Recept: Gezonde Wafels met Banaan en Havermout!

Gezonde wafels2

Ik heb vandaag een heerlijk recept voor jullie voor gezonde wafels! Een tijdje terug kocht ik een wafelijzer bij de Media Markt om lekker mee te experimenteren. Ik was niet van plan een artikel online te zetten, want lang niet iedereen heeft een wafelijzer. Maar toen ik dit recept bedacht en maakte, MOEST ik het wel delen met jullie. Als je nog geen wafelijzer hebt, ren dan nu zo snel als je kunt naar de winkel ;).

Dit recept kun je gebruiken als ontbijt of als lunch. Of je kunt de wafels laten afkoelen en bewaren om als tussendoortje mee te nemen. Super veelzijdig dus!

IngrediΓ«nten (3 wafels)

  • 1 goed rijpe banaan
  • 40g havermout
  • 70ml halfvolle melk (of sojamelk of een andere melkvervanger)
  • 1 ei
  • 1 theelepel bakpoeder

Voor de topping gebruikte ik magere kwark en kaneel

Bereiding
Laat het wafelijzer voorverwarmen. Prak de banaan zo fijn mogelijk. Voeg deze samen met de havermout, de melk, het ei en het bakpoeder in een maatbeker.

Collage1

Meng het geheel met de staafmixer goed door elkaar, totdat de havermout fijn is en een glad beslag is ontstaan. Smeer het wafelijzer in met een heel klein beetje olie en vul hem met het beslag. Laat nog een beetje ruimte over, zodat het deeg nog kan rijzen.

Collage2

Na ongeveer 3 minuten zijn je wafels klaar! Herhaal dit met de rest van het beslag. Nu kun je toppings naar keuze toevoegen. Ik ging voor wat magere kwark voor wat extra eiwit en een beetje kaneel. Je kunt natuurlijk ook gaan voor vers fruit, een beetje pindakaas of een paar nootjes. Hieronder zie je de voedingswaarde van dit gerecht, uitgaand van de hoeveelheid hierboven zonder topping.

Voedingswaarde

Je kunt dus ook prima een wafel meenemen als tussendoortje. Hij bevat dan ongeveer 1/3 van de voedingswaarde hierboven, wat prima is voor een tussendoortje!

Ik heb heerlijk gesmuld van deze wafels, ik raad je zeker aan om ze eens te maken. Het is een heerlijke variant op het ontbijt of de lunch. Voor ongeveer €20,- heb je al een wafelijzer!

Groetjes, Marloes

Heb jij een wafelijzer? Ga je er eentje halen nu je dit recept hebt gelezen?

42 reacties

  1. Ooohhhh… Ik moet zo gewoon gaan werken… Terwijl er een wafelijzer in de kast staat!! Tja….ziekmelden dan maar?? ?
    Dan toch maar geduld hebben tot van de week!! Leuk recept.

      1. Haha! Ik vind het altijd heerlijk om even het artikel te checken voor ik naar mijn werk ga. Maar dit recept zag ik gewoon meteen voor me. Ik kan me er dan echt op verheugen om aan de slag te gaan in de keuken. Geduld….!!!

      2. Wafels plakken erin vast, komen niet los .
        Als ik het ijzer open heb ik aan beide zijden een niet loskomend uitgedroogd iets.
        Ijze goed ingevet met olie.
        Komt niet los???

  2. Op de foto zien ze er een beetje slap uit, niet heel knapperig of zo, maar ze lijken me lekker zoet en dan nog gezond ook :). Ik heb een tosti ijzer met wisselbare platen dus een leuk gerechtje met kinderen voor een regenachtige zaterdag of zo!
    Marloes, een andere vraag: Zou je een keer een artikel kunnen maken over kramp (onderkant voet/kuit). je hoort wel veel drinken en bananen eten maar de ene of de andere week heb ik er veel meer last van, vooral met Pilatus. Terwijl mijn levensstijl redelijk gelijk is. Dus wat is het, is het slecht en wat kun je doen om het te verkomen?

    1. Ze zijn inderdaad niet knapperig! De knapperigheid van wafels komt vaak door gekarameliseerd suiker en/of door slechte vetten. Beiden bevatten deze wafels niet, dus worden ze ook niet echt knapperig. Een heel leuk idee voor een artikel! Ik krijg hier regelmatig vragen over. Ik denk dat ik vandaag nog aan het schrijven ga :). Je kunt hem dan denk ik begin oktober verwachten! Dank je wel voor de tip.

  3. Ze waren super lekker, ik kreeg ze alleen niet heel uit het wafel-ijzer. Ze bleven bij mij steeds plakken (ondanks het laagje olie). Weet jij toevallig ook iets om dit te voorkomen?

  4. Zag dit artiekel gister toen ik zocht naar een gezonde wafel recept. Ga het vandaag proberen te maken als ontbijt. Lijkt mij erg lekker en mijn wafelijzer heb ik helaas nog nooit gebruikt haha! Dus nog ff wachten tot de winkel open is πŸ™‚ ik vraag mij alleen af of je melk ook kan vervangen door de appel kaneel yoghurt drank van de lidl?

  5. Ook heerlijk voor kindjes! Ons 9-maandertje is er dol op. Ze plakken en kruimelen ook niet zo erg als veel andere koekjes of een boterham, dus ideaal!

  6. Ooh ! ik kom dit tegen toen ik wat op zoek was op google, hoe leuk om eens te proberen. Ikzelf heb net wafels gemaakt met een soort van pinda-smeersel van de biowinkel van het merk hozizon, superlekker! Maar mijn vriend vind het maar vreemd en vind dat het hele huis stinkt.. tsss.. geen smaak die mannen πŸ˜‰

  7. Ik heb net weer beslag gemaakt voor morgenvroeg. Hoef ik alleen de wafelijzer ff op te warmen en mijn jongens lkkr verwennen. En mezelf natuurlijk, haha… Heb ze nu al 3x gemaakt, te lkkr! Super recept dus, top!

  8. Ze zijn super lekker van smaak maar ze plakke inderdaad aan mijn wafelijzer vet super goe in heeft er iemand tips

  9. Ik zou dit graag als traktatie maken voor in de klas van mijn zoon. Als ik omreken naar 30 wafels kom ik aan 10 bananen en 10 eieren, dit lijkt me wat veel. Zou het met 5 ook lukken?

  10. allereerst vind ik jouw website geweldig! ik heb vandaag dit recept gemaakt met een siliconen bakvorm maar wij vonden ze niet zo lekker. er zat weinig smaak aan en het beslag aan de binnenkant was grijs na het bakken… ik heb ze lekker lang en aan 2 kanten gebakken (2x 10 min). ik heb wel havermoutvlokken gebruikt, of kan het daar niet mee?

  11. Ik heb net de wafels gemaakt en vond ze super lekker! Normaal houd ik nie zoveel van havermout maar ik proefde er niks van wat top is!! als topping heb k er wat schenk stroop op gedaanπŸ˜ƒ

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram