu’s die ik echt zeer waardeer .Ik heb nu ook meer een vol gevoel na het eten .Om 16 u nog een stukje fruit en s’avonds is nu ook heel afwisselend .Vroeger was het steeds aardappel in alle variaties en een stuk vlees , maar nu komt er zelfs linzen , pasta , quinoa en rijst op tafel iets wat we vroegen nooit klaar maakten en soms zonder vlees dat is iets wat voor ons totaal nieuw is . Ja en weeral door de supper lekkere recepten van Marloes.
    Ik ben jullie zeer dankbaar voor jullie inzet .
    Merciekes ik blijf een trouwe fan .
    Groetjes Patricia

  7. Als ik eens nadenk zijn er al best veel veranderingen hier in huis doorgevoerd. Alles qua meel en meelproducten volkoren. Opletten met toegevoegde suikers. Ook voor de kinderen ben ik daar heel bewust mee bezig en vind dat ik ze dat ook goed kan uitleggen, rozijnen of fruit in plaats van snoepje uit school. Geen pakjes wicky naar school maar beker biologische appelsap. Tegenwoordig probeer ik met groenten, fruit en vlees ook de biologische variant te kiezen echter de portemonnee is wel bepalend daarin. Ga zo door met jullie leuke blog!

  8. Goed dat je dit zo beschrijft! Mijn voedingspatroon is wel erg veranderd, maar het kan nog veel beter. Hebben jullie op jullie blog ook tips voor een gezond en voedend ontbijt? Ik hoor van iedereen dat muesli/cruesli met yoghurt veel beter is dan boterhammen en crackers.. Ik heb trouwens Diabetes.. misschien een goed detail. haha

    1. Hallo Renée, Als eerste denk ik dat ik niet helemaal duidelijk ben geweest in het artikel, haha! Ik neem ‘s ochtends een combinatie van muesli en chocoladecruesli met yoghurt. ‘S avonds neem ik dan yoghurt met alleen chocoladecruesli, daarbij neem ik een kopje koffie. Groetjes Albert

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram