| 24 april 2015

Spinazie op 10 Verschillende Manieren Gebruiken!

Schermafbeelding 2015-04-21 om 15.16.07

Door Anneloes: Dat spinazie gezond is, kunnen we waarschijnlijk allemaal wel raden. Maar wist je dat je super veel met spinazie kan doen? In dit artikel leg ik je uit wat voor gezondheidskenmerken spinazie allemaal heeft en heb ik 10 leuke ideeën voor je op een rij gezet met spinazie in de hoofdrol.

Wat maakt spinazie gezond?
Spinazie lijkt een simpele groente, maar het draagt heel veel vitamines en mineralen met zich mee. Zo is spinazie rijk aan ijzer. IJzer is een spoorelement en is belangrijk voor het vervoeren van zuurstof in ons lichaam. Er kan bloedarmoede ontstaan wanneer er een tekort is aan ijzer in het bloed. Naast ijzer bevatten groene bladgroente, dus ook spinazie, de mineralen; kalium, fosfor, calcium en magnesium. Er zitten heel veel vezels in spinazie die een gunstig effect hebben op de darmwerking. Door dit alles, is spinazie erg goed voor de weerstand.
Een nadeel kan zijn dat het nitraat bevat. Nitraat komt van nature voor in sommige groenten, waaronder dus ook in spinazie. Nitraat is een toxische stof, maar recent onderzoek heeft uitgewezen dat de negatieve gezondheidseffecten verwaarloosbaar zijn. Er geldt dan ook geen advies voor volwassenen. Voor baby’s en zwangere vrouwen is wel een beperking gesteld.

Hoe kun je spinazie gebruiken?
Je kan spinazie op veel verschillende manieren bereiden en aan veel gerechten kan je spinazie toevoegen. Meestal denk je dan gauw aan de warme maaltijd, maar ook in andere maaltijden kan spinazie prima op zijn plaats zijn. Hieronder vind je 10 dingen die ik super leuk vind om met spinazie te doen.

1. Stamppot spinazie
Ik vind spinazie stamppot echt heerlijk en ideaal. Je kan de (gewassen) spinazie zo vanuit de zak, door je aardappelpuree roeren en het slinkt vanzelf door de warmte van de inhoud van de pan. Door steeds een hand toe te voegen en te blijven roeren, verdeel je de spinazie goed en je zult zien, het slinkt super snel.

2. Omelet met spinazie
Marloes heeft laatst een heerlijke omelet gemaakt met onder andere spinazie. Je kunt hier het recept lezen. Dit is super handig als je nog wat spinazie over hebt. Door de spinazie toe te voegen aan je omelet, vult het niet alleen meer, je hebt meteen al een deel van je 200gram groenten die je per dag moet binnen krijgen gehad. Daarnaast geeft het een lekkere frisse smaak aan de omelet en een andere structuur.

Omelet-spinazie-1024x712-2

3. Pesto van spinazie
Pesto kan je van veel verschillende bladgroenten maken, zo ook van spinazie. Wat heb je nodig? 2 handen spinazie, 100ml (olijf)olie, 1 teentje knoflook. doe dat allemaal in een bak en zet de staafmixer erop. Maak het op smaak met wat peper en zout en voilà, je eigen gemaakte spinazie pesto.

4. Spinazie koken of woken
Veel mensen koken de spinazie, maar wist je dat je spinazie ook heel goed kan wokken. Door de hitte slinkt de spinazie heel erg waardoor je steeds een handje spinazie kan toevoegen in de pan. Waar je op moet letten tijdens het wokken van de spinazie is dat je veel blijft roeren. Spinazie brandt vrij snel aan. Wat tomaatjes en een uitje erdoor, en je hebt een super lekker, kleurrijk groentemengsel.

5. Groente vullen met spinazie
Ik ben echt dol op gevulde groenten, zoals een gevulde paprika. In dit artikel lees je met wat voor ingrediënten ik mijn paprika het liefste vul en inderdaad, ook spinazie zit hierin. Erg leuk als je de paprika doorsnijd, om dan zoveel verschillende kleuren op je bord te zien. Stiekem vind ik dat heel belangrijk.Schermafbeelding-2015-04-10-om-10.33.25

6. Soep met spinazie
Voeg eens een paar handjes spinazie toe aan je soep als groente. Door het kokende water slinkt de spinazie vanzelf. Vind je de stukken spinazie dan nog te groot, kan je ervoor kiezen ze van te voren te snijden. Zeker in heldere soepen, zoals bijvoorbeeld kippensoep of groentesoep is spinazie een goede toevoeging.

7. Spinazie op brood
Spinazie hoeft niet altijd bereid te worden. Ook rauwe spinazie kan je prima eten en heeft een zachte smaak. Je kunt dit bijvoorbeeld toevoegen aan je brood samen met een vleeswaren en wat tomaat. Ook op je boterham met kaas of zalm is spinazie erg lekker. Door wat groenten toe te voegen op je brood, krijg je hier ongemerkt toch wat meer van binnen.

8. Smoothie met spinazie
Door de zachte smaak van de spinazie kun je dit heel gemakkelijk toevoegen aan je smoothie zonder dat de smaak overheerst. In dit artikel kun je lezen hoe ik laatst mijn smoothie maakte. Er ging best veel spinazie in, maar afgezien van de kleur merkte ik het niet echt door de zoete smaak van het fruit. Ideaal om zo wat meer groente binnen te krijgen en het vult ook super goed.

Schermafbeelding-2015-02-23-om-11.49.50

9. Spinazie sla
Spinazie kan je prima als basis in je salade gebruiken in plaats van rucola, gemengde sla of ijsbergsla. Vind je de bladeren van de spinazie te groot, kun je deze natuurlijk snijden. Wat andere kleurrijke groenten, zoals tomaten, paprika komkommer en een handje nootjes erbij en je hebt een super frisse, kleurrijke salade.

10. Spinazie in saus
Wanneer je pastasaus maakt of een andere saus voor bij de warme maaltijd, kun je hier natuurlijk ook wat spinazie in doen. Diepvries spinazie is hier ideaal voor. Door de kleine stukjes die worden toegevoegd aan de saus, veranderd de structuur van je saus bijna niet. Deze blijft lekker vloeibaar, maar er zit toch lekker veel groente in. Ik vind dit altijd een goede toevoeging aan mijn pastasaus. Hier vind je een voorbeeld van een pasta met spinazie.

Nu hebben jullie 10 ideetjes wat je zou kunnen doen met spinazie. Zoals je misschien wel door had, ik ben er dol op! Ik ben super benieuwd of jullie nog andere ideetjes hebben over wat je zou kunnen doen met spinazie.

Ken jij nog meer dingen die je met spinazie kan doen?

8 reacties

  1. Hallo, bedankt voor de leuke tips, ik eet zelf heel graag spinazie! Ik vraag me alleen af of het waar is dat je spinazie niet opnieuw mag opwarmen? En of dit geldt voor zowel verse als diepvriesspinazie? Ik vind het zo zonde om restjes dan weg te gooien maar ergens ben ik toch wel bang dat het niet gezond is om het opnieuw op te warmen.

    1. Daar gaan inderdaad veel verhalen over. Ik leerde bijvoorbeeld 2 jaar geleden nog dat je het niet op mag warmen, maar de nieuwste onderzoeken vertellen ons dat het gezondheidseffect verwaarloosbaar is. Dus inderdaad, zonde om het weg te gooien. Je kunt het dus prima opwarmen! Het is hierbij wel belangrijk dat je de spinazie wat je graag wilt bewaren na de eerste keer opwarmen, snel laat afkoelen en maximaal 2 dagen in de koelkast bewaard. Zo krijgen bacteriën, die nitriet producten minder kans.

  2. Wij bakken vaak spinazie met champignons en daarbij een spiegeleitje of gepocheerd eitje. En dan eten we dat als ontbijt. Bij dat laatste reageren mensen vaak vreemd, maar zo lekker (en licht).:)

    1. Lijkt me inderdaad heel lekker.
      Als dat voor jou een lekker ontbijt is, moet je dat zeker doen. Zo heb je ongemerkt toch weer wat groente binnen en kom je sneller aan de aanbevolen hoeveelheid. Heel slim dus! Leuk te lezen dat jij dat zo doet!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram