| 28 september 2013

Balansdag, wel of niet?

Groente en fruit

Iedereen kent het wel, van die dagen dat je even totaal niet aan gezond eten denkt. Lekkers bij de koffie, luxe broodjes, borrels en hapjes en het avondeten wordt afhaalchinees of fastfood. Na zo’n dag zal je gelijk de effecten op de weegschaal zien en aan je lichaam voelen. Het is dan fijn om de dagen na de ‘ongezond dag’ weer even extra op te letten. Het voedingscentrum kwam enkele jaren terug met de term ‘balansdag’, naar hun eigen zeggen een ‘dag minder eten nadat je een dag teveel hebt gegeten’. Ik geef je vandaag adviezen over zo’n dag.

Het is natuurlijk erg verleidelijk om op zo’n balansdag zo weinig mogelijk te gaan eten, of om bijvoorbeeld alleen maar fruit te eten. Ik raad dit absoluut niet aan.

  • Ten eerste krijg je op die manier onvoldoende voedingsstoffen binnen, doordat je voeding op die dag onvolwaardig is. Nu is dat voor één dagje niet zo heel erg, maar je kunt je er erg futloos door voelen. Zeker als je activiteiten hebt gepland op je balansdag, dan heb je voldoende energie nodig.
  • Ten tweede zal je door heel weinig te eten, sneller in de verleiding komen om wel weer ongezonde dingen te gaan eten. Doordat je je futloos voelt, geeft je lichaam aan behoefte te hebben aan suiker. Je zult eerder gaan snaaien, het idee van de balansdag is dan natuurlijk helemaal weg!
  • Als je meerdere dagen (veel) te weinig eet, kan je lichaam hieraan gaan wennen. Het gaan functioneren op een soort spaarstand, waardoor je gemakkelijker aankomt op dagen dat je meer eet. Je lichaam gaat voor de zekerheid sneller voedingsstoffen opslaan.

Oké, heel weinig eten dus liever niet. Maar wat dan wel? Ik raad je aan om op zo’n balansdag extra op te letten dat je gezond eet. Gebruik gezonde producten, let goed op de portiegrootte en eet even helemaal geen extra’s. Je kunt hier natuurlijk je eigen invulling aan geven, door bepaalde producten wel of niet te nemen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om geen gluten en/of lactose te eten. Ik gebruik deze voedingsstoffen zelf wel en zal dit dan ook meenemen in mijn advies. Je kunt er wijzigingen in aanbrengen als je dat wilt.

Hieronder zie je een voorbeeld dagmenu van een balansdag, waarin ik zoveel mogelijk gezonde producten gebruik. Het dagmenu bevat veel vitamines, mineralen, voedingsvezels en andere nuttige voedingsstoffen. Het is daarnaast voldoende om niet heel erg trek te krijgen. Dit dagmenu is dus echt bedoeld voor een ultra-gezonde dag na een ongezonde dag of dagen.

P1010195

Ontbijt: Havermoutpap met 100g fruit naar keuze en een klein handje walnoten. Je kunt eventueel de portie wat vergroten als je graag een groot ontbijt eet (like me!) of als je een man bent. Neem dan 300ml melk en 70g havermout. Drink een kop kruidenthee

Tussendoor: Als je merkt dat je trek hebt, kun je een stuk fruit, wat plakjes komkommer, tomaatjes of 2 rijstwafels nemen. Als je geen trek hebt dan is niets eten ook prima! Drink water of spa rood.

Lunch: 2 volkoren boterhammen met halvarine. Beleg ze met ham, tomaat, een gekookt ei, 1/4 avocado, komkommer, wat sla en eventueel wat kruiden. Je kunt er ook voor kiezen om een salade te maken. Drink een glas (soja)melk, karnemelk of een kop thee of een glas water.

Tussendoor: Neem net als ‘s ochtends alleen iets als je echt behoefte hebt. Kies ook nu een gezond tussendoortje zoals ik bijvoorbeeld hierboven noemde. Drink thee of water.

Warme maaltijd: Maak een maaltijd van minimaal 200g groente, 100g vlees of vis of kies een vleesvervanger en +- 150g aardappelen, 75g (ongekookt) zilvervliesrijst of 75g (ongekookt)volkorenpasta. Je kunt ook kiezen voor quinoa, couscous, peulvruchten of zoete aardappel. Ook hierbij kun je de portie groter maken als je een man bent, of als je meer trek hebt. Gebruik op je balansdag geen extra sausjes, vet of andere toevoegingen. Voorbeelden van zo’n gezonde maaltijd zijn bijvoorbeeld deze linzen, deze quinoa, deze rijst met garnalen of deze warme salade.

Tussendoor: Probeer ‘s avonds niets meer te eten. Drink alleen water, thee of spa rood. Heb je toch écht trek. Neem dan bijvoorbeeld een klein schaaltje magere yoghurt met een stuk fruit naar keuze erin.

Denk daarnaast aan de volgende dingen:

  • Eet langzaam en kauw goed! Door kleine hapjes te nemen en goed te kauwen, heb je langer een verzadigd gevoel. Eet bijvoorbeeld alles met bestek.
  • Drink ruim voldoenden! Minimaal 2 liter, dit mag ook wel iets meer zijn. Probeer alleen water, spa rood en (kruiden)thee te drinken voor een optimaal ‘reinigend’ effect. Drink niet meer dan 4 liter.
  • Beweeg! Ga lekker een stuk wandelen, spring op de fiets of ga naar de sportschool. Zorg er wel voor dat je vooraf voldoende gegeten hebt.
  • Pas de hoeveelheid aan je behoefte aan. Het voorbeeldmenu is een gemiddelde. Zoals ik eerder aangaf hebben sommige mensen meer of minder nodig, beoordeel dit per moment.
  • Neem niet meer dan 3 stuks fruit per dag. Fruit is gezond, maar bevat veel suiker. Kies om deze reden niet voor vruchtensappen, lees anders nog eens het artikel van deze week.
  • Denk niet dat je met zo’n dag de ongezonde dingen van de vorige dag oplost. Dit is echt voor ‘noodsituaties’ en niet de bedoeling dat je dit wekelijks gebruikt. 🙂

Ik hoop dat je hier wat aan hebt. Zo kun je op een verantwoorde manier een ongezonde dag een klein beetje compenseren.

Groetjes, Marloes

Houd jij wel eens zo’n balansdag? Heb je nog aanvullende tips?

 

5 reacties

  1. Hee marloes en albert,

    Ik heb nog nooit een reactie achter gelaten maar ik wil toch even zeggen dat ik jullie site echt heel tof vind! Jullie site heeft mij echt heel erg gemotiveerd en door jullie heb ik nu een abonnement bij de sportschool en leef ik veel gezonder! Ik ben trouwe lezer van jullie site en ik vind de artikelen en filmpjes echt heel leuk! Ga vooral zo door!

    Groetjes, joni

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram