Vegan salade tempeh avocado
| 3 februari 2018

Vegan Salade met Tempeh, Avocado en Pompoenpitten

Ik krijg regelmatig verzoekjes voor meer vegan recepten. Wees niet bang, dat zal echt niet het enige zijn dat je op optimavita.nl ziet! Zoals je weet, eet ik niet vegetarisch of veganistisch. Dat betekent echter niet dat ik nooit vegan gerechten eet! Vandaag deel ik een salade met tempeh met je.

Even voor alle duidelijkheid, een vegan (veganistisch) gerecht bevat geen dierlijke producten. Dus geen vlees of vis, maar ook geen ei, kaas, melk etc. Als eiwitrijk product heb ik tempeh gebruikt, dat is een product van gefermenteerde sojabonen. Ik gebruik geen koolhydraatrijke producten, dus deze salade is relatief koolhydraatarm.

Ingrediënten (salade voor 1 persoon)

  • 100g tempeh (gewoon te krijgen in de supermarkt)
  • 60g avocado (+- een halve niet te grote avocado)
  • 10g pompoenpitten
  • Sla naar keuze, ik ging deze keer voor botersla
  • Een stuk of 10 snoeptomaatjes
  • Een flink stuk komkommer
  • Een beetje citroensap voor een extra frisje
  • Ik gebruikte een klein handje pittige kiemgroenten als garnering. Dat staat leuk én het geeft extra pit aan de salade. Ik kocht dit bij de Albert Heijn (in de groentekoeling). Je kunt het natuurlijk ook weglaten.
  • Kruiden naar keuze, ik ging voor paprikapoeder, koriander en zout.

Bereiding

Rooster de pompoenpitjes in een droge pan op een laag vuurtje goudbruin. Ik doe dit eerst, zodat ik dezelfde pan voor de tempeh kan gebruiken 🙂 #lazywoman. Snijd de tempeh in stukjes en strooi hier de kruiden overheen. Zout kun je beter weglaten als je een hoge bloeddruk hebt.

Tempeh marineren

Bak de tempeh in een heel klein beetje boter of olie gaar in ongeveer 10 minuten. Je kunt tempeh ook rauw eten, dus maak je geen zorgen om of het helemaal gaar is! Ik vind het persoonlijk smaakvoller worden door het bakken én lekker krokant. Halveer ondertussen de tomaatje, snijd de avocado in repen en de komkommer in stukjes (of met een dunschiller in plakjes, zoals ik deze keer deed).

Tempeh bakken

Doe alle ingrediënten in een diep bord of in een kom. Strooi de pompoenpitjes eroverheen. Garneer eventueel met een beetje pittige kiemgroenten en giet er citroensap naar smaak over voor wat extra frisheid.

Vegan salade tempeh

Nu kun je aanvallen! Hieronder vind je de voedingswaarde van dit recept, gebaseerd op de hoeveelheden hierboven.

voedingswaarde salade tempeh

Ik ben heel benieuwd of jij wel eens tempeh hebt gegeten en of je dat gaat doen naar aanleiding van mijn recept! Ik vind dit echt heerlijk als lunch, maar ook als avondmaaltijd in de zomer. Als ik mega veel trek heb, doe ik er soms nog wat pasta doorheen.

Groetjes, Marloes

Heb jij wel eens tempeh gegeten? Ga je dat doen?

10 reacties

  1. Leuk een vegan recept! Ben zelf niet vegan maar ik vind het wel goed om af en toe een dagje vegan te eten! T ziet er lekker uit.

  2. Ziet er heerlijk uit en ga het ook zeker proberen, ben ook geen veganist of vegetariër maar zo nu en dan zonder vlees lijkt me.een heel goed plan heb me ook opgegeven voor de vleesloze 10 dagen challenge 🙂 en tofu is niet mijn favoriete snack maar ga t op deze manier zeker proberen bedankt voor t recept!

    Groetjes
    Karyn

  3. Tempeh is best smaakloos heb ik gehoord, dus is het niet veel lekkerder om het te marineren dan zo alleen met kruiden? En waarme zou je dat dan kunnen doen? 😉

  4. Lekker!!
    Ik vraag me wel af waarom er 12 gram natuurlijke suiker inzit? Best veel, omdat er geen fruit of rode biet ofzo inzit🤔

  5. Ziet er goed uit, dank je wel voor het delen.. ik ga het straks maken. In het kader van extra #lazywoman gebruik ik tempeh van de toko die al gekruid is..

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram